Рішення
від 21.12.2011 по справі 15/334
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

15/334

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  15/334

21.12.11

За позовом  Криворізького міського центру зайнятості

до                  Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

про                 спонукання до вчинення дій

Суддя   Хоменко М.Г.

Представники:

від позивача-Кондрат О.С.

від відповідача -Мирутенко М.М.

від міністерства надзвичайних ситуацій України-не з"явилися

У судовому засіданні 21.12.2011 за згодою присутніх представників сторін  судом

оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі відповідно до положень ч. 2 ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд господарського суду передані позовні вимоги Криворізького міського центру зайнятості (далі –позивач) до Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (далі –відповідач) про спонукання до вчинення дій.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.04.2006 порушено провадження у справі № 15/334.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.06.2006 продовжено строк розгляду справи № 15/334.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.09.2006 провадження у справі № 15/334 зупинено до вирішення Вищим адміністративним судом України  справи № 16/166 (25/112-32/324-30/308).

Зважаючи на той факт, що з моменту зупинення провадження у даній справі сплинуло значно багато часу, а учасники провадження у справі так і не виконали вимоги ухвали суду від 18.09.2006 та не надали суду доказів, які спричинили дане зупинення, суд вважає за необхідне поновити провадження у справі № 15/334.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.04.2011 поновлено провадження у справі № 15/334 та призначено до розгляду на 20.04.2011.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.04.2011 розгляд справи у судовому засіданні вдкладено на 18.05.2011.

17.05.2011 до Господарського суду міста Києва надійшло клопотання від позивача про розгляд справи без участі представника позивача, на підставі поданих та існуючих документів, що знаходяться в матеріалах справи.

В процесі розгляду справи №15/334 суду стало відомо про порушення справи про банкрутство щодо відповідача -Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

          Відповідно до ст.8 ч.3  п.8.13 Рекомендації Президії Вищого господарського суду України № 04-5/1193 від 04.06.2004 року "Пор деякі питання практики застосування  Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вирішення спору до особи, щодо якої порушена справа про банкрутство розглядається по суті за правилами позовного провадження до опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення справи про банкрутство. Після публікації оголошення господарський суд на підставі п.1 ст.79 Господарського процесуального кодексу України зупиняє позовне провадження та роз"яснює позивачу зміст частини 2 ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", зазначивши про це в ухвалі.

         Ухвалою Господарського суду м.Києва від 01.06.2011 зупинено провадження у справі №15/334 та зобов"язано Голову ліквідаційної комісіїДержавної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Доманицького Володимира Миколайовича надати суду інформацію щодо розгляду кредиторських вимог Криворізького міського центру зайнятості на суму 8 884 318,59грн., направлених на адресу ліквідаційної комісії 22.08.2008 року за №899.

Зважаючи на той факт, що з моменту зупинення провадження у даній справі сплинуло значно багато часу, а учасники провадження у справі так і не виконали вимоги ухвали суду від 01.06.2011, зокрема, не поінформували суд про результати розгляду  кредиторських вимог Криворізького міського центру зайнятості на суму 8 884 318,59грн., направлених на адресу ліквідаційної комісії 22.08.2008 року за №899, суд ухвалою суду від 22.11.2011 поновив  провадження у справі №15/334.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що Криворізький воєнізований гірничорятувальний загін , правонаступником якого є Державна спеціальна (воєнізована) аварійно-рятувальна служба  Міністерства надзвичайних ситуацій України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорпнобильської катастрофи був платником страхових внесків на загальнообов"язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та в порушення вимог Закону України "Про загальнообов"язкове державне страхуванн на випадок безробіття" не сплачував Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування на випадок безробіття страхові внески, у зв"язку із чим у відповідача виникла заборгованість по сплаті страхових внесків у розмірі 8 884318,59грн. Згдно оглошення, яке надруковано у газеті "Урядовий кур"єр" №250-251 від 30.12.2006  Державна спеціальна (воєнізована) аварійно-рятувальна служба  Міністерства надзвичайних ситуацій України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорпнобильської катастрофи повідомляє про свою реорганізацію та припинення юридичної особи останнього разом із філіями, зокрема Криворізького воєнізованого гірничорятувального загону. Так, позивачем, на адресу  відповідача було направлено претензію-кредитора з вимогою визнати Криворізький міський центр зайнятості кредитором Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби  Міністерства надзвичайних ситуацій України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорпнобильської катастрофи на суму 8884318,59грн., на що отримали відмову у задоволенні такої претензії у зв"язку із пропуском терміну на її подання.

Позивач повідомив суд, що в проваджені господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справ зі спору між тими сторонами, про той же предмет і тих же підстав та немає рішення цих органів з такого спору..

Відповідач позовні вимоги не визнає у повному обсязі, з підстав, викладених у відзиві.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, які мають значення для вирішення спору по суті, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

Як платник страхових внесків у Центрально-міському районному центрі зайнятості, який є структурним підрозділом Криворізького міського центру зайнятості був зареєстрований криворізький воєнізований гірничорятувальний загін. Працівниками Центрально-Міського районного центру зайнятості була проведена перевірка даного підприємства, про що було складено акт  № 24 від 21.03.2003 та акт  № 50 за період з 01.02.2003-31.01.2004р.р., у яких відображено заборгованість по сплаті страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (далі- Фонд) та застосування фінансових санкцій до порушника на загальну суму 8884318,59грн.

Відповідно до Указу Презедента України „ Про вдосконалення управління у сфері запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру" № 1328 від 21 листопада 2003 року наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи № 469 від 03 грудня 13 року створена Державна спеціальна (воєнізована) аварійно-рятувальна служба- МНС України. Згідно з наказом МНС України від 27.01.04. №37 Державну спеціальну (воєнізовану) аварійно-рятувальну службу МНС України визначено правонаступником прав та обов'язків Криворізького воєнізованого гірничорятувального загону.

30 грудня 2006 року в газеті "Урядовий кур'єр " № 250-251 було надруковано олошення, про те, що Державна спеціальна (воєнізована) аварійно-рятувальна служба істерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (далі -ДСВАРС МНС України) повідомляє про свою реорганізацію та припинення юридичної особи ДСВАРС МНС України разом із філіями, зокрема Південний регіональний спеціальний (воєнізований) аварійно-рятувальний загін ДСВАРС МНС України, м. Кривий Ріг, вул. Кобилянського, 223-а.

Відповідно до ст.105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.. Після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації. Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Так, Позивач 27.02.2006 на адресу ДСВАРС МНС України (дакази відправлення наявні у матеріалах справи) направив претензію -кредитора з вимогою визнати Криворізький міський центр зайнятості кредитором Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби  Міністерства надзвичайних ситуацій України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи на суму 8884318,59грн., на що отримали  відмову у задоволенні такої претензії у зв"язку із пропуском терміну на її подання.

Суд з такими твердженнями відповідача погодитись не може з наступних підстав.

Згідно ч.5 ст .105 Цивільного кодексу України строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Отже, кредитором свої вимоги заявлено вчасно, у строк передбачений чинним законодавством.

Відповідно до ст. 614 Цивільного кодексу України особа, яка порушила зобов‘язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов‘язання. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов‘язання.

 Згідно з ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи викладене вище, позовні вимоги визнаються такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Виходячи з наведеного та керуючись  ст.ст. 32, 33, 44,49,  82-85 Господарського процесуального кодексу  України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Криворізького міського центру зайнятості  задовольнити повністю.

2.  Зобов"язати  ліквідаційну комісію Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної

служби Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від

наслідків Чорнобильської катастрофи  прийняти претензію-кредитора та включити в реєстр вимог

кредиторів  Криворізький міський центр зайнятості на суму 8 884 318,59грн.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                            Хоменко М.Г.

 

Дата підписання рішення: 26.12.2011

                    

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.12.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20531532
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/334

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 01.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Рішення від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

Судовий наказ від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Рішення від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Рішення від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні