Рішення
від 21.12.2011 по справі 61/469
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 61/469 21.12.11

За позовом: Регіонального відділення фонду державного майна Укра їни по Київській області

До відповідача Громадської організації м олодіжного інформаційно-про світницького центру «Надія»

Про: розірвання договору купів лі-продажу від 22.06.2004 № 17-НБ-ЗД

Суддя Івченко А.М.

Представники

Позивача:

ОСОБА_1. - дов. від 16.08.2011 № 43

Відповідача: не з' явився

У судовому засіданні 21.12.2011 ог олошено вступну та резолютив ну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги Регіональног о відділення Фонду державног о майна України по Київської області до Громадської орга нізації молодіжного інформа ційно-просвітницького центр у «Надія»про розірвання дого вору купівлі-продажу від 22.06 .2004 № 17-НБ-ЗД.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 31.10.2011 порушен о провадження у справі № 61/469 ро згляд справи призначено на 23.1 1.2011.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 23.11.2011 у зв' я зку з неявкою представника в ідповідача розгляд справи ві дкладено на 09.12.2011.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 09.12.2011 у зв' я зку з неявкою представника в ідповідача розгляд справи ві дкладено на 21.12.2011.

Представник відповідача в судове засідання 21.12.2011 втретє не з' явився, про причини нея вки суд не повідомив, заяв та к лопотань через канцелярію су ду не подавав.

Відповідач відповідно до с т. 64 ГПК України належним чино м повідомлений про розгляд с прави.

За таких обставин, спра ва розглядається за наявними в ній матеріалами відповідн о до ст. 75 Господарського проц есуального кодексу України.

Судом, у відповідності з вимогами ст. 81-1 ГПК України, ск ладено протоколи судових зас ідань, які долучено до матері алів справи.

Заслухавши пояснення п редставника позивача, дослід ивши наявні у матеріалах спр ави докази, оглянувши у судов ому засіданні оригінали доку ментів, копії яких знаходять ся у матеріалах справи, суд, -

ВСТАНОВИВ:

22.06.2004 між Регіональним відділенням Фонду державног о майна України по Київській області (Продавець, позивач) т а Молодіжним інформаційно-пр освітницьким центром «Надія »(Покупець, відповідач) уклад ено договір купівлі-продажу державного майна об' єкта не завершеного будівництва, що продано на аукціоні № 17-НБ-ЗБ (Д оговір).

Згідно п. 1.1 Договору Продаве ць зобов' язався передати у власність Покупця об' єкт не завершеного будівництва - « 60-квартирний житловий будино к», який знаходиться за адрес ою: 07300, Київська обл., Вишгородс ький р-н., смт. Димер, вул. Леніна , 79 А на земельній ділянці - 0,7 г а, питання відведення, купівл і або довгострокової оренди якої вирішується Покупцем са мостійно з місцевими органам и влади в порядку встановлен ому чинним законодавством, і є об' єктом приватизації зг ідно з наказами Фонду держав ного майна України від 08.04.02 р. № 585 і Регіонального відділення Фонду державного майна Укра їни по Київській області від 14.04.03р. № 5-27-1/11, - а Покупець зобов' я зується прийняти цей об' єкт незавершеного будівництва і сплатити за нього ціну відпо відно до умов, що визначені в ц ьому Договорі.

Відповідно до п. 1.5 Договору в казаний в цьому Договорі об' єкт продано за 1 026,00 грн. (одна ти сяча двадцять шість гривень 00 коп.).

Згідно п. 4.1 Договору кожна ст орона зобов' язується викон увати обов' язки, покладені на неї цим договором, та сприя ти іншій стороні у виконанні її обов' язків.

Відповідно до п. 5.1.5 Договору добудувати об' єкт протягом 3 років, з можливою зміною пер вісного призначення.

Сторонами договором № 5 були внесені зміни до договору ку півлі-продажу на аукціоні 22 че рвня 2004 державного майна об' єкта незавершеного будівниц тва - 60 квартирного житловог о будинку, а саме пункт 5.1.5 викл адено в наступній редакції: в термін до 31.12.2011 року добудувати та ввести об' єкт в експлуат ацію (без зміни призначення з абудови).

Пунктом 7.5 договору в изначено, що за ненадання про давцю необхідних документів , які підтверджують виконанн я умов договору купівлі-прод ажу державного майна, на поку пця накладається штраф у роз мірі 100 неоподатковуваних мін імумів доходів громадян за к ожний встановлений факт.

06.06.2011 листом № 04-14-1346 Регіон альне відділення звернулось до відповідача щодо перевір ки виконання умов договору к упівлі-продажу та необхідніс тю надати документи, які підт верджують виконання зазначе ного договору.

Проте, відповідачем н е надано жодного документу н а підтвердження виконання ум ов договору купівлі-продажу об' єкта незавершеного буді вництва «60-квартирний житлов ий будинок».

Із акту перевірки фактичн ого стану об' єкта від 14.06.2011 вба чається, що «об' єкт привати зації - «60-квартний житловий будинок» знаходиться в зане дбаному стані, не охороняєть ся, не огороджений, на територ ії об' єкту захащено та забр уднено сміттям, умови догово ру купівлі-продажу від 22.06.2004р № 17-НБ-3Д не виконуються. Об' єкт не добудовується».

За таких обставин ви мога позивача про стягнення з відповідача штрафу у розмі рі 100 неоподатковуваних мінім умів доходів громадян за кож ний встановлений факт, а саме в розмірі 1700 грн. 00 коп. за поруш ення умов договору є обґрунт ованою та підлягає задоволен ню.

Таким чином, оскільки зобов'язання щодо виконання умов договору купівлі-прода жу державного майна - «60-квар тирний житловий будинок»від повідачем не виконані, то від повідно до ст. 651 Цивільного ко дексу, договір може бути розі рвано за рішенням суду на вим огу однієї із сторін у разі іс тотного порушення договору д ругою стороною та в інших вип адках, встановлених договоро м або Законом. Істотним є таке порушення, коли внаслідок за вданої цим шкоди друга сторо на значною мірою позбавляєть ся того, на що вона розраховув ала при укладенні договору.

Окрім цього, покупцем не виконана й умова договору щодо забезпечення вимог еко логічної безпеки, охорони на вколишнього природного сере довища на об'єкті незавершен ого будівництва, що є також по рушенням вимог ст. 17 Закону Ук раїни «Про відходи».

Відповідно до наказу Фонду державного майна Укра їни від 24.06.2009 № 967 «Про затверджен ня змін до Порядку здійсненн я державними органами приват изації контролю за виконання умов договорів купівлі-прод ажу об' єктів приватизації» (п. 1.1.) контроль за виконанням у мов договорів здійснюється ш ляхом проведення органами пр иватизації перевірок реаліз ації покупцями державного ма йна зобов' язань, взятих на с ебе за результатами викупу, а укціонів чи конкурсів з прод ажу об' єктів приватизації т а відображених у договорах, з астосування санкцій, передба чених законодавством і умова ми договорів за невиконання зазначених зобов' язань, а т акож передбачає систематичн е інформування вищих держани х органів про результати про веденої роботи.

Пункт 2.2.7 даного Порядк у передбачає, що під час перев ірки виконання умов договору щодо забезпечення екологічн ої безпеки (збереження навко лишнього середовища) слід оз найомитися із заходами, які з обов' язався здійснити поку пець. Також слід перевірити н аявність дозвільних докумен тів на викиди до атмосферног о повітря, на утворення тверд их відходів, спеціального во докористування. Ознайомитис я зі складом заходів по охоро ні навколишнього природного середовища та станом їх вико нання. Склад цих заходів може бути передбачено окремим до кументом або зазначеним безп осередньо в договорів або в к онцепції розвитку підприємс тва.

Таким чином, судом вст ановлено, що здійснюючи пере вірку виконання умов договор у на предмет забезпечення ек ологічної безпеки, позивач д іяв виключно у порядку та у сп осіб, визначений чинним зако нодавством України.

Враховуючи те, що стан ом на день розгляду справи ві дповідач не виконав свої зоб ов' язання за договором купі влі-продажу та істотно поруш ив права позивача, суд дійшов висновку про те, що позовні ви моги про розірвання договору купівлі-продажу державного майна об'єкта незавершеного будівництва, що продано на ау кціоні від 17.06.2004 року, підлягают ь задоволенню повністю.

Відповідно до п. 9 ст. 27 З акону України «Про приватиза цію державного майна»у разі розірвання в судовому порядк у договору купівлі-продажу у зв'язку з невиконанням покуп цем договірних зобов'язань п риватизований об'єкт підляга є поверненню у державну влас ність, включаючи земельну ді лянку.

Відповідно до ст.ст.33, 34 ГПК України кожна сторона по винна довести ті обставини, н а які вона посилається як на п ідставу своїх вимог і запере чень. Докази подаються сторо нами та іншими учасниками су дового процесу. Господарськи й суд приймає тільки ті доказ и, які мають значення для спра ви. Обставини справи, які відп овідно до законодавства пови нні бути підтверджені певним и засобами доказування, не мо жуть підтверджуватись іншим и засобами доказування.

Суд вважає, що позивач ем доведено належними доказа ми незаконне перебування вка заного незавершеного будівн ицтвом об' єкту у власності відповідача, що в свою чергу у неможливлює виконання позив ачем покладених на нього фун кцій та порушує майнове прав о державної власності на вка зане майно, чим порушуються і нтереси держави.

Доказів, які б спросто вували вище встановлені обст авини, відповідачами не нада но, з огляду на що позовні вимо ги позивача підлягають задов оленню.

Судові витрати відпо відно до ст. 49 ГПК України покл адаються на відповідача.

На підставі викладен ого, керуючись статтями 49, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України господарсь кий суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольн ити повністю.

2. Розірвати договір ку півлі-продажу державного май на об'єкта незавершеного буд івництва «60-квартирний житло вий будинок»від 22.06.2004 № 17-НБ-3Д, ук ладений між Регіональним від діленням Фонду державного ма йна України по Київській обл асті та Молодіжним інформаці йно-просвітницьким центром « Надія».

3. Зобов' язати Грома дську організацію Молодіжни й інформаційний-просвітниць кий центр «Надія»(03191, м. Київ, ву л. Лятошинського, 4 А, кв. 164; код 242 49483) повернути Регіональному в ідділенню Фонду державного м айна України Київській облас ті (01033, м. Київ, бул. Л. Українки, 26; к од 24074109) об' єкт незавершеного будівництва - «60-квартирний житловий будинок», який знах одиться за адресою: Київська обл., Вишгородьский р-н, смт. Ди мер, вул. Леніна, 79 А.

4. Стягнути з Громадсь кої організації Молодіжний і нформаційно-просвітницький центр «Надія»(03091, м. Київ, вул. Л ятошинського, 4-а, кв. 164, код ЄДРП ОУ 24249483) до Державного бюджету У країни штраф за невиконання умов договору купівлі-продаж у державного майна у розмірі - 1700 (одну тисячу сімсот) гривен ь 00 коп. на наступні реквізити : ГУ ДКУ у Київській області: М ФО 821018; код ЄДРПОУ 19028107, р/р 37187003001567.

5. Стягнути з Громадсь кої організації Молодіжний і нформаційно-просвітницький центр «Надія»(03091, м. Київ, вул. Л ятошинського, 4-а, кв. 164, код ЄДРП ОУ 24249483) в дохід Державного бюдж ету України 187 (сто вісімдесят сім) грн. 00 коп. - державного мит а та 236 (двісті тридцять шість) г рн. 00 коп. - витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу.

6. Видати накази після набрання рішенням законної с или.

Рішення набирає зако нної сили після закінчення д есятиденного строку з дня йо го підписання.

Суддя А.М. Івченко

Дата підписання рішення: 26 .12.2011

Дата ухвалення рішення21.12.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20532846
СудочинствоГосподарське
Суть: розірвання договору купів лі-продажу від 22.06.2004 № 17-НБ-ЗД

Судовий реєстр по справі —61/469

Ухвала від 24.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 14.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 01.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 11.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Рішення від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 09.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні