Ухвала
від 22.12.2011 по справі 2а/2370/569/2011
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а/2370/569/2011 Г оловуючий у 1-й інстанції: Тро фімава Л. В.

Суддя-доповідач: Кузьме нко В. В.

У Х В А Л А

Іменем України

"22" грудня 2011 р. м. Київ

колегія Киї вського апеляційного адміні стративного суду у складі:

голо вуючого - судді Кузьменко В . В.,

судді в Василенка Я. М., С тепанюка А. Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Києві справу за адміністративним позовом Приватного підприєм ства «Черкаський консервний завод»до Державної податков ої інспекції у Черкаському р айоні Черкаської області про скасування податкового пові домлення-рішення, за апеляці йною скаргою Приватного підп риємства «Черкаський консер вний завод» на постанову Чер каського окружного адмініст ративного суду від 03.06.2011 року, -

В С Т А Н О В И Л А :

Позивач звернувся до су ду з позовом до Державної под аткової інспекції у Черкаськ ому районі Черкаської област і про скасування податкового повідомлення-рішення № 0000012301/0 в ід 27.01.2011 року.

Постановою Черкаського ок ружного адміністративного с уду від 03.06.2011 року позовні вимог и залишено без задоволення.

Не погоджуючись із прийнят им судовим рішенням позивач подав апеляційну скаргу, в як ій просить скасувати оскаржу вану постанову як таку, що при йнята з порушенням норм мате ріального права та винести н ове рішення, яким задовольни ти позовні вимоги в повному о бсязі.

В засідання учасники проце су не з' явилися, будучи нале жним чином повідомленими, що не перешкоджає слуханню спі рного питання відповідно до вимог ч. 4 ст. 196 КАС України.

Відповідно до ч. 6 ст. 12, ч. 1 ст. 41К АС України, у випадку неявки в судове засідання всіх осіб, я кі беруть участь у справі під час судового розгляду повне фіксування судового засідан ня за допомогою звукозаписув ального технічного засобу не відбувається. Рішенням КС Ук раїни №16-рп/2011 від 08.12.2011 року вказа ні положення, визнані такими , що відповідають Конституці ї України.

Перевіривши матеріали спр ави, доводи скарги, колегія су ддів вважає, що апеляційна ск арга задоволенню не підлягає з таких підстав.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС У країни, суд апеляційної інст анції залишає скаргу без зад оволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд п ершої інстанції правильно вс тановив обставини справи та ухвалив судове рішення з дод ержанням норм матеріального і процесуального права.

Суд першої інстанції дійшо в до висновку про відсутніст ь підстав для задоволення по зову, виходячи з того, що форму вання позивачем податкового кредиту з податку на додану в артість на підставі виписани х ПП «Торгкомерс-2009»податкови х накладних є неправомірним, а відтак, висновок відповіда ча про завищення позивачем п одаткового кредиту з податку на додану вартість є обґрунт ованим.

Колегія суддів погоджуєть ся з таким висновком виходяч и з наступного.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачем провед ена невиїзна перевірка ПП «Ч еркаський консервний завод» щодо правових відносини з пл атником податків ПП «Торгком ерс-2009»за листопад 2009 року.

За результатами перевірки складено акт від 13.01.2011р. №2/23-010/35703521, в ідповідно до якого встановле но порушення позивачем ст. 3, с т. 4, п.п. 7.4.1, п.п. 7.4.5. п. 7.4, п.п.7.5.1 п. 7.5 ст. 7 За кону України "Про податок на додану вартість", у результат і чого занижено податок на до дану вартість за листопад 2009 р оку на загальну суму 45 569 грн.

На підставі акту перевірки відповідачем винесено подат кове повідомлення-рішення № 0000012301/0 від 27.01.2011 року, яким визначе но позивачу грошове зобов' я зання з податку на додану вар тість у сумі 38 838 грн. та штрафни х (фінансових) санкцій у сумі 9 710 грн.

Позивачем включено до пода ткового кредиту податок на д одану вартість на підставі п одаткових накладних виписан их ПП «Торгкомерс-2009».

Відповідно до п.п. 7.5.1 п. 7.5 ст. 7 За кону, датою виникнення права платника податку на податко вий кредит вважається: дата з дійснення першої з подій: або дата списання коштів з банкі вського рахунку платника под атку в оплату товарів (робіт, п ослуг), дата виписки відповід ного рахунку (товарного чека ) - в разі розрахунків з викори станням кредитних дебетових карток або комерційних чекі в; або дата отримання податко вої накладної, що засвідчує ф акт придбання платником пода тку товарів (робіт, послуг).

Податкова накладна є єдино ю підставою для визначення с ум податкового кредиту, оскі льки тільки цей документ під тверджує одну з подій, що її зд ійснено покупцем: чи то оплат у покупцем товару чи отриман ня товару від продавця, що є пі дставою для виникнення подат кових зобов'язань з податку н а додану вартість.

Судом першої інстанції вст ановлено, що господарські оп ерації за листопад 2009р. щодо пр идбання товарів у ПП «Торгко мерс-2009»не підтверджуються ст осовно врахування реального часу здійснення операцій, мі сцезнаходження майна, наявно сті трудових ресурсів, вироб ничо-складських приміщень та іншого майна, що економічно н еобхідно для здійснення госп одарських операцій. Перевірк ою не встановлено факту пере дачі товарів (робіт, послуг) ві д продавця до покупця, у зв' я зку з відсутністю документів , що свідчили б про транспорту вання (перевезення).

Відповідно до ч. 2 і 3 ст. 9 Зако ну України «Про бухгалтерськ ий облік та фінансову звітні сть в Україні»від 16.07.1999 року, пе рвинні та зведені облікові д окументи можуть бути складен і на паперових або машинних н осіях і повинні мати обов' я зкові реквізити: назву докум ента; дату і місце складання; н азву підприємства, від імені якого складається документ; зміст та обсяг господарсько ї операції; одиницю виміру го сподарської операції, посади осіб, відповідальних за здій снення господарської операц ії і правильність її оформле ння; особистий підпис або інш і дані, що дають змогу ідентиф ікувати особу, яка брала учас ть у здійсненні господарсько ї операції.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідно до догово ру і авансових звітів розрах унки позивачем проведено на загальну суму 273 445 грн. 00 коп.; ві дповідно до видаткових касов их ордерів розрахунки провед ено на загальну суму 283 445 грн. 00 к оп.; заборгованість у розраху нках в обліку не значиться; ос оба, яка є відповідальною за ф інансово-господарську діяль ність ПП «Торгкомерс-2009»- запе речує факт її проведення та о формлення; докази на реальне здійснення операцій (трансп ортування, списання матеріал ів на виробництво продукції, факт оренди приміщень) не над ано; мають місце розбіжності у податковому і бухгалтерсь кому обліку.

Здійснення господарської операції може бути підтвердж ено не лише податковою накла дною, а відображення у податк овому обліку і звітності про водиться на підставі первинн их та розрахункових документ ів (договорів оренди транспо рту, актів виконаних робіт, ак тів прийому- передачі товар у, довіреностей, товарно-тран спортних накладних, достовір них платіжних документів, що складені уповноваженими осо бами.

Однак, позивачем не надано д оказів на підтвердження здій снення таких господарських о перацій з ПП «Торгкомерс-2009».

Колегія суддів погоджуєть ся з висновком суду першої ін станції про відсутність прав ових підстав для віднесення на розрахунки з бюджетом ПДВ за документами, складеними н евстановленими особами.

Судова колегія не погоджує ться з доводами апелянта, що с уд першої інстанції вийшов з а межі позовних вимог та замі сть дослідження безпосередн ього предмету заявленого поз ову, під час судового розгляд у досліджував обставини, які не відносяться до предмету р озгляду. Так як визначення пр авомірності формування пода ткового кредиту та визначенн я права на бюджетне відшкоду вання безпосередньо пов' яз ане з господарською діяльніс тю та проведеними операціям и.

Таким чином, апелянтом не бу ло надано вагомих доказів на підтвердження вимог апеляці йної скарги, а висновки суду першої інстанції є такими, що відповідають вимогам закону і доводами апеляційної скар ги не спростовуються.

Перевіривши мотивування с удового рішення та доводи ап еляційної скарги, відповідно до вимог ст. 6 Конвенції про за хист прав людини і основопол ожних свобод щодо справедлив ого судового розгляду, враху вавши ст. 8 КАС України, відпов ідно до якої суд застосовує п ринцип верховенства права з урахуванням судової практи ки Європейського Суду з прав людини, судова колегія вважа є, що суд першої інстанції дій шов вірного висновку щодо ві дмови в задоволенні позову, ч ерез що постанову суду першо ї інстанції слід залишити бе з змін.

Керуючись ст.ст. 8, 12, 41, 160, 195, 196, 198, 200, 20 5, 206, 212, 254 КАС України, колегія суд дів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу П риватного підприємства «Чер каський консервний завод» на постанову Черкаського окруж ного адміністративного суду від 03.06.2011 року у справі за адмін істративним позовом Приватн ого підприємства «Черкаськи й консервний завод»до Держав ної податкової інспекції у Ч еркаському районі Черкасько ї області про скасування под аткового повідомлення-рішен ня - залишити без задоволенн я.

Постанову Черкаського окр ужного адміністративного су ду від 03.06.2011 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення та може бути оскаржена протяго м двадцяти днів з дня складан ня в повному обсязі, тобто з 23.12 .2011 року, шляхом подачі касацій ної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного су ду України.

Головуючий суддя: В. В. Кузьменко

Судді: Я. М. Василенко

А. Г. Степанюк

Повний текст у хвали виготовлено 23.12.2011 року.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено10.01.2012
Номер документу20634393
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/569/2011

Ухвала від 12.04.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

Ухвала від 02.06.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

Ухвала від 12.04.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

Ухвала від 02.03.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

Ухвала від 07.02.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

Ухвала від 22.12.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Кузьменко В. В.

Постанова від 03.06.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні