Рішення
від 12.12.2011 по справі 31/132пд
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

31/132пд

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

12.12.11 р.                                                                                 Справа № 31/132пд                               

Господарський суд Донецької області, у складі судді Ушенко Л.В., при секретарі судового засідання Новікової В.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали за позовною заявою

Краматорського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Краснолиманської міської ради

до Яцківської сільської ради Краснолиманського району

до Краматорської міської громадської організації „Товариство любителів природи „Хвоя”

про визнання недійсним договору оренди землі від 30.04.2004р., укладеного між Яцківською сільською радою та Краматорською міською громадською організацією „Товариство любителів природи „Хвоя”.

В присутності представників сторін:

Прокурор: Пурік М.О. - посвідчення

від позивача: не з'явився;

від відповідача1: Заболотний В.І.;

від відповідача2: Лєснікова Е.А., Руденко В.О.

                              

                                                     ВСТАНОВИВ:

         Краматорський міжрайонний природоохоронний прокурор в інтересах держави в особі Краснолиманської міської ради звернувся із позовом до Яцківської сільської ради Краснолиманського району та до Краматорської міської громадської організації „Товариство любителів природи „Хвоя” про визнання недійсним договору оренди землі від 30.04.2004р., укладеного між Яцківською сільською радою та Краматорською міською громадською організацією „Товариство любителів природи „Хвоя”.

В обґрунтування своїх вимог прокурор посилався на договір оренди землі, укладений що Яцківською сільською радою та Краматорською міською громадською організацією „Товариство любителів природи „Хвоя” 26.05.2004р. загальною площею 1,1818 га. Вказана земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту с. Яцьківка Краснолиманського району, тобто повноваження щодо розпорядження нею належать Краснолиманській міській раді. Додатковою угодою до вказаного договору продовжено строк дії основного договору, зареєстровано у Книзі реєстрації договорів оренди в Яцківській сільській раді, а не в Краснолиманському районному відділ Донецької регіональної філії Центру ДЗК чи в управлінні Держкомзему у м. Красний Лиман. В якості правової підстави позову прокурор посилається на ст. 203, 215 ЦК України.

Позивач заявою від 07.11.2011р. просив розглянути справу без участі представника Краснолиманської міської ради.

Відповідач 1 надав відзив на позов, в якому позовні вимоги не визнає та вказує, що Яцківська сільська рада приймала рішення про передачу земельної ділянки Краматорська міська громадська організація „Товариство любителів природи „Хвоя” на підставі проекту відведення земельної ділянки, розробленого ТОВ «Деметра». Рішення про передачу даної земельної ділянки є чинним, не визнано недійсним, не скасоване у встановленому порядку. Відповідно, доводи прокурора про розташування земельної ділянки поза межами с. Яцківка є безпідставними.

Відповідач 2, Краматорська міська громадська організація „Товариство любителів природи „Хвоя” надав відзив на позов, згідно якого позовні вимоги не визнає та вказує, що спірний договір укладений згідно з вимогами чинного законодавства на підставі рішення Яцківської сільської ради, проекту відводу земельної ділянки та інших оформлених у відповідності з законодавством документів. Земельна ділянка, яка є об'єктом оренди, належить до земель населеного пункту с. Яцківка. При цьому позивачем при зверненні до суду порушений загальний строк позовної давності, що складає 3 роки.

Господарським судом з метою отримання інформації про встановлення місцязнаходження земельної ділянки, переданої Яцківською сільською радою ТОВ «Комунальник» (в межах чи за межами населеного пункту) направлено листа до Управління Держкомзему у м. Красний Лиман та Донецькій регіональній філії ДП „Центр державного земельного кадастру”.

Технічна фіксація судового процесу не здійснювалась за клопотанням позивача.

         Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд встановив наступне.

Згідно зі Свідоцтвом, виданим Виконавчим комітетом Краматорської міської ради від 16.10.2002р. № 178, Краматорська міська громадська організація „Товариство любителів природи „Хвоя” є громадською організацією.

Відповідно до Статуту, затвердженого установчими зборами засновників Краматорської міської громадської організації „Товариство любителів природи „Хвоя” (Протокол №1 від 16.09.2002р.), Краматорська міська громадська організація „Товариство любителів природи „Хвоя” є неприбутковою міською громадською організацією, що створена з метою раціонального використання природного середовища, зміцнення здоровя громадян, пропаганди здорового способу життя, організації активного відпочинку та для задоволення і захисту інших спільних інтересів членів Організації (п.1.1.). Організація є місцевим об'єднанням, діяльність якої поширюється на територію м. Краматорська (п.1.4.).

Рішенням Яцьківської сільської ради від 26.02.2004р. №ІV/14-11 затверджено проект відведення земельної ділянки, кадастровий номер 1423087600:01:000:0044 Краматорської міської громадської організації „Товариство любителів природи „Хвоя” для обслуговування бази відпочинку за рахунок земель житлової та громадської забудови Яцківської сільської ради загальною площею 11818 кв.м. та надано Краматорської міської громадської організації „Товариство любителів природи „Хвоя” вказану земельну ділянку в оренду на 5 років для обслуговування бази відпочинку.

30.04.2004р. між Яцківською сільською радою (Орендодавець) та Краматорською міською громадською організацією „Товариство любителів природи „Хвоя” (Орендар) було укладено договір оренди землі, відповідно до якого Орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для експлуатації бази сімейного відпочинку „Хвоя” на підставі рішення Яцьківської сільської ради від 26.02.2004р. №ІV/14-11.

Об'єктом оренди є земельна ділянка площею 1,1818га, у тому числі тимчасові 0,2234га, землі, що використовуються для відпочинку та інші відкриті землі (інші) – 0,9584 га (п.2 Договору). На земельній ділянці відсутні об'єкти нерухомого майна (п.3 Договору).

Договір укладено на п'ять років (п.8 Договору). Пунктами 9-14 Договору визначений розмір та порядок внесення орендної плати за землю. Земельна ділянка передається в оренду для обслуговування бази сімейного відпочинку (п.15 Договору). Відповідно до умов договору передача земельної ділянки в оренду здійснюється з розроблення проекту її відведення. На орендовану земельну ділянку не встановлено обмеження та інші права третіх осіб (п.26 Договору).

Договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації (п.43 Договору).

Договір зареєстрований у Краснолиманському районному відділі Донецької регіональної філії Центру ДЗК від 26.05.2004р. за № 34.

Рішенням Яцківської сільської ради від 29.08.2008р. № V/28-245 внесено зміни до договору оренди земельної ділянки, укладеного між Яцківською сільською радою та Краматорської міської громадської організації „Товариство любителів природи „Хвоя” в частині терміну дії договору, подовживши на 49 років.

За додатком до договору оренди земельної ділянки від 26.05.2004р. сторони подовжили термін дії договору на 49 років. Додаток до договору оренди № 19 зареєстрований у Книзі реєстрації договорів оренди в Яцківській сільській раді 01.11.2008р. за №19.

Згідно Листа Головного архітектора м. красний Лиман № 52 від 09.08.2011р. на ім'я в.о. Краматорського міжрайонного природоохоронного прокурора, згідно генерального плану с. Яцьківка, що діяв до 2009р., в границі населеного пункту с. Яцьківка не входить зокрема Краматорська міська громадська організація „Товариство любителів природи „Хвоя”.

До матеріалів справи також долучено Технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право на земельну ділянку Краматорської міської організації „Товариство любителів природи „Хвоя” в с. Яцківка Краснолиманського району із земель запасу житлової та громадської забудови Яцьківської сільської ради, виконаної ТОВ «ДЕМЕТРА» від 2003р., задовільні Висновки Краснолиманського міського управління земельних ресурсів від 18.08.2003р., Відділу Архітектури та містобудування Виконавчого комітету Краснолиманської міської ради від 05.08.2003р., Північнодонецької регіональної екологічної державної інспекції від 07.08.2003р., Відділу культури Виконавчого комітету Краснолиманської міської ради від 18.08.2003р., Краснолиманської районної санепідемстанції від 18.08.2003р.

          Господарський суд вважає, що вимоги прокурора є такими, що не підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Згідно частини 1 ст. 215 Цивільного кодексу України  підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені, зокрема, частиною першою статті 203 цього Кодексу, яка визначає, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Частина 3 статті 215 Цивільного кодексу України передбачає, якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечують його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.

          Статтею 1 Закону України „Про оренду  землі” передбачено, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

          Цим же Законом визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст.13).

          Враховуючи, що договір, укладений між сторонами є договором оренди землі, оскільки регулює строкове платне володіння та користування земельною ділянкою, до умов цього договору застосовуються положення Закону України „Про оренду землі” та іншого законодавства, яке регулює земельні відносини в Україні.          

 

Статтею 15 Закону України "Про оренду землі" встановлені  істотні умови договору оренди землі, серед яких: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін.

Відповідно, спірний договір містить всі істотні умови, наведені в ст. 15 Закону України „Про оренду землі”.

Відповідно до ст. 19 Закону України „Про оренду землі” та ч.3 ст. 93 Земельного кодексу України строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.

Умовами спірного договору, зокрема п.8, передбачено, що договір укладено строком на п'ять років.

Земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами (ст. 79 Земельного кодексу України).

Таким чином з матеріалів справи вбачається, що у спірному договорі наявні всі істотні умови, передбачені ст. 15 Закону України „Про оренду землі”, підписані сторонами, а також додержані вимоги ст. 6, 17, 19 Закону України „Про оренду землі” при укладанні спірного договору, що дає підстави вважати даний договір укладеним між сторонами.

Прокурор як на підставу недійсності спірного договору оренди землі від 30.04.2004р. посилається на те, що земельна ділянка, що була надана Краматорською міською громадською організацією „Товариство любителів природи „Хвоя” рішенням Яцківської сільської ради, знаходиться за межами населеного пункту с. Яцьківка Краснолиманського району, тобто повноваження щодо розпорядження нею належать Краснолиманській міській раді.

Відповідно до ст. 174 Земельного кодексу України, рішення про встановлення і зміну меж районів і міст приймається Верховною Радою України за поданням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської чи Севастопольської міської рад. Рішення про встановлення і зміну меж сіл, селищ приймаються Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською чи Севастопольською міською радами за поданням районних та відповідних сільських, селищних рад.

Установлення, зміна меж адміністративно-територіальних утворень здійснюється в порядку землеустрою, що передбачає розробку та затвердження проекту землеустрою щодо встановлення, зміни меж адміністративно-територіальних утворень.

Межі адміністративно-територіальних утворень посвідчуються державним актом.

Ні на момент укладення договору оренди землі, ні на момент розгляду справи проект землеустрою щодо встановлення, зміни меж с. Яцківка відсутній, не затверджувався і державний акт не видавався.

Відповідно до ст. 34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Суд також зазначає, що відповідно до Закону України „Про розмежування земель державної та комунальної власності”, у разі не встановлення меж сіл, селищ, міст відповідно до вимог ст. 174-176 Земельного кодексу України, розмежування земель проводиться органами виконавчої влади та місцевого самоврядування відповідно до меж, прийнятих до обліку земель у складі державного земельного кадастру.

Як вбачається з технічної документації із землеустрою, розробленого ТОВ „Деметра” для виділення земельної ділянки площею 1,1818 га Краматорської міської організації „Товариство любителів природи „Хвоя” в с. Яцківка Краснолиманського району, земельна ділянка відноситься до земель запасу житлової та громадської забудови Яцківської сілськьої ради. Зазначена технічна документація була розглянута в Краснолиманському міському управлінні земельних ресурсів без зауважень.

Відповідно до викопіювання з чергового кадастрового плану (кадастровий номер 1423087600:01:000:0044) бази сімейного відпочинку Краматорської міської організації „Товариство любителів природи „Хвоя” в с. Яцьківка, земельна ділянка, яка є предметом договору оренди, знаходиться в межах населеного пункту с. Яцківка. Схема (викопіювання) узгоджена з начальником Краснолимнаського міського управління земельних ресурсів Джумалієвим А-Ж.А.

Згідно наданого до матеріалів справи Проекту встановлення меж населених пунктів по Яцківській сільській раді народних депутатів Краснолиманської міської ради від 1992р., спірна земельна ділянка знаходиться на території Яцківської сільської ради..

Рішення Яцківської сільської ради від 26.02.2004р., на підставі якого був укладений спірний договір між сторонами, є чинним. Докази його оскарження чи скасування до матеріалів справи не надано.

Доводи прокурора про відсутність належної державної реєстрації Додатку до договору оренди землі (додаткова угода) від 30.04.2004р. як підставу для визнання недійсним основного договору господарський суд не приймає до уваги.

З урахуванням зазначеного, суд дійшов висновку, що вимоги прокурора є необґрунтованими і такими, що не підлягають задоволенню.

           Судові витрати у справі не стягуються, оскільки прокурор звільнений від їх сплати.

Керуючись ст. 6, 15, 17, 19 Закону України „Про оренду землі”, ст. 203, 215 Цивільного кодексу України, ст.ст.12, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

                ВИРІШИВ:

                 В задоволені позову Краматорського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Краснолиманської міської ради до Яцківської сільської ради Краснолиманського району та до Краматорської міської громадської організації „Товариство любителів природи „Хвоя” про визнання недійсним договору оренди землі від 30.04.2004р., укладеного між Яцківською сільською радою та Краматорською міською громадською організацією „Товариство любителів природи „Хвоя” - відмовити.

          Рішення господарського суду може бути оскаржене до Донецького апеляційного господарського суду протягом десяти днів. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

          Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

          

Суддя                                                               Ушенко Л.В.           

< Список >                                                                  < Довідник >     

< Список >                                                                  < Довідник >    

Повний текст рішення складено та підписано 19 грудня 2011 року

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення12.12.2011
Оприлюднено07.02.2012
Номер документу21206039
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/132пд

Рішення від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 19.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Постанова від 19.01.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Ухвала від 30.11.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Рішення від 09.11.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 28.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 09.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні