Рішення
від 03.11.2011 по справі 2-1098/11
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-1098/11

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

03.11.2011 року Рахівсь кий районний суд Закарпатськ ої області у складі:

головуючого - суд ді Ємчук В.Е.

при секретарі - Оро с С.Ю.

з участю представни ка позивачки - ОСОБА_1

представник ів відповідачів - Тулик Д.І. , ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду в місті Рахів цивільну спр аву за позовом ОСОБА_4 до Відділу містобудування, арх ітектури та житлово-комуналь ного господарства Рахівсько ї РДА, комунального підприєм ства "Бюро технічної інвента ризації" Рахівської районної ради, Ясінянської селищної р ади про визнання права власн ості на самочинне будівництв о,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_4 звернулася д о суду з даним позовом, зазна чивши, що їй на підставі держа вного акту на право власност і на земельну ділянку від 24.12.2007 року належить земельна ділян ка площею 0.1 га, що розташована у смт. Ясіня, полонина Драгобр ат, Рахівського району Закар патської області, цільове пр изначення якої індивідуальн е дачне будівництво. Будучи в ласником даної земельної діл янки вона використовує її за призначенням, тобто нею в меж ах даної земельної ділянки з будовано дачний будинок. На д аний час готовність зазначен ої споруди становить 96%, а її ва ртість 1958611 гривень. Вважає, що в изнання права власності на с амочинно збудовану будівлю н іяким чином не порушує прав т а інтересів інших осіб, оскіл ьки саме вона являється влас ником земельної ділянки та м ає право зводити на ній будів лі та споруди. Крім того, на бу дівництво дачного будинку не ю затрачено значні кошти, але ввести його в експлуатацію н еможливо, оскільки він збудо ваний без належного дозволу відповідних державних орган ів. У зв'язку з чим просила виз нати за нею, ОСОБА_4 право в ласності на самочинно збудов аний дачний будинок, що розта шований в смт. Ясіня, полонина Драгобрат, Рахівського райо ну Закарпатської області та зобов'язати КП "БТІ" Рахівсько ї районної ради провести реє страцію вказаного об'єкту за нею.

В судовому засіданні представник позивачки ОСО БА_1 позовні вимоги підтрим ав з підстав зазначених у поз овній заяві, просив позов зад овольнити.

Представники відповідач ів: Ясінянської селищної рад и - ОСОБА_3 та КП «БТІ» Рахів ської районної ради - Тулик Д.І в судовому засіданні по зовні вимоги визнали, не запе речують проти задоволення по зову.

Представник відповід ача відділу містобудування, архітектури та житлово-комун ального господарства Рахівс ької РДА до суду не з'явився. Н ачальник відділу М.Пігуляк надав заяву про розгляд спр ави без їх участі, погоджують визнання права власності на самочинне будівництво.

Заслухавши сторін та дослідивши матеріали справи суд приходить до наступного висновку.

Відповідно з ч.1 ст.376 Ц К України, житловий будинок, б удівля, споруда, інше нерухом е майно вважаються самочинни м будівництвом, якщо вони збу довані без належного дозволу чи належно затвердженого пр оекту.

Судом встановлено, що ОС ОБА_4, згідно державного акт у серії ЯД №542286 від 24.12.2007 року, явл яється власником земельної д ілянки площею 0.1 га, що розташо вана у смт. Ясіня, полонина Дра гобрат, Рахівського району З акарпатської області, цільов е призначення якої індивідуа льне дачне будівництво.

На згаданій земельній діл янці позивачкою самовільно, без належного дозволу та зат вердженого проекту на забудо ву, збудовано дачний будинок .

Наразі, на самочинне будівн ицтво вже виготовлено викона вче креслення, акти попередн ього погодження, технічна до кументація.

Довідкою КП «БТІ» Ра хівської районної ради №264 від 31 жовтня 2011 року стверджено, що ступінь готовності самочинн о збудованого будинку станов ить 96%, а вартість - 1958611 гривень.

Позивачкою надано су ду позитивні висновки відпов ідних державних органів щодо погодження розташування об' єкту.

У відповідності до ч.5 ст.376 ЦК України на вимогу влас ника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за н им право власності на нерухо ме майно, яке самочинно збудо ване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Таким чином, врахову ючи, що позивачці - ОСОБА_4 на праві власності належить земельна ділянка площею 0,1 га , що розташована у смт. Ясіня, п олонина Драгобрат, Рахівсько го району Закарпатської обла сті, цільове призначення яко ї індивідуальне дачне будівн ицтво та на якій позивачкою, з ведено дачний, готовність як ого на даний час становить 96%, д ії позивачки не порушують пр ав та інтересів інших осіб, сп ору стосовно будівлі немає, з аперечень від відповідачів щ одо визнання права власності на дану будівлю за ОСОБА_4 не надійшло, за таких обстави н суд вважає, що позов слід зад овольнити.

Керуючись ст.ст. 3, 5, 6, 10, 11, 58, 60, 88, 209, 212- 215, 223 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_4, мешк анкою АДРЕСА_1/10 право влас ності на самочинно збудовану будівлю дачного будинку, що р озташований на земельній діл янці площею 0,1 га з кадастрови м номером 2123656200:08:001:0237, у смт. Ясіня, п олонина Драгобрат, Рахівсько го району Закарпатської обла сті.

Зобов' язати комунал ьне підприємство “Бюро техні чної інвентаризації” Рахів ської районної ради зареєстр увати за ОСОБА_4, мешканко ю АДРЕСА_1/10 вказану будів лю та видати свідоцтво про пр аво власності.

На рішення може бути по дано апеляційну скаргу в суд ову палату з цивільних справ апеляційного суду Закарпатс ької області через Рахівськи й районний суд протягом деся ти днів з дня проголошення рі шення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можут ь подати апеляційну скаргу п ротягом десяти днів з дня отр имання копії цього рішення.

Суддя : Ємчук В.Е.

СудРахівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення03.11.2011
Оприлюднено15.02.2012
Номер документу21380706
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1098/11

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 01.06.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Рішення від 31.05.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні