Рішення
від 18.01.2012 по справі 4/118-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

18 січня 2012 р.           

Справа 4/118-10

Господарський суд Вінницької області у складі:

Головуючий суддя                  В. Білоус

Секретар судового засідання О. Гнилюк

за участю представників:

позивача      : ОСОБА_1 - згідно довіреності;

відповідача   : не з'явився;

третьої особи: ОСОБА_2. - згідно довіреності;

інші особи: ОСОБА_3., ОСОБА_4.

Місце розгляду справи : приміщення суду,кімн.№1114

Розглянувши у відкритому судовому засіданні  справу

за позовом: Прокуратури Барського району Вінницької області  (вул. Б.Сфорци, 17, м. Бар, 23000) в особі Барської районної державної адміністрації (вул. 50-річчя Жовтня, 12, м. Бар, Вінницька область, 23000)  до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Сади Поділля"  (с. Терешки, Барський район, Вінницька область), Третя особа без самостійних вимог на предмет спору: Терешківська сільська рада (с. Терешки, Барський район, Вінницька область, 23027) про стягнення 41988,42 грн. шкоди заподіяної внаслідоксамовільного заняття земельної ділянки, площею 38, 8 га із земель резервного фонду Терешківської сільської ради Барського району Вінницької області, -

ВСТАНОВИВ :

Відповідач не виконав вимог ухвал суду від 18.06.2010 р., 22.12.2010 р., 17.02.2011 р., 03.01.2012 р. про надання письмових пояснень щодо обґрунтованості чи необґрунтованості заявленого позову з посиланням на норми законодавства, з наданням доказів в обґрунтування цих пояснень; доказів відшкодування суми позову - 41988, 42 грн. (банківські витяги, квитанція, тощо), якщо така оплата мала місце; доказів отримання повідомлень № 43 від 10.08.2009 р., № 45 від 10.05.2009 р., № 44 від 10.08.2009 р., № 47 від 10.07.2009 р.; письмових пояснення з доказами про те на підставі чого відповідач користується земельною ділянкою, площею 38, 8 га.; письмових пояснень про наявність або відсутність справ в інших судах зі спорів пов"язаних з предметом у позовній заяві № 1637 від 09.06.2010 р.

ОСОБА_3. не була допущена в якості представника відповідача, в зв"язку з неподанням  суду доказів, передбачених ст. 28 ГПК України, про її посадове становище, які б стверджували повноваження як представника відповідача, а саме, назвавшись директором відповідача не подала протоколу учасників товариства про призначення її керівником товариства.

ОСОБА_4., який назвався заступником директора відповідача, не допущений в якості представника відповідача, в зв"язку з неподанням суду доказів, передбачених ст. 28 ГПК України,  які б стверджували про повноваження як представника відповідача.

Прокурор в судове засідання не з"явився. Копія ухвали від 03.01.2012 р. вручена прокуратурі 10.01.2012 р., що стверджується поштовим повідомленням.Це розцінюється як вручення рекомендованого листа із ухвалою прокуратурі та, як належне повідомлення останнього про час і місце судового розгляду справи за його участю. Суд вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення прокуратури про час і місце судового розгляду справи за його участю.

З огляду на подані в справу докази, суд приходить до висновку про те, що неявка прокурора в судове засідання не перешкоджає вирішенню спору. Спір відповідно положень ст.75 ГПК України підлягає вирішенню за наявними в справі матеріалами.

18.01.2012 р. ОСОБА_3. подала до суду клопотання про відкладення розгляду справи, в зв"язку з тим, що юрист товариства знаходиться на лікуванні.

Представник позивача заперечив проти клопотання про відкладення розгляду справи, в зв"язку з тим, що відсутні документи, які підтверджують повноваження ОСОБА_3.

Представник третьої особи також заперечив проти клопотання про відкладення розгляду справи.

Клопотання про відкладення розгляду справи задоволенню не підлягає з огляду на наступне. Ухвалою від 03.01.2012 р. визнано обов"язковою явку в засідання представників прокурора, позивача, відповідача, третьої особи для надання пояснень, з доказами про повноваження (для представників сторін - доручення, для керівників підприємств та організацій –документи, що посвідчують їх посадове становище), визначеними ст.28 ГПК України та з документами, що посвідчують особу (паспорт або службове посвідчення). Згідно ст. 28 ГПК України справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника. Керівники підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначені законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їх посадове становище. Представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації. Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою підприємства, організації.

Представник третьої особи в судовому засіданні пояснив, що землі належать до резервного фонду сільської ради поза межами населеного пункту.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Заслухавши пояснення представників позивача, третьої особи, повно, всебічно, об'єктивно і в сукупності дослідивши надані в справу докази, надавши їм юридичну оцінку суд на підставі ст.125, 126, 211 Земельного кодексу України, ст. 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" прийшов до висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі сумі 41988 грн.42 коп. шкоди заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, площею 38,8 га із земель резервного фонду Терешківської сільської ради Барського району Вінницької області поза межами населеного пункту.

До такого висновку суд прийшов з огляду на таке.

Прокуратурою Барського району Вінницької області спільно з державним інспектором з контролю за використанням і охороною земель Вінницької області проведено перевірку стану додержання Земельного законодавства юридичними особами на території Барського району, Вінницької області.

23 липня 2009 року, 30 липня 2009 р. та 11.09.2009 року, за дорученням прокуратури Барського району державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель Вінницької області відповідно вимог ст.ст.9,10 Закону України «Про державний контроль за використання та охороною земель»від 19.06.2003 року та Порядку планування та проведення перевірок з питань здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, затвердженого наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 12.12.2003 року № 312 проведено позапланову перевірку додержання вимог земельного законодавства Товариством з обмеженою відповідальністю «Сади Поділля»с. Терешки Барського району в особі директора Новіцької Валентини Миколаївни.

Під час проведення перевірки встановлено, що ТОВ «Сади Поділля» використовує для ведення товарного сільськогосподарського виробництва три земельні ділянки земель резерву Терешківської сільської ради, які знаходяться за межами населеного пункту, а саме: одну земельну ділянку площею 9,5 га із земель резервного фонду Терешківської сільської ради; земельну ділянку площею 19,5 га земель резервного фонду Терешківської сільської ради Барського району та земельну ділянку 9,5 га із земель резервного фонду Терешківської сільської ради без визначення меж земельних ділянок, що використовуються в натурі, без укладення договорів оренди земельних ділянок, що є порушенням вимог ст. 125 та ст. 126 Земельного кодексу України.

Всього самовільно зайнято ТОВ «Сади Поділля»с. Терешки 38,8 га земель резерву Терешківської сільської ради Барського району Вінницької області поза межами населеного пункту.

Факт самовільного зайняття та використання ТОВ «Сади Поділля»вищезазначених земельних ділянок підтверджується актами перевірки дотримання вимог земельного законодавства ТОВ «Сади Поділля»в  від 23 липня 2009 року, 30 липня 2009 р.,  актами обстеження земельних ділянок від 30 липня 2009 року № 16, № 17 та № 18, план схемами складеними відповідно до актів перевірки. Крім того, встановлено, що порушенням вимог земельного законодавства заподіяно шкоду бюджету.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 року № 963 «Про затвердження методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу», Вінницькою облдержземінспекцією проведено розрахунок шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки ТОВ «Сади Поділля», розмір якої становить 41988 грн. 42 коп., що підтверджується розрахунками розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного використання земельної ділянки.

Згідно ст. 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" самовільним зайняттям земельної ділянки є будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки.

Під час проведення перевірки встановлено, що відповідно до інформації наданої Барською районною державною адміністрацією вищезазначені земельні ділянки резервного фонду Терешківської сільської ради Барського району загальною площею, 38,8 га ТОВ «Сади Поділля»с. Терешки в оренду не надавались та договори оренди не укладались. На момент перевірки встановлено, що дані земельні ділянки оброблені та засіяні сільськогосподарськими культурами.

За результатами перевірки прокуратурою Барського району було порушено кримінальну справу відносно директора ТОВ «Сади Поділля» ОСОБА_3. за ст. 197-1 КК України - самовільне зайняття земельної ділянки.

По факту самовільного зайняття земельної ділянки відносно ОСОБА_3. була порушена Барським районним судом кримінальна справа. Із постанови Барського районного суду від 28.04.2010 р. у справі № 1-65/2010 вбачається, що в судовому засіданні ОСОБА_3. свою вину в пред"явленому обвинувачені визнала повністю та щиро покаялася.

Листи Вінницького апеляційного адміністративного суду № 1-10/2790/11 від 21.11.2011 р., Вищого адміністративного суду України свідчать, що дії органу інспекції з адміністративного позову про визнання дій неправомірними не були визнані протиправними, а відтак акти щодо перевірки дотримання вимог земельного законодавства складені держземінспекцією, розрахунок розміру шкоди є дійсними і належними доказами.

Доказів правомірності зайняття земельної ділянки відповідач  не надав, як то договір оренди земельних ділянок з Барською районною адміністрацією, як органом до компетенції якого земельним законодавством віднесено укладення договорів за межами населеного пункту сільської ради, доказів його (договору) державної реєстрації у встановленому законом порядку, рішення, розпорядження про передачу земельної ділянки в оренду. Відтак використання земельної ділянки в розмірі 38,8 га із земель резервного фонду Терешківської сільської ради Барського району Вінницької області поза межами населеного пункту є самовільним.

Всупереч ст. 33, 34 ГПК України відповідач не довів правомірне використання земельної ділянки в розмірі 38,8 га.

Як вбачається із ст. 16, 17, 18, 20 Закону України "Про оренду землі" укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.Передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі. Договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації. Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

В силу вимог ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до вимог ст. 126 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Згідно ст. 211 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за таке порушення, зокрема, як : самовільне зайняття земельних ділянок.

Відповідно до ст. 33, 34  ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об‘єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

З огляду на викладене суд приходить до висновку про законність і обґрунтованість належними доказами вимог позивача про стягнення 41988 грн. 42 коп. шкоди заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, площею 38,8 га із земель резервного фонду Терешківської сільської ради Барського району Вінницької області поза межами населеного пункту.

В зв'язку із задоволенням позову, з відповідача, на підставі ст. 44, ч.1, 3, 5 ст. 49 ГПК України, підлягає стягненню до Державного бюджету України судовий збір в сумі 1609, 50 грн.

Керуючись ст.4-3, 4-5, 22, 33, 43, 49, 75, 82 - 84, 115, 116 ГПК України, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовільнити. Судовий збір в сумі 1609, 50 грн. покласти на відповідача.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сади Поділля", код ЄДРПОУ 33143080 (с. Терешки, Барський район, Вінницька область) на користь Державного бюджету Барського району(21080600, код ЄДРПОУ 38027888, МФО 802015, ГУ ДКСУ у Вінницькій області м. Вінниця, р/р 31117102700011 - "Суми, стягнені з винних осіб, за шкоду, заподіяну державі, підприємству, установі, організації") 41988 грн. 42 коп. шкоди від самовільного зайняття земельних ділянок площею 38, 8 га с. Терешки, Барського району, Вінницької області поза межами населеного пункту. Видати наказ в день набрання рішенням законної сили.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сади Поділля", код ЄДРПОУ 33143080 (с. Терешки, Барський район, Вінницька область) на користь Державного бюджету 1906, 50 грн. судового збору. Видати наказ в день набрання рішенням законної сили.

4. Копії рішення надіслати прокурору, відповідачу рекомендованими листами або вручити їх повноважним представникам під розписку.

Вступну та резолютивну частини рішення оголошено 18.01.2012 р. Повний текст рішення відповідно до ст.84 ГПК України оформлено і підписано 23.01.2012 р. Рішення набирає законної сили на протязі 10-ти днів з дня повного його оформлення і підписання.

Суддя                         Білоус В.В.

         

віддрук. прим.: 1 - до справи

2 - прокурору  (вул. Б.Сфорци, 17, м. Бар, 23000)

3 - відповідачу  (с. Терешки, Барський район, Вінницька область)   

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення18.01.2012
Оприлюднено31.01.2012
Номер документу21113794
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/118-10

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

Ухвала від 29.03.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 14.03.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Постанова від 11.04.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Рішення від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 03.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні