Постанова
від 14.02.2012 по справі 57/137
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" лютого 2012 р. Справа № 57/137

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Мирошниченка С.В. (голову ючий),

Князькова В.В.,

Хрипуна О.О.

розглянув касаційну скарг у Асоціації "Укрліссервіс"

на постанову від 22.11.2011

Київського апеляційного господарського суду

у справі № 57/137

господарського суду міста Києва

за позовом Асоціації "Укрліссервіс"

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Грандітас",

ОСОБА_4,

ОСОБА_5

за участю Прокуратури Подільськог о району м. Києва

про визнання частково недійс ними установчих документів

Судове засідання проведен о за участю представників:

позивача - Чикири са А.І., Домашенка О.Є.,

ТОВ "Грандітас" - Розі О.В .,

ОСОБА_4 - не з' яв.,

ОСОБА_5 - не з' яв.,

прокуратури - Савицької О.В.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарськ ого суду міста Києва від 27.09.2011 (к олегія суддів у складі: суддя Гулевець О.В. - головуючий, су дді Івченко А.М., Пригунова А.Б .), залишеним без змін постанов ою Київського апеляційного г осподарського суду від 22.11.2011 (ко легія суддів у складі: суддя Т ищенко А.І. - головуючий, судд і Михальська Ю.Б., Отрюх Б.В.), у з адоволенні позовних вимог ві дмовлено.

У касаційній скарзі, подані й до Вищого господарського с уду позивач просить скасуват и рішення господарського суд у першої інстанції від 27.09.2011, по станову апеляційного суду ві д 22.11.2011 та прийняти нове рішення , яким задовольнити позовні в имоги у повному обсязі. Скарг а мотивована тим, що постанов а прийнята з порушенням норм матеріального та процесуаль ного права.

Перевіривши правильність застосування судами норм про цесуального та матеріальног о права, Вищий господарський суд України вважає касаційн у скаргу такою, що не підлягає задоволенню.

Відповідного висновку суд дійшов на підставі такого.

Як встановлено попереднім и судовими інстанціями, 27.09.2007 ві дбулись загальні збори учасн иків ТОВ "Грандітас" за участю ОСОБА_4, ОСОБА_5 і Асоці ації "Укрліссервіс" на яких бу ли прийняті наступні рішення :

- створено ТОВ "Грандітас" зі статутним капіталом у сумі 242 1984,00 грн., розподілено частки уч асників у таких розмірах: О СОБА_4 - 25%, що становить 605496,00 грн .; ОСОБА_5 - 25%, що становить 605496, 00 грн.; Асоціація "Укрліссерві с" - 50%, що становить 1210992,00 грн.;

- затверджено статут ТОВ "Гр андітас" у запропонованій ре дакції;

- на посаду директора ТОВ "Гр андітас" обрано Герасимчук а Володимира Миколайовича .

01.10.2007 був складений та підпис аний акт прийому-передачі ма йна, що вноситься до статутно го капіталу ТОВ "Грандітас", ві дповідно до якого Асоціація "Укрліссервіс" передала, а ТОВ "Грандітас" прийняло вказани й майновий внесок позивача д о статутного капіталу ТОВ "Гр андітас" в сумі 1210992,00 грн.

04.10.2007 державним реєстратором Подільської районної в міст і Києві державної адміністра ції було проведено державну реєстрацію ТОВ "Грандітас".

Звертаючись до господарсь кого суду з позовом у даній сп раві, позивач просив визнати недійсним з моменту його при йняття рішення загальних збо рів учасників ТОВ "Грандітас " від 27.09.2007 в частині, що стосуєть ся Асоціації "Укрліссервіс" я к його учасника, що оформлене протоколом № 1 загальних збор ів учасників ТОВ "Грандітас" в ід 27.09.2007, а також визнати дійсни м з моменту його прийняття Ст атут ТОВ "Грандітас" в частині , що стосується Асоціації "Укр ліссервіс" як його учасника.

Обґрунтовуючи свої вимоги , позивач вказував на те, що Ас оціація "Укрліссервіс" є госп одарською асоціацією з держа вною часткою майна (засновни ками асоціації є ДП "Крона" і У країнський державний проект но-вишукувальний інститут лі сового господарства "Укрдіпр оліс"), тому при визначенні вар тості внеску засновника госп одарського товариства ТОВ "Г рандітас" - господарської асо ціації "Укрліссервіс" було об ов' язковим здійснення оцін ки майна. Нездійснення такої оцінки, на думку позивача, при створенні ТОВ "Грандітас", є п орушенням чинного законодав ства, а саме: ч. 2 ст. 7 Закону Укра їни "Про оцінку майна, майнови х прав та професійну оціночн у діяльність в Україні" та під ставою для визнання недійсни м рішення про створення ТОВ "Г рандітас" за участю Асоціаці ї, в якій є державна частка май на.

Сукупності встановлених у справі обставин суди дали на лежну оцінку і дійшли правил ьного висновку щодо відмови у задоволенні позовних вимог .

Відповідно до п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду Укр аїни від 24.10.2008 № 13 "Про практику р озгляду судами корпоративни х спорів" підставами для визн ання недійсними рішень загал ьних зборів акціонерів (учас ників) господарського товари ства можуть бути: порушення в имог закону та/або установчи х документів під час скликан ня та проведення загальних з борів товариства; позбавленн я акціонера (учасника) товари ства можливості взяти участь у загальних зборах; порушенн я прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товарис тва рішенням загальних зборі в.

Статтею 7 Закону України "Пр о оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діял ьність в Україні" передбачен о, що оцінка майна проводитьс я у випадках, встановлених за конодавством України, міжнар одними угодами, на підставі д оговору, а також на вимогу одн ієї з сторін угоди та за згодо ю сторін.

Згідно з ч. 2 ст. 7 Закону Украї ни "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" провед ення оцінки майна є обов' яз ковим, у тому числі, у випадку визначення вартості внесків учасників та засновників го сподарського товариства, якщ о до зазначеного товариства вноситься майно господарськ их товариств з державною час ткою (часткою комунального м айна), а також у разі виходу (ви ключення) учасника або засно вника із складу такого товар иства.

Як вбачається з наявних мат еріалів справи, і ці обставин и були встановлені судами, по зивач у справі є асоціацією, п равовий статус якої визначен ий Господарським кодексом Ук раїни.

Згідно з ст. 70 ГК України підп риємства мають право на добр овільних засадах об' єднува ти свою господарську діяльні сть (виробничу, комерційну та інші види діяльності) на умов ах і в порядку, встановлених ц им Кодексом та іншими закона ми. Види об' єднань підприєм ств, їх загальний статус, а так ож основні вимоги щодо здійс нення ними господарської дія льності визначаються цим Код ексом, інші питання їх діяльн ості регулюються законодавс твом України.

Відповідно до ст. 120 ГК Україн и асоціація - договірне об' є днання, створене з метою пост ійної координації господарс ької діяльності підприємств , що об' єдналися, шляхом цент ралізації однієї або кількох виробничих та управлінських функцій, розвитку спеціаліз ації і кооперації виробництв а, організації спільних виро бництв на основі об' єднання учасниками фінансових та ма теріальних ресурсів для задо волення переважно господарс ьких потреб учасників асоціа ції. У статуті асоціації пови нно бути зазначено, що вона є г осподарською асоціацією. Асо ціація не має права втручати ся у господарську діяльність підприємств - учасників асоц іації. За рішенням учасників асоціація може бути уповнов ажена представляти їх інтере си у відносинах з органами вл ади, іншими підприємствами т а організаціями.

Господарським товариством є юридична особа, статутний (с кладений) капітал якої поділ ений на частки між учасникам и. Господарські товариства м ожуть бути створені у формі п овного товариства, командитн ого товариства, товариства з обмеженою або додатковою ві дповідальністю, акціонерног о товариства (ст. 113 ЦК України).

Згідно з ст. 80 ГК України до г осподарських товариств нале жать: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відп овідальністю, товариства з д одатковою відповідальністю , повні товариства, командитн і товариства.

Враховуючи викладені вимо ги законодавства, Асоціація "Укрліссервіс" як асоціація (г осподарська асоціація) не є г осподарським товариством, і здійснення оцінки майна щодо визначення вартості її внес ку до статутного капіталу ТО В "Грандітас" не було обов' яз ковим, а посилання позивача н а порушення учасниками ТОВ "Г рандітас" ч. 2 ст. 7 Закону Україн и "Про оцінку майна, майнових п рав та професійну оціночну д іяльність в Україні", як на під ставу для визнання частково недійсними установчих докум ентів ТОВ "Грандітас" не ґрунт ується на вимогах закону.

Враховуючи зазначене, а та кож з огляду на те, що інші нав едені у касаційній скарзі до води висновків суду апеляцій ної інстанцій не спростовуют ь, суд не бере їх до уваги і вва жає, що оскаржувана постанов а відповідає вимогам чинного законодавства і підстав для її скасування не вбачається .

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Асоціа ції "Укрліссервіс" залишити б ез задоволення.

Постанову Київського апел яційного господарського суд у від 22.11.2011 у справі № 57/137 залишит и без змін.

Суддя С. Мирошн иченко

Суддя В. Князьков

Суддя О. Хрипун

Дата ухвалення рішення14.02.2012
Оприлюднено23.02.2012
Номер документу21484086
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —57/137

Ухвала від 23.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 14.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Постанова від 14.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 08.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Рішення від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 05.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні