Рішення
від 02.02.2012 по справі 5009/63/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 11/2/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.02.12 Справа № 5009/63/12

Суддя Гончаренко С .А.

Господарський суд Запоріз ької області у складі:

головуючий - суддя Гончар енко С.А., розглянувши в відкри тому судовому засіданні мате ріали справи

за позовом: Фізична ос оба - підприємець ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, 69035)

до відповідача: Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Стерлінг Драг»(вул. У жгородська, буд. 10, м. Запоріжжя , 69001)

у присутності представн иків

від позивача: ОСОБА_2 - дов. № 6033 від 20.06.2011р.;

від відповідача: не з' я вився

про стягнення 41 072,40 грн. та усунення перешкод у корис туванні майном, -

В С Т А Н О В И В :

До господарського суд у Запорізької області надійш ла позовна заява фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1 про стягнення з товариства з обм еженою відповідальністю «Ст ерлінг Драг»41 072,40 грн., які скла даються з 36 000,00 грн. заборговано сті по орендній платі, 3 000,00 грн. штрафу, 1 365,00 грн. втрат від інфл яції, 707,40 грн. 3% річних, а також пр о усунення перешкод у корист уванні майном шляхом виселен ня останнього з орендованих приміщень.

03.01.2012р. порушено провадження у справі, призначені дата і ча с судового засідання, сторон и зобов' язані вчинити дії т а надати документи, які необх ідні для всебічного та об' є ктивного розгляду справи.

За клопотанням позивача су довий розгляд відкладався.

Позивач уточнив поз овні вимоги, просить зобов' язати відповідача виконати у мови п. 4.2 та 4.3 договору оренди т а виселитися з нежилих примі щень, розташованих за адресо ю: АДРЕСА_2, загальною площ ею 52,2 м3 (кімнати № 10, 11, 17, 18, 20) - на ко ристь фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_3 В частині ст ягнення 71 72,40 грн. позовні вимог и залишилися без змін. Заява п озивача відповідає вимогам д іючого законодавства, зокрем а ст. 22 Господарського процесу ального кодексу України, не п орушує прав та охоронюваних законом інтересів сторін - у часників судового процесу та третіх осіб, тому судом прийм ається до розгляду.

Представник позивача обґр унтовуючи позовні вимоги заз начив що виникнення заборгов аності обумовлене неналежни м виконанням з боку відповід ача умов договору № 1 оренди не житлового приміщення від 27.08.201 0р. Тривала затримка внесення орендних платежів слугувала підставою для дострокового розірвання договору та нарах ування сум штрафу, втрат від і нфляції та 3% річних. Не зважаю чи на припинення договору ор енди відповідач не звільнив нежитлове приміщення та не п овернув його орендодавцю.

Відповідач вимоги суду не виконав, відзив та вит ребувані документи не надав, свого представника в судове засідання не направив. До суд у ухвали, направлені відпові дачу, не повертались, що свідч ить про повідомлення відпові дача про час та місце розгляд у справи належним чином. Спра ва розглядається в порядку, п ередбаченому ст. 75 ГПК України , за наявними в матеріалах спр ави документами.

Вивчивши матеріали справ и і вислухавши пояснення пре дставника позивача, встан овив наступні обставини.

Статтею 11 Цивільного код ексу України закріплено, що ц ивільні права та обов' язки виникають із дій осіб, що пере дбачені актами цивільного за конодавства, а також із дій ос іб, що не передбачені цими акт ами, але за аналогією породжу ють цивільні права та обов' язки.

Відповідно до п. 2 цієї статт і підставою виникнення цивіл ьних прав та обов' язків є до говори та інші правочини.

27.08.2010р. між фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (оренд одавець) та товариством з обм еженою відповідальністю «Ст ерлінг Драг»(орендар) укладе но договір № 1 оренди нежитлов ого приміщення, відповідно д о якого останньому в строков е платне користування переда но нежитлове приміщення, роз ташоване за адресою: АДРЕСА _2, загальною площею 52,2 м2 (кімн ати № 10, 11, 17, 18, 20). Приміщення перед ано за актом приймання-перед ачі від 01.10.2010р.

Строк дії договору визначе ний в п. 7.1 і становить 16 місяців , починаючи з 27.08.2010р. до 31.12.2011р.

Відповідно до п. 2.3.2 договору , орендар зобов' язався своє часно та у повному обсязі спл ачувати орендні платежі та і нші платежі відповідно до до говору, а після закінчення ді ї договору передати об' єкт оренди орендодавцю за актом приймання-передачі в стані н е гіршому ніж на момент почат ку прийняття об' єкту у стро кове платне користування.

Згідно з ст. 762 Цивільного код ексу України, за користуванн я майном з наймача справляєт ься плата, розмір якої встано влюється договором найму. Пл ата за користування майном м оже вноситися за вибором сто рін у грошовій або натуральн ій формі. Форма плати за корис тування майном також встанов люється договором найму. Пла та за користування майном вн оситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

В п. 3.1 договору сторони визна чили розмір орендної плати в сумі 3 000,00 грн., які орендар пови нен сплачувати щомісячно до 10 числа поточного місяця (п. 3.5 д оговору).

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України, ст. 526 Ц ивільного кодексу України, з обов' язання має виконувати ся належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договорів, а за відсутност і конкретних вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог, що звичай но ставляться.

Взяті на себе зобов' язанн я відповідач належним чином (своєчасно та у повному обсяз і) не виконував, внаслідок чог о за ним утворилася заборгов аність по орендній платі, яка на момент розгляду справи ст ановить 36 000,00 грн.

Згідно зі статтею 782 Цивільн ого кодексу України, наймода вець має право відмовитися в ід договору найму та вимагат и повернення речі, якщо найма ч не вносить плату за користу вання річчю протягом трьох м ісяців. Крім того, в п. 7.5.2 догово ру сторони домовились, що дог овір підлягає достроковому р озірванню за вимоги орендода вця, якщо орендар прострочив внесення орендної плати біл ьше ніж на 60 календарних днів.

Відповідно до ч. 1 ст. 785 Цивіль ного кодексу України, у разі п рипинення договору найму най мач зобов' язаний негайно по вернути наймодавцеві річ у с тані, в якому вона була одержа на, з урахуванням нормальног о зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Відповідно до п. 4.2, 4.3 договору у випадку припинення дії дог овору орендар зобов' язаний повернути орендодавцеві оре ндоване приміщення в день пр ипинення дії договору в нале жному стані, але не в гіршому н іж на час передачі його в орен ду, із врахуванням фізичного зносу. Приміщення вважаєтьс я повернутим орендодавцю з м оменту підписання сторонами , акту прийому-передачі майна .

Враховуючи, що відповідач н алежним чином не виконував в зятих на себе зобов' язань щ одо сплати орендної плати, по зивач скористався правом на дострокове розірвання догов ору оренди з 31.10.2011р. Позивач 20.10.2011р . направив на адресу ТОВ «Стер лінг Драг»претензію про розі рвання договору оренди у які й повідомив також повідомив про необхідність повернення орендованого майна. Претенз ія відповідачем залишена без відповіді та задоволення, на час розгляду справи об' єкт оренди позивачу не повернут ий.

Відповідно до ст. 216 ГК Украї ни учасники господарських ві дносин несуть господарсько-п равову відповідальність за п равопорушення у сфері господ арювання шляхом застосуванн я до правопорушників господа рських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 230 Господар ського кодексу України штраф ними санкціями визнаються го сподарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штр аф, пеня), яку учасник господар ських відносин зобов' язани й сплатити у разі порушення н им правил здійснення господа рської діяльності, невиконан ня або неналежного виконання господарського зобов' язан ня.

Згідно з ч. 4 ст. 231 Господарськ ого кодексу України, у разі як що розмір штрафних санкцій з аконом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, пе редбаченому договором. При ц ьому розмір санкцій може бут и встановлено договором у ві дсотковому відношенні до сум и невиконаної частини зобов' язання або у певній, визначен ій грошовій сумі, або у відсот ковому відношенні до суми зо бов' язання незалежно від ст упеня його виконання, або у кр атному розмірі до вартості т оварів (робіт, послуг).

Згідно до 5.4 договору, у випад ку порушення строків здачі о б' єкту оренди при закінченн і строку дії договору, або роз ірванні договору орендар зоб ов' язаний сплатити орендод авцю штраф у розмірі місячно ї орендної плати.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК Укр аїни божник, який прострочив виконання грошового зобов' язання, на вимогу кредитора з обов' язаний сплатити суму б оргу з урахуванням встановле ного індексу інфляції за вес ь час прострочення, а також тр и проценти річних від простр оченої суми, якщо інший розмі р процентів не встановлений договором або законом. За про строчення виконання грошово го зобов' язання по сплаті о рендних платежів відповідач повинен сплатити позивачу в трати від інфляції в сумі 1 365,00 г рн. та 707,40 грн. 3% річних за період з 11.11.2010р. по 31.10.2011р..

Розрахунок сум річних та вт рат від інфляції ретельно пе ревірені в судовому засіданн і.

Таким чином, господарський суд дійшов висновку, що позов ні вимоги про зобов' язання товариства з обмеженою відпо відальністю «Стерлінг Драг» виконати умови п. 4.2, 4.3 договору № 1 оренди нежитлового приміщ ення від 27.08.2010р. шляхом виселенн я та стягнення на користь фіз ичної особи - підприємця О СОБА_1 36 000,00 грн. основного бор гу, 3 000,00 грн. штрафу, 1 365,00 грн. втра т від інфляції та 707,40 грн. 3% річн их позивачем заявлені правом ірно, підтвердженні зібраним и у справі доказами, тому підл ягають задоволенню.

Судові витрати віднести на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 46, 47-1, 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального Ко дексу України, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Зобов' язати товариство з обмеженою відповідальністю «Стерлінг Драг»(вул. Ужгород ська, буд. 10, м. Запоріжжя, 69001, код ЄДРПОУ 37255457) виконати п. 4.2, 4.3 догов ору № 1 оренди нежитлового при міщення від 27.08.2010р. та виселитис я з нежитлових приміщень, які розташовані за адресою: АД РЕСА_2, загальною площею 52,2 м2 (кімнати № 10, 11, 17, 18, 20) на користь фі зичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, 69035, ІПН НОМЕР_1).

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ст ерлінг Драг»(вул. Ужгородськ а, буд. 10, м. Запоріжжя, 69001, код ЄДР ПОУ 37255457) на користь фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1, 69035, ІПН НОМЕР_1) 3 6 000 (тридцять шість тисяч) грн. 00 коп. основного боргу, 3 000 (три ти сячі) грн. 00 коп. штрафу, 1 365 (одну тисячу триста шістдесят п' я ть) грн. 00 коп. втрат від інфляці ї, 707 (сімсот сім) грн. 40 коп. грн. 3% р ічних, 2 510 (дві тисячі п' ятсот десять) грн. 00 коп. судового збо ру. Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

Суддя С.А.Гончаренко

В судовому засіданні 02.02.2011р. оголошені вступна і рез олютивна частини рішення. По вний текст рішення складений та підписаний 02.02.2011р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення02.02.2012
Оприлюднено15.02.2012
Номер документу21398787
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/63/12

Ухвала від 02.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Постанова від 15.06.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Бойко І.А.

Ухвала від 23.05.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Бойко І.А.

Ухвала від 20.04.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Бойко І.А.

Ухвала від 28.03.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Бойко І.А.

Рішення від 02.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 03.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 02.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 03.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні