Рішення
від 17.01.2012 по справі 23/155-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" січня 2012 р. Сп рава № 23/155-11

Господарський суд Киї вської області у складі судд і Зайця Д.Г., розглянувши у від критому судовому засіданні с праву

за позовом Обслуговуюч ого кооперативу «Сакура», м. К иїв

до 1) Відкритого акц іонерного товариства «Гідро механізація», м. Київ

2) Публічного акціонерно го товариства «А.Е.С. Київобле нерго»в особі Бориспільсько го районного підрозділу, м. Бо риспіль

про усунення перешкод у користуванні земельною діля нкою

секретар судового засідан ня Бердило І.П.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1. (д овіреність б/н від 13 жовтня 2011 р оку);

від відповідача 1: ОСОБА_ 2. (довіреність б/н від 21 верес ня 2011 року);

від відповідача 2: не з' явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Обслуговуючий коопер атив «Сакура»(далі - позивач ) звернувся до господарськог о суду Київської області з по зовом до Відкритого акціонер ного товариства «Гідромехан ізація» (далі - відповідач) п ро усунення перешкод у корис туванні земельною ділянкою.

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що позивач є власником земельної ділянки, розташов аної на території Гнідинсько ї сільської ради Бориспільсь кого району Київської област і загальною площею 34,058 га, када стровий номер 3220882600:04:006:0015, на підст аві державного акта на право власності на земельну ділян ку серії ЯД №711840 від 14 грудня 2006 р оку. В позовній заяві позивач зазначає, що на даній земельн ій ділянці вздовж її південн ої межі розміщено 5 залізобет онних стовпів, які самовільн о встановлені Відкритим акці онерним товариством «Гідром еханізація». Отже, на розгляд суду передано вимогу щодо ус унення перешкод у користуван ні земельною ділянкою шляхом знесення самовільно збудова них споруд.

Провадження у справі поруш ено відповідно до ухвали гос подарського суду Київської о бласті від 27 жовтня 2011 року та п ризначено справу до розгляду на 15 листопада 2011 року.

Ухвалою суду від 27 жовтня 2011 р оку залучено до участі у спра ві в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимо г на предмет спору на стороні відповідача Закрите акціоне рне товариство «А.Е.С. Київобл енерго»в особі Бориспільськ ого районного підрозділу.

Під час судового розгляду в ідповідно до ст. 77 Господарськ ого процесуального кодексу У країни розгляд справи неодно разово відкладався.

У судовому засіданні 29 лист опада 2011 року представником п озивача до суду подано заяву про уточнення позовних вимо г.

На підставі статті 22 Господ арського процесуального код ексу України судом прийнято до розгляду заяву про уточне ння позовних вимог, подальши й розгляд справи здійснюєтьс я з урахуванням зазначеної з аяви.

Ухвалою суду від 20 грудня 2011 р оку Публічне акціонерне това риство А.Е.С. Київобленерго»в особі Бориспільського район ного підрозділу залучено до участі у справі у якості іншо го відповідача.

10 січня 2012 року через канцеля рію суду надійшла заява відп овідача про залучення до уча сті у справі Товариства з обм еженою відповідальністю «Ві п Хауз»до участі у справі у як ості третьої особи, яка не зая вляє самостійних вимог на пр едмет спору на стороні відпо відача.

Судом відмовлено в задовол енні зазначеного клопотання , оскільки, суд не вважає, що пр ийняте у справі рішення впли не на права та обов' язки Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Віп Хауз».

У судовому засіданні 17 січн я 2012 року представником позив ача подано заяву про відмову від позовних вимог, заявлени х до Публічного акціонерного товариства А.Е.С. Київобленер го»в особі Бориспільського р айонного підрозділу.

У судовому засіданні 17 січн я 2012 року представником Відкр итого акціонерного товарист ва «Гідромеханізація»подан о заяву про визнання позовни х вимог у повному обсязі.

Відповідно до ч. 5 ст. 22 ГПК Укр аїни відповідач має право ви знати позов повністю або час тково, а також має право до поч атку розгляду господарським судом справи по суті подати з устрічний позов.

17 січня 2012 року відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК України в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину ріше ння.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Обслуговуючий коопер атив «Сакура»є власником зем ельної ділянки, розташованої на території Гнідинської сі льської ради Бориспільськог о району Київської області з агальною площею 34,058 га., кадаст ровий номер 3220882600:04:006:0015, на підстав і державного акта на право вл асності на земельну ділянку серії ЯД №711840 від 14 грудня 2006 року (том 1, а.с. 14). Цільове призначенн я земельної ділянки для веде ння колективного садівництв а, та належить до категорії зе мель сільськогосподарськог о призначення.

15 серпня 2011 року Управлінням Держкомзему у Бориспільсько му районі Київської області проведено перевірку дотрима ння вимог земельного законод авства про що складено акт ві д 15 серпня 2011 року (том 1, а.с. 17).

Даною перевіркою встановл ено, що на земельній ділянці з агальною площею 34,058 га, кадастр овий номер 3220882600:04:006:0015, вздовж її п івденної межі проходить пові тряна лінія електропередач, розміщено 5 залізобетонних с товпів. Один стовп розташова ний на зазначеній земельній ділянці на відстані близько 0,30 м. від межі, інші чотири стовпи розташовані на відст ані приблизно 11 м, 9 м, 8 м та 9 м. до межі земельної ділянки .

Судом встановлено, що на під ставі дозволу на виконання б удівельних робіт «Зовнішнє е лектропостачання»№26 від 12 чер вня 2007 року (том 1, а.с. 18) виданого Інспекцією державного архіт ектурно-будівельного контро лю Відкритому акціонерному т овариству «Гідромеханізаці я», відповідачем збудована п овітряна лінія електроперед ач 35кВ відгалуження до підста нції «Чешка», яка частково пр оходить над земельною ділянк ою позивача.

Частиною 1 ст. 181 Цивільного к одексу України встановлено, що до нерухомих речей (нерухо ме майно, нерухомість) належа ть земельні ділянки, а також о б'єкти, розташовані на земель ній ділянці, переміщення яки х є неможливим без їх знеціне ння та зміни їх призначення.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України «Про електроенергет ику»проектування та будівни цтво (нове будівництво, розши рення, реконструкція і техні чне переоснащення) об'єктів е лектроенергетики здійснюєт ься на основі законодавства про будівництво.

Згідно ст. 24 Закону України « Про планування та забудову т ериторій»(в чинній редакції на момент виконання робіт) фі зичні та юридичні особи, які м ають намір здійснити будівни цтво об'єктів містобудування на земельних ділянках, що нал ежать їм на праві власності ч и користування, зобов'язані о тримати від виконавчих орган ів відповідних рад, Київсько ї та Севастопольської місько ї державної адміністрацій, у разі делегування їм таких по вноважень відповідними рада ми, дозвіл на будівництво об'є кта містобудування (далі - доз віл на будівництво). Фізичні т а юридичні особи, заінтересо вані в здійсненні будівництв а об'єктів містобудування, по дають письмову заяву про над ання дозволу на будівництво до виконавчого органу відпов ідної ради або Київської чи С евастопольської міської дер жавної адміністрації. До зая ви додається документ, що зас відчує право власності чи ко ристування земельною ділянк ою. У разі, якщо замовник (забу довник) не є власником чи кори стувачем земельної ділянки, також подається нотаріально засвідчена згода власника з емельної ділянки на забудову цієї ділянки, а якщо ділянка п еребуває у користуванні, - нот аріально засвідчені згоди вл асника та користувача земель ної ділянки на її забудову. Пе релік інших документів та ма теріалів, необхідних для отр имання дозволу на будівництв о, які додаються до письмової заяви, порядок їх розгляду ви значаються регіональними та /або місцевими правилами заб удови.

Статтею 29 Закону України «П ро планування та забудову те риторій»(в чинній редакції н а момент виконання робіт) пер едбачено, що дозвіл на викона ння будівельних робіт - це док умент, що засвідчує право заб удовника та підрядника на ви конання будівельних робіт, п ідключення об'єкта будівницт ва до інженерних мереж та спо руд, видачу ордерів на провед ення земляних робіт. Дозвіл н а виконання будівельних робі т надається інспекціями держ авного архітектурно-будівел ьного контролю, які ведуть ре єстр наданих дозволів. Дозві л на виконання будівельних р обіт надається на підставі: п роектної документації, погод женої та затвердженої в поря дку, визначеному законодавст вом; документа, що засвідчує п раво власності чи користуван ня земельною ділянкою, а у раз і, якщо замовник (забудовник) н е є власником чи користуваче м земельної ділянки, також по дається нотаріально засвідч ена згода власника земельної ділянки на забудову цієї діл янки, а якщо ділянка перебува є у користуванні, - нотаріальн о засвідчені згоди власника та користувача земельної діл янки на її забудову; рішення в иконавчого органу відповідн ої ради або місцевої державн ої адміністрації про дозвіл на будівництво об'єкта місто будування; документа про при значення відповідальних вик онавців робіт та відомостей про здійснення авторського т а технічного нагляду.

Статтею 375 Цивільного кодек су України встановлено, що вл асник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, створювати закри ті водойми, здійснювати пере будову, а також дозволяти буд івництво на своїй ділянці ін шим особам.

В матеріалах справи відсут ні докази, що підтверджують н адання дозволу або згоди вла сника земельної ділянки на б удівництво Відкритим акціон ерним товариством «Гідромех анізація»повітряної лінії е лектропередач відгалуження до підстанції «Чешка».

Відповідно до пункту «б»ч. 1 ст. 112 Земельного кодексу Укра їни охоронні зони створюютьс я уздовж ліній зв'язку, електр опередачі, земель транспорту , навколо промислових об'єкті в для забезпечення нормальни х умов їх експлуатації, запоб ігання ушкодження, а також зм еншення їх негативного вплив у на людей та довкілля, суміжн і землі та інші природні об'єк ти.

Пунктом 5 Правил охорони еле ктричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністр ів України «Про затвердження Правил охорони електричних мереж»від 4 березня 1997 року за № 209 встановлено, що охоронні зо ни електричних мереж встанов люються уздовж повітряних лі ній електропередачі - у вигля ді земельної ділянки і повіт ряного простору, обмежених в ертикальними площинами, що в іддалені по обидві сторони л інії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх поло ження на відстань (для повітр яних ліній напругою): 15 метрів - 35 кВ.

Оскільки, один залізобетон ний стовп розташований на ві дстані близько 0,30 м. від межі, а інші чотири розташовані на в ідстані приблизно 11 м, 9 м, 8 м та 9 м. до межі земельної ділянки п озивача, то охоронна зона пов ітряної лінії електропереда ч поширюється на земельну ді лянку позивача.

Відповідно до пункту 8 Прави л охорони електричних мереж, затверджених постановою Каб інету Міністрів України «Про затвердження Правил охорони електричних мереж»від 4 бере зня 1997 року за №209 Забороняєтьс я в охоронних зонах повітрян их і кабельних ліній, трансфо рматорних підстанцій, розпод ільних пунктів і пристроїв в иконувати будь-які дії, що мож уть порушити нормальну робот у електричних мереж, спричин ити їх пошкодження або нещас ні випадки, а саме: складати до брива, корми, торф, солому, дро ва, інші матеріали; розпалюва ти вогнища; саджати дерева та інші багаторічні насадження , крім випадків створення пла нтацій новорічних ялинок.

Відповідно до пункту 2.5.176 Пра вил улаштування електроуста новок, затверджених наказом Міністерства палива та енерг етики України від 5 січня 2006 рок у за №3 «Про затвердження та вв едення в дію нової редакції г лав 2.4, 2.5 правил улаштування ел ектроустановок»відстані по горизонталі від крайніх нев ідхилених проводів ПЛ, які сп оруджуються, до меж земельни х ділянок житлових і громадс ьких будинків, до дитячих ігр ових майданчиків, майданчикі в для відпочинку та занять фі зкультурою, господарських ді лянок або до найближчих вист упних частин житлових і гром адських будинків за відсутно сті земельних ділянок з боку проходження ПЛ, а також до меж присадибних земельних ділян ок індивідуальних будинків і колективних садових ділянок повинні бути не меншими від в ідстаней для охоронних зон П Л відповідних напруг.

Відповідно до пункту «е»ч. 1 ст. 91 Земельного кодексу Укра їни власники земельних ділян ок зобов'язані дотримуватися правил добросусідства та об межень, пов'язаних з встановл енням земельних сервітутів т а охоронних зон.

Право власності позивача н а земельну ділянку порушуєть ся та протиправно обмежуєтьс я тим, що частина повітряної л інії електропередач розташо вана таким чином, що її охорон на зона поширюється на земел ьну ділянку позивача, без йог о погодження та відсутності договору між позивачем та ві дповідачем про встановлення земельного сервітуту.

Статтею 376 Цивільного кодек су України встановлено, що жи тловий будинок, будівля, спор уда, інше нерухоме майно вваж аються самочинним будівницт вом, якщо вони збудовані або б удуються на земельній ділянц і, що не була відведена для ціє ї мети, або без належного дозв олу чи належно затвердженого проекту, або з істотними пору шеннями будівельних норм і п равил. Особа, яка здійснила аб о здійснює самочинне будівни цтво нерухомого майна, не наб уває права власності на ньог о. Якщо власник (користувач) зе мельної ділянки заперечує пр оти визнання права власності на нерухоме майно за особою, я ка здійснила (здійснює) самоч инне будівництво на його зем ельній ділянці, або якщо це по рушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, як а здійснила (здійснює) самочи нне будівництво, або за її рах унок.

Згідно ч. 2 ст. 152 Земельного ко дексу України власник земель ної ділянки або землекористу вач може вимагати усунення б удь-яких порушень його прав н а землю, навіть якщо ці поруше ння не пов'язані з позбавленн ям права володіння земельною ділянкою, і відшкодування за вданих збитків.

Отже, судом встановлено, що самовільне встановлення від повідачем п' яти залізобето нних опор лінії електроперед ач потужністю 35 кВ, порушує пр аво власності позивача на ча стину земельної ділянки, оск ільки, охоронна зона лінії ел ектропередач поширюється на частину земельної ділянки, щ о належить позивачу на праві власності.

Враховуючи, що позивач відм овився від позовних вимог до Публічного акціонерного тов ариства А.Е.С. Київобленерго» в особі Бориспільського райо нного підрозділу, провадженн я у справі в цій частині підля гає припиненню на підставі п . 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Таким чином, позовні вимоги Обслуговуючого кооперативу «Сакура» до Відкритого акці онерного товариства «Гідром еханізація»підлягають задо воленню у повному обсязі.

Судові витрати відповідн о до ст.ст. 44, 49 ГПК України покла даються на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги з адовольнити повністю.

2. Зобов'язати Відкри те акціонерне товариство «Гі дромеханізація»(04655, м. Київ, пр оспект Московський, 32, код 01416398) у сунути перешкоди Обслуговую чому кооперативу «Сакура»(04655 , м. Київ, вул. Верхній Вал, 72, код 34524950) в користуванні земельною ділянкою загальною площею 34,0 58 га, кадастровий номер 3220882600:04:006:001 5, розташованою на території Г нідинської сільської ради Бо риспільського району Київсь кої області.

3. Зобов'язати Відкри те акціонерне товариство «Гі дромеханізація»(04655, м. Київ, пр оспект Московський, 32, код 01416398) з нести за його рахунок самочи нно збудовану повітряну ліні ю електропередач потужністю 35 кВ., відгалуження до пст «Чеш ка», яка проходить вздовж зем ельної ділянки загальною пло щею 34,058 га, кадастровий номер 3220 882600:04:006:0015, розташованій на терито рії Гнідинської сільської ра ди Бориспільського району Ки ївської області, що належить Обслуговуючому кооперативу «Сакура»(04655, м. Київ, вул. Верхні й Вал, 72, код 34524950), шляхом демонта жу п' яти залізобетонних опо р лінії електропередач, розт ашованих на відстані близько 0,30 м, від межі вказаної земельн ої ділянки та 11 м, 9 м, 8 м, 9 м до межі земельної ділянки.

4. Стягнути з Відкритог о акціонерного товариства «Г ідромеханізація»(04655, м. Київ, п роспект Московський, 32, код 01416398 ) на користь Обслуговуючого к ооперативу «Сакура»(04655, м. Київ , вул. Верхній Вал, 72, код 34524950) судо ві витрати: 85 (вісімдесят п' я ть) грн. 00 коп. державного мита т а 236 (двісті тридцять шість) вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

5. Провадження у спра ві в частині позовних вимог д о Публічного акціонерного то вариства А.Е.С. Київобленерго »в особі Бориспільського рай онного підрозділу припинити .

6. Видати накази післ я набрання рішенням законної сили.

Дане рішення господарсь кого суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного ст року з дня його належного офо рмлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційно му або касаційному порядку.

Суддя Д.Г. Заєць

Дата підписання рішення - 23 січня 2012 року

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено08.02.2012
Номер документу21274606
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/155-11

Постанова від 29.05.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Рішення від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 15.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні