Постанова
від 06.02.2012 по справі 52/179
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" лютого 2012 р. Справа № 52/179

Вищий господарський суд Ук раїни у складі колегії судді в:

головуючого судді Величко Н.Л. (доповідач по с праві)

суддів: Алєєвої І.В.

Євсікова О.О.

за участю представників:

прокурор: Ступак Д.В. - посвідчення № 307

від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу Товариства з обмеженою від повідальністю "Сєвєродонець ктепло"

рішення господарського суду міста Києва

від 07.07.2011 року

на постанову Київського апеляційного г осподарського суду

від 29.09.2011 року

у справі № 52/179

господарського суду міста Києва

за позовом Прокурора м. Сєвєродонецьк а в інтересах держави в особі Сєвєродонецької міської рад и

до Товариства з обмеженою від повідальністю "Сєвєродонець ктепло"

про розірвання договору та зоб ов'язання повернути майно

ВСТАНОВИВ:

1.Стислий виклад суті ріш ень судів попередніх інстанц ій

Рішенням господарського суду міста Києва від 07.07.2011 р. у сп раві № 52/179 (суддя Чебикіна С.О.) б уло задоволено позов прокуро ра м. Сєвєродонецька в інтере сах держави в особі Сєвєродо нецької міської ради до Това риства з обмеженою відповіда льністю "Сєвєродонецьктепло ", прийнято рішення про розірв ання концесійного договору № 2 від 17.07.2009р., укладеного між Сєвє родонецькою міською радою та ТОВ "Сєвєродонецьктепло", а та кож витребування у ТОВ "Сєвєр одонецьктепло" та передання за актом приймання - передач і Сєвєродонецькій міській ра ді майно - об'єкт концесії - цілісний майновий комплекс к омунального підприємства "Сє вєродонецьктеплокомуненер го".

Не погоджуючись з рішенням господарського суду міста К иєва від 07.07.2011 р. ТОВ "Сєвєродоне цьктепло" звернулось до Київ ського апеляційного господа рського суду з апеляційною с каргою про скасування зазнач еного рішення суду першої ін станції.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 29.09.2011р. у справі № 52/179 (голов уючий суддя - Куксов В.В., Авде єв П.В., Коршун Н.М.) апеляційна с карга ТОВ "Сєвєродонецьктепл о" була залишена без задоволе ння, а рішення господарськог о суду міста Києва від 07.07.2011 р - без змін.

2. Підстави, з яких порушене питання про перегляд рішень судів попередніх інстанцій

Вважаючи, що судами першої та апеляційної інстанцій пр и розгляді справи № 52/179 було по рушено норми процесуального права, ТОВ "Сєвєродонецьктеп ло" звернулось до Вищого госп одарського суду України з ка саційною скаргою, в якій прос ить скасувати постанову Київ ського апеляційного господа рського суду від 29.09.2011р. та ріше ння господарського суду міст а Києва від 07.07.2011р., а справу № 52/179 п ередати на новий розгляд до с уду першої інстанції. В обґру нтування касаційної скарги п осилається на те, що господар ським судом міста Києва були порушені ст. 22, 77, 86 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, що унеможливило участ ь представника відповідача у розгляді справи та реалізац ію ним своїх процесуальних п рав.

3. Мотиви, за якими суд касац ійної інстанцій виходить при прийнятті постанови

Згідно ст. 111-7 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни переглядаючи у касаційн ому порядку судові рішення, к асаційна інстанція на підст аві встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуальн ого права.

Касаційна інстанція не ма є права встановлювати або вв ажати доведеними обставини , що не були встановлені у р ішенні або постанові господ арського суду чи відхилені н им, вирішувати питання про до стовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково пе ревіряти докази.

У касаційній інстанції не приймаються і не розглядаю ться вимоги, що не були предм етом розгляду в суді першої і нстанції.

Як встановлено судами попе редніх інстанцій, 17.07.2009 р. між Сє вєродонецькою міською радою (концесієдавцем) та Товарист вом з обмеженою відповідальн істю "Сєвєродонецьктепло" (ко нцесіонером) укладено концес ійний договір № 2 на об'єкт ком унальної власності територі альної громади м. Сєвєродоне цька Луганської області, а са ме: цілісний майновий компле кс - КП "Сєвєродонецьктеплок омуненерго", відповідно до ум ов якого концесієдавець нада в концесіонерові строком на 30 років право на управління (е ксплуатацію) об'єктом концес ії та його істотне поліпшенн я з метою задоволення громад ських потреб у сфері забезпе чення послугами з централізо ваного опалення та гарячого водопостачання всіх категор ій споживачів в м. Сєвєродоне цьку, а концесіонер зобов'яза вся сплачувати концесієдавц ю концесійні платежі та вико нувати інші умови цього дого вору.

Згідно з п. 2 договору об'єкто м концесії є цілісний майнов ий комплекс комунального під приємства "Сєвєродонецьктеп локомуненерго", юридична адр еса якого: Луганська обл., м. Сє вєродонецьк, пр. Космонавтів , 9а.

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що в порушенн я вимог п.п. 7.2.3, 7.2.4, 7.2.5 концесійног о договору відповідач в повн ому обсязі не погасив кредит орську заборгованість та ста ном на 04.07.2011 р. має заборгованіс ть у розмірі 21 514 669, 75 грн., п. 25 умов д аного договору відповідач не належно виконує зобов'язання щодо страхування об'єкту кон цесії, несвоєчасно сплачує к онцесійні платежі відповідн о до п. 7.13 концесійного договор у з урахуванням додаткової у годи № 3 від 22.01.2010 р. та п. 8 договору . Як встановлено судами попер едніх інстанцій, порушення в ідповідачем умов концесійно го договору щодо сплати конц есійних платежів підтверджу ється рішеннями господарськ ого суду міста Києва від 01.02.2011р. у справі № 11/9, від 16.02.2011 року у спр аві № 34/7 та від 18.04.2011 у справі № 35/122.

Дослідивши доводи касацій ної скарги, перевіривши прав ильність застосування Київс ьким апеляційним господарсь ким судом та господарським с удом міста Києва норм матері ального та процесуального пр ава колегія суду касаційної інстанції дійшла висновку, щ о підстави для задоволення к асаційної скарги та скасуван ня оскаржуваного судового ак ту відсутні з огляду на насту пне.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону Украї ни "Про концесії" концесійний платіж вноситься концесіоне ром відповідно до умов конце сійного договору незалежно в ід наслідків господарської д іяльності.

Частиною 1 ст. 10 Закону Україн и "Про концесії" передбачені і стотні умови договору концес ії, якими, зокрема, є умови, роз мір і порядок внесення конце сійних платежів.

Відповідно до положень ст. 1 5 Закону України "Про концесії " на вимогу однієї із сторін ко нцесійний договір може бути розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших п ідстав, передбачених законам и України. У разі розірвання к онцесійного договору, закінч ення строку його дії, ліквіда ції концесіонера у зв'язку з в изнанням його банкрутом або анулювання ліцензії на здійс нення відповідного виду госп одарської діяльності концес іонер зобов'язаний повернути концесієдавцю об'єкт концес ії на умовах, зазначених у кон цесійному договорі. Якщо кон цесіонер допустив погіршенн я стану об'єкта концесії або й ого загибель, він повинен від шкодувати концесієдавцю зби тки, якщо не доведе, що погірше ння або загибель об'єкта стал ися не з його вини.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 Цивіль ного кодексу України договір може бути змінено або розірв ано за рішенням суду на вимог у однієї із сторін у разі істо тного порушення договору дру гою стороною та в інших випад ках, встановлених договором або законом. Істотним є таке п орушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при ук ладенні договору.

Таким чином, суди попередні х інстанцій дійшли вірного в исновку щодо порушення відпо відачем істотних умов концес ійного договору в частині вн есення одноразового фінансо вого внеску до бюджету міста в розмірі 9 000 000 грн., внесення ко нцесійних платежів, погашенн я кредиторської заборговано сті та страхування об'єкта ко нцесії. Зазначені порушення ТОВ "Сєвєродонецьктепло" сво їх зобов'язань концесіонера за концесійним договором № 2 в ід 17.07.2009р. є істотними, в зв'язку з чим наявні правові підстави для розірвання цього догово ру в порядку, передбаченому ч . 2 ст. 651 Цивільного кодексу Укр аїни.

Колегія суддів касаційної інстанції погоджується з ви сновками суду апеляційної ін станції щодо безпідставност і доводів скаржника про пору шення судом першої інстанції принципу змагальності сторі н в зв'язку з розглядом справ и за відсутності представник а відповідача, оскільки обст авини, зазначені у клопотанн і про відкладення судового з асідання, не перешкоджали ск аржнику направити іншого пре дставника для участі у судов ому засіданні 07.07.2011 р. Крім того , скаржником не було надано на лежних доказів неможливості присутності у судовому засі данні саме представника ТОВ "Сєвєродонецьктепло" ОСОБА _1, а також доказів його участ і в іншому судовому процесі.

Таким чином місцевий госпо дарський суд відповідно до п риписів ст. 75 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни правомірно розглянув позо в за наявними у справі матері алами.

Київським апеляційним гос подарським судом у постанові від 29.09.2011р. та господарським су дом міста Києва у рішенні від 07.07.2011р. у справі № 52/179 дана належн а юридична оцінка обставинам справи, порушень норм матері ального та процесуального пр ава не вбачається, у зв' язку з чим підстави для скасуванн я зазначених судових актів в ідсутні.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 - 11113 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Вищий госп одарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Сєвєродонецьктепл о" залишити без задоволення.

2. Постанову Київського ап еляційного господарського с уду від 29.09.2011р. та рішення госпо дарського суду міста Києва в ід 07.07.2011р. у справі № 52/179 залишити без змін.

Головуючий Н.Л. Величко

Судді І.В. Алєєва

О.О. Євсіков

Дата ухвалення рішення06.02.2012
Оприлюднено13.02.2012
Номер документу21340780
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —52/179

Ухвала від 11.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 03.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Рішення від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 03.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 30.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 30.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Постанова від 06.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Величко H.Л.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні