Ухвала
від 24.01.2012 по справі 5/263
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 5/263 24.01.12

За позовом Това риства з обмеженою відповіда льністю «Служба безпеки «Дем іург»

до Управління Пенс ійного фонду України у Голос іївському районі міста Києва

про стягнення 26 676,39 г рн.

Суддя Ломака В .С.

Представники сторін:

від позивача: не з' я вився;

від відповідача: ОСОБА_ 1. за довіреністю № 116/07 від 10.01.2012 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Служба бе зпеки «Деміург»(далі - позив ач) звернулось до господарсь кого суду міста Києва з позов ом до Управління Пенсійного фонду України у Голосіївсько му районі міста Києва (далі - відповідач) про стягнення 26 676, 39 грн.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 05.12.2011 р. поруш ено провадження у справі № 5/263, розгляд справи призначено на 22.12.2011 р.

В судовому засіданні предс тавником відповідача підтри мано заяву про припинення пр овадження у справі, подану 16.12.2 011 р. через відділ діловодства господарського суду міста К иєва.

Вказана заява обґрунтован а тим, що розгляд позовної зая ви Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Служба безп еки «Деміург до Управління П енсійного фонду України у Го лосіївському районі міста Ки єва віднесено до компетенції адміністративних судів.

Представник позивача в суд ове засідання 22.12.2011 р. не з' яви вся, вимоги ухвали господарс ького суду міста Києва від 05.12.2 011 р. не виконав, заяв чи клопота нь не подав і не надіслав, про час і місце проведення судов ого засідання повідомлений н алежним чином.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 22.12.2011 р. на під ставі ст. 77 Господарського про цесуального кодексу України розгляд справи відкладено н а 24.01.2012 р.

Представник позивача в суд ове засідання 24.01.2012 р. повторно не з' явився, вимоги ухвали г осподарського суду міста Киє ва від 05.12.2011 р. про порушення про вадження у справі № 5/263 та ухвал и господарського суду міста Києва від 22.12.2011 р. не виконав, зая в чи клопотань не подав і не на діслав, про поважні причини н еявки суд не повідомив, про ча с і місце проведення судовог о засідання повідомлений нал ежним чином.

Так, згідно з п. 11 Інформаційн ого листа Вищого господарськ ого суду України № 01-8 /123 від 15.03.2007 р. "Про деякі питання п рактики застосування норм Го сподарського процесуальног о кодексу України, порушені у доповідних записках про роб оту господарських судів у 2006 р оці" відповідні процесуальні документи надсилаються госп одарським судом згідно з пош товими реквізитами учасникі в судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Також, судом враховано, що в ідповідно до п. 3.9.1 постанови Пл енуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. «Про деякі питання практики заст осування Господарського про цесуального кодексу України судами першої інстанції», Ос оби, які беруть участь у справ і, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судо м справи у разі виконання ост аннім вимог частини першої с татті 64 та статті 87 ГПК. За зміс том цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення пр овадження у справі було наді слано за належною адресою (то бто повідомленою суду сторон ою, а в разі ненадання суду від повідної інформації - адресо ю, зазначеною в Єдиному держа вному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в), і не повернуто підприємств ом зв'язку або повернуто з пос иланням на відсутність (вибу ття) адресата, відмову від оде ржання, закінчення строку зб ерігання поштового відправл ення тощо, то вважається, що ад ресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом .

В судовому засіданні 24.01.2012 р. з аслухавши пояснення предста вника відповідача, розглянув ши подане ним клопотання, з' ясувавши обставини справи й дослідивши наявні позовні ма теріали, суд дійшов висновку про необхідність його задов олення та припинення провадж ення у справі на підставі п. 1 ч . 1 ст. 80 ГПК України з огляду на н аступне.

Так, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК Ук раїни господарський суд прип иняє провадження у справі, як що спір не підлягає вирішенн ю в господарських судах Укра їни.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 12 ГПК У країни господарським судам п ідвідомчі: справи у спорах, що виникають при укладанні, змі ні, розірванні і виконанні го сподарських договорів, у том у числі щодо приватизації ма йна, та з інших підстав, крім, з окрема: спорів, що виникають і з публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду Украї ни та адміністративних суді в; інших спорів, вирішення яки х відповідно до законів Укра їни та міжнародних договорів України віднесено до віданн я інших органів.

Місцеві господарські суди розглядають у першій інстан ції усі справи, підвідомчі го сподарським судам (ст. 13 ГПК Ук раїни).

Підвідомчість справи - ц е визначена законом сукупніс ть повноважень господарськи х судів щодо розгляду справ, в іднесених до їх компетенції.

Приписами ст. 1 ГПК України визначено, що підприємства, у станови, організації, інші юр идичні особи (у тому числі іно земні), громадяни, які здійсню ють підприємницьку діяльніс ть без створення юридичної о соби і в установленому поряд ку набули статусу суб'єкта пі дприємницької діяльності (да лі - підприємства та організ ації), мають право звертатися до господарського суду згід но з встановленою підвідомч істю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюв аних законом інтересів, а так ож для вжиття передбачених ц им Кодексом заходів, спрямов аних на запобігання правопор ушенням.

Відповідно до ст. 21 ГПК Украї ни сторонами в судовому проц есі - позивачами і відповід ачами - можуть бути підприємс тва та організації, зазначен і у статті 1 цього Кодексу.

При цьому, з огляду на п. 3.1 п останови пленуму Вищого госп одарського суду України № 10 ві д 24.10.2011 р. «Про деякі питання під відомчості і підсудності спр ав господарським судам», гос подарський спір підвідомчий господарському суду, зокрем а, за таких умов:

- участь у спорі суб'єкта гос подарювання;

- наявність між сторонами, п о-перше, господарських відно син, врегульованих Цивільним кодексом України, Господарс ьким кодексом України, іншим и актами господарського і ци вільного законодавства, і, по -друге, спору про право, що вин икає з відповідних відносин;

- наявність у законі норми, щ о прямо передбачала б виріше ння спору господарським судо м;

- відсутність у законі норми , що прямо передбачала б виріш ення такого спору судом іншо ї юрисдикції.

Разом з тим, п. 1 ч. 1 ст. 3 КАС Укра їни визначено, що справа адмі ністративної юрисдикції (дал і - адміністративна справа) - переданий на вирішення адміністративного суду пуб лічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орга н виконавчої влади, орган м ісцевого самоврядування, їх ня посадова чи службова особ а або інший суб'єкт, який здійс нює владні управлінські функ ції на основі законодавства , в тому числі на виконання де легованих повноважень.

Суб'єкт владних повноважен ь на підставі п. 7 ч. 1 ст. 3 КАС Укр аїни - орган державної влади, орган місцевого самов рядування, їхня посадова чи с лужбова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владни х управлінських функцій на основі законодавства, в том у числі на виконання делего ваних повноважень.

Відтак, необхідною ознакою суб' єкта владних повноваже нь є здійснення ним владних у правлінських функцій, які по винні здійснюватись саме в т их правовідносинах, в яких ви ник спір.

Відповідач, в розумінні п. 9 ч. 1 ст. 3 КАС України, це суб'єкт в ладних повноважень, а у випад ках, передбачених законом, й і нші особи, до яких звернена ви мога позивача.

Відповідно до ст. 17 КАС Украї ни юрисдикція адміністратив них судів поширюється на пра вовідносини, що виникають, у зв'язку з здійсненням суб'єк том владних повноважень вла дних управлінських функцій , а також, у зв'язку з публічним формуванням суб'єкта владни х повноважень шляхом виборі в або референдуму.

Юрисдикція адміністративн их судів поширюється на публ ічно-правові спори, зокрема: н а спори за зверненням суб'єкт а владних повноважень у випа дках, встановлених Конститу цією та законами України (п. 5 ч. 2 ст. 17 КАС України).

При цьому, спір за участі Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни у Голосіївському район і міста Києва про відшкодува ння перерахованих страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування є публічно-правовим, о скільки виник за участі суб' єкта владних повноважень, що реалізував у цих відносинах надані йому чинним законода вством владні управлінські ф ункції щодо контролю нарахув ання платежів до фонду та від повідає визначенню справи ад міністративної юрисдикції, щ о наведене в КАС України (зазн аченої правової позиції дотр имується Вищий господарськи й суд України в постанові від 17.08.2010 р. у справі № 16/5).

Разом з тим, судом встановле но, що відповідач у справі № 5/263 - Управління Пенсійного фонд у України у Голосіївському р айоні міста Києва є суб' єкт ом владних повноважень.

Пунктом 16 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 10 від 24.10.2011 р. «Про деяк і питання підвідомчості і пі дсудності справ господарськ им судам»визначено, що не під лягають розглядові в господа рських судах справи у спорах , пов'язаних із здійсненням вл адних повноважень, зокрема, П енсійним фондом України та й ого органами у прийнятті ріш ень про стягнення прострочен ої заборгованості із страхов их внесків до названого Фонд у.

Відповідно до п. 1 Положення «Про Пенсійний фонд України », що затверджене Указом През идента України № 384/2011 від 06.04.2011 р., Пенсійний фонд України є цен тральним органом виконавчої влади, діяльність якого спря мовується і координується Ка бінетом Міністрів України че рез Віце-прем'єр-міністра Укр аїни - Міністра соціальної по літики України. Пенсійний фо нд України входить до систем и органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію держа вної політики з питань пенсі йного забезпечення та збору, ведення обліку надходжень в ід сплати єдиного внеску на з агальнообов'язкове державне соціальне страхування.

При цьому, згідно з п. 1.1 Полож ення «Про управління Пенсійн ого фонду України в районах, м істах і районах у містах», що з атверджено постановою правл іння Пенсійного фонду Україн и № 8-2 від 30.04.2002 р (у редакції поста нови правління Пенсійного фо нду України № 5-5 від 25.02.2008 р .) (з відповідними змінами), упр авління Пенсійного фонду Укр аїни (далі - Фонд) у районах, міс тах і районах у містах (далі - У правління) є органами Фонду, п ідпорядкованими відповідно головним управлінням Фонду в Автономній Республіці Крим , областях, містах Києві та Сев астополі, що разом з цими упра вліннями утворюють систему т ериторіальних органів Фонду .

Таким чином, судом встановл ено, що даний позов є адмініст ративним, оскільки його пода но до суб' єкта владних повн оважень в публічно-правовому спорі.

Виходячи з вищенаведеного , встановивши, що дана справа, непідвідомча господарськом у суду, що виключає можливіст ь її судового розгляду, але не виключає захист порушеного чи оспорюваного права позива ча іншим уповноваженим орга ном, зокрема адміністративни м судом, суд дійшов висновку п ро припинення провадження у даній справі на підставі п. 1 ч . 1 ст. 80 ГПК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 80 ГПК Укр аїни про припинення провадже ння у справі виноситься ухва ла, в якій мають бути вирішені питання про розподіл між сто ронами господарських витрат , про повернення судового збо ру з бюджету, а також можуть бу ти розв'язані питання про стя гнення штрафів, передбачених у пунктах 4 і 5 частини другої с татті 83 цього Кодексу.

При цьому, п. 11 інформаційног о листа Вищого господарськог о суду України № 01 -061175/2011 від 25.08.2011 р. (із змінами і допо вненнями, внесеними інформац ійним листом Вищого господар ського суду України № 01-06/1509 від 31.10.2011 р.) встановлено, що ст. 7 Зако ну України «Про судовий збір »врегульовано загальні пита ння повернення сплачених сум судового збору, в тому числі в изначено підстави такого пов ернення, яке здійснюється за ухвалою суду. Зокрема, сума су дового збору підлягає поверн енню у випадках, зазначених ч. 1 ст. 80 ГПК України (п рипинення провадження у спра ві).

Крім того, суд роз' яснює пр аво позивачу звернутись з ві дповідним позовом до суду за встановленими чинним законо давством правилами підвідом чості та підсудності.

За таких обставин, керуючис ь п. 1 ч. 1 ст. 80, ст. 86 ГПК України, гос подарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі № 5/263 за позовом Товариства з обм еженою відповідальністю «Сл ужба безпеки «Деміург»до Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни у Голосіївському районі міста Києва про стягнення 26 676 ,39 грн. припинити.

2. На підставі даної ухвал и повернути з Державного бюд жету України Товариству з об меженою відповідальністю «С лужба безпеки «Деміург»(03040, м. Київ, вул. Деміївська, б. 41; 02088, м. К иїв, вул. Демидівська, 76; іденти фікаційний код 16301889) 1 411 (одну тис ячу чотириста одинадцять) гр н. 50 коп. судового збору, сплаче ного на підставі квитанції № ПН456 від 02.12.2011 р., оригінал якої за лишається в матеріалах справ и № 5/263.

Суддя В.С . Ломака

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено09.02.2012
Номер документу21283461
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/263

Постанова від 28.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Ухвала від 14.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Ухвала від 29.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Ухвала від 24.02.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Постанова від 18.01.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 03.11.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні