Постанова
від 05.12.2011 по справі 2а-1670/9350/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2011 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/9350/11

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Алєксєєвої Н.Ю.,

за участю секретаря - Горбач Д.О.,

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Приватного підприємства "Андора" до Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції в Полтавській області про скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

08 листопада 2011 року Приватне підприємство "Андора" звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції в Полтавській області про скасування рішення №287 від 06.10.2011 року, яким Приватному підприємству "Андора" анульовано реєстрацію платника податку на додану вартість.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначав, що 31.10.2011 року, з листа відповідача від 10.10.2011 року позивач дізнався про прийняття відповідачем рішення за №287 від 06.10.2011 року про анулювання реєстрації позивача як платника податку на додану вартість. Вказував, що відповідачем порушені строки повідомлення позивача про виключення з реєстру платників ПДВ. Крім того, зазначав, що на момент винесення рішення про анулювання свідоцтва платника ПДВ, підприємство фактично знаходилося та здійснювало свою підприємницьку діяльність за адресою Квартал 297АДРЕСА_1, м. Кременчук, внесеною до ЄДР. Вважає, що у Кременчуцької ОДПІ були відсутні підстави для здійснення анулювання реєстрації підприємства як платника податку на додану вартість, оскільки в ЄДРПОУ відсутній запис про відсутність ПП В«АндораВ» за його місцезнаходженням.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, просив задовольнити позов у повному обсязі.

Представники відповідача у судовому засіданні проти задоволення адміністративного позову заперечував, в обґрунтування заперечень зазначив, що 06.10.2011 року від державного реєстратора Кременчуцькою ОДПІ були одержані відомості із записом про внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за місцезнаходженням, у зв'язку з чим Кременчуцькою ОДПІ на підставі підпункту В«жВ» пункту 184.1 статті 184 розділу 5 Податкового кодексу України 06.10.2011 року було прийнято рішення №287 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ПП В«АндораВ» . Враховуючи викладене, представник відповідача зазначав, що вказане рішення є правомірним та відповідає вимогам чинного законодавства та просив суд в задоволенні позовних вимог відмовити.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, вивчивши та дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до наступних висновків.

Приватне підприємство "Андора" зареєстроване як юридична особа виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради, код ЄДРПОУ 25154632 та перебуває на обліку в Кременчуцькій ОДПІ як платник податків.

15.09.2011 року Кременчуцькою ОДПІ до відділу податкової міліції Кременчуцької ОДПІ направлено запит №2114 про проведення заходів на встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків.

У відповідь на запит та відповідно до підпункту 12.5 пункту 12 Порядку обліку платників податків і зборів, 20.09.2011 року відділом податкової міліції Кременчуцької ОДПІ надано довідку №1893 про не встановлення місцезнаходження (місце проживання) платника податків.

22.09.2011 року затверджено пропозиції щодо зміни станів платникам податків, стосовно яких підрозділами податкової міліції вжиті заходи щодо встановлення місцезнаходження, зокрема, щодо ПП "Андора" з 10 - запит на встановлення місцезнаходження на 23 - місцезнаходження не встановлено.

29.09.2011 року Кременчуцькою ОДПІ державному реєстратору направлено повідомлення №271/29-042 про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням (форма 18-ОПП).

Як свідчать матеріали справи, 06.10.2011 року від державного реєстратора надійшла відомість із ЄДР щодо юридичної особи із записом про внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за місцезнаходженням.

06.10.2011 року начальником Кременчуцької ОДПІ прийнято рішення №287 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ПП "Андора".

Позивач не погодившись із вказаним рішенням звернувся до суду із позовною заявою про його скасування.

Відповідно до частини 3 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5)добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Надаючи оцінку рішенню №287 від 06.10.2011 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, суд виходить з наступного.

Анулювання реєстрації особи як платника ПДВ регулюється Податковим кодексом України та відбувається у порядку, встановленому Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 22.12.2010 року № 978.

Порядок внесення до ЄДР запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу визначено Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Відповідно до положень статті 19 цього Закону у разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки /частина 12 статті 19/.

У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу /частина 14 статті 19/.

Згідно інформації державного реєстратора від 30.11.2011 року №07-15/3284 на запит суду відповідно до статті 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" для проведення державної реєстрації змін до установчих документів керівником (засновником) ПП "Андора" було надано державному реєстратору такі документи: заповнену реєстаційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи (реєстраційна картка форми 3); примірник оригіналу рішення засновника №1 від 02.11.2011 року; оригінал установчого документу юридичної особи з відміткою про державну реєстрацію (діючий статут); два примірники установчих документів у новій редакції (два статути, затверджені рішенням засновника №1 від 02.11.2011 року); документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів (квитанція №100291.286.1 від 03.11.2011 року).

Відповідно до статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі керівником ПП "Андора" було надано державному реєстратору заповнену реєстраційну картку форми 4 - про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі стосовно зміни місцезнаходження підприємства.

Пунктом 68.1 статті 68 Податкового кодексу України встановлено, що орган державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації такої особи, державної реєстрації припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, внесення будь-яких інших записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повинен передати відповідному органу державної податкової служби повідомлення та відомості з реєстраційної картки про вчинення реєстраційних дій, передбачених законом.

Відповідно до підпункту В«жВ» пункту 184.1 статті 184 Податкового кодексу України, реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Згідно пункту 184.2 статті 184 Податкового кодексу України анулювання реєстрації на підставі, визначеній у підпункті "а" пункту 184.1 цієї статті, здійснюється за заявою платника податку, а на підставах, визначених у підпунктах "б"-"и" пункту 184.1 цієї статті, може здійснюватися за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного органу державної податкової служби. Свідоцтво про реєстрацію платника податку вважається анульованим з дати анулювання реєстрації платника податку.

Відповідно до підпункту В«жВ» пункту 1 Розділу V Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 22.12.2010 року № 978, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2010 р. за N 1400/18695 (далі -Положення), реєстрація діє до дати анулювання, яке відбувається у випадках, визначених пунктом 184.1 статті 184 розділу V Кодексу, якщо: в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Згідно до пункту 5 Розділу V Положення анулювання реєстрації за ініціативою відповідного податкового органу може бути здійснене на підставах, визначених у підпунктах "б" - "и" пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу (підпункти "б" - "и" пункту 1 цього розділу). Податкові органи здійснюють постійний моніторинг платників ПДВ, включених до Реєстру, та приймають рішення про анулювання реєстрації платників ПДВ у разі існування відповідних підстав.

Рішення про анулювання реєстрації за ініціативою податкового органу приймаються за наявності відповідних підтвердних документів (відомостей). Такими документами є: повідомлення державного реєстратора, відомості з Єдиного державного реєстру щодо наявності запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи - підприємця за місцезнаходженням (місцем проживання) або запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу (підстава - підпункт "ж" пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу).

За наявності зазначених підтвердних документів (відомостей) податковий орган приймає рішення про анулювання реєстрації особи - платника ПДВ незалежно від здійснення податковим органом документальних та камеральних перевірок такої особи і їх результатів, а також обов'язку такої особи бути зареєстрованою та/або нараховувати чи сплачувати податок на додану вартість відповідно до законодавства.

Рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу оформляється за формою № 6-РПДВ. Таке рішення складається у двох примірниках комісією, утвореною відповідно до розпорядження податкового органу, та підписується керівником податкового органу. У рішенні про анулювання реєстрації платника ПДВ обов'язково вказується підстава для такого анулювання з посиланням на відповідні норми Кодексу.

На виконання вказаної норми, Кременчуцькою ОДПІ 06.10.2011 року прийнято рішення №287 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ПП "Андора".

Посилання представника позивача на повідомлення Кременчуцької ОДПІ, листом від 10.03.2010 року №13, про зміну фактичної адреси ПП "Андора" на адресу Квартал 297АДРЕСА_1, м. Кременчук, згідно договору аренди від 03.09.2008 року, договору №123 від 03.01.2011 року на доставку поштових відправлень та періодичних друкованих видань юридичним особам, укладений між позивачем та Кременчуцьким відділенням Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта»та договору оренди житлового приміщення від 01.11.2011 року, суд не приймає до уваги, оскільки порушення податкового законодавства податковим органом встановлено у вересні - жовтні 2011 року, договір оренди житлового приміщення, за адресою Квартал 297АДРЕСА_1, м. Кременчук, укладено позивачем 01 листопада 2011 року, тобто після встановленого порушення.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає необґрунтованими доводи позивача щодо відсутності у Кременчуцької ОДПІ підстав та підтверджуючих документів для винесення вказаного рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ПП В«АндораВ» .

Відповідно до частини 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно із частиною 1 статті 71 Кодексу кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Таким чином, суд приходить до висновку, що Кременчуцька ОДПІ при винесенні спірного рішення діяла на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", Податковим кодексом України та Положенням анулювання реєстрації за ініціативою відповідного податкового органу, а отже позовні вимоги Приватного підприємства "Андора" не обґрунтовані та задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністративного позову Приватного підприємства "Андора" до Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції в Полтавській області про скасування рішення, відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 06 грудня 2011 року.

Суддя Н.Ю. Алєксєєва

Дата ухвалення рішення05.12.2011
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу51019666
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/9350/11

Постанова від 05.12.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 30.05.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Курило Л.В.

Постанова від 05.12.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Алєксєєва Н.Ю.

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Алєксєєва Н.Ю.

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Алєксєєва Н.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні