Рішення
від 23.04.2008 по справі 8/63
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/63

21.04.08  23.04.08                                                                                                              УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Чернігівської області

м.Чернігів                                                                                                                                                                            тел.77-99-18

просп.Миру,20                                                                                                                                        

===============================================================                                                                     

Іменем   України

Р І Ш Е Н Н Я

          21 квітня 2008 року                                                                          Справа № 8/63

За позовом: Відкритого акціонерного товариства "Банк "Демарк", вул.Комсомольська 28, м.Чернігів, 14000

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Спортивний клуб "Аякс-Чернігів", вул.Інструментальна, 4, м,Чернігів, 14037

про стягнення 292067грн.23коп

                                                                                                            Суддя   Т.Г.Оленич

ПРЕДСТАВНИКИ   СТОРІН:

від позивача: Карпусь С.В. - юрисконсульт 1-ої категорії, довіреність № 01/20-64 від 03.04.2007р.

від відповідача: не з'явився

СУТЬ   СПОРУ:

          Позивачем подано позов про стягнення з відповідача 250000грн. боргу  по кредиту, наданому на підставі кредитного договору №1004 від 06.11.2006р., 30601грн.33коп. заборгованості за простроченими відсотками, 1082грн.33коп. пені за несвоєчасну сплату відсотків за користування кредитом, нарахованої за період з 01.09.07р. по 31.01.08р., 10383грн.57коп. пені за несвоєчасне погашення кредиту, нарахованої за період з 06.11.07р.по 31.01.08р.

           Відповідач представника у судове засідання не направив. До початку судового засідання надіслав письмовий відзив, в якому позовні вимоги визнані в повному обсязі. В своїх поясненнях відповідач зазначає, що заборгованість по кредиту виникла внаслідок несплати ДП „Крисківський спиртзавод” 335056,93грн. за поставлений йому відповідачем товар, тому на сьогоднішній день у зв'язку з даною ситуацією, відповідач знаходиться на межі банкрутства. Також відповідач у відзиві зазначає про неодноразові звернення до позивача з пропозицією укласти угоду про переведення боргу з ТОВ „СК „Аякс-Чернігів” на ДП „Крисківський спиртзавод”, однак вона була відхилена позивачем.

           Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши обставини, що мають значення для вирішення спору, перевіривши їх доказами, суд ВСТАНОВИВ:

          6 листопада 2006 року між сторонами укладено кредитний договорів №1004 (далі –договір), відповідно до якого позивач зобов'язався надати відповідачу для забезпечення поточної діяльності кредит у безготівковій формі шляхом відкриття кредитної лінії з максимальним лімітом заборгованості 250000грн. строком дії по 5 листопада 2007 року.

          Відповідно до п.3.4.1. договору відповідач зобов'язувався у строк до 5 листопада 2007 року погасити кредит.

          Згідно із п.3.5.1 відповідач зобов'язувався також сплачувати за користування кредитом відсотки у розмірі 23% річних, що нараховуються на фактичну суму заборгованості за кредитом із розрахунку фактичної кількості днів періоду нарахування відсотків на основі банківського року (360 днів у році) і підлягають сплаті в строк по останній робочий день звітного місяця.

Таким чином між сторонами виникли кредитні правовідносини. Відповідно до ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк  зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення Цивільного кодексу України, які регулюють відносини за договором позики, якщо інше не встановлено § 2 гл.71 ЦК України, або не випливає із суті кредитного договору.

          Позивач виконав свої зобов'язання по кредитному договору повністю шляхом перерахування коштів з позичкового рахунку на поточний рахунок відповідача з одночасним утворенням заборгованості за кредитом або його частиною на позичковому рахунку відповідача (п.3.3.1 договору), що підтверджується копіями меморіальних ордерів та копією банківської виписки про рух коштів на позичковому рахунку відповідача.

          В свою чергу відповідач умови договору виконав частково. В межах дії кредитної лінії відповідач періодично брав та повертав кредитні кошти. Як свідчить наявна в матеріалах справи виписка про рух коштів на позичковому рахунку відповідача та меморіальні ордери, що знаходяться в матеріалах справи,  в період з 22 по 25 лютого 2007 року відповідачем отримано з позичкового рахунку кошти в розмірі максимального ліміту кредитної лінії, тобто 250000грн.,  і станом на момент прийняття рішення ці кошти ним не повернуто.

Оскільки відповідачем було порушено кінцевий строк погашення кредиту, відповідно до п.7.3 договору заборгованість в сумі 250000грн. була віднесена позивачем на рахунок прострочених кредитів з нарахуванням підвищеної процентної ставки за користування кредитом у розмірі 26% річних, починаючи з 06.11.07р.

          В частині сплати відсотків за користування кредитом відповідач належним чином виконував умови договору до 31.07.07р. За період з 01.08.2007р. по 31.01.08р. заборгованість по нарахованим та несплаченим відсоткам становить 30601грн. 33коп. При цьому, відсотки за користування кредитом починаючи з 06.11.07р. нараховувалися із застосуванням процентної ставки в розмірі 26%, що передбачено п.7.3 договору.

          В силу ст.1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом.

          Враховуючи, що згідно з ч.1 ст.1048 Цивільного кодексу України проценти за договором позики виплачуються щомісяця до дня повернення позики, в кредитному договорі відсутні будь-які застереження щодо припинення сплати відсотків після настання строку повернення кредиту, суд приходить до висновку по правомірність нарахування відсотків після закінчення строку повернення кредиту з урахуванням збільшеного розміру процентної ставки, встановленої п.7.3 договору, яка не суперечить вимогам чинного законодавства.

В силу ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань.

Відповідно до ст.1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (кредит) у строк та у порядку, що встановлені договором.

          Відповідач належним чином зобов'язання за договором не виконав, доказів повернення кредиту та сплати заборгованості по нарахованих відсотка на момент прийняття рішення по справі не надав, позовні вимоги визнав повністю, а тому з нього підлягає стягненню 250000грн. боргу по кредиту та 30601грн.33коп. заборгованості за простроченими відсотками.

          Відповідно до п.7.4 договору у разі порушення строків погашення кредиту позивач має право стягнути з відповідача пеню за кожний день прострочки, включаючи день проплати. При цьому, пеня нараховується на суму прострочених платежів за кредитом із розрахунку фактичної кількості прострочених днів, починаючи з дати виникнення простроченої заборгованості до дати здійснення платежу за кредитом у повному обсязі, у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

          З урахуванням зазначеної умови договору позивач просить стягнути з відповідача 10383грн.57коп. пені за несвоєчасне погашення кредиту, нарахованої за період з 06.11.07р. по 31.01.08р.

          Згідно з п.7.5 договору у разі порушення строку сплати відсотків за користування кредитом позивач має право стягнути з відповідача пеню за кожний день прострочки, включаючи день проплати. При цьому, пеня нараховується на суму несплачених своєчасно відсотків із розрахунку фактичної кількості прострочених днів, починаючи з дати виникнення простроченої заборгованості і до дати повного погашення заборгованості по відсотках, у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

          З урахуванням вказаної умови договору позивач просить стягнути з відповідача 1082грн.33коп. пені за несвоєчасну сплату відсотків за користування кредитом, нарахованої за період з 01.09.07р. по 31.01.08р.

           Враховуючи, що відповідно до ст.549 Цивільного кодексу України пеня застосовується до несправних боржників у випадку порушення ними  зобов'язання за договором, матеріалами справи підтверджується факт невиконання відповідачем зобов'язань за кредитним договором, суд приходить до висновку, що позивачем обґрунтовано нарахована  та заявлена до стягнення пеня в сумі 10383грн.57коп. за прострочення повернення кредиту і пеня в сумі 1082грн.33коп. за прострочення сплати відсотків, яку відповідач має сплатити,  оскільки його  вина у простроченні погашення кредиту та сплати нарахованих відсотків за користування кредитними ресурсами доведена матеріалами справи.

          Беручи до уваги вищевикладене, позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

          Відповідно до ст.49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються судом на відповідача.

          Керуючись ст.193 Господарського кодексу України, ст.ст.549,1048,1054 Цивільного кодексу України, ст.ст.49,82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

              Позов задовольнити повністю.

               Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Спортивний клуб „Аякс-Чернігів”, вул.Інструментальна, 4, м.Чернігів, 14037 (ідентифікаційний код 31895280, п/р 26007300001660 в Банку „Демарк”, МФО 353575) на користь Відкритого акціонерного товариства „Банк „Демарк”, вул.Комсомольська, 28, м.Чернігів (ідентифікаційний код 19357516, відомості про номери рахунків відсутні) 250000грн. основного боргу по кредиту, 30601грн.33коп. заборгованості по відсотках за користування кредитом, 10383грн.57коп. пені за несвоєчасне погашення кредиту, 1082грн.33коп. пені за несвоєчасну сплату відсотків за користування кредитом, 2920грн.67коп. держмита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.              

          Наказ видати після набрання  рішенням законної сили.

                              

                               Суддя                                                     Т.Г.Оленич

Дата ухвалення рішення23.04.2008
Оприлюднено05.10.2008
Номер документу2082019
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 292067грн.23коп                                                                                                            &nbsp

Судовий реєстр по справі —8/63

Ухвала від 01.06.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Судовий наказ від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 10.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

Судовий наказ від 25.04.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.В. Сажнева

Ухвала від 06.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко Віктор Іванович

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Ухвала від 10.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні