Постанова
від 01.02.2012 по справі 35/5005/12773/2011
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.02.2012 року Справа № 35/5005/12773/2011

Дніпропетровський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів: гол овуючого судді Білецької Л.М.- доповідача

суддів: Тищик І.В., Верхог ляд Т.А.

при секретарі судового зас ідання: Фузейніковій В.О.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 , представник, довіреність №5 від 22.12.11;

від відповідача: ОСОБ А_2, представник, довіреніст ь б/н від 10.08.10;

від третьої особи: ОСО БА_3, представник, довіреніс ть №5202/01-19/03 від 17.10.11;

розглянувши апеляційну ск аргу товариства з обмежен ою відповідальністю “Реєстр -Дніпро”, м. Дніпропетровськ на рішення господарськог о суду Дніпропетровської області від 15.11.2011р. у спра ві № 35/5005/12773/2011

за позовом відкритого а кціонерного товариства “Дев ладівський елеватор”

до товариства з обмежен ою відповідальністю “Реєстр -Дніпро”, м. Дніпропетровськ

третя особа: Дніпропет ровське територіальне управ ління державної комісії по ц інним паперам та фондовому р инку

про понукання виконати дії.

ВСТАНОВИВ:

27.09.2011 року до господарськог о суду Дніпропетровської обл асті звернувся позивач ВАТ “ Девладівський елеватор” з по зовною заявою до ТОВ «Реєстр -Дніпро»про спонукання викон ати дії по передачі системи р еєстру власників іменних ці нних паперів емітенту.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що 7 вересня 2010 року Дніп ропетровським територіальн им відділенням ГКЦПФР була п орушена справа про правопору шення на ринку цінних папері в, з якої позивачу стало відом о, що у ТОВ “Рестр-Дніпро” 8.076.2010 року закінчився строк дії лі цензії на провадження ним де позитарної діяльності. А сам е діяльності із ведення реєс тру власників іменних цінних паперів. Оскільки, уже укладе но договір з новим реєстроут римувачем, виникла необхідні сть передати систему реєстру та документи системи реєстр у новому реєстроутримувачу в ід емітента, оскільки, у відпо відача на час такої передачі вже закінчилась дія його ліц ензії що унеможливлює переда чу системи реєстру та докуме нтів системи реєстру від поп ереднього реєстроутримувач а безпосередньо новому реєст роутримувачу без участі еміт ента.

Рішенням господарсь кого суду Дніпропетровської області від 15.11.2011 року у справі № 35/5005/12773/2011 (суддя Широбокова Л.П.) позовні вимоги задоволені в повному обсязі. Суд вважав об ґрунтованими доводи, викладе ні в позовній заяві, і послав ся при цьому на п. 7 розділу 8 Пол оження про порядок ведення р еєстрів власників іменних ці нних паперів та фондового ри нку , яке затверджене Рішення м Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку ві д 17.10.2006 року №1000 (далі - Положенн я).

У апеляційній скарз і відповідач посилається на те, що між сторонами існує дог овір і про його розірвання по зивач письмово не повідомив відповідача, на п.1 розділу 1 По ложення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженог о рішенням Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку від 17 жовтня 2006 року об рання тимчасового реєстрато ра та передача йому системи р еєстру можлива тільки у разі прийняття рішення про припи нення діяльності щодо веден ня реєстру власників іменних цінних паперів, у тому числі при закінченні строку дії лі цензії реєстратора без отрим ання нової ліцензії. А тому зг ода нового реєстратора прийн яти систему реєстру тільки в ід емітента суперечить полож енням укладеного між сторона ми договору (п.2.1.7) і вимогам чин ного законодавства. Передача документів системи реєстру реєстратором емітенту не пер едбачена умовами договору і законодавством. Просив скасу вати рішення суду і прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимо г.

Ухвалою Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду від 08.12.11р. (у складі ко легії суддів: головуючого су дді Білецької Л.М. (доповідач) суддів: Тищик І.В., Верхогляд Т .А.) прийнято апеляційну ск аргу до розгляду у судому зас іданні 20.12.11р.

У судовому засіданні 20.12.11р. ви несено ухвалу про відкладенн я розгляду справи до 16.01.12р. та за лучено до участі у справі у як ості третьої особи - Дніпропе тровське територіальне упра вління державної комісії по цінним паперам та фондовому ринку.

У судовому засіданні 16.01.12р. ог олошено перерву до 01.02.12р.

Позивачем надано відзив на апеляційну скаргу відповіда ча, в якому зазначено, що судом першої інстанції в повному о бсязі досліджено матеріали с прави, прийнято вірне рішенн я у відповідності до норм чин ного законодавства, доводи в ідповідача, які зазначені в а пеляційній скарзі є безпідст авними та необґрунтованими. Просить залишити оскаржуван е рішення - без змін, а апеляц ійну скаргу - без задоволенн я.

В судовому засіданні 01.02.12р. о голошені вступна та резолюти вна частини постанови Дніпро петровського апеляційного г осподарського суду.

Суд апеляційної інстанці ї, вислухавши у судовому засі данні представників сторін, дослідивши наявні у справі д окази, перевірив правильніст ь висновків суду першої інст анції щодо фактичних обстави н справи, повноту їх дослідже ння судом першої інстанції т а юридичну оцінку, і прийшов д о висновку про те, що апеляцій на скарга не підлягає задово ленню з таких підстав.

Відповідно до Роз'яснення В ищого арбітражного суду від 10.12.1996р. № 02-5/422 "Про судове рішення" - рішення з господарського сп ору повинно прийматись у ціл ковитій відповідності з норм ами матеріального і процесуа льного права та фактичними о бставинами справи, з достові рністю встановленими господ арським судом.

З матеріалів справи видно, щ о 14 серпня 2002 року між позиваче м і відповідачем укладений д оговір на ведення реєстру вл асників іменних цінних папер ів, у відповідності до п.1.1 Еміт ент доручає, а Реєстратор за в инагороду здійснює ведення с истеми реєстру власників ім енних цінних паперів Емітент а згідно з умовами цього дого вору, положеннями Статуту ем ітента та чинним законодавст вом України. п. 2.3.4 договору пер едбачено, що дія договору мож е бути припинена за ініціати вою однієї із сторін. При цьо му сторона, яка має намір при пинити дію Договору, повинна в письмовій формі повідомит и про це іншу сторону не менш я к за 45 календарних днів до дат и припинення дії Договору. П. 7 .1 Договору передбачено, що цей договір вступає в дію з дня й ого підписання і діє до момен ту його розірвання. Припинен ня дії договору може бути у т аких випадках - у випадках т а в порядку, передбаченому п. 2 .3. 4 цього Договору.

6.06.2010 року відповідач повідомив позивача про закін чення у нього дії ліцензії. Ал е, новий реєстроутримувач ст аном 7 вересня 2010 року не був об раний емітентом, у зв' язку з чим розпорядженням № 468-ДН про усунення порушень законодав ства про цінні папери від 10 че рвня 2011 року уповноваженою ос обою Дніпропетровського тер иторіального управління Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку було з обов' язано позивача прийня ти рішення про передачу веде ння реєстру власників іменни х цінних паперів від ТВ “Реєс тр Дніпро” та забезпечити ве дення реєстру власників імен них цінних паперів ВАТ “Девл адівський елеватор” новим ре єстроутримувачем. (а.с. 19).

7 червня 2011 року на підс таві рішень Спостережної рад и та правління позивача був у кладений новий договір, щодо ведення реєстру між позивач ем ПАТ «Банк Кредит Дніпро», яке здійснює свою діяльність на підставі відповідної ліц ензії. (а.с. 28).

20 червня 2011 року відпов ідач запропонував прийняти п озивачеві документи систем и реєстру з оформленням відп овідного акта приймання-пере дачі відповідно до вимог зак онодавства. (а.с. 37).

23.09.2010 року рішенням спі льного засідання Правління т а Спостережної ради ВАТ “Дев ладівський елеватор” було в ирішено звернутися в Державн у комісію по цінним паперам т а фондовому ринку з клопотан ням про призначення нового р еєстроутримувача та укладен ня з ним нового договору.

2.10.2010 року позивач напр авив лист відповідачеві з ви могою призначити місце та да ту передачі документів та си стеми реєстру новому реєстро утримувачу (а.с.22), на що отрима в відповідь про згоду переда ти систему реєстру тільки но вому реєстроутримувачу (а.а.23) .

Проте, ні на час розгля ду справи у суді першої інста нції, ні на час апеляційного перегляду, ні документи сист еми реєстру, ні сама система р еєстру не була передана пози вачеві, що і спонукало останн ього звернутися до суду, оскі льки ця обставина унеможливл ює, як виконання вимог догово ру з новим реєстроутримуваче м, так і виконання вимог Держа вної комісії з цінних папері в щодо нового реєстроутримув ача.

Рішенням Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку

від 17 жовтня 2006 рок у N 1000 затверджено Положення пр о порядок ведення реєстрів в ласників іменних цінних папе рів, п. 1 унормовано - реєстр вл асників іменних цінних папер ів (далі - реєстр) - перелі к станом на певну дату власни ків та номінальних утримувач ів іменних цінних паперів, ін формація про які обліковуєть ся на їх особових рахунках, що є складовою частиною систем и реєстру та дає змогу іденти фікувати цих власників/співв ласників, кількість, номінал ьну вартість та вид належних їм іменних цінних паперів; си стема реєстру власників імен них цінних паперів (далі - с истема реєстру) - сукупніст ь даних, що забезпечує іденти фікацію зареєстрованих у цій системі власників, номіналь них утримувачів та емітента, а також іменних цінних папер ів, зареєстрованих на їх ім'я, облік усіх змін інформації щ одо вищевказаних осіб та цін них паперів, одержання та над ання інформації цим особам і складання реєстру власників іменних цінних паперів.

Розділом 2 п.2 Положення визн ачено, що функції реєстроутр имувача реалізовуються за до помогою системи реєстру, що с кладається з: реєстру власни ків іменних цінних паперів; е місійного рахунку, особових рахунків емітента та зареєст рованих осіб; облікових регі стрів з ведення реєстру; доку ментів, які є підставою для фо рмування та внесення змін до системи реєстру.

Розділ 4 містить перелік до кументів системи реєстру. Документами системи реєстру є: вхідні документи; вихід ні документи; бланки сертифі катів іменних цінних паперів ;облікові журнали (регістри). Д о основних вхідних документі в реєстроутримувача належат ь: передавальне розпорядженн я; розпорядження про блокува ння (припинення блокування) ц інних паперів на особовому р ахунку; анкета емітента /заре єстрованої особи/ уповноваже ної особи. Анкета складаєтьс я за окремою формою для фізич них, юридичних осіб;запит про складання реєстру; запит на с кладання переліку (реєстру) а кціонерів; розпорядження про забезпечення письмового пов ідомлення акціонерів; довіре ність.

Крім вищевказаних докумен тів, до реєстратора можуть на дходити інші запити та розпо рядження.

Вбачається, що передача док ументів системи реєстру не в икликає заперечень у відпові дача, а він заперечує тільки п роти передачі самої системи реєстру.

При передачі реєстру власн иків іменних цінних паперів від одного реєстроутримувач а до іншого повинні передава тися такі документи та інф ормація системи реєстру: р еєстр власників іменних цінн их паперів, складений на дату закриття реєстру. Реєстр пов инен бути засвідчений підпис ом уповноваженого представн ика реєстроутримувача та міс тити відбиток печатки реєстр оутримувача. Сторінки реєстр у повинні бути пронумеровані та прошиті. Якщо попередній р еєстроутримувач здійснював ведення реєстру з використа нням комп'ютерної техніки, но вому реєстроутримувачу дода тково передається реєстр вла сників іменних цінних папері в в електронній формі.

У разі виявлення новим реєс троутримувачем розбіжносте й між реєстром у паперовій та електронній формах, переваг а надається інформації з реє стру, складеного в паперовій формі; оригінали документів , що подавались для внесення з мін до системи реєстру за нез авершеними операціями; копії первинних документів про іс нуючі у реєстрі обтяження ці нних паперів зобов'язаннями; копії анкет зареєстрованих осіб; копії (за наявності) журн алу обліку записів у реєстрі цінних паперів; фотокопії (кс ерокопії) погашених свідоцтв про знерухомлення за весь пе ріод ведення реєстру реєстро утримувачем, який передає ре єстр;копії(я) журналів(у), у яки х (якому) здійснювався облік в иданих, утрачених, погашених та знищених сертифікатів ім енних цінних паперів, а також свідоцтв про знерухомлення іменних цінних паперів реєст роутримувача, який передає р еєстр, та копії таких журналі в, переданих попередніми реє строутримувачами (за наявнос ті); копії документів, що визн ачені в пункті 4 розділу V цьог о Положення; копії проспекті в емісій цінних паперів;копі ї свідоцтва про реєстрацію в ипуску цінних паперів; бланк и сертифікатів цінних папері в; копії виписок з реєстру код ів цінних паперів Національн ого депозитарію України.

Копії вищезазначених доку ментів повинні бути засвідче ні підписом уповноваженого п редставника реєстроутримув ача та містити відбиток печа тки реєстроутримувача, який передає реєстр.

Передача реєстру здійснює ться у таких випадках: припин ення дії договору на ведення реєстру між реєстроутримува чем та емітентом; анулювання дії ліцензії на провадження професійної діяльності на ф ондовому ринку - депозитарно ї діяльності, а саме діяльнос ті з ведення реєстру власник ів іменних цінних паперів ре єстроутримувачу за постанов ою про накладання санкції за правопорушення на ринку цін них паперів або рішенням Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку; за ріш енням суду; припинення реєст роутримувачем діяльності що до ведення реєстрів власникі в іменних цінних паперів за р ішенням його відповідного ор гану управління, у тому числі при закінченні строку дії лі цензії реєстратора без отрим ання нової ліцензії. Таке ріш ення може бути прийняте у буд ь-який час, але не пізніше ніж за 45 днів до закінчення строку дії ліцензії на провадження професійної діяльності на ф ондовому ринку - депозитарно ї діяльності, а саме діяльнос ті з ведення реєстру власник ів іменних цінних паперів; пе ревищення максимальної кіль кості власників цінних папер ів, установленої Державною к омісією з цінних паперів та ф ондового ринку для організац ії самостійного ведення реєс тру емітентом.

У разі неможливості здійсн ення реєстроутримувачем ведення реєстру всі докум енти системи реєстру пере даються уповноваженому на зб ерігання, яким може бути ем ітент або Національний де позитарій України.

Передача реєстру здійс нюється новому реєстроутрим увачу, з яким емітент уклав до говір про ведення реєстру, або емітенту, якщо на дату закриття реєстру кількість власників у реєстрі не перев ищує встановленої Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку максимально ї кількості власників цінних паперів.

Системний аналіз вищенаве дених норм дозволяє стверджу вати про те, що система реєстр у як сукупність даних вміщує в себе певного роду інформац ію, яка ґрунтується на докуме нтах, які є складовою системи реєстру. Оскільки, причиною с пору у даній справі є саме неможливість (через закінче ння строку дії ліцензії) ве сти систему реєстру попередн ім реєстроутримувачем (відпо відачем), то Положення дозвол яє у випадку неможливості, пе редати і документи, і сам реєс тр емітенту для подальшої йо го передачі новому реєстроут римувачу.

Тому, рішення суду першої ін станції є законним і обґрунт ованим, а доводи апеляційної скарги його не спростовують .

Так, факт не розірван ня договору сторонами не зві льняє відповідача від обов' язку передати систему реєстр у і документи її, оскільки це п итання регулюються спеціаль ним законодавством, про що ст орони домовилися у п.1.1 догово ру. Згода відповідача переда ти реєстр тільки новому реєс троутримувачу не ґрунтуєтьс я на вимогах законодавства, о скільки Положення передбача є альтернативу у вигляді емі тента. З матеріалів справи ви дно, що емітент (позивач) не зб ирається здійснювати веденн я реєстру, як стверджує відпо відач, а цей реєстр йому необ хідний для того, щоб за актом п риймання-передачі передати й ого саме новому реєстроутрим увачу, з яким укладений відпо відний договір.

Керуючись ст.ст.101, 103-105 ГПК Ук раїни, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарсько го суду Дніпропетровської області від 15.11.11р. у справі № 35/5005/12773/2011 - залишити без змін, а апеляційну скаргу товариства з обмеженою відп овідальністю “Реєстр-Дніпро ”, м. Дніпропетровськ - без задоволення.

Постанова може б ути оскаржена до Вищого госп одарського суду України.

Головуючий суддя Л.М. Білецька

Суддя І.В. Тищик

Суддя Т.А. Верхогляд

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.02.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21436094
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/5005/12773/2011

Ухвала від 04.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Постанова від 01.02.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Рішення від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Людмила Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні