Ухвала
від 05.01.2012 по справі 5010/1412/2011-п-3/61
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  

УХВАЛА

 

05 січня 2012 р. 98/12

Справа № 5010/1412/2011-П-3/61   

          Господарський суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді , судді  Фрич М. М.  , судді   , при секретарі судового засідання Ковалюк С. Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом:  ДП "Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут "НДІПроектреконструкція" в особі  Івано - Франківської філії, вул.С.Бандери, 77,Івано-Франківськ,Івано-Франківськ, місто, Івано-Франківська област,76000

до відповідача: Мостищенська сільська рада Стуса,1,Калуш,Калуський район, Івано-Франківська область,77305

про стягнення заборгованості в сумі 20212,4 грн.

за участю представників сторін:

від позивача представник не з"явився

від відповідача Пукіш Г.В. - голова сільської ради (паспорт НОМЕР_1)

ВСТАНОВИВ:

рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 11.08.11 позов прокурора Калуського району в інтересах держави в особі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в особі Івано - Франківської філії ДП "Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут "НДІПроектреконструкція" до Мостищанської сільської ради про стягнення заборгованості в сумі 20 212,40 грн. задоволено.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 04.10.11р. дане рішення залишене без змін.

До господарського суду Івано-Франківської області відповідачем - Мостищанською сільською радою  подано заяву про відстрочку  виконання рішення (вх. №11009/2011-с вх від 23.12.11).

Ухвалою суду від 26.12.11р. заяву про відстрочку виконання рішення призначено до розгляду в судовому засіданні на    05.01.12 р.

Представник Мостищенської сільської ради, в судовому  засіданні      05.01.12 р, підтвердив вимоги заяви про відстрочку виконання рішення суду. Обгрунтовуючи заявлені вимоги посилається на те, що своєчасне виконання рішення господарського суду Івано-Франківської області ускладнене у зв"язку з тим, що в бюджетних призначеннях Мостищенської сільської ради на 2011 рік коштів на зазначені цілі не прередбачено.

Представник ДП "Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут "НДІ Проектреконструкція" в судове засідання не з"явився.

Розглянувши подану заяву, оцінивши докази подані на її обґрунтування, заслухавши доводи та заперечення представників сторін,   суд вважає за правильне взяти до уваги наступне:

Відповідно до ст. 121 ГПК України,  при  наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять  його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, за  поданням прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський  суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора  чи його заступника і у виняткових випадках, залежно від обставин   справи,  може  відстрочити  або  розстрочити  виконання рішення,   ухвали,   постанови,   змінити  спосіб  та  порядок  їх виконання.

Отже, стаття 121 Господарського процесуального кодексу України не обмежує право господарського суду певними обставинами, при наявності яких господарський суд може розстрочити чи відстрочити виконання прийнятого ним рішення, проте визначальним фактором при наданні відстрочки є винятковість цих випадків та їх об'єктивний вплив на виконання судового рішення.

Підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк або встановленим господарським судом способом.

Разом з тим, вирішуючи питання, зокрема про відстрочку виконання рішення, господарський суд враховує матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, які б свідчили про можливість надання відповідачу відстрочки  виконання судового рішення.

Як випливає з матеріалів справи, заявник в обґрунтування поданої заяви щодо відстрочки виконання рішення господарського суду від 11.08.11 р. у даній справі, вказує на те, що своєчасне виконання рішення господарського суду Івано-Франківської області ускладнене  тим, що кошти у бюджеті Мостищенської сільської ради на 2011 рік на виконання рішення суду не передбачені.

Між тим, господарський суд лише на підставі наявних доказів не  може зробити висновок про обґрунтованість клопотання про відстрочку виконання рішення суду, оскільки припущення про ускладнення або неможливість його виконання має бути достатньо обґрунтованим і ця обставина повинна доводитись заявником за загальними правилами статті 33 ГПК України, як і припущення про ймовірність його виконання при наданні відстрочки.

З огляду на наведене, господарський суд Івано-Франківської області, дослідивши подану заяву та докази, наведені в ній обґрунтування, беручи до уваги ступінь вини відповідача у виникненні спору, вважає, що наведені заявником обставини для відстрочки виконання рішення суду, враховуючи загальну економічну ситуацію в країні та наявність аналогічних проблем у багатьох суб'єктів господарювання, в тому числі і стягувача не  можуть розцінюватися як виняткові.

Відповідно до ст. 124 Конституції України, ст.ст. 115, 116 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили є обов‘язковими для безумовного виконання на всій території України.

Враховуючи викладене, у суду відсутні підстави для задоволення заяви, оскільки вимоги даної заяви неконкретизовані та відсутнє обгрунтування винятковості обставин, що  унеможливлюють  виконання рішення суду.

Таким чином, суд дійшов висновку, що боржником не доведено існування істотних підстав для надання відстрочки виконання рішення суду, тому у задоволенні заяви про відстрочку виконання рішення суду від 11.08.2011 року слід відмовити.  

 

Керуючись т. 124 Конституції України, ст.ст. 33,  86  , 115, 121 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

в задоволенні заяви  Мостищанської сільською радою   про відстрочку  виконання рішення господарського суду Івано-Франківської області від 11.08.2011 року по справі № 5010/1412/2011-П-3/61 відмовити.

Головуючий суддя                                    

Суддя                                                                           Фрич М. М.

Суддя                                                                           

 

Виготовлено в КП "Документообіг  госп. судів"


Костів Я. Р.   05.01.12  

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення05.01.2012
Оприлюднено12.01.2012
Номер документу20727918
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5010/1412/2011-п-3/61

Ухвала від 26.12.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 05.01.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Постанова від 04.10.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Рішення від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні