Рішення
від 06.10.2009 по справі 13/153-пд-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.10.2009 Справа № 13/153-ПД-09

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Закуріна М. К. при секр етарі Фінаровій О.Л., розгляну вши у відкритому судовому за сіданні справу

за позовом приватного підприємця ОСОБА_1

до Генічеської районно ї державної адміністрації

про внесення змін до дог овору оренди земельної ділян ки,

за участі представників ст орін:

позивача - ОСОБА_2 (пре дставника за дорученням),

відповідача - Юнусова Д. А. (головного спеціаліста ю ридичного відділу),

в с т а н о в и в:

Безпосередньо предметом спору у справі є позовні вимо ги позивача, спрямовані до ві дповідача про внесення змін до договору оренди землі від 14 листопада 2008 року № 4АА002202-040872000040, у кладеного між сторонами, шля хом викладення абзацу першог о пункту 9 договору в редакції : „Орендна плата вноситься ор ендарем у грошовій формі та т рикратному розмірі земельно го податку, але не більше ніж 1 2 % від нормативної грошової оц інки земельної ділянки, що ск ладає 25188,60 грн за 5 га на рік, з ура хуванням щорічної індексаці ї нормативної грошової оцінк и земельної ділянки”. Ці вимо ги позивач обґрунтовує зміно ю діючого законодавства в пи таннях розміру орендної плат и за землю згідно до Закону Ук раїни „Про внесення змін до д еяких законодавчих актів Укр аїни”. Зокрема, він вказує, що відповідно до положень части ни 5 статті 21 Закону України „П ро оренду землі” річна оренд на плата не може перевищуват и 12% нормативної грошової оцін ки. В даному випадку норматив на вартість земельної ділянк и складає 209905 грн згідно з техн ічною документацією, а тому м аксимально можлива орендна п лата не може перевищувати 25188 г рн. Позивач також зазначає, що відповідач відмовився від у кладення додаткової угоди що до змін до договору в частині визначення розміру орендної плати.

Відповідачем вказані позо вні вимоги не визнаються, що с лідує з відзиву на позов. Свою позицію він обґрунтовує пом илковістю тлумачення позива чем положень Закону України „Про оренду землі”, оскільки відповідно до статті 21 цього Закону річна орендна плата з а земельні ділянки несільськ огосподарського призначенн я не може бути меншою трикрат ного розміру земельного пода тку.

Розгляд справи проведено в судовому засіданні, яке відб улося 6 жовтня. За результатам и розгляду справи судом огол ошено вступну та резолютивну частину даного рішення.

Крім викладеного з матеріа лів справи слідує, що 17 жовтня 2008 року між Генічеською район ною державною адміністраціє ю та ПП ОСОБА_1 укладено до говір оренди землі, за умовам и якого відповідачу надано в тимчасове користування стро ком на 49 років земельну ділянк у площею 5,0 га із земель запасу рекреаційного призначення, яка розташована на території Щасливцевської сільської ра ди Генічеського району Херсо нської області. При цьому в до говорі вказано, що нормативн а грошова оцінка земельної д ілянки складає 209905 грн. А абзац 1 пункту 9 договору викладено в редакції: „Орендна плата вн оситься орендарем у грошовій формі та розмірі трикратног о розміру земельного податку , що становить 81050,70 грн щороку”. Поряд з цим, відповідно до пун кту 12 договору розмір орендно ї плати переглядається щорок у у разі: зміни умов господарю вання, передбачених договоро м; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тари фів, зміни коефіцієнтів інде ксації; погіршення стану оре ндованої земельної ділянки н е з вини орендаря, що підтверд жено документами; в інших вип адках, передбачених законом. Пунктом 34 укладеного договор у сторони встановили, що змін а умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємно ю згодою сторін, а у разі недос ягнення згоди щодо зміни умо в договору спір вирішується в судовому порядку. Даний дог овір зареєстрований у Геніче ському районному окрузі Херс онської регіональної філії Д П „Центр державного земельно го кадастру”, про що у Державн ому реєстрі земель вчинено з апис від 14.11.2008 р. № 4АА002202-040872000040.

В подальшому 26 серпня 2009 року - в період дії договору пози вач звернувся до відповідача з пропозицією, викладеною у в ідповідному листі, про перег ляд умов договору та про підп исання додаткової угоди до д оговору оренди щодо зміни аб зацу 1 пункту 9 договору. А саме , позивач запропонував відпо відачу внести зміни, встанов ивши розмір орендної плати з а 5 га 25188,60 грн орендованої відпо відачем земельної ділянки.

В свою чергу, відповідач лис том за вихідним № К-801/2 від 27.08.2009 р. відмовив позивачу у внесенн і змін до договору.

Вирішуючи спір по суті суд з азначає, що розмір, форма і стр оки внесення орендної плати за землю визначені приписами статті 21 Закону України „Про оренду землі”, за якою вони вс тановлюються за згодою сторі н у договорі оренди (крім стро ків внесення орендної плати за земельні ділянки державно ї та комунальної власності, я кі встановлюються відповідн о до Закону України „Про плат у за землю”. Обчислення розмі ру орендної плати за землю зд ійснюється з урахуванням інд ексів інфляції, якщо інше не п ередбачено договором оренди . За статтею 23 того ж Закону оре ндна плата за земельні ділян ки державної і комунальної в ласності, які передані в орен ду для сільськогосподарсько го використання, переглядаєт ься один раз на три роки в поря дку, встановленому законом а бо договором оренди.

Суд також виходить з того, щ о сторони при внесенні змін д о договору повинні керуватис ь нормами чинного законодавс тва. Зокрема, відповідач при р озрахунку розміру орендної п лати керується частиною 4 ста тті 21 Закону України „Про орен ду землі”, за якою річна оренд на плата за земельні ділянки , які перебувають у державній або комунальній власності, н адходить до відповідних бюдж етів, розподіляється і викор истовується відповідно до за кону і не може бути меншою: для земель сільськогосподарськ ого призначення - розміру зем ельного податку, що встановл юється Законом України „Про плату за землю”; для інших кат егорій земель - трикратного р озміру земельного податку, щ о встановлюється Законом Укр аїни „Про плату за землю”. Про те, частиною 5 цієї ж статті вс тановлено, що: „Річна орендна плата за земельні ділянки, як і перебувають у державній аб о комунальній власності, не м оже перевищувати 12 відсотків їх нормативної грошової оці нки”.

Враховуючи, що однією й тією ж статтею встановлено різні формули визначення річної о рендної плати за землю, а тому це є колізією, суд, при визнач енні розміру орендної плати, виходить із системного анал ізу правових приписів цієї с татті, а саме того, що частина 5 статті 21 Закону застосовуєть ся у випадках оренди земельн их ділянок, які перебувають д ержавній або комунальній вла сності. В даному випадку земе льна ділянка, надана відпові дачу в оренду, перебуває у ком унальній власності, а тому до спірних правовідносин необх ідно застосовувати частину 4 статті 21 вказаного Закону, як загальну норму, з обов' язко вим урахуванням положень час тини 5 цієї ж статті - як спеці альної норми.

Таким чином, річна орендна п лата не повинна перевищувати 12 відсотків нормативної грош ової оцінки земельної ділянк и. Як зазначено вище, згідно до пункту 5 договору оренди земл і нормативна вартість земель ної ділянки складає 209905 грн, а т ому 12% від цієї суми це - 25188,60 грн .

За таких обставин, позовні в имоги підлягають задоволенн ю, а саме внесення змін до дого вору щодо визначення річної орендної плати в розмірі 25188,60 г рн.

Враховуючи викладене, держ авне мито та витрати на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу покладаю ться на відповідача.

На підставі вказаних право вих норм і керуючись статтям и 44, 49, 82-85 ГПК України,

в и р і ш и в :

1.Позовні вимоги задово льнити.

2.Внести зміни до договору о ренди землі від 17 жовтня 2008 рок у № 4АА002202-040872000040, укладеного між Ге нічеською районною державно ю адміністрацією та при ватним підприємцем ОСОБА_1 , шляхом викладення абзацу п ершого пункту 9 договору в ред акції: „Орендна плата вносит ься орендарем у грошовій фор мі та трикратному розмірі зе мельного податку, але не біль ше ніж 12 % від нормативної грош ової оцінки земельної ділянк и, що складає 25188,60 грн за 5 га на рі к, з урахуванням щорічної інд ексації нормативної грошово ї оцінки земельної ділянки”.

Дата підпису рішення - 8 жовтня 2009 року

Судд я М.К. Закурін

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення06.10.2009
Оприлюднено17.12.2010
Номер документу5489025
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/153-пд-09

Судовий наказ від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Постанова від 04.01.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Картере В.І.

Ухвала від 16.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Картере В.І.

Рішення від 06.10.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні