Ухвала
від 07.09.2011 по справі 2а-11376/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Донецький окружний ад міністративний суд

У Х В А Л А

про відстрочення виконанн я постанови

07 вересня 2011 р. Справа № 2а-11376/10/0570

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Г вардійської дивізії, 17

Донецький окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого - судді Логойди Т.В.,

секретар судового засідан ня Блізнова М.А.,

з участю представника держ авного підприємства «Макіїв вугілля» Дятловської Г.В. , представника Відділення ви конавчої дирекції Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Центрально-Міськом у районі міста Макіївки Доне цької області Карпенко Л.В. ,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні заяву держ авного підприємства «Макіїв вугілля» про відстрочення ви конання постанови Донецьког о окружного адміністративно го суду від 03 червня 2010 року в ад міністративній справі за поз овом Відділення виконавчої д ирекції Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань України у Центрально-Міському районі м іста Макіївки Донецької обла сті до державного підприємст ва «Макіїввугілля» про стягн ення заборгованості по страх овим внескам,

в с т а н о в и в :

Постановою Донецького окр ужного адміністративного су ду від 03 червня 2010 року позов Ві дділення виконавчої дирекці ї Фонду соціального страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Центра льно-Міському районі міста М акіївки Донецької області до державного підприємства «Ма кіїввугілля» про стягнення з аборгованості по страховим в нескам задоволено: стягнуто з державного підприємства «М акіїввугілля» на користь Від ділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань України у Централь но-Міському районі міста Мак іївки Донецької області забо ргованість по страховим внес кам в розмірі 3 311 363, 67 грн.

Постанова набрала законно ї сили та на її виконання вида но виконавчий лист.

23 серпня 2011 року державне під приємство «Макіїввугілля» з вернулося до суду із заявою п ро відстрочення виконання вк азаного судового рішення до 01 січня 2016 року.

Заяву обґрунтовувало скла дним фінансовим становищем, що склалося на підприємстві в умовах фінансової кризи та кризи у вугільній промислов ості. Зазначало, зокрема, про н едостатнє фінансування з Дер жавного бюджету України вугі льної галузі у цілому, і держа вного підприємства «Макіївв угілля», що призвело до того, щ о підприємство вимушено існу вати лише за рахунок коштів, о триманих від реалізації кокс івного та енергетичного вугі лля, яких недостатньо для спл ати заборгованості по страхо вим внескам, а також послуг, як і надають суб'єкти господарю вання.

Також зазначало, що підприє мство вживає заходи щодо пол іпшення свого фінансового ст ановища. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 2008 року №925 «Про пер шочергові заходи щодо стабіл ізації ситуації, що склалася в гірничо-металургійному та хімічному комплексі» та роз порядженням Мінвуглепрому У країни від 03 листопада 2008 року №89-р «Про мінімізацію негатив ного впливу світової фінансо вої кризи на вугільну галузь України» затверджено план щ одо мінімізації ризиків і за гроз для функціонування вугі льної галузі та ринку вугілл я України. Вказаний план міст ить антикризові заходи, до ск ладу яких входить забезпечен ня жорсткого економічного ре жиму економії коштів, що надх одять державним вугільним пі дприємствам, зосередивши ува гу на необхідності виконання в першу чергу невідкладних з аходів та найбільш актуальни х завдань з розвитку галузі. З гідно з наведеним планом до с кладу заходів входить скороч ення витрат на послуги проми слового (непромислового) хар актеру та утримання допоміжн их підприємств на першочерго ве проведення розрахунків з постачальниками за договора ми за одержане обладнання, а т акож на заробітну плату.

Також, з метою сприяння полі пшенню фінансового становищ а підприємств паливно-енерге тичного комплексу, запобіган ню їх банкрутству та підвище нню рівня інвестиційної прив абливості шляхом урегулюван ня процедурних питань та впр овадження механізмів погаше ння заборгованості, надання суб'єктам господарської діял ьності права їх застосування , визначення порядку взаємод ії органів державної влади т а органів місцевого самовряд ування, розпорядників бюджет них коштів із суб'єктами госп одарської діяльності щодо за стосування механізмів погаш ення заборгованості підприє мство внесено до Реєстру під приємств, що беруть участь у п роцедурі погашення заборгов аності згідно із Законом Укр аїни «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого фун кціонування підприємств пал ивно-енергетичного комплекс у», дія якого Законом України «Про внесення зміни до Закон у України «Про заходи, спрямо вані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного компл ексу» від 13 січня 2011 року №2940 про довжена до 01 січня 2013 року.

Крім того, Законом України « Про заходи щодо забезпечення сталого функціонування підп риємств паливно-енергетично го комплексу» визначено комп лекс заходів щодо поліпшення фінансового стану підприємс тв паливно-енергетичного ком плексу. Враховуючи те, що держ авне підприємство «Макіївву гілля», як підприємство, що вх одить до системи Міністерств а вугільної промисловості Ук раїни, підпадає під дію цього Закону, тому воно потребує до даткових заходів щодо стабіл ізації свого фінансово-еконо мічного положення.

Підприємство зазначало та кож, що стягнення заборгован ості та виконання судового р ішення на даному етапі в умов ах кризової ситуації може пр извести до можливого припине ння господарської діяльност і підприємства, що в свою черг у, це не тільки ускладнить, але й зробить неможливим як вико нання рішення по цієї справі , так і завершення розрахункі в з іншими контрагентами.

Судом також встановлено, що звіт про фінансові результа ти підприємства за 1 квартал 20 11 року свідчить про те, що дійс но у підприємства наявні зби тки за усіма видами діяльнос ті. Сума непокритих збитків з а 1 квартал 2011 року становила 2 22 1 773 грн.

Аналіз фінансово-господар ської діяльності державного підприємства «Макіїввугілл я» за 1 квартал 2011 року свідчить , що статутний фонд підприємс тва становить 415 008 грн. До склад у підприємства входить 25 відо кремлених підрозділів, зокре ма, шахта «Ім. Бажанова», по як ій утворилася заборгованіст ь. Основним покупцем продукц ії підприємства є державне п ідприємство «Вугілля Україн и». В 2011 році у порівнянні з 2010 ро ком чисельність працюючих зм еншилась на 35 чоловік та стано м на 1 квартал 2011 року становила 18 981 чоловік. З вказаного вбача ється, що зростання середньо місячної заробітної плати на 650,60 грн., збільшення матеріаль них витрат у вигляді зростан ня цін на всі допоміжні матер іали, тарифів на електроенер гію, збільшення витрат на зба гачення вугілля та інші отри мані послуги призвели до збі льшення загальних витрат на собівартість вугілля, що вид обувається на суму 1 650 тис. грн .

В аналізі зазначено, що держ авне підприємство «Макіївву гілля» є планово-збитковим п ідприємством, оскільки витра ти на видобуток вугілля знач но перевищують доходи від ре алізації, внаслідок чого під приємство отримує кошти держ авної підтримки, які лише час тково покривають витрати на собівартість вугільної прод укції.

Так, за перший квартал 2011 рок у доходи від реалізації това рної продукції - вугілля скла дали 274 693 грн., а витрати на її ви робництво - 404 915 тис. грн. Отже, ви трати на виробництво продукц ії переважили доходи від її р еалізації на 130 222 тис. грн., що ст ановить 47,4%.

Дебіторська заборгованіст ь станом на 31 березня 2011 року ст ановила 128 981 тис. грн. Відмічаєт ься її збільшення у порівнян ні з показниками 2010 року внасл ідок зростання заборгованос ті споживачів за вугільну пр одукцію та заборгованості по фондах соціального страхува ння.

Кредиторська заборгованіс ть станом на 31 березня 2011 року с тановила 1 448 916 тис. грн. Відміча ється її скорочення на 97 993 тис . грн. порівняно з аналогічним періодом минулого року. Крім того, кредиторська заборгов аність підприємства в 11 разів перевищує дебіторську забор гованість, що свідчить про за лежність підприємства від йо го зовнішніх кредиторів.

Отже, фінансовий стан держа вного підприємства «Макіївв угілля» є нестабільним та зн ачною мірою залежить від бюд жетного фінансування. Крім т ого, доходи, отримані підприє мством від реалізації вугіль ної продукції, не покривають витрат на її виробництво, що с відчить про перебування підп риємства в складному фінансо во-економічному становищі.

Звіт про фінансові результ ати підприємства за 2010 рік та з а 1 півріччя 2011 року свідчать ма йже про відсутність прибуткі в у підприємства та збільшен ня кількості збитків.

В судовому засіданні предс тавник державного підприємс тва «Макіїввугілля» заяву пі дтримав з підстав, наведених в ній. Пояснив також, що на шах ті «Ім. Бажанова» державного підприємства «Макіїввугілл я», по якій саме і стягнуто заб оргованість по страховим вне скам, 29 липня 2011 року відбулася крупна аварія, на ліквідацію якої також потрібні кошти, ст рок кінцевих робіт на ліквід ацію аварії - початок 2013 року . Вказана шахта збиткова: оріє нтовні збитки від невироблен ня продукції з 01 серпня 2011 року по 01 січня 2013 року складають 427,97 млн. грн. У державного підприє мства «Макіїввугілля» діяль ність майже неприбуткова - замість прибутків протягом 2 010 - 2011 років навпаки - зростають збитки. Коштів вистачає лише на виплату заробітної плати . Просив задовольнити заяву.

Представник Відділення ви конавчої дирекції Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Центрально-Міськом у районі міста Макіївки Доне цької області проти заяви за перечував. Посилаючись на те , що Фонд соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України - неко мерційна самоврядна організ ація. В разі недонадходження страхових внесків роботодав ців Фонд не зможе у разі наста ння страхового випадку своєч асно і в повному обсязі відшк одувати шкоду, заподіяну пра цівникові внаслідок ушкодже ння його здоров'я, або в разі смерті виплачувати йому або особам, які перебували на йог о утримані, страхові виплати . Просив в задоволенні заяви в ідмовити.

Представник Відділення ви конавчої дирекції Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Центрально-Міськом у районі міста Макіївки Доне цької області проти заяви за перечував. Посилаючись на те , що Фонд соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України - неко мерційна самоврядна організ ація. В разі недонадходження страхових внесків роботодав ців Фонд не зможе у разі наста ння страхового випадку своєч асно і в повному обсязі відшк одувати шкоду, заподіяну пра цівникові внаслідок ушкодже ння його здоров'я, або в разі смерті виплачувати йому або особам, які перебували на йог о утримані, страхові виплати . Просив в задоволенні заяви в ідмовити.

Розглянувши заяву та додан і до неї матеріали, суд приход ить до висновку про наступне .

Відповідно до ст. 263 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, за наявності обст авин, що ускладнюють виконан ня судового рішення (відсутн ість коштів на рахунку, відсу тність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), де ржавний виконавець може звер нутися до адміністративного суду першої інстанції, незал ежно від того, суд якої інстан ції видав виконавчий лист, що видав виконавчий лист, із под анням, а особа, яка бере участь у справі, та сторона виконавч ого провадження - із заявою пр о відстрочення або розстроче ння виконання, зміну чи встан овлення способу і порядку ви конання судового рішення. Пи тання про відстрочення або р озстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і по рядку виконання судового ріш ення може бути розглянуто та кож за ініціативою суду.

Суд розглядає питання про в ідстрочення або розстроченн я виконання, зміну чи встанов лення способу і порядку вико нання судового рішення в дес ятиденний строк у судовому з асіданні з повідомленням дер жавного виконавця або сторон и виконавчого провадження, щ о звернулися із поданням (зая вою), та осіб, які беруть участ ь у справі, та у виняткових вип адках може відстрочити або р озстрочити виконання, змінит и чи встановити спосіб і поря док виконання рішення. Непри буття у судове засідання осі б, які були належним чином пов ідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкод жає судовому розгляду.

Враховуючи наявність обст авин, що ускладнюють виконан ня судового рішення, які підт верджені відповідними доказ ами, та відсутність доказів п ро те, що поліпшення фінансов ого стану підприємства відбу деться лише з січня 2016 року, суд приходить до висновку про те , що заява про відстрочення ви конання судового рішення під лягає задоволенню частково.

Керуючись статтями 263, 165 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд

у х в а л и в :

Заяву державного підприєм ства «Макіїввугілля» задово льнити частково.

Відстрочити виконання пос танови Донецького окружного адміністративного суду від 03 червня 2010 року, ухваленої в сп раві за позовом Відділення в иконавчої дирекції Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків на виробництв і та професійних захворювань України у Центрально-Місько му районі міста Макіївки Дон ецької області до державного підприємства «Макіїввугілл я» про стягнення заборговано сті по страховим внескам, до 01 січня 2013 року.

Ухвала може бути пред'явл ена до виконання разом з пост ановою.

Ухвала набирає законної си ли у строк та у порядку, що виз начені статтею 254 КАС України, і може бути оскаржена до Доне цького апеляційного адмініс тративного суду через суд пе ршої інстанції у порядку, виз наченому статтею 186 КАС Україн и, шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали.

Суддя Логойда Т.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.09.2011
Оприлюднено28.12.2011
Номер документу20206161
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11376/10/0570

Ухвала від 27.08.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 25.06.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 09.06.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 18.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 22.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін Олександр Анатолійович

Ухвала від 21.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін Олександр Анатолійович

Ухвала від 03.03.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 19.02.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 28.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гімон М.М.

Ухвала від 07.09.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні