Постанова
від 04.01.2012 по справі 13/153-пд-09
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" січня 2012 р. Справа № 13/153-ПД-09

Одеський апеляційний г осподарський суд у складі ко легії суддів:

головуючого: Карте ре В.І.,

суддів: Лаврине нко Л.В., Пироговського В.Т.

(склад колегії змінено на п ідставі розпорядження Голов и ОАГС № 2 від 03.01.2012р. про заміну с удді Таран С.В. суддею Лаврине нко Л.В. у зв'язку із закінченн ям перебування останньої у в ідпустці по догляду за дитин ою)

при секретарі судового зас ідання - Головченко І.І.

за участю представників:

від прокуратури - не з' яв ився, належним чином повідом лений,

від Херсонської обласної д ержавної адміністрації - не з ' явився, належним чином пов ідомлений,

від Генічеської районної д ержавної адміністрації - не з ' явився, належним чином пов ідомлений,

від ФОП ОСОБА_1 - не з' яв ився, належним чином повідом лений

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляці йну скаргу Херсонської мі жрайонної природоохоронної прокуратури в інтересах дер жави в особі Херсонської обл асної державної адміністрац ії та Генічеської районної д ержавної адміністрації

на рішення Господарськ ого суду Херсонської області від 06.10.2009р.

по справі № 13/153-ПД-09

за позовом Фізичної осо би-підприємця ОСОБА_1

до Генічеської районно ї державної адміністрації

за участю третьої особи , яка не заявляє самостійні ви моги на предмет спору на стор оні відповідача: Херсонської обласної державної адмініст рації

та

Херсонської міжрайонної п риродоохоронної прокуратур и

про внесення змін до дог овору оренди земельної ділян ки

ВСТАНОВИВ:

15.09.2009р. Фізична особа-підпр иємець (далі - ФОП) ОСОБА_1 звернулась до Господарсько го суду Херсонської області з позовною заявою до Генічес ької районної державної адмі ністрації, в якій просила вне сти зміни до договору оренди землі від 14.12.2008р. №4АА002202-040872000040, а сам е: викласти абзац перший пунк ту 9 договору оренди в наступн ій редакції: „Орендна плата в носиться орендарем у грошові й формі та трикратному розмі рі земельного податку, але не більше ніж 12% від нормативної грошової оцінки земельної д ілянки, що складає 25 188,60 грн. за 5 га на рік з врахуванням щоріч ної індексації нормативної г рошової оцінки земельної діл янки”. Зміни в договір внести з 14.11.2008р.

Позовні вимоги обґрунтова но із посиланням на зміни, вне сенні до ч.5 ст. 21 Закону України „Про оренду землі”, відповід но до яких річна орендна плат а не може перевищувати 12% норм ативної грошової оцінки.

Рішенням Господарського с уду Херсонської області від 06.10.2009р. (суддя Закурін М.К.) позов задоволено повністю.

Не погодившись із вказани м судовим рішенням, Херсонсь кий міжрайонний природоохор онний прокуратур в інтересах держави в особі Херсонської обласної державної адмініст рації та Генічеської районно ї державної адміністрації по дав апеляційну скаргу, в якій просить оскаржуване судове рішення скасувати, у задовол енні позовних вимог відмовит и.

Зокрема апелянт зазначає, щ о відповідач отримав земельн у ділянку загальною площею 5,0 га на конкурентних засадах, а тому згідно ч.5 ст.21 Закону Укра їни „Про оренду землі” розмі р орендної плати може бути вс тановлений більший, ніж 12% від нормативної грошової оцінки .

Крім того апелянт зазначає , що ст. 21 Закону України „Про ор енду землі” передбачає встан овлення розміру орендної пла ти за згодою сторін, а тому на його думку місцевий господар ський суд не праві підміняти орган виконавчої влади (суб' єкта права власності на земл ю) та зменшувати розмір оренд ної плати.

Також апелянт посилається на приписи ст. 651 ЦК України, як і визначають підстави для зм іни чи розірвання договору т а зазначає, що в даному випадк у істотного порушення догово ру зі сторони відповідача не було, так як ні договором, ні з аконом не встановлено обов' язку орендодавця змінювати у мови договору оренди землі щ одо зменшення розміру орендн ої плати до 12 % від грошової оці нки.

Апелянт також звертає уваг у апеляційного господарсько го суду на те, що спірна земель на ділянка знаходиться за ме жами населеного пункту і фак тично розпорядження нею відн оситься до компетенції Херсо нської обласної державної ад міністрації, яка не була залу чена господарським судом пер шої інстанції до участі у спр аві.

03.01.2011р. до апеляційного госпо дарського суду надійшов лист Генічеської районної держав ної адміністрації №511-ухв., від повідно до якого остання під тримала апеляційну скаргу Хе рсонської міжрайонної приро доохоронної прокуратури в по вному обсязі та просила розг лянути справу за відсутністю її представника.

Відзиву на апеляційну скар гу не надійшло.

Відповідно до ч.2 ст.101 ГПК Укр аїни, апеляційний господарсь кий суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і переві ряє законність і обґрунтован ість рішення місцевого госпо дарського суду у повному обс язі.

Дослідивши доводи апеляці йної скарги та перевіривши п равильність застосування су дом першої інстанції при при йнятті оскаржуваного судово го рішення норм матеріальног о і процесуального права, апе ляційний господарський суд д ійшов висновку, що апеляційн а скарга підлягає задоволенн ю, з огляду на наступне:

Як вбачається з матеріалів справи, 17.10.2008р. між Генічеською районною державною адмініст рацією Херсонської області ( Орендодавець) та ФОП ОСОБА_ 1 (Орендар) укладено договір оренди землі площею 5,0 га із зе мель запасу рекреаційного пр изначення розташованої на те риторії Щасливенької сільсь кої ради Генічеського району Херсонської області для буд івництва пансіонату. Строк д ії договору - 49 років.

При цьому, пунктом 9 вказано го договору стони погодили щ о: орендна плата вноситься ор ендарем у грошовій формі та р озмірі трикратного розміру з емельного податку, що станов ить 81050,7 грн. щороку за 5,0 га згідн о розпорядження Голови облас ної державної адміністрації від 10.09.2008р. №1194 „Про затвердженн я проекту землеустрою щодо в ідведення, надання в оренду з емельної ділянки та встановл ення розміру орендної плати за користування нею”.

Відповідно до п.12 договору о ренди землі від 17.10.2008р. розмір о рендної плати переглядаєтьс я щороку у разі: зміни умов гос подарювання, передбачених до говором; зміни розмірів земе льного податку, підвищення ц ін, тарифів, зміни коефіцієнт ів індексації законодавство м; погіршення стану орендова ної земельної ділянки не з ви ни орендаря, що підтверджено документами; в інших випадка х, передбачених законом.

Пунктом 34 договору оренди з емлі від 17.10.2008р. сторони встанов или, що зміна умов договору зд ійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін, а у разі недосягнення згоди щод о зміни умов договору спір ви рішується в судовому порядку .

26.08.2009р. позивач звернувся до в ідповідача із письмовою проп озицією (а.с.19) про перегляд умо в договору оренди землі від 17. 10.2008р. та внесення відповідних змін до нього щодо встановле ння орендної плати у розмірі 12% нормативної грошової оцінк и земельної ділянки, що стано вить 25 188,60 грн. за 5,0 га на рік.

Листом №К-801/2 від 27.08.2009р. (а.с.20) Ген ічеська районна державна адм іністрація відмовила позива чу у внесенні змін до договор у оренди землі від 17.10.2008р.

Враховуючи відмову Геніче ської районної державної адм іністрації на пропозицію поз ивача внести зміни до догово ру оренди землі щодо встанов лення орендної плати у розмі рі 12% нормативної грошової оці нки земельної ділянки, ФОП ОСОБА_1 звернулась до місце вого господарського суду із відповідним позовом, який Го сподарський суд Херсонської області задовольнив.

Задовольняючи позовні вим оги господарський суд зазнач ив, що зазначений договір оре нди було укладено без урахув ання приписів ч. 5 ст. 21 Закону У країни „Про оренду землі”, ві дповідно до яких річна оренд на плата за земельні ділянки , які перебувають у державній або комунальній власності, н е може перевищувати 12 відсотк ів їх нормативної грошової о цінки.

Апеляційний господарський суд не погоджується із висно вком місцевого господарсько го суду про наявність в даном у випадку правових підстав д ля внесення змін до договору оренди землі з огляду на те, щ о зазначена місцевим господа рським судом підстава для вн есення змін до договору не пе редбачена приписами ст. ст. 651, 6 52 ЦК України, якими визначено перелік правових підстав для зміни або розірвання догово ру.

Так, згідно з ч.2 ст. 651 Цивільно го кодексу України договір м оже бути змінено чи розірван о за рішенням суду на вимогу о днієї зі сторін у разі істотн ого порушення договору друго ю стороною та в інших випадка х, встановлених договором аб о законом. Істотним є таке пор ушення стороною договору, ко ли внаслідок завданої цим шк оди друга сторона значною мі рою позбавляється того, на що вона розраховувала при укла денні договору.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 652 ЦК У країни у разі істотної зміни обставин, якими сторони керу валися при укладенні договор у, договір може бути змінений або розірваний за згодою сто рін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обст авин є істотною, якщо вони змі нилися настільки, що, якби сто рони могли це передбачити, во ни не уклали б договір або укл али б його на інших умовах.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни обов'язок доказування ти х обставин, на які посилаєтьс я сторона як на підставу свої х вимог та заперечень, поклад ається на сторону.

Відповідно до ст. 34 ГПК Украї ни обставини справи, які відп овідно до законодавства пови нні бути підтверджені певним и засобами доказування, не мо жуть підтверджуватись іншим и засобами доказування.

Всупереч наведених припис ів законодавства, позивачем не доведено порушення відпов ідачем умов договору оренди землі від 17.10.2008р. або істотної з міни обставин, якими сторони керувалися при укладенні ць ого договору.

Крім того, розмір орендної п лати, встановлений сторонами договору оренди землі від 17.10.2 008р., не суперечить приписам ст . 21 Закону України „Про оренду землі” в частині обмеження р озміру річної орендної плати за земельні ділянки, які пере бувають у державній або кому нальній власності 12-тю відсот ками їх нормативної грошової оцінки, оскільки вказаною пр авовою нормою, на момент укла дання договору оренди землі від 17.10.2008р., була передбачена мо жливість, у разі визначення о рендаря на конкурентних заса дах, встановлення більшого р озміру орендної плати, ніж за значений у цій частині.

Факт визначення позивача о рендарем земельної ділянки п лощею 5,0 га із земель запасу ре креаційного призначення роз ташованої на території Щасли венької сільської ради Геніч еського району Херсонської о бласті на конкурентних засад ах підтверджується доданими прокурором до апеляційної с карги витягом з протоколу №5 з асідання комісії набуття пра ва довгострокової оренди на конкурентних засадах земель них ділянок на території Ара батської Стрілки, створеної у відповідності з розпорядже нням Голови районної райдерж адміністрації від 14.11.2005р. №644 та р озпорядженням Голови обласн ої державної адміністрації № 1194 від 10.09.2008р. „Про затвердження проекту землеустрою щодо від ведення, надання в оренду зем ельної ділянки та встановлен ня розміру орендної плати за користування”.

Вказані докази приймаютьс я апеляційним господарським судом до уваги, оскільки прок урор, відповідно до ч. 1 ст. 101 ГПК України, обґрунтував неможл ивість подання їх до суду пер шої інстанції через те, що не п риймав участі у розгляді дан ої справи у суді першої інста нції.

При цьому, апеляційний госп одарський суд виходить й з то го, що розпорядження голови Х ерсонської обласної державн ої адміністрації від 10.09.2008 р. № 119 4, яке передувало укладанню до говору оренди землі від 17.10.2008р. та на підставі якого було укл адено договір оренди є дійсн им, а в частині правомірності обчислення орендної плати в судовому порядку не оскаржу валось.

Виходячи з наведених право вих норм та враховуючи предм ет і підстави заявленого поз ову, у господарського суду ві дсутні правові підстави для внесення змін до договору ор енду землі від 17.10.2008р. щодо розм іру орендної плати, а тому поз овні вимоги не підлягають за доволенню.

Аналогічну правову позиці ю викладено в постановах Вищ ого господарського суду Укра їни від 02.12.2010р. по справі №15/159-ПД-09 т а від 09.06.2011р. по справі №12/67-ПД-10.

Враховуючи наведене, оскар жене судове рішення підлягає скасуванню у зв' язку із неп равильним застосуванням нор м матеріального права, а у зад оволенні позовних вимог слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 85, 99, 101-105 ГПК Укр аїни, апеляційний господарсь кий суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Херсо нської міжрайонної природоо хоронної прокуратури в інтер есах держави в особі Херсонс ької обласної державної адмі ністрації та Генічеської рай онної державної адміністрац ії - задовольнити.

Рішення Господарського су ду Херсонської області від 06.1 0.2009р. по справі № 13/153-ПД-09 - скасув ати.

У задоволенні позовних вим ог Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 - відмовити.

Стягнути з Фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_1 на корис ть Державного бюджету Україн и судовий збір за розгляд апе ляційної скарги у сумі 470,50 грн.

Доручити Господарському с уду Херсонської області вида ти відповідний наказ.

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної си ли з дня її прийняття і може бу ти оскаржена в касаційному п орядку.

Головуючий суддя: В.І. Карт ере

Судді: Л.В. Лавриненко

В.Т. Пироговський

Повний текст постанови п ідписаний 05.01.2012р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення04.01.2012
Оприлюднено11.01.2012
Номер документу20673782
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/153-пд-09

Судовий наказ від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Постанова від 04.01.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Картере В.І.

Ухвала від 16.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Картере В.І.

Рішення від 06.10.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні