Ухвала
від 20.01.2012 по справі 12/4/2012/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/4/2012/5003

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31    http://vn.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

20 січня 2012 р.                                                                                       Справа № 12/4/2012/5003

за позовом: Прокурора Вінницького району (21003, м. Вінниця, вул. С.Наливайка, 19) в інтересах держави в особі Вінницької районної державної адміністрації (21036, м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 17, код ЄДРПОУ 04050975)      

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Тандем - СК" (23218, Вінницька обл., Вінницький р-н, с. Сосонка, вул. Червоноармійська, 27, код ЄДРПОУ 32513444)    

про стягнення 42 715,64 грн.

Головуючий суддя Кожухар М.С.

Представники сторін не викликались

В С Т А Н О В И В :

Прокурором Вінницького району в інтересах держави в особі Вінницької районної державної адміністрації  подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тандем - СК" про стягнення 42 715,64 грн., з яких 31 317,06 грн. боргу, що виник внаслідок неналежного виконання договірних зобов"язань за договором  купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 20.06.2008р., 5 729,04 грн. інфляційних, 3 131,71 грн. пені, 2 537,83 грн. - три відсотки річних.

У прохальній частині позовної заяви міститься клопотання про вжиття заходів до забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на рахунках  відповідача.

Ухвалою суду від 20.01.2012р. в задоволенні клопотання прокурора Вінницького району про вжиття заходів до забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти відповідача з наведених у клопотанні підстав відмовлено.

Разом з тим, суд, дослідивши додані до позовної заяви матеріали та Спеціальний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, вважає за необхідне вжити заходів до забезпечення позову з власної ініціативи шляхом заборони відповідачеві відчужувати належне йому майно у будь-який спосіб.

Вирішуючи питання про вжиття заходів забезпечення позову, суд керується наступним.

Відповідно до ст. 66 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 ГПК України, позов забезпечується: накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві; забороною відповідачеві вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку; зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" № 16 від 16.12.2011 року (далі - Постанова), визначено що при вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

У разі вжиття заходів до забезпечення позову з ініціативи господарського суду відповідні дії мають бути мотивовані з урахуванням, зокрема, наведеного, а також припису пункту 3 частини другої статті 86 ГПК.

Відповідно до п. 3 Постанови, умовою застосування заходів до забезпечення позову за вимогами майнового характеру є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо). Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Відповідно до Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, наданого за електронним запитом суду від 23.01.2012р., Товариство з обмеженою відповідальністю "Тандем - СК" знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності, рішення засновників  про припинення юридичної особи зареєстроване в ЄДР 15.04.2010 р.

Наведені обставини дають підстави вважати, що невжиття заходів до забезпечення позову, з огляду на перебування відповідача у стані припинення підприємницької діяльності, може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду у даній справі, оскільки в процесі припинення господарського товариства здійснюється реалізація його майна зі спрямуванням коштів на погашення вимог кредиторів та розподіл між учасниками товариства.

З урахуванням наведеного, з метою запобігання утрудненню чи неможливості виконання судового рішення слід забезпечити позов шляхом  заборони відповідачу відчужувати у будь-який спосіб належного йому майна.

Згідно з п. 5 Постанови, про забезпечення позову господарський суд виносить ухвалу, яка надсилається або видається сторонам у справі, іншим учасникам судового процесу. Наказ про вжиття заходів до забезпечення позову не видається.

Зазначена ухвала з урахуванням пункту 2 частини другої статті 17 Закону України "Про виконавче провадження" має статус виконавчого документа, а тому повинна відповідати вимогам статті 18 названого Закону, в тому числі бути скріплена гербовою печаткою.

Керуючись ст.ст. 66, 67, 86, 115  ГПК України ,-

У Х В А Л И В :

1. Вжити заходи до забезпечення позову.

2.  Заборонити Товариству з обмеженою відповідальністю "Тандем - СК" (23218, Вінницька обл., Вінницький р-н, с. Сосонка, вул. Червоноармійська, 27, код ЄДРПОУ 32513444) відчужувати у будь-який спосіб майно, що належить йому на праві власності.

3. Дана ухвала набирає законної сили в день її прийняття.

4. Ухвала є обов"язковою на всій території України і виконується в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" та відповідно до ст.22 Закону України "Про виконавче провадження", вона може бути пред'явлена до виконання протягом одного року.

5. Оригінал ухвали засвідчений гербовою печаткою суду надіслати прокурору Вінницького району для пред"явлення до органу ДВС, копію ухвали надіслати прокуратурі Вінницької області, позивачу, відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

            

                                         Суддя                                           Кожухар М.С.       

     

  віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - прокуратурі Вінницької області (м. Вінниця, вул. Володарського, 33)

3 - Прокурору Вінницького району (21003, м. Вінниця, вул. С.Наливайка, 19)

4 - позивачу -  Вінницькій РДА (21036, м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 17)

5 -  відповідачу  - ТОВ "Тандем - СК" (23218, Вінницька обл., Вінницький р-н, с. Сосонка, вул. Червоноармійська, 27)

Дата ухвалення рішення20.01.2012
Оприлюднено31.01.2012
Номер документу21113801
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 42 715,64 грн. Головуючий

Судовий реєстр по справі —12/4/2012/5003

Ухвала від 02.04.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Рішення від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 09.02.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 20.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 20.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 20.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні