Постанова
від 05.12.2011 по справі 2а-1670/9350/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

1

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2011 року м. Полтава Справа № 2а-1670/9350/11

Полтавський окружний а дміністративний суд у складі :

головуючого судді - Алєк сєєвої Н.Ю.,

за участю секретаря - Горб ач Д.О.,

представника позивача - М оскаленка І.О.,

представника відповідача - Шкіля О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Пр иватного підприємства "Андор а" до Кременчуцької об'єднано ї державної податкової інспе кції в Полтавській області п ро скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

08 листопада 2011 року Прива тне підприємство "Андора" зве рнулося до Полтавського окру жного адміністративного суд у з адміністративним позовом до Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспек ції в Полтавській області пр о скасування рішення №287 від 06.1 0.2011 року, яким Приватному підпр иємству "Андора" анульовано р еєстрацію платника податку н а додану вартість.

В обґрунтування своїх вимо г позивач зазначав, що 31.10.2011 рок у, з листа відповідача від 10.10.2011 року позивач дізнався про пр ийняття відповідачем рішенн я за №287 від 06.10.2011 року про анулюв ання реєстрації позивача як платника податку на додану в артість. Вказував, що відпові дачем порушені строки повідо млення позивача про виключен ня з реєстру платників ПДВ. Кр ім того, зазначав, що на момент винесення рішення про анулю вання свідоцтва платника ПДВ , підприємство фактично знах одилося та здійснювало свою підприємницьку діяльність з а адресою Квартал 297, буд. 2, кв . 39, м. Кременчук, внесеною до Є ДР. Вважає, що у Кременчуцької ОДПІ були відсутні підстави для здійснення анулювання р еєстрації підприємства як пл атника податку на додану вар тість, оскільки в ЄДРПОУ відс утній запис про відсутність ПП “Андора” за його місцезна ходженням.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, просив задовол ьнити позов у повному обсязі .

Представники відповідача у судовому засіданні проти з адоволення адміністративно го позову заперечував, в обґр унтування заперечень зазнач ив, що 06.10.2011 року від державного реєстратора Кременчуцькою О ДПІ були одержані відомості із записом про внесення інфо рмації щодо відсутності юрид ичної особи за місцезнаходже нням, у зв' язку з чим Кременч уцькою ОДПІ на підставі підп ункту “ж” пункту 184.1 статті 184 ро зділу 5 Податкового кодексу У країни 06.10.2011 року було прийнято рішення №287 про анулювання ре єстрації платника податку на додану вартість ПП “Андора” . Враховуючи викладене, предс тавник відповідача зазначав , що вказане рішення є правомі рним та відповідає вимогам ч инного законодавства та прос ив суд в задоволенні позовни х вимог відмовити.

Суд, заслухавши пояснення п редставників сторін, вивчивш и та дослідивши матеріали сп рави, всебічно і повно з'ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтуються позовні в имоги, об'єктивно оцінивши до кази, які мають юридичне знач ення для розгляду справи і ви рішення спору по суті, приход ить до наступних висновків.

Приватне підприємство "Анд ора" зареєстроване як юридич на особа виконавчим комітето м Кременчуцької міської ради , код ЄДРПОУ 25154632 та перебуває на обліку в Кременчуцькій ОДПІ як платник податків.

15.09.2011 року Кременчуцькою ОДПІ до відділу податкової міліц ії Кременчуцької ОДПІ направ лено запит №2114 про проведення заходів на встановлення міс цезнаходження (місця прожива ння) платника податків.

У відповідь на запит та відп овідно до підпункту 12.5 пункту 12 Порядку обліку платників по датків і зборів, 20.09.2011 року відд ілом податкової міліції Крем енчуцької ОДПІ надано довідк у №1893 про не встановлення місц езнаходження (місце проживан ня) платника податків.

22.09.2011 року затверджено пропоз иції щодо зміни станів платн икам податків, стосовно яких підрозділами податкової міл іції вжиті заходи щодо встан овлення місцезнаходження, зо крема, щодо ПП "Андора" з 10 - запи т на встановлення місцезнахо дження на 23 - місцезнаходження не встановлено.

29.09.2011 року Кременчуцькою ОДПІ державному реєстратору напр авлено повідомлення №271/29-042 про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням (форма 18-ОПП).

Як свідчать матеріали спра ви, 06.10.2011 року від державного ре єстратора надійшла відоміст ь із ЄДР щодо юридичної особи із записом про внесення інфо рмації щодо відсутності юрид ичної особи за місцезнаходже нням.

06.10.2011 року начальником Кремен чуцької ОДПІ прийнято рішенн я №287 про анулювання реєстраці ї платника податку на додану вартість ПП "Андора".

Позивач не погодившись із в казаним рішенням звернувся д о суду із позовною заявою про його скасування.

Відповідно до частини 3 ст атті 2 Кодексу адміністратив ного судочинства України у с правах щодо оскарження рішен ь, дій чи бездіяльності суб'єк тів владних повноважень адмі ністративні суди перевіряют ь, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією та законами У країни; 2) з використанням повн оваження з метою, з якою це пов новаження надано; 3) обґрунтов ано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення д ля прийняття рішення (вчинен ня дії); 4) безсторонньо (неупер еджено); 5)добросовісно; 6) розсу дливо; 7) з дотриманням принцип у рівності перед законом, зап обігаючи несправедливій дис кримінації; 8) пропорційно, зок рема з дотриманням необхідно го балансу між будь-якими нес приятливими наслідками для п рав, свобод та інтересів особ и і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на у часть у процесі прийняття рі шення; 10) своєчасно, тобто прот ягом розумного строку.

Надаючи оцінку рішенню №2 87 від 06.10.2011 року про анулювання р еєстрації платника податку н а додану вартість, суд виходи ть з наступного.

Анулювання реєстрації осо би як платника ПДВ регулюєть ся Податковим кодексом Украї ни та відбувається у порядку , встановленому Положенням п ро реєстрацію платників пода тку на додану вартість, затве рдженого наказом ДПА України від 22.12.2010 року № 978.

Порядок внесення до ЄДР зап ису про відсутність юридично ї особи за її місцезнаходжен ням або запису про відсутніс ть підтвердження відомостей про юридичну особу визначен о Законом України "Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в".

Відповідно до положень ста тті 19 цього Закону у разі надх одження державному реєстрат ору від органу державної под аткової служби повідомлення встановленого зразка про ві дсутність юридичної особи за її місцезнаходженням держав ний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим ли стом протягом п'яти робочих д нів з дати надходження зазна ченого повідомлення юридичн ій особі повідомлення щодо н еобхідності подання державн ому реєстратору реєстраційн ої картки /частина 12 статті 19/.

У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дат и надходження їй відповідног о повідомлення реєстраційно ї картки про підтвердження в ідомостей про юридичну особу державний реєстратор повине н внести до Єдиного державно го реєстру запис про відсутн ість підтвердження зазначен их відомостей датою, яка вста новлена для чергового поданн я реєстраційної картки про п ідтвердження відомостей про юридичну особу /частина 14 ста тті 19/.

Згідно інформації державн ого реєстратора від 30.11.2011 року № 07-15/3284 на запит суду відповідно д о статті 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців" для проведення держ авної реєстрації змін до уст ановчих документів керівник ом (засновником) ПП "Андора" бу ло надано державному реєстра тору такі документи: заповне ну реєстаційну картку на про ведення державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів юридичної особи (реєстра ційна картка форми 3); примірни к оригіналу рішення засновни ка №1 від 02.11.2011 року; оригінал уст ановчого документу юридично ї особи з відміткою про держа вну реєстрацію (діючий стату т); два примірники установчих документів у новій редакції (два статути, затверджені ріш енням засновника №1 від 02.11.2011 ро ку); документ, що підтверджує в несення реєстраційного збор у за проведення державної ре єстрації змін до установчих документів (квитанція №100291.286.1 в ід 03.11.2011 року).

Відповідно до статті 19 Зако ну України "Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців" для п роведення державної реєстра ції змін до відомостей про юр идичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі керівником ПП "Андора" було на дано державному реєстратору заповнену реєстраційну карт ку форми 4 - про внесення змін д о відомостей про юридичну ос обу, які містяться в Єдиному д ержавному реєстрі стосовно з міни місцезнаходження підпр иємства.

Пунктом 68.1 статті 68 Податков ого кодексу України встановл ено, що орган державної реєст рації юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців не піз ніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації такої особи, державної реєст рації припинення юридичної о соби чи підприємницької діял ьності фізичної особи - підпр иємця, внесення будь-яких інш их записів до Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в повинен передати відповідн ому органу державної податко вої служби повідомлення та в ідомості з реєстраційної кар тки про вчинення реєстраційн их дій, передбачених законом .

Відповідно до підпункту “ж ” пункту 184.1 статті 184 Податково го кодексу України, реєстрац ія діє до дати анулювання реє страції платника податку, як а проводиться шляхом виключе ння з реєстру платників пода тку і відбувається у разі якщ о в Єдиному державному реєст рі юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців наявний з апис про відсутність юридичн ої особи або фізичної особи з а її місцезнаходженням (місц ем проживання) або запис про в ідсутність підтвердження ві домостей про юридичну особу.

Згідно пункту 184.2 статті 184 Под аткового кодексу України ану лювання реєстрації на підс таві, визначеній у підпункті "а" пункту 184.1 цієї статті, здій снюється за заявою платника податку, а на підставах, визна чених у підпунктах "б"-"и" пункт у 184.1 цієї статті, може здійсн юватися за заявою платника п одатку або за самостійним рі шенням відповідного органу д ержавної податкової служби. Свідоцтво про реєстрацію п латника податку вважається а нульованим з дати анулюванн я реєстрації платника податк у.

Відповідно до підпу нкту “ж” пункту 1 Розділу V Пол оження про реєстрацію платни ків податку на додану вартіс ть, затвердженого наказом ДП А України від 22.12.2010 року № 978, заре єстрованого в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2010 р. з а N 1400/18695 (далі - Положення), реєст рація діє до дати анулювання , яке відбувається у випадках , визначених пунктом 184.1 статті 184 розділу V Кодексу, якщо: в Єди ному державному реєстрі юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місц езнаходженням (місцем прожив ання) або запис про відсутніс ть підтвердження відомостей про юридичну особу.

Згідно до пункту 5 Розділу V Положення анулювання реєст рації за ініціативою відпові дного податкового органу мож е бути здійснене на підстава х, визначених у підпунктах "б" - "и" пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу (підпункти "б" - "и" пункт у 1 цього розділу). Податкові о ргани здійснюють постійний м оніторинг платників ПДВ, вкл ючених до Реєстру, та приймаю ть рішення про анулювання ре єстрації платників ПДВ у раз і існування відповідних підс тав.

Рішення про анулювання реє страції за ініціативою подат кового органу приймаються за наявності відповідних підтв ердних документів (відомосте й). Такими документами є: повід омлення державного реєстрат ора, відомості з Єдиного держ авного реєстру щодо наявност і запису про відсутність юри дичної особи або фізичної ос оби - підприємця за місцезнах одженням (місцем проживання) або запису про відсутність п ідтвердження відомостей про юридичну особу (підстава - під пункт "ж" пункту 184.1 статті 184 роз ділу V Кодексу).

За наявності зазначених пі дтвердних документів (відомо стей) податковий орган прийм ає рішення про анулювання ре єстрації особи - платника ПДВ незалежно від здійснення по датковим органом документал ьних та камеральних перевіро к такої особи і їх результаті в, а також обов'язку такої особ и бути зареєстрованою та/або нараховувати чи сплачувати податок на додану вартість в ідповідно до законодавства.

Рішення про анулювання реє страції платника ПДВ за ініц іативою податкового органу о формляється за формою № 6-РПДВ . Таке рішення складається у д вох примірниках комісією, ут вореною відповідно до розпор ядження податкового органу, та підписується керівником п одаткового органу. У рішенні про анулювання реєстрації п латника ПДВ обов'язково вказ ується підстава для такого а нулювання з посиланням на ві дповідні норми Кодексу.

На виконання вказаної норм и, Кременчуцькою ОДПІ 06.10.2011 року прийнято рішення №287 про анул ювання реєстрації платника п одатку на додану вартість ПП "Андора".

Посилання представника по зивача на повідомлення Креме нчуцької ОДПІ, листом від 10.03.2010 року №13, про зміну фактичної а дреси ПП "Андора" на адресу Ква ртал 297, буд. 2, кв. 39, м. Кременч ук, договір №123 від 03.01.2011 року на д оставку поштових відправлен ь та періодичних друкованих видань юридичним особам, укл адений між позивачем та Крем енчуцьким відділенням Украї нського державного підприєм ства поштового зв'язку "Укрпо шта" та договір оренди житлов ого приміщення від 01.11.2011 року, с уд не приймає до уваги, оскіль ки порушення податкового зак онодавства податковим орган ом встановлено у вересні - жов тні 2011 року, договір оренди жит лового приміщення, за адресо ю Квартал 297, буд. 2, кв. 39, м. Кре менчук, укладено позивачем 01 л истопада 2011 року, тобто після в становленого порушення.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає необґрунтованими доводи позивача щодо відсут ності у Кременчуцької ОДПІ п ідстав та підтверджуючих док ументів для винесення вказан ого рішення про анулювання р еєстрації платника податку н а додану вартість ПП “Андора ”.

Відповідно до частини 1 стат ті 11 Кодексу адміністративно го судочинства України розгл яд і вирішення справ в адміні стративних судах здійснюють ся на засадах змагальності с торін та свободи в наданні ни ми суду своїх доказів і у до веденні перед судом їх перек онливості.

Згідно із частиною 1 стат ті 71 Кодексу кожна сторона пов инна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги т а заперечення.

Таким чином, суд приходит ь до висновку, що Кременчуцьк а ОДПІ при винесенні спірног о рішення діяла на підставі, в межах повноважень та у спосі б, що передбачені Законом Укр аїни "Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", Податкови м кодексом України та Положе нням анулювання реєстрації з а ініціативою відповідного п одаткового органу, а отже поз овні вимоги Приватного підпр иємства "Андора" не обґрунтов ані та задоволенню не підляг ають.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Ко дексу адміністративного суд очинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністр ативного позову Приватного п ідприємства "Андора" до Креме нчуцької об'єднаної державно ї податкової інспекції в Пол тавській області про скасув ання рішення, відмовити.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги. У разі подання апеляційно ї скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пр овадження або набрання закон ної сили рішенням за наслідк ами апеляційного провадженн я.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня пр оголошення постанови з одноч асним поданням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апе ляційна скарга подається про тягом десяти днів з дня отрим ання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 06 грудня 2011 року.

Суддя Н.Ю . Алєксєєва

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2011
Оприлюднено13.01.2012
Номер документу20737930
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/9350/11

Постанова від 05.12.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 30.05.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Курило Л.В.

Постанова від 05.12.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Алєксєєва Н.Ю.

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Алєксєєва Н.Ю.

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Алєксєєва Н.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні