Рішення
від 22.12.2011 по справі 7/412
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22.12.11 р. Сп рава № 7/412

Господарський суд Донець кої області у складі головую чого судді Е.В. Сгара

При секретарі судового зас ідання О.В. Журило

Розглянув у відкритому суд овому засіданні справу:

За позовом: Товариства з обм еженою відповідальністю „Се рвіс-Інвест” м. Донецьк

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальніст ю „Донецькшахтометробуд” м.Д онецьк

Предмет спору: стягнення за боргованості за активну елек троенергію в сумі 68 523, 88 грн., пен ю в сумі 1 147, 11 грн., 3% річних в сумі 267, 09 грн.

За участю представників:

від позивача: ОСОБА_1 - д овір.

від відповідача: ОСОБА_2 - довір.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою від повідальністю „Сервіс-Інвес т”, м. Донецьк звернулось до го сподарського суду Донецької області з позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Донецькшахтометробуд ” м.Донецьк про стягнення заб оргованості за активну елект роенергію в сумі 68 523, 88 грн., пеню в сумі 1 147, 11 грн., 3% річних в сумі 2 67, 09 грн.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на нев иконання відповідачем умов д оговору про постачання елект ричної енергії №10029000 від 01.11.2005р. в частині здійснення оплати в артості спожитої в липні - ж овтні 2011р. активної електроен ергії.

Позивач вимоги підтримав.

Відповідач заборгованість визнав у повному обсязі.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін суд ВСТ АНОВИВ:

Згідно ст. 26 Закону України „ Про електроенергетику” та п. 1.3 Правил користування електр ичною енергією (далі по текст у Правила), споживання енергі ї можливе лише на підставі до говору з енергопостачальник ом. Правила регулюють взаємо відносини, які виникають в пр оцесі продажу і купівлі елек тричної енергії між виробник ами або постачальниками елек тричної енергії та споживача ми (на роздрібному ринку елек тричної енергії). Дія Правил п оширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім на селення).

Пунктом 2 ст.275 Господарськог о кодексу України передбачен о, що відпуск енергії без офор млення договору енергопоста чання не допускається.

Відповідно до ст.67 Господар ського кодексу України, відн осини підприємства з іншими підприємствами, організація ми, громадянами в усіх сферах господарської діяльності зд ійснюються на основі договор ів; підприємства вільні у виб орі предмета договору, визна ченні зобов'язань, інших умов господарських взаємовіднос ин, що не суперечать законода вству України.

Між позивачем та відповіда чем, укладено договір про пос тачання електричної енергії №10029000 від 01.11.2005р. (далі по тексту До говір). Договір укладено з дод атками.

Строк дії Договору встанов лено до 31.12.2005р. та Договір вважа ється продовженим на наступн ий календарний рік, якщо за мі сяць до закінчення терміну д ії Договору жодною із сторін не буде заявлено про припине ння його дії або перегляд йог о умов (п.9.4 Договору).

З пояснень представників с торін та матеріалів справи в бачається, що у спірний періо д Договір був чинним.

Відповідно до р.1 Договору, п остачальник (позивач) постач ає електричну енергію спожи вачу (відповідачу), а споживач оплачує постачальнику варті сть використаної (купленої) е лектричної енергії та здійсн ює інші платежі згідно з умов ами цього Договору та додатк ами до договору, що є його неві д' ємними частинами.

Порядок обліку електрично ї енергії та порядок розраху нків за електричну енергію у згоджений сторонами в розділ і 7 Договору та в Додатку №2 „По рядок розрахунків” до Догово ру.

Згідно п.п.2.1 та 2.4 додатку №2 „П орядок розрахунків” до Догов ору, 29 числа щомісячно постача льник електричної енергії зг ідно з умовами цього Додатку визначає обсяги та розрахов ує вартість спожитої спожива чем активної електроенергії за розрахунковий період, офо рмлює зі свого боку та надає с поживачу документи, в тому чи слі, акт прийняття-передаван ня товарної продукції, а спож ивач 29 числа щомісячно направ ляє в службу енергозбуту пос тачальника свого уповноваже ного представника, в тому чис лі, для надання даних про пока зи розрахункових приладів об ліку.

Пунктом 2.6 додатку №2 „Порядо к розрахунків” до Договору п ередбачено, що споживач прот ягом 4 днів з дати отримання, о формлює зі свого боку отрима ні від постачальника згідно п.2.1 цього додатку акти та пове ртає по одному екземпляру ци х актів постачальнику. Оформ лення актів здійснюється шля хом їх підписання уповноваже ним представником споживанн я та скріплення печаткою. У ра зі непогодження з отриманими документами, споживач протя гом 4 днів з дати отримання док ументів повинен надати поста чальнику обґрунтоване відмо влення від їх оформлення.

Згідно п.3.2 додатку №2 „Порядо к розрахунків” до Договору, с поживач до 04 числа щомісячно с плачує суму остаточного раху нку за попередній розрахунко вий період.

Згідно зі ст. 193 Господарсько го кодексу України суб' єкти господарювання та інші учас ники господарських відносин повинні виконувати господар ські зобов' язання належним чином відповідно до закону, і нших правових актів, договор у, а за відсутності конкретни х вимог щодо виконання зобов ' язання - відповідно до ви мог, що у певних умовах звичай но ставляться.

Відповідно до ст.ст. 526, 527 Циві льного кодексу України боржн ик зобов' язаний виконати св ій обов' язок та зобов' язан ня має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору, цього Кодексу та інших актів цивільного законодавс тва.

Посилаючись на неналежне в иконання відповідачем своїх зобов' язань щодо сплати ва ртості активної електроенер гії в липні-жовтні 2011р., позивач звернувся до суду та просить стягнути з Товариства з обме женою відповідальністю „Дон ецькшахтометробуд” м.Донець к заборгованість за активну електроенергію в сумі 68 523, 88 грн .

Факт надання послуг з елект ропостачання в спірний періо д позивачем відповідачу підт верджено матеріалами справи , зокрема двосторонніми акта ми прийому-передачі товарної продукції (електроенергії) з а спірний період, які оформле но обома сторонами у відпові дності до п.2 додатку №2 „Поряд ок розрахунків” до Договору.

Факт отримання рахунку на с плату за спожиту електроенер гію у вказаний період також п ідтверджено матеріалами спр ави відповідачем.

Шляхом оцінки всіх матеріа лів справи, заслухавши поясн ення представників сторін, с уд дійшов висновку, що борг ві дповідача перед позивачем за активну електроенергію в су мі 68 523, 88 грн. є доведеним матері алами справи, визнаним відпо відачем та підлягає стягненн ю в повному обсязі.

Статтею 625 Цивільного кодек су України передбачено, що бо ржник, який прострочив викон ання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'яз аний сплатити суму боргу з ур ахуванням встановленого інд ексу інфляції за весь час про строчення, а також три процен ти річних від простроченої с уми, якщо інший розмір процен тів не встановлений договоро м або законом.

На підставі вищезазначено ї норми права позивач просит ь стягнути з відповідача за п еріод з 05.08.2011р. по 15.11.2011р. 3% річних в сумі 267, 09 грн.

Розрахунок суми 3% річних пе ревірено судом, нарахування позивачем 3% річних в сумі 267,09 гр н. є обґрунтованим, таким, що в ідповідає приписам діючого з аконодавства. Розрахунок зді йснено позивачем арифметичн о вірно.

Таким чином вимоги про стяг нення 267,09 грн. 3% річних підлягаю ть задоволенню у повному обс язі.

Відповідно до ст.ст. 216- 218 Гос подарського кодексу України учасники господарських відн осин несуть господарсько-пра вову відповідальність за пор ушення у сфері господарюванн я шляхом застосування до пра вопорушників господарських санкцій. Господарськими сан кціями визнаються заходи впл иву на правопорушника у сфер і господарювання, в результа ті застосування яких для ньо го настають несприятливі еко номічні та/або правові наслі дки. Господарські санкції за стосовуються в установленом у законом порядку за ініціат ивою учасників господарськи х відносин. Підставою господ арсько-правової відповідаль ності учасника господарськи х відносин є вчинене ним прав опорушення у сфері господарю вання.

Згідно п. п. 1, 3 ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сум а або інше майно, які боржник п овинен передати кредиторові у разі порушення боржником з обов'язання. Пенею є неустойк а, що обчислюється у відсотка х від суми несвоєчасно викон аного грошового зобов'язання за кожен день прострочення в иконання.

Згідно зі ст. 1 Закону Україн и “Про відповідальність за н есвоєчасне виконання грошов их зобов' язань” від 22.11.1996р. №543-9 6-ВР, платники грошових коштів сплачують на користь одержу вачів цих коштів за простроч ення платежу пеню в розмірі, щ о встановлюється за згодою с торін.

Відповідно до п.4.2.1 Договору, за внесення платежів, передб ачених умовами цього Договор у, з порушенням термінів, визн ачених додатком „Порядок роз рахунків”, споживач сплачує постачальнику електричної е нергії неустойку у вигляді п ені у розмірі подвійної облі кової ставки НБУ за кожний де нь прострочення платежу, вра ховуючи день фактичної оплат и.

Згідно ст. 3 Закону України “ Про відповідальність за несв оєчасне виконання грошових з обов' язань” від 22.11.1996р. №543-96-ВР, р озмір пені, передбачений ста ттею 1 цього Закону, обчислюєт ься від суми простроченого п латежу та не може перевищува ти подвійної облікової ставк и Національного банку Україн и, що діяла у період, за який сп лачується пеня.

Враховуючи наведені вище п риписи, позивач просить стяг нути з відповідача за період з 05.08.2011р. по 07.11.2011р. пеню у сумі 1 147, 21 г рн.

Розрахунок пені перевірен о судом, пеня нарахована пози вачем у відповідності до при писів чинного законодавства , умов Договору та арифметичн о вірно.

Таким чином, вимоги про стяг нення пені в сумі 1 147, 21 грн. підл ягають задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи наведене, позов ні вимоги підлягають задовол енню в повному обсязі.

Судові витрати розподіляю ться відповідно до ст. 49 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

На підставі ст.129 Конституці ї України, ст.ст. 526, 527, 549, 625 Цивільн ого кодексу України, ст.67, 193, 216-218, 2 75 Господарського кодексу Укр аїни, Закону України „Про еле ктроенергетику” №575/97-ВР від 16.10. 1997р., Правил користування елек тричною енергією, затверджен их постановою Національної к омісії з питань регулювання електроенергетики України в ід 31.07.1996р. N28, Закону України “Про відповідальність за несвоєч асне виконання грошових зобо в' язань”, керуючись ст.ст. 4-2, 4 -3, 22, 33, 34, 43, 49, 82-85 Господарського проц есуального Кодексу України, господарський суд

В И Р I Ш И В :

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальніст ю „Сервіс-Інвест” м. Донецьк з адовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю „До нецькшахтометробуд” м.Донец ьк (83030, м.Донецьк, вул..Майська, 86-а , ЄДРПОУ 24656975, п/р 26009969969121 в філії ПАТ «ПУМБ» в м.Донецьку, МФО 335537) на користь Товариства з обмежен ою відповідальністю „Сервіс -Інвест” (юр.адреса: 83055, м.Донець к б.Шевченка, 11, пошт.адреса: 83001, м .Донецьк, вул.Челюскінцев, 151, п/ р 26006001312038 у філії ПАТ „ОТП Банк” в м.Київ, ЄДРПОУ 31018149) на поточний рахунок із спеціальним режи мом використання 26039311290 в Донець кому обласному управлінні ВА Т „Державний ощадний банк Ук раїни”, МФО 335106, заборгованість за активну електроенергію у сумі 68 523, 88 грн., на поточний раху нок 26006001312038 у філії ЗАТ „ОТП Банк ” в м.Київ МФО 300528 пеню в сумі 1 147, 11 грн. та 3% річних в сумі 267, 09 грн., судовий збір в сумі 1 411, 50 грн.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржен е до Донецького апеляційного господарського суду в поряд ку передбаченому розділом ХІ І Господарського процесуаль ного кодексу України.

У судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частини рішення.

Повний текст рішення підпи саний 26.12.2011р.

Суддя Сгара Е.В.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

< Текст >

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено17.01.2012
Номер документу20792285
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/412

Судовий наказ від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 14.09.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 23.10.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 26.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Рішення від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Рішення від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні