Рішення
від 08.02.2012 по справі 48/494
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

48/494

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  48/494

08.02.12

„08”   лютого 2012 р.                                                                                 справа № 48/494

Суддя Господарського суду міста Києва Підченко Ю.О.

За участю секретаря судового засідання Бандури Ю.В.

Розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу за позовом Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація", м. Київ

до відповідача Народно-демократичної партії, м. Київ

про   розірвання договору та виселення

за участю представників сторін:

від позивача: Цимбаліст В.В. –юрисконсульт

від відповідача: не з'явився

Розпорядженням заступника Голови господарського суду міста Києва від 26.12.2011 р. справу №48/494 передано на розгляд судді Підченко Ю.О. у зв'язку з перебуванням судді Бойко Р.В. у відпустці.

З метою усунення суперечностей у доводах та доказах сторін, у судовому засіданні з 19.01.2012 р. по 10 год. 20 хв. 08.02.2012 р. згідно вимог  ст. 77 ГПК України було оголошено перерву,  без винесення процесуального документа суду, за наслідком якого був складений протокол відповідно до вимог ст. 811 ГПК України.

        СУТЬ СПОРУ:           

      

Комунальне підприємство "Київжитлоспецексплуатація" звернулось до господарського суду Донецької області з позовними вимогами до Народно-демократичної партії про:

·          розірвання договору про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду №01/3704 від 12.04.2011 р., укладеного між Комунальним підприємством "Київжитлоспецексплуатація" та Народно-демократичною партією;

·          виселення Народно-демократичної партії з нежитлового приміщення площею 676,90 кв.м., розташованого за адресою: м. Київ, вул. Горького, 107-А та повернути вказане приміщення Комунальному підприємству "Київжитлоспецексплуатація".

Сторін було належним чином повідомлено про час та місце проведення судового засідання, тому судом з урахуванням вимог ст. ст. 42, 43 ГПК України створені всі необхідні умови для вирішення спору на принципах змагальності, рівності учасників процесу перед законом.

З'ясувавши  фактичні  обставини справи, докази на їх підтвердження, виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи та правову норму, яка підлягає застосуванню, приймаючи до уваги доводи позивача, суд встановив:

Позов мотивовано тим, що між Комунальне підприємство "Київжитлоспецексплуатація", далі Орендодавець, та Народно-демократичною партією,  далі Орендар, було укладено Договір про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду №01/3704 від 12.04.2011 р., далі Договір.

Відповідно до п. 1.1 Договору орендодавець на підставі рішення Київської міської ради від 23.04.2009 р. №336/1392 додаток 2 пункт 15 та листа Постійної комісії Київської міської ради з питань власності від 07.12.2007 р. №29/283-1013 передає, а орендар приймає в оренду нерухоме майно (нежитлові приміщення) за адресою: вул. Горького, 107-А для розміщення політичної партії.

Згідно з положеннями п.п. 3.1 та 3.2 Договору за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, розмір якої за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць. Пунктом 3.6 Договору встановлено, що орендна плата сплачується орендарем незалежно від наслідків господарської діяльності орендаря щомісячно не пізніше 10 числа поточного місяця на рахунок орендодавця.

Пунктом 5.2 Договору сторони передбачили, що при несплаті орендарем орендної плати протягом 3 місяців з дня закінчення строку платежу орендодавець порушує справу в господарському суді про дострокове розірвання договору та примусове виселення орендаря.

На виконання умов Договору позивач передав, а відповідач прийняв в оренду спірні приміщення, що підтверджується підписаним сторонами актом приймання-передачі від 12.04.2011 р.

Позивач з посиланням на вимоги статей 651, 782, 783 ЦК України та п. 5.2 Договору, наполягає на розірванні договору оренди нежитлового приміщення, укладеного між сторонами та виселенні відповідача із займаних приміщень, оскільки відповідач неналежним чином виконує взяті на себе обов'язки з внесення орендної плати.

Судом дана належна правова оцінка правовідносинам сторін, і між сторонами укладено договір оренди нерухомого  майна. Оскільки майно належить  комунальній власності, то до спірних правовідносин слід застосувати приписи  статей 2,  18, 19, 26, 27 Закону України  "Про оренду державного та комунального майна".

Фактичні обставини справи підтверджують, що сторони досягли усіх суттєвих умов, передбачених законом для даних видів договорів оренди: зокрема щодо його предмету, ціни та строку дії, а тому він вважається укладеним згідно вимог ст.ст. 180,  181 ГК України та ст. 638, 759 ЦК України та ст. 10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

Частина перша статті 759 ЦК України, як загальна норма права визначає, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.  Стаття 283 ГК України передбачає, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Стаття 651 ЦК України містить підстави для зміни та розірвання договору, за умовами того, що:

Ш          згода сторін на це;

Ш          за рішенням суду;

Ш          порушення істотних умов договору;

Ш          одностороння відмова від договору.

За приписами ч. 3 ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Відповідно до пункту 5.2 Договору, умовою звернення орендодавця до суду з питанням про розірвання Договору є несплата орендарем орендної плати протягом 3 місяців з дня закінчення строку платежу.

В силу загальної норми передбаченої у  статті 599 ЦК України та спеціальної нормі визначеної у частині першої ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Стаття 33  ГПК України зобов'язує сторін довести ті обставини, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідно до вимог статті 34 ГПК України визначає, що господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Втім ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили і оцінюються судом в розумінні вимог статті 43 ГПК України за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Позивачем доведені підстави для розірвання спірного договору оренди нежитлового приміщення.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" про розірвання договору про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду №01/3704 від 12.04.2011 р., укладеного між Комунальним підприємством "Київжитлоспецексплуатація" та Народно-демократичною партією, є обґрунтованими та підлягають до задоволення.

Частина перша статті 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна"  передбачає,   що у разі розірвання договору оренди,  закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства  орендаря  він зобов'язаний    повернути    орендодавцеві    об'єкт   оренди   на умовах, зазначених  у  договорі  оренди.

Відповідно до вимог частини першої статті 785 ЦК України у разі припинення договору найму  наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві  ріс у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані який було обумовлено в договорі. Умови повернення майна передбачені у  пункті  4.1 договору оренди, де зазначено, що Орендар у випадку закінчення строку дії договору повинен повернути  на адресу Орендодавця  майно у належному стані, з урахуванням  його нормально зносу.

На підставі викладеного, позов Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" в частині зобов'язання Народно-демократичної партії    щодо виселення останньої та повернення спірного нежитлового приміщення на адресу позивача, обґрунтований та підлягає задоволенню.

У зв'язку з чим, слід зобов'язати Народно-демократичну партію, протягом 30-денного строку з дня набрання рішення законної сили, повернути на  користь   Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" нежитлове приміщення площею 676,90 кв.м., розташованого за адресою: м. Київ, вул. Горького, 107-А та виселити Народно-демократичну партію з нежитлового приміщення площею 676,90 кв.м., розташованого за адресою: м. Київ, вул. Горького, 107-А

Витрати по державному миту та забезпеченню судового процесу покладаються на відповідача у справі  - Народно-демократичну партію згідно вимог ст.ст. 44, 49 ГПК України.

У судовому засіданні, яке відбулося 08.02.12р. згідно частини 2 статті 85 ГПК України було проголошено скорочений текст рішення, а саме його вступну та резолютивні частини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 10, 18, 19, 26, 27 Закону України „Про оренду державного та комунального майна”, ст. ст. 599, 611, 629, 759, 773, 785 ЦК України, ст.ст. 20, 55, 283 ГК України, ст. ст. 599, 759,  762, 785 ЦК України, ст. ст. 55, 193, 202, 283 ГК України, ст. ст. 2, 43, 22, 24, 33, 36, ч. 3 ст. 43, 44, 49, 82, 82-1, 84, частиною другою та третьою ст. 85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.  Позов Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" до Народно-демократичної партії задовольнити.

               

2. Розірвати договір про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду №01/3704 від 12.04.2011 р., укладений між Комунальним підприємством "Київжитлоспецексплуатація" та Народно-демократичною партією.

3.   Виселити, протягом 30-денного строку з дня набрання рішення законної сили, Народно-демократичну партію з нежитлового приміщення площею 676,90 кв. м., розташованого за адресою: м. Київ, вул. Горького, 107-А, видавши наказ.

             

4.  Зобов'язати Народно-демократичну партію, 03150, м. Київ, вул. Горького, 105-А, ідентифікаційний код 00013267,  протягом 30-денного строку з дня набрання рішення законної сили, повернути на  користь:

-   Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація", 01034, м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, ідентифікаційний код 03366500, за актом прийому-передачі нежитлове приміщення загальною площею 676,90 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Горького, 107-А, видавши наказ.

5. Стягнути Народно-демократичної партії, 03150, м. Київ, вул. Горького, 105-А, ідентифікаційний код 00013267, на користь:

                                 

- Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація", 01034, м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, ідентифікаційний код 03366500,  витрати по державному миту в сумі 170,00 грн. та забезпеченню судового процесу в сумі 236,00 грн., видавши наказ.

6.  Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.     

                                           

Суддя                                                                                                             Ю.О.Підченко      

        

Повний рішення складено –13.02.12р.

Дата ухвалення рішення08.02.2012
Оприлюднено22.02.2012
Номер документу21443682
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —48/494

Ухвала від 20.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 11.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Постанова від 23.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Рєпіна Л.О.

Рішення від 08.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 21.08.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Жаботина Г.В.

Постанова від 13.09.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Жаботина Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні