Рішення
від 08.02.2012 по справі 11/447
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

11/447

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  11/447

08.02.12

За позовомТовариства з додатковою відповідальністю "ЕМКО"

до  Приватного підприємства "Кондитерська "Лісова Пісня"

простягнення 66 366,97 грн.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивача       Соколовська Л.І. –представник

від відповідача  не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з додатковою відповідальністю "ЕМКО" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Приватного підприємства "Кондитерська "Лісова Пісня" заборгованості у розмірі 65 037,67 грн. та пені у розмірі 1 329,30 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за Договором оренди № 51 від 27.01.2011, у зв'язку з чим у відповідача утворилась заборгованість за період з серпня по листопад 2011 року.

Відповідач відзиву та письмових пояснень на позов не подав, явку своїх представників в судові засідання не забезпечив. Ухвали про призначення розгляду справи та про її відкладення направлялись відповідачу рекомендованою кореспонденцією за всіма наявними у матеріалах справи адресами. Про місце, дату та час судових засідань, відповідач був повідомлений належним чином, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 64 Господарського процесуального кодексу України разі відсутності сторін за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином. Доказів на підтвердження поважних причин невиконання вимог ухвали суду та нез'явлення в судове засідання відповідач суду не надав. Заявлені позовні вимоги не заперечив.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається судом за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва  

В С Т А Н О В И В :

27.01.2010 між Товариством з додатковою відповідальністю "Емко" (орендодавець) та Приватним підприємством "Кондитерська "Лісова Пісня" (орендар) укладено Договір оренди № 51 (далі - Договір).

Предметом даного Договору є оренда майна орендарем у орендодавця для здійснення діяльності по виробництву хліба та хлібобулочних виробів та інше за адресою: м. Київ, вул. Виборзька, 99 (п. 1.1 Договору).

Згідно з п. 6.1 Договору даний Договір набуває чинності з дня його підписання сторонами і діє до 31.12.2012.

01.03.2010 орендодавець передав, а орендар прийняв майно та устаткування в орендне користування за актом передачі майна в оренду.

Відповідно до Додатку № 1 до Договору розмір орендної плати на місяць становить 23 000,95 грн. з ПДВ.

Згідно з п. 2.3 Договору розрахунки здійснюються шляхом переказу орендної плати на поточний рахунок орендодавця на умовах попередньої оплати в строк до 5 числа поточного місяця оренди.

У відповідності з п. 3.2.4 Договору орендар зобов'язаний своєчасно сплачувати орендну плату.

Позивач зазначає, що відповідач зобов'язання зі сплати орендної плати за Договором оренди № 106 за період з серпня по листопад 2011 року в повному обсязі не здійснив.

Статтею 509 Цивільного кодексу України визначення поняття зобов'язання та підстави його виникнення. Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

За правовою природою укладений між сторонами договір є договором найму (оренди).

Відповідно до  ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов‘язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином та відповідно до закону, інших правових актів, договору. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов‘язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає  виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 617 Цивільного кодексу України, особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов'язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

Проте, як вбачається з матеріалів справи, відповідач зобов'язання за Договором оренди № 51 від 27.01.2010 щодо своєчасної сплати орендної плати за користування об'єктом оренди в повному обсязі не виконав (банківські виписки та довідка № 03-40 від 16.01.2012 Жовтневого без балансового відділення філії "Центральне відділення ПАТ Промінвестбанк по м. Києву та Київської області" містяться в матеріалах справи), внаслідок чого у останнього утворилась заборгованість за період з серпня по листопад 2011 року включно у розмірі 65 037,67 грн.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав, наведеного позивачем розрахунку не спростував. Належних доказів погашення заборгованості за Договором оренди № 51 від 27.01.2010 відповідачем суду не надано.

Таким чином, вимоги позивача щодо стягнення з відповідача на користь позивача основного боргу у розмірі 65 037,67 грн. визнаються судом обґрунтованими.

Позивачем також заявлено вимоги про стягнення з відповідача пені у розмірі 1 329,30грн.

Згідно приписів ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно з ч. 6 ст. 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

У відповідності до ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Відповідно до п. 5.2 Договору в разі порушення строків оплати орендної плати орендар сплачує орендодавцю пеню у розмірі 1,5% від суми місячної орендної плати за кожен день прострочення оплати.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін.

Стаття 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" встановлює, що розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Отже, стягненню в примусовому порядку підлягає сума пені, обмежена законодавством. В свою чергу, умови договору, зокрема і в частині сплати штрафних санкцій у більшому розмірі, є обов'язковими для сторін та можуть бути виконані в добровільному порядку.

З огляду на те, що відповідач взяті на себе зобов'язання щодо повної та своєчасної сплати орендної плати виконав неналежним чином, відповідальність у вигляді пені за прострочення виконання зобов'язання передбачена Договором, вимоги позивача про стягнення з відповідача пені є правомірними та такими, що підлягають задоволенню за розрахунком позивача неоспореним відповідачем та перевіреним судом.

Враховуючи викладене, позов підлягає задоволенню.

Судові витрати, у зв'язку із задоволенням позову, покладаються на відповідача відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

При поданні позову позивачем платіжними дорученнями № 2154 від 06.12.2011 та №2192 від 07.12.2011 сплачено 1 506,00 грн. судового збору. Позивачем заявлено вимоги майнового характеру про стягнення 66 366,97 грн.

Згідно статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 1 ст. 22 Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" станом на 01.01.2011 мінімальна заробітна плата  у місячному розмірі становила 941,00грн.

Таким чином, 94,50 грн. судового збору сплачено позивачем надмірно, а тому на підставі п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" зазначена сума судового збору підлягає поверненню позивачу з Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва          

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Кондитерська "Лісова Пісня" (04209, м. Київ, вул. Богатирська, 30-А, ідентифікаційний код 34891818) на користь Товариства з додатковою відповідальністю "ЕМКО" (03680, м. Київ, вул. Виборзька, 99, ідентифікаційний код 01412785) заборгованість у розмірі 65 037 (шістдесят п'ять тисяч тридцять сім) грн. 67 коп., пеню у розмірі 1 329 (одна тисяча триста двадцять дев'ять) грн. 30 коп. та 1 411 (одна тисяча чотириста одинадцять) грн. 50 коп. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

3. Повернути з Державного бюджету України на користь Товариства з додатковою відповідальністю "ЕМКО" (03680, м. Київ, вул. Виборзька, 99, ідентифікаційний код 01412785) 94 (дев'яносто чотири) грн. 50 коп. надмірно сплаченого судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

    Суддя                                                                                                      Ю.М. Смирнова

Дата підписання рішення: 09.02.2012

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.02.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21435318
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/447

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 01.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 29.07.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шевченко Н.М.

Ухвала від 28.07.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шевченко Н.М.

Ухвала від 26.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шевченко Н.М.

Ухвала від 25.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шевченко Н.М.

Рішення від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С. В.

Постанова від 26.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Рішення від 08.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні