Рішення
від 22.12.2011 по справі 7/388
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 7/388 22.12.11

За позовом Комунальног о підприємства «Фінансово-ро зрахунковий центр «Дніпровс ький» Дніпровської районної у м. Києві ради

до Дніпровського район ного у місті Києві центру соц іальних служб для дітей та мо лоді

про звільнення нежилог о приміщення

Суддя Якименко М.М.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 - довіреність № 01-07/1398 від 06.12.2011р.;

від відповідача: Клаузер Т.В . - директор (розпорядження № 69-К від 04.02.2011р.) ОСОБА_2- довір еність № 50/763 від 30.11.2011р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємс тво «Фінансово-розрахункови й центр «Дніпровський» Дніпр овської районної у м. Києві ра ди звернулось в Господарськи й суд м. Києва з позовом до Дні провського районного у місті Києві центру соціальних слу жб для дітей та молоді про зві льнення нежилого приміщення .

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач порушив вз яті на себе зобов' язання що до своєчасного повернення ор ендованого майна внаслідок п рипинення договору оренди.

З цих підстав, позивач проси в задовольнити позов, звільн ивши орендоване нежиле примі щення загальною площею 57,00 кв.м ., розташованого за адресою: м. Київ, вул. Серафімовича, 15/1 шля хом виселення відповідача, а також стягнути з відповідач витрати по сплаті судового з бору в розмірі 941,00 грн.

Ухвалою від 14.11.2011 було поруше но провадження по справі та п ризначено її розгляд на 01.12.2011.

Розпорядженням заступника голови господарського суду м. Києва від 01.12.2011р. у зв' язку з п еребуванням судді Якименко М .М. на лікарняному, справу пере дано для розгляду судді Ваще нко Т.М.

Розпорядженням заступника голови господарського суду м. Києва від 05.12.2011р. у зв' язку з в иходом судді Якименко М.М. з лі карняного, справу передано д ля розгляду судді Якименко М .М.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 05.12.2011р. справу при йнято до розгляду суддею Яки менко М.М. та призначено до роз гляду на 22.12.2011р.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги повністю та про сив їх задовольнити.

Представник відповідача п озовні вимоги визнав.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України в судовому за сіданні 22.12.2011 р. оголошено вступ ну та резолютивну частини рі шення.

Розглянувши подані матері али справи та заслухавши поя снення представника позивач а, Господарський суд міста Ки єва, -

ВСТАНОВИВ:

23.02.1999р. між державним ком унальним Управлінням житлов ого господарства Харківсько го району м. Києва (орендодаве ць) та Соціальною службою для молоді Харківського району м. Києва (орендар) було укладен о договір оренди нежитлового приміщення № 2-563, відповідно до умов якого орендодавець на п ідставі п. 1 розпорядження Пре дставника Президента Україн и в Харківському районі м. Киє ва від 10.02.1999р. № 092 та ордера № 025 від 10.02.1999р. здав, а орендар прийняв в оренду нежитлове приміщення за адресою: м. Київ, вул. Серафі мовича, 15/1, загальною площею 57,0 к в.м. на строк з 23.02.1999р. по 01.01.2009р.

Додатковою угодою до Догов ору оренди від 01.07.2003р. сторони в несли зміни до Договору орен ди нежитлового приміщення № 20563 від 23.02.1999р. щодо особи орендод авця, яким було визначено Ком унальне підприємство Управл іння житлового господарства Дніпровського району м. Києв а.

01.12.2007р. Додатковою угодою до Д оговору оренди було змінено сторону орендодавця на Комун альне підприємство «Фінансо во-розрахунковий центр «Дніп ровський»Дніпровської райо нної у м. Києві, відповідно до умов якої позивач зобов' яза вся на підставі рішення від 25. 07.2007р. № 129 та розпорядження № 092 ві д 10.02.1999р., № 18 від 10.10.1999р. Дніпровсько ї районної у місті Києві держ авної адміністрації передат и, а відповідач прийняти у стр окове платне користування не жиле приміщення (будівлю) для роботи з дітьми, що знаходить ся за адресою: м. Київ, вул. Сера фімовича, 15/1, загальною площею 57,00 кв.м.

Умови зазначеного договор у свідчать про те, що за своєю правовою природою він є дого вором оренди.

Згідно з частиною 1 статті 283 Господарського кодексу Укра їни, за договором оренди одна сторона (орендодавець) перед ає другій стороні (орендарев і) за плату на певний строк у к ористування майно для здійсн ення господарської діяльнос ті.

У відповідності до частини 6 статті 283 Господарського код ексу України, до відносин оре нди застосовуються відповід ні положення Цивільного коде ксу України з урахуванням ос обливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до пункту 1.1. цьог о договору, об' єктом оренди є нежиле приміщення загальн ою площею 57,00 кв.м, що знаходить ся за адресою: м. Київ, вул. Сера фімовича, 15/1.

Факт передачі орендарю вка заного вищезазначеного прим іщення підтверджується акто м прийому-передачі в оренду н ерухомого приміщення від 23.02.199 9 р., який підписаний представн иками сторін та скріплений п ечатками (копія в матеріалах справи).

Пунктом 7.1 даного договору в становлено, що цей договір вс тупає в силу з моменту підпис ання його сторонами і діє з 23.02. 1999 р. до 01.01.2009 р.

У пункті 7.4. договору встанов лено, що договір оренди автом атично припиняється у разі з акінчення строку, на який бул о його укладено.

За змістом пункту 7.3 даного д оговору сторони погодили, що після закінчення терміну ді ї цього договору орендар, яки й належним чином виконував с вої обов' язки, має переважн е право, за інших рівних умов, на продовження цього договор у на новий термін.

Після закінчення терміну д ії договору позивач надіслав на адресу відповідача лист в ід 12.01.2009 р. № 25/1 про закінчення стр оку дії договору, яким відпов ідача було повідомлено про п рипинення вищевказаного дог овору оренди, а також про необ хідність звільнення орендов аного приміщення в добровіль ному порядку та необхідності повернення нежилого приміще ння за актом приймання-перед ачі позивачу.

Умовами пункту 5.2 договору о ренди сторони погодили, що у р азі закінчення строку дії ць ого договору, при його розірв анні або припиненні орендар зобов' язаний за актом прийм ання-передачі повернути об' єкт оренди орендодавцю у ста ні, в якому перебував об' єкт оренди на момент передачі йо го в оренду, з урахуванням всі х здійснених орендарем поліп шень, які неможливо відокрем ити від об' єкта оренди без з аподіяння йому шкоди, з ураху ванням зносу на період строк у дії цього договору/ об' єкт оренди приймається (здаєтьс я) комісією, що складається із представників сторін догово ру.

Пунктом 5.4 договору встанов лено, що об' єкт оренди вважа ється фактично переданим оре ндодавцю з моменту підписанн я акту приймання-передачі, пі сля чого припиняються нараху вання орендної плати та інши х платежів, зазначених у дого ворі.

У судовому засіданні предс тавники позивача та відповід ача підтвердили, що відповід ач продовжує користуватись н ежилим приміщенням безпідст авно.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що вимоги позива ча підлягають задоволенню п овністю з наступних підстав.

Частина 1 статті 193 Господарс ького кодексу України встано влює, що суб'єкти господарюва ння та інші учасники господа рських відносин повинні вико нувати господарські зобов'я зання належним чином відпові дно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутно сті конкретних вимог щодо ви конання зобов'язання - відп овідно до вимог, що у певних ум овах звичайно ставляться і д о виконання господарських до говорів застосовуються відп овідні положення Цивільного кодексу України з урахуванн ям особливостей, передбачени х цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 Господар ського кодексу України визна чено, що кожна сторона повинн а вжити усіх заходів, необхід них для належного виконання нею зобов' язання, враховуюч и інтереси другої сторони та забезпечення загальногоспо дарського інтересу. Порушенн я зобов' язань є підставою д ля застосування господарськ их санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами аб о договором.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Орендні відносини, що склал ися між сторонами по договор у, регулюються нормами Госпо дарського та Цивільного коде ксів України. Відповідно до п оложень цих законодавчих акт ів за договором оренди одна с торона (орендодавець) переда є другій стороні (орендареві ) за плату на певний строк у ко ристування майно для здійсне ння господарської діяльност і. У користування за договоро м оренди передається індивід уально визначене майно вироб ничо-технічного призначення (або цілісний майновий компл екс), що не втрачає у процесі в икористання своєї споживчої якості (неспоживна річ). Об'єк том оренди можуть бути: держа вні та комунальні підприємст ва або їх структурні підрозд іли як цілісні майнові компл екси, тобто господарські об'є кти із завершеним циклом вир обництва продукції (робіт, по слуг), відокремленою земельн ою ділянкою, на якій розміщен ий об'єкт, та автономними інже нерними комунікаціями і сист емою енергопостачання; нерух оме майно (будівлі, споруди, пр иміщення); інше окреме індиві дуально визначене майно виро бничо-технічного призначенн я, що належить суб'єктам госпо дарювання

Статтею 627 Цивільного кодек су України встановлено, що ст орони є вільними в укладенні договору, виборі контрагент а та визначенні умов договор у з врахуванням вимог цього К одексу, інших актів цивільно го законодавства, звичаїв ді лового обороту, вимог розумн ості та справедливості. Для ч инності правочину необхідно , щоб його умови не суперечили чинному законодавству, мора льним засадам суспільства, щ об особи, які його вчиняють, ма ли необхідний обсяг дієздатн ості, щоб волевиявлення учас ників було вільним і відпові дним їх внутрішній волі, щоб п равочин був вчинений у належ ній формі і був спрямованим н а реальне настання правових наслідків, що ним обумовлені .

Згідно статті 638 Цивільного кодексу України, договір є ук ладеним, якщо сторони в належ ній формі досягли згоди з усі х істотних умов договору. Іст отними умовами договору є ум ови про предмет договору, умо ви, що визначені законом як іс тотні або є необхідними для д оговорів даного виду, а також всі ті умови, щодо яких за зая вою хоча б однієї із сторін ма є бути досягнуто згоди.

Частиною 1 статті 284 Господар ського кодексу України визна чені істотні умови договору оренди, а саме: об'єкт оренди (с клад і вартість майна з ураху ванням її індексації); строк, н а який укладається договір о ренди; орендна плата з урахув анням її індексації; порядок використання амортизаційни х відрахувань; відновлення о рендованого майна та умови й ого повернення або викупу .

Також статтею 27 Закону Укра їни «Про оренду державного т а комунального майна»зазнач ено, що у разі розірвання дого вору оренди, закінчення стро ку його дії та відмови від йог о продовження або банкрутств а орендаря він зобов'язаний п овернути орендодавцеві об'єк т оренди на умовах, зазначени х у договорі оренди .

Відповідно до статей 525, 526 Цив ільного кодексу України зобо в' язання має виконуватись н алежним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства, а за відсу тності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділов ого обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одност ороння відмова від виконання зобов' язання або односторо ння зміна його умов не допуск ається, якщо інше не встановл ено договором або законом.

Договором є домовленість д вох або більше сторін, спрямо вана на встановлення, зміну а бо припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно зі статтею 629 Цивільн ого кодексу України, договір є обов' язковим до виконанн я сторонами.

Пунктами 5.2 та 5.4 договору оре нди сторони погодили, що у раз і закінчення строку дії цьог о договору, при його розірван ні або припиненні орендар зо бов' язаний за актом прийман ня-передачі повернути об' єк т оренди орендодавцю у стані , в якому перебував об' єкт ор енди на момент передачі його в оренду, з урахуванням всіх з дійснених орендарем поліпше нь, які неможливо відокремит и від об' єкта оренди без зап одіяння йому шкоди, з урахува нням зносу на період строку д ії цього договору/об' єкт ор енди приймається (здається) к омісією, що складається із пр едставників сторін договору ; об' єкт оренди вважається ф актично переданим орендодав цю з моменту підписання акту приймання-передач і, після чо го припиняються нарахування орендної плати та інших плат ежів, зазначених у договорі.

З матеріалів справи вбачає ться, що договір оренди житло вого приміщення № 2-563 від 23.02.1999 р. припинив свою дію 01.01.2009 р., тоді я к відповідач на умовах, визна чених даним договором, не зді йснив передачу орендованого приміщення, а саме - не підпи сав акт приймання-передачі в оренду нерухомого майна.

Згідно зі статтею 32 Господа рського процесуального коде ксу України, доказами у справ і є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом по рядку встановлює наявність ч и відсутність обставин, на як их ґрунтуються вимоги і запе речення сторін, а також інші о бставини, які мають значення для правильного вирішення г осподарського спору.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України, кожна сторон а повинна довести ті обстави ни, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і зап еречень.

Оскільки наявні у справі ма теріали свідчать про обґрунт ованість вимоги позивача щод о зобов' язання виконати умо ви договору оренди нерухомог о майна від 23.02.1999р. № 2-563 в частині повернення нежилого приміще ння на вул. Серафімовича, 15/1 в м . Києві, загальною площею 57,00 кв .м. за актом приймання-передач і, суд дійшов висновку про зад оволення позовних вимог повн істю.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються судом на відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 32, 33, 49, 75, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повніс тю.

2. Зобов' язати Дніпровськи й районний у місті Києві цент р соціальних служб для сім' ї, дітей та молоді (02183, м. Київ, бу л. Перова, 56, код ЄДРПОУ 26126017) звіл ьнити орендоване нежиле прим іщення, загальною площею 57,00 кв .м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Серафімовича, 15/1, шл яхом передачі орендованого п риміщення Комунальному підп риємству «Фінансово-розраху нковий центр «Дніпровський» Дніпровської районної у м. Ки єві ради (02002, м. Київ, вул. Челябі нська, 9-Г, код ЄДРПОУ: 34806193).

3.Стягнути з Дніпровського р айонного у місті Києві центр у соціальних служб для сім' ї, дітей та молоді (02183, м. Київ, бу л. Перова, 56, код ЄДРПОУ 26126017) на ко ристь Комунального підприєм ства «Фінансово-розрахунков ий центр «Дніпровський»Дніп ровської районної у м. Києві р ади (02002, м. Київ, вул. Челябінська , 9-Г, код ЄДРПОУ: 34806193) 941 (дев' ятсо т сорок одну) грн. 00 коп. - судов ого збору.

Рішення може бути оскарже не в апеляційному порядку шл яхом подання апеляційної ска рги (винесення апеляційного подання) протягом десяти дні в з дня прийняття рішення, а у разі якщо у судовому засідан ні було оголошено лише вступ ну та резолютивну частину рі шення - з дня підписання рішен ня, оформленого відповідно д о статті 84 цього Кодексу.

Суддя М.М. Якиме нко

Дата підписання ріш ення: 26.12.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20531539
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/388

Ухвала від 14.06.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Е.В.

Судовий наказ від 17.07.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Е.В.

Рішення від 02.07.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Е.В.

Ухвала від 31.05.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Е.В.

Постанова від 16.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Попікова O.B.

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Попікова O.B.

Ухвала від 25.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Попікова O.B.

Ухвала від 16.03.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 28.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мєзєнцев Є.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні