Постанова
від 20.12.2011 по справі 11/216-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.12.2011 м.Київ № 11/216-А

За позовом Державної податкової інс пекції у Оболонському район і м. Києва

до 1. Товариства з обмеж еною відповідальністю «Данк лер»

2. Суб' єкта підприємницько ї діяльності - фізичної особ и ОСОБА_2

Про визнання недійсним догов ору та стягнення коштів

Суддя Смирнова Ю.М.

Секретар с/з Мостовенко М. В.

Представники сторін: не прибули

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податкова ін спекція у Оболонському район і міста Києва звернулась з по зовом про визнання недійсним договору від 01.01.2004 №1, укладеног о між відповідачами, на підст аві ч. 1 ст. 207 Господарського ко дексу України та застосуванн я наслідків, передбачених ч. 1 ст. 28 Господарського кодексу У країни, зобов' язання Това риства з обмеженою відпові дальністю «Данклер»поверну ти Суб' єкту підприємницько ї діяльності - фізичній особ і ОСОБА_2 кошти, отримані з а спірним правочином, в сумі 10 45362,00 грн., а також стягнення з Су б' єкта підприємницької дія льності - фізичної особи О СОБА_2 на користь держави ва ртості робіт, отриманих по до говору, на загальну суму 1045362,00 г рн.

Обґрунтовуючи позов позив ач вказує, що спірний договір укладений з метою, яка завідо мо суперечить інтересам держ ави і суспільства при наявно сті умислу у однієї з сторін - відповідача Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Данклер».

Представники позивача в су дове засідання не прибули. По зивач подав клопотання про р озгляд справи без участі йог о представника.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальніс тю «Данклер»заперечень прот и позову не надав, явку повнов ажного представника у судове засідання не забезпечив.

Відповідач - Суб' єкт підпр иємницької діяльності - фіз ична особа ОСОБА_2 в судов е засідання не з' явився. Про ти позову заперечує, посилаю чись на відсутність порушень податкового законодавства п ри укладанні та виконанні сп ірного договору.

Відповідно до ч.6 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України справа вирішуєт ься на основі наявних доказі в.

Дослідивши матеріали спра ви, Господарський суд міста К иєва

В С Т А Н О В И В:

01.01.2004 між відповідачами ук ладено договір №1, відповідно до якого Суб' єкт підприємн ицької діяльності - фізична особа ОСОБА_2 як замовник доручив Товариству з обм еженою відповідальністю «Да нклер», як виконавцю, виконан ня комплексу робіт на теплот ехнічному обладнанні відпов ідно до узгодженого сторонам и додатку №1 до договору.

На виконання договору прот ягом січня - грудня 2005 року То вариством з обмеженою відп овідальністю «Данклер»вико нано, а Суб' єктом підприємн ицької діяльності - фізично ю особою ОСОБА_2 прийнято робіт на загальну суму 2320824,00 грн ., що підтверджується наявним и в справі актами про виконан ня робіт та податковими накл адними.

Виконані роботи оплачені С уб' єктом підприємницької д іяльності - фізичною особою ОСОБА_2 готівкою в розмір і 1045362,00 грн.

Рішенням Святошинського р айонного суду міста Києва ві д 04.10.2004 у справі за позовом Держ авної податкової інспекції у Святошинському районі м. Киє ва до Товариства з обмеже ною відповідальністю «Данкл ер», ОСОБА_4, ОСОБА_5, О СОБА_6 визнано недійсними з моменту складання (16.12.2002) стату т та установчий договір Тов ариства з обмеженою відпов ідальністю «Данклер», скасов ано свідоцтво платника ПДВ Товариства з обмеженою від повідальністю «Данклер»з да ти видачі (26.12.2002). Рішення мотиво вано тим, що підприємство зар еєстровано на осіб, які не мал и наміру займатися фінансово -господарською діяльністю у встановленому законодавств ом порядку.

Постановою господарського суду міста Києва від 11.08.2006 у спр аві №11/271-А припинено юридичну о собу - Товариство з обмеже ною відповідальністю «Данкл ер»з огляду на неподання тов ариством податкової звітнос ті органам державної податко вої служби.

Відповідно до ч. 1 ст. 207 Господ арського кодексу України гос подарське зобов'язання, що не відповідає вимогам закону, а бо вчинено з метою, яка завідо мо суперечить інтересам держ ави і суспільства, або укладе но учасниками господарських відносин з порушенням хоча б одним з них господарської ко мпетенції (спеціальної право суб'єктності), може бути на вим огу однієї із сторін, або відп овідного органу державної вл ади визнано судом недійсним повністю або в частині.

Позивач обґрунтовує свої в имоги про визнання недійсним укладеного між відповідачам и договору наявністю у діях Товариства з обмеженою від повідальністю «Данклер»уми слу на несплату податків та с прямованістю укладених відп овідачами угод на досягнення цілей, які завідомо суперечи ть інтересам держави та сусп ільства.

Інтерес держави і суспільс тва у сплаті суб' єктами опо даткування податків виплив ає з обов' язку кожного спла чувати податки і збори, закрі пленому у ст. 67 Конституції Ук раїни.

Мета є суб' єктивною ознак ою, притаманною фізичним осо бам. Юридичні особи діють чер ез органи управління, і , як на слідок, через фізичних осіб, щ о входять до складу таких орг анів управління.

Отже, для встановлення умис лу та мети в діях юридичної ос оби, необхідно довести наявн ість умислу та мети в діях фіз ичних осіб, що діяли від імені відповідної юридичної особи , на укладення угоди з метою, з авідомо суперечної інтереса м держави.

Відповідно до ст. 62 Конститу ції України особа вважається невинуватою у вчиненні злоч ину і не може бути піддана кри мінальному покаранню, доки ї ї вину не буде доведено в зако нному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Ухилення від сплати податк ів є окремим складом злочину (ст. 212 Кримінального кодексу У країни) і, відповідно, потребу є окремої кваліфікації судом за наявності відповідних і д оведених у суді обставин.

Позивачем не надано належн их доказів на підтвердження того, що факт ухилення від спл ати податків конкретними пос адовими особами Товариств а з обмеженою відповідальн істю «Данклер» встановлений обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

Порушення будь-якою юридич ною особою податкового закон одавства встановлюється пос адовими особами контролюючо го органу у результаті перев ірки фінансово-господарсько ї діяльності і фіксуються у а кті, складеному по результат ах вказаної перевірки, а тако ж зазначається у відповідном у рішенні податкової служби, яке повинно бути виконане уп родовж встановленого податк овим законодавством строку.

Таким чином, наслідком зани ження Товариством з обме женою відповідальністю «Дан клер»податкових зобов' яза нь можуть бути відповідні до нарахування сум податків та застосування штрафних санкц ій, а не визнання недійсним до говору.

Крім того, на час існування господарських відносин між в ідповідачами Товариство з обмеженою відповідальніс тю «Данклер»перебувало у Єди ному державному реєстрі юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців та на податковому обліку.

Рішення Святошинського ра йонного суду м. Києва про визн ання недійсними установчих д окументів Товариства з о бмеженою відповідальністю « Данклер»не є достатньою підс тавою для висновку про наявн ість у діях цього відповідач а мети, що суперечить інтерес ам держави та суспільства. Са м факт припинення юридичної особи судовим рішенням та ви знання недійсними установчи х документів підприємства не тягне за собою безумовних ви сновків про недійсність усіх угод, укладених з моменту йог о державної реєстрації і до м оменту виключення з державно го реєстру.

Разом з тим, суд вбачає наяв ність підстав для закриття п ровадження щодо частини позо вних вимог, зважаючи на насту пне.

Відповідно до ст. 228 Цивільно го кодексу України правочин, учинений з метою, яка завідом о суперечить інтересам держа ви і суспільства, водночас є т аким, що порушує публічний по рядок, а отже є нікчемним.

Як зазначено у ч. 2 ст. 215 цього Кодексу, визнання судом тако го правочину недійсним не ви магається.

На підставі викладеного, пр овадження у справі у частині позовних вимог про визнання недійсним укладеного відпов ідачами договору на підставі ст. 207 Господарського кодексу України підлягає закриттю.

Позивачем також заявлено в имогу щодо стягнення у доход держави грошових коштів, отр иманих за спірним договором, на підставі ст. 208 Господарськ ого кодексу України.

Згідно з ч. 1 ст. 208 цього Кодекс у, якщо господарське зобов'яз ання визнано недійсним як та ке, що вчинено з метою, яка зав ідомо суперечить інтересам д ержави і суспільства, то за на явності наміру в обох сторін у разі виконання зобов'язанн я обома сторонами в доход дер жави за рішенням суду стягує ться все одержане ними за зоб ов'язанням, а в разі виконання зобов'язання однією стороно ю з другої сторони стягуєтьс я в доход держави все одержан е нею, а також усе належне з не ї першій стороні на відшкоду вання одержаного. У разі наяв ності наміру лише в однієї зі сторін усе одержане нею пови нно бути повернено другій ст ороні, а одержане останньою а бо належне їй на відшкодуван ня виконаного стягується за рішенням суду в доход держав и.

За змістом статті це можлив о лише у разі виконання право чину хоча б однією стороною. З азначені санкції не можна за стосовувати за сам факт несп лати податків (зборів, інших о бов'язкових платежів) однією зі сторін договору, оскільки за таких обставин правопору шенням була б несплата подат ків, а не вчинення правочину. Д ля стягнення цих санкцій є не обхідною наявність умислу на укладення угоди з метою, яка з авідомо суперечить інтереса м держави і суспільства.

Оскільки наявності умислу у відповідача Товариства з обмеженою відповідальніс тю «Данклер»на укладення уго ди з метою, яка завідомо супер ечить інтересам держави і су спільства позивачем не довед ено, суд приходить до висновк у про відсутність підстав дл я застосування наслідків, пе редбачених ч. 1 ст. 208 Господарсь кого кодексу України.

Враховуючи викладене та ке руючись ст. ст. 72, 94, 157, 160-163, 167, 254 Кодек су адміністративного судочи нства України, Господарський суд міста Києва

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у справі у частині позовних вимог про в изнання недійсним укладеног о між Товариством з обмеж еною відповідальністю «Данк лер»та Суб' єктом підприємн ицької діяльності - фізично ю особою ОСОБА_2 договору від 01.01.2004 №1 на підставі ст. 207 Госп одарського кодексу України з акрити.

В іншій частині позову відм овити.

Відповідно до ст. 254 КАС Украї ни постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого цим Кодексо м, якщо таку скаргу не було под ано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складення в повному об сязі за правилами, встановле ними ст.ст. 185-187 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційно ї скарги.

Суддя Ю.М. Смирнова

дата підписання постан ови: 03.01.2012

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.12.2011
Оприлюднено10.01.2012
Номер документу20611678
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/216-а

Постанова від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні