Постанова
від 24.01.2012 по справі 2а/0470/14662/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

24.01.2012 < копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2012 р. Справа № 2а/0470/14662/11

Дніпропетро вський окружний адміністрат ивний суд у складі:

головуючого судді Ільков В.В. < Текст >

при секретарі Тикві В.В.,

за участю:

представника позивача

представника відповідача 2) Семенової А.В.,

Жаворонкова С.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у місті Дн іпропетровську адміністрат ивну справу за адміністратив ним позовом товариства з обм еженою відповідальністю "ВРА ТА" до відповідачів: 1) Державн ого реєстратора виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Ванди Ольги В ікторівни; 2) Державної пода ткової інспекції у Кіровсько му районі м.Дніпропетровська про визнання дій незаконним и, скасування запису від 21.06.2011р. за № 12241440012000360, скасування рішення від 22.06.2011р. за № 453 та зобов' язан ня вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «ВРАТА» з вернулося до Дніпропетровсь кого окружного адміністрати вного суду з позовом до відпо відачів: 1) Державного реєстра тора виконавчого комітету Дн іпропетровської міської рад и Ванди Ольги Вікторівни ; 2) Державної податкової інсп екції у Кіровському районі м .Дніпропетровська, в якому пр осить суд:

- визнати незаконними дії Державного реєстратора виконавчого комітету Дніпро петровської міської ради щод о реєстраційної дії № 12241440012000360 ві д 21.06.2011р.;

- скасувати у Єдиному д ержавному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців запис виконавчого комі тету Дніпропетровської місь кої ради від 21.06.2011р. за № 2241440012000360;

- скасувати рішення ві д 22.06.2011р. за № 453 Державної податк ової інспекції у Кіровському районі м.Дніпропетровська п ро анулювання реєстрації пла тника податку на додану варт ість - товариства з обмеженою відповідальністю «ВРАТА» (к од ЄДРПОУ 32857450) зі збереженням п одаткового кредиту;

- зобов' язати Держав ну податкову інспекцію у Кір овському районі м.Дніпропетр овська поновити реєстрацію т овариства з обмеженою відпов ідальністю «ВРАТА» (код ЄДРП ОУ 32857450) як платника податку на д одану вартість з дати її анул ювання.

В обґрунтуванні позовних в имог зазначено про таке. Держ авним реєстратором 20.05.2011р. було сформовано повідомлення до товариства з обмеженою відпо відальністю «ВРАТА» щодо нео бхідності подання державном у реєстратору реєстраційної картки. Вказане повідомленн я позивачем не отримувалось. Під час візиту до державного реєстратора 15.08.2011р. з метою вне сти зміни про юридичну особу , які стосуються зміни номеру телефону позивача, державни й реєстратор повідомив, що 04.08.2 011р. повернувся лист-повідомле ння щодо необхідності поданн я державному реєстратору реє страційної картки з пошти, як ий надсилався позивачу. Держ авним реєстратором 21.06.2011р. зроб лено запис №2241440012000360, тобто через місяць і один день з дати форм ування повідомлення, а не як з азначено у Законі України «П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців», з дати надходжен ня юридичні особі відповідно го повідомлення. Державним р еєстратором не дотримано пор ядку та строків направлення повідомлень та вчинення відп овідних дій, передбачених ст . 19 Законі України «Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в», а тому запис державного ре єстратора Дніпропетровсько ї міської ради народних депу татів від 21.06.2011р. щодо відсутнос ті підтвердження відомостей про юридичну особу товарист ва з обмеженою відповідальні стю «ВРАТА» є протиправним т а підлягає скасуванню. З огля ду на це відсутні правові під стави для застосування Держа вною податковою інспекцією у Кіровському районі м.Дніпро петровська до позивача п.п. «ж » п. 184.1 ст. 184 ПК України - анулюв ання реєстрації платника под атку на додану вартість.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги в повному обсяз і.

Представник відповідача 1) в судове засідання не прибув, п ро дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, що підтвердж ується повідомленням про вру чення поштового відправленн я від 03.01.2012 року, надав до суду 05.01. 2012р. клопотання про розгляд сп рави без його участі та надав до суду попередньо заперече ння проти позову, в яких зазна чив, що за перечує проти позов у з огляду на те, що дії відпов ідача 1) є правомірними - від Державної податкової інспек ції у Кіровському районі м.Дн іпропетровська до державног о реєстратора надійшло повід омлення № 82 від 17.05.2011р. про відсут ність юридичної особи товари ства з обмеженою відповідаль ністю «ВРАТА» за її місцезна ходженням. До державного реє стратора повернулось поштов е відправлення та відповідно до ст. 19 Законі України «Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців» був внесений запис №2241 440012000360 про відсутність товарист ва з обмеженою відповідальні стю «ВРАТА» за адресою реєст рації.

Представник відповідача 2) у судовому засіданні заперечи в проти позову, в обґрунтуван ня своєї позиці зазначив, що 21 .06.2011р. Державна податкова інсп екція у Кіровському районі м .Дніпропетровська з Єдиного державного реєстру отримало інформацію щодо відсутності підтвердження відомостей пр о юридичну особу товариство з обмеженою відповідальніст ю «ВРАТА». Зазначена інформа ція є підставою для анулюван ня реєстрації платника подат ку на додану вартість на підс таві п.п. «ж» п. 184.1 ст. 184 ПК Україн и, яке було прийнято 22.06.2011р. за № 4 53.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, дослідивш и подані до суду докази, оціни вши їх за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а всебічному, повному та об' єктивному розгляді у судовом у процесі всіх обставин спра ви, суд встановив таке.

Позивач - товариство з обмеж еною відповідальністю «ВРАТ А» (код ЄДРПОУ 32857450) - зареєстро ваний як юридична особа ріше нням виконавчого комітету Дн іпропетровської міської рад и 03.08.2004р. та перебуває на обліку , як платник податків, у тому ч ислі і податку на додану варт ість, в Державній податковій інспекції у Кіровському рай оні м.Дніпропетровська.

Відносини, які виникають у с фері державної реєстрації юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців регулюються Конституцією України, Закон ом України «Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб- підприємців» т а нормативно-правовими актам и, прийнятими відповідно до ц ього Закону.

З довідки з ЄДР станом на 07.12.20 11 року, яка знаходиться у мате ріалах справи, вбачається, що державним реєстратором вико навчого комітету Дніпропетр овської міської ради Вандо ю Ольгою Вікторівною вчине но реєстраційну дію від 04.08.2011 ро ку за №1 224 143 0013 000360 - внесення інфор мації щодо відсутності юриди чної особи за вказаною адрес ою.

У відповідності до ч. 12 ст. 19 За кону України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців » (в редакції станом на день ви никнення спірних правовідно син) у разі надходження держа вному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юрид ичної особи за її місцезнахо дженням державний реєстрато р зобов'язаний надіслати рек омендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати надх одження зазначеного повідом лення юридичній особі повідо млення щодо необхідності под ання державному реєстратору реєстраційної картки.

У відповідності до розділу 12 наказу Державної податково ї адміністрації України за № 979 від 22.12.2010р. «Про затвердження Порядку обліку платників под атків і зборів та визнання та кими, що втратили чинність, на казів Державної податкової а дміністрації України» праці вниками органів державної по даткової служби здійснюєтьс я або може здійснюватись пер евірка місцезнаходження (міс ця проживання) платника пода тків. За наслідками перевірк и складається акт перевірки місцезнаходження платника п одатків. Якщо встановлено ві дсутність платника податків за його місцезнаходженням (м ісцем проживання), то проводи ться робота із з'ясування фак тичного місця розташування ( місцезнаходження, місця прож ивання) платника податків, ві дповідальних та пов'язаних о сіб.

У разі неможливості вручен ня платнику податків довідки , свідоцтва, листа чи будь-яког о іншого документа, направле ного органом державної подат кової служби, у зв'язку з відсу тністю платника податків за місцезнаходженням (місцем пр оживання), замість акта перев ірки місцезнаходження (місця проживання) платника податк ів оформляється довідка про неможливість вручення докум ента платнику податків із за значенням причин та додаванн ям відповідних документів (з а наявності). Заміна акта дові дкою не проводиться, якщо інш ими нормативно-правовими акт ами передбачено складання ак та.

Щодо кожного платника пода тків, щодо якого виявлена від сутність його за місцезнаход женням (місцем проживання) та не з'ясоване його фактичне мі сцезнаходження (місце прожив ання), підрозділ органу держа вної податкової служби, який з'ясував зазначений факт, гот ує та передає підрозділам по даткової міліції запит на вс тановлення місцезнаходженн я (місця проживання) платника податків за формою, що затвер джується центральним органо м державної податкової служб и. До Єдиного банку даних юрид ичних осіб та Реєстру самоза йнятих осіб вносяться дані п ро подання запиту.

Якщо за результатами заход ів щодо встановлення фактичн ого місцезнаходження юридич ної особи підрозділами подат кової міліції буде підтвердж ено відсутність такої особи за місцезнаходженням або вст ановлено, що фактичне місцез находження юридичної особи н е відповідає зареєстрованом у місцезнаходженню, керівник (заступник керівника) органу державної податкової служби приймає рішення про направл ення до відповідного державн ого реєстратора повідомленн я про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням з а ф. № 18-ОПП (додаток 21) для вжиття заходів, передбачених части ною восьмою статті 19 Закону.

Судом встановлено, що відпо відачем 2) складено довідки пр о встановлення фактичного мі сцезнаходження платника под атків, проводились заходи по встановленню фактичного мі сцезнаходження платника под атків - товариства з обмеже ною відповідальністю «ВРАТА » та на підставі даних податк ової міліції складено повідо млення про відсутність юриди чної особи за місцезнаходжен ням за ф. N 18-ОПП, якими встановл ено відсутність позивача за місцезнаходженням, копії яки х знаходяться у матеріалах с прави.

Судом встановлено, що до дер жавного реєстратора виконав чого комітету Дніпропетровс ької міської ради надійшло п овідомлення Державної подат кової інспекції у Кіровськом у районі м.Дніпропетровська від 17.05.2011 року за № 82 про відсутні сть юридичної особи за місце знаходженням товариства з об меженою відповідальністю «В РАТА».

Судом також встановлено, що після надходження до держав ного реєстратора виконавчог о комітету Дніпропетровсько ї міської ради вищевказаного повідомлення Державної пода ткової інспекції у Кіровсько му районі м.Дніпропетровська , останній вчинив наступні ді ї: направив на адресу товарис тва з обмеженою відповідальн істю «ВРАТА» рекомендованим листом повідомлення щодо не обхідності подання державно му реєстратору реєстраційно ї картки, що підтверджується копією листа від 20.05.2011р. держав ного реєстратора Ванди О.В. та реєстром відправки вихі дно кореспонденції, вищевказ аний рекомендований лист пов ернувся державному реєстрат ору з відміткою пошти про нем ожливість вручити адресату.

Відповідно до п. 11 ст. 19 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців» юриди чна особа зобов'язана подава ти (надсилати) щороку протяго м місяця, що настає за датою де ржавної реєстрації, починаюч и з наступного року, державно му реєстратору для підтвердж ення відомостей про юридичну особу реєстраційну картку п ро підтвердження відомостей про юридичну особу.

Норма п. 12 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців» передбачає, щ о у разі ненадходження в уста новлений частиною одинадцят ою цієї статті строк реєстра ційної картки про підтвердже ння відомостей про юридичну особу державний реєстратор з обов'язаний надіслати рекоме ндованим листом протягом п'я ти робочих днів з дати, встано вленої для подання реєстраці йної картки, юридичній особ і повідомлення щодо необхі дності подання державному р еєстратору зазначеної реєст раційної картки. Ненадходжен ня реєстраційної картки про підтвердження відомостей пр о юридичну особу від юридичн ої особи у строк, передбачени й п. 11 ст. 19 Закону України «Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців», є правовою підставо ю для направлення державним реєстратором повідомлення н а адресу такої юридичної осо би.

Згідно з п. 14 ст. 19 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців» у разі непо дання юридичною особою протя гом місяця з дати надходженн я їй відповідного повідомлен ня реєстраційної картки про підтвердження відомостей пр о юридичну особу державний р еєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру з апис про відсутність підтвер дження зазначених відомосте й датою, яка встановлена для ч ергового подання реєстрацій ної картки про підтвердження відомостей про юридичну осо бу.

Позивачем, на вимогу держав ного реєстратора, не було над ано реєстраційну картку на п ідтвердження відомостей про юридичну особу, тому 21.06.2011р. до Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців було внесено з апис за №2241440012000360 про відсутніст ь підтвердження відомостей п ро юридичну особу.

Відповідно до пп. ж) п. 184.1 ст. 184 П одаткового кодексу України р еєстрація діє до дати анулюв ання реєстрації платника под атку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платни ків податку і відбувається у разі якщо в Єдиному державно му реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців н аявний запис про відсутність юридичної особи або фізично ї особи за її місцезнаходжен ням (місцем проживання) або за пис про відсутність підтверд ження відомостей про юридичн у особу.

На підставі вищезазначено ї норми Державною податковою інспекцією у Кіровському ра йоні м.Дніпропетровська було прийнято рішення від 22.06.2011р. за № 453 про анулювання реєстраці ї платника податку - товарист ва з обмеженою відповідальні стю «ВРАТА».

25.06.2011р. зазначене рішення бул о направлено позивачу за доп омогою засобів поштового зв' язку на адресу реєстрації, од нак, через неможливість вруч ення адресату повернулось на адресу податкового органу, щ о підтверджується копією кон верта з відповідними відмітк ами поштового відділення, як а міститься в матеріалах спр ави, про що складено акт від 08.08 .2011 року.

Зазначене рішення було вру чене директору підприємства за його зверненням під підпи с 13.09.2011р., що підтверджується ві дповідною відміткою про отри мання на рішенні.

Згідно з ч.1 ст. 2 КАС України з авданням адміністративного судочинства є захист прав, св обод та інтересів фізичних о сіб, прав та інтересів юридич них осіб у сфері публічно-пра вових відносин від порушень з боку органів державної вла ди, органів місцевого самовр ядування, їхніх посадових ос іб, інших суб' єктів при здій сненні ними владних управлін ських функцій на основі зако нодавства, в тому числі на вик онання делегованих повноваж ень.

У справах щодо оскарження р ішень, дій чи бездіяльності с уб' єктів владних повноваже нь адміністративні суди пере віряють, чи прийняті (вчинені ) вони: 1) на підставі, у межах по вноважень та у спосіб, що пере дбачені Конституцією та зако нами України; 2) з використання м повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґ рунтовано, тобто з урахуванн ям усіх обставин, що мають зна чення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісн о; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед зак оном, запобігаючи несправедл ивій дискримінації; 8) пропорц ійно, зокрема з дотриманням н еобхідного балансу між будь- якими несприятливими наслід ками для прав, свобод та інтер есів особи і цілями, на досягн ення яких спрямоване це ріше ння (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі при йняття рішення; 10) своєчасно, т обто протягом розумного стро ку.

Частиною 2 ст. 19 Конституції У країни визначено, що органи д ержавної влади та органи міс цевого самоврядування, їх по садові особи зобов' язані ді яти лише на підставі, в межах п овноважень та у спосіб, що пер едбачені Конституцією та зак онами України.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на яких ґру нтуються її вимоги та запере чення, крім того, в адміністра тивних справах про протиправ ність рішень, дій чи бездіяль ність суб' єкта владних повн оважень обов' язок щодо дока зування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльност і покладається на відповідач а, якщо він заперечує проти ад міністративного позову.

Відповідачами доведено пр авомірність дії Державного р еєстратора виконавчого комі тету Дніпропетровської місь кої ради щодо реєстраційної дії № 12241440012000360 від 21.06.2011р. та рішення від 22.06.2011р. за № 453 Державної пода ткової інспекції у Кіровсько му районі м.Дніпропетровська про анулювання реєстрації п латника податку на додану ва ртість - товариства з обмежен ою відповідальністю «ВРАТА»

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку пр о не доцільність та не обґрун тованість задоволення позов у.

Крім того, відповідно до ст. 94 КАС України судові витрати не підлягають відшкодуванню .

Керуючись статтями 14, 70, 71, 86, 158-163, 167 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністр ативного позову товариства з обмеженою відповідальністю «ВРАТА» до відповідачів: 1) Де ржавного реєстратора викона вчого комітету Дніпропетров ської міської ради Ванди Ол ьги Вікторівни; 2) Державної податкової інспекції у Кіро вському районі м.Дніпропетро вська про визнання дій незак онними, скасування запису ві д 21.06.2011р. за № 12241440012000360, скасування рі шення від 22.06.2011р. за № 453 та зобов' язання вчинити певні дії - від мовити.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подання а пеляційної скарги через Дніп ропетровський окружний адмі ністративний суд з одночасни м направленням копії апеляці йної скарги особою, яка її под ає, до суду апеляційної інста нції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі складення постанови у повно му обсязі, а також прийняття п останови у письмовому провад женні апеляційна скарга пода ється протягом десяти днів з дня отримання копії постано ви.

У разі якщо справа розгляд алась судом за місцезнаходже нням суб'єкта владних повнов ажень і він не був присутній у судовому засіданні під час п роголошення судового рішенн я, але його було повідомлено п ро можливість отримання копі ї постанови суду безпосередн ьо у суді, то десятиденний стр ок на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закін чення п'ятиденного строку з м оменту отримання суб'єктом в ладних повноважень повідомл ення про можливість отриманн я копії постанови суду.

Постанова суду набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги якщо таку скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги судове рішенн я, якщо його не скасовано, наби рає законної сили після пове рнення апеляційної скарги, в ідмови у відкритті апеляційн ого провадження або набрання законної сили рішенням за на слідками апеляційного прова дження.

Повний текст постан ови складено 13 січня 2012 року

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > В.В Ільков

< Текст >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено16.02.2012
Номер документу21414766
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/14662/11

Ухвала від 12.05.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 09.11.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 20.05.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 21.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 24.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні