Рішення
від 16.02.2012 по справі 10/5025/2159/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"16" лютого 2012 р. Справа № 10/5025/2159/11

за позовом дочірнього пі дприємства Кам'янець-Подільс ького районного споживчого т овариства "Комерційне виробн ичо-заготівельне підприємст во" Кам'янець-Подільський" с. К ам'янка, Кам'янець-Подільсько го району

до Кам'янець-Подільської мі ської ради м. Кам'янець-Поділь ський

про визнання недійсним п .п. 4., 4.1., 4.2. рішення сесії міської ради від 18.11.2011 року №1

Суддя Виноградова В.В.

Представники сторін:

позивача: ОСОБА_1. - за д овіреністю від 12.12.2011р.

Савчук М. О.- директ ор (в судовому засіданні 15.02.2012р. )

ОСОБА_2.- за дові реністю №194 від 12.12.2011р. (в судовом у засіданні 15.02.2012р.)

відповідача: ОСОБА_3. - за довіреністю №1/02-28-1144 від 18.04.2011р. ( в с удовому засіданні 15.02.2012р.)

Рішення приймається 16.02.2012р., оскільки в судовому засіданн і 09.02.2012р. та 15.02.2012р. оголошувалась перерва.

В судовому засіданні відпо відно до ст.85 ГПК України огол ошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору: позивач зв ернувся до суду з позовом про визнання недійсним п.п. 4., 4.1., 4.2. р ішення сесії Кам' янець-Поді льської міської ради від 18.11.2011р . №1, згідно з яким припинено пр аво постійного користування земельною ділянкою для обсл уговування ринку по проспект у Грушевського , 23 в м. Кам'янець -Подільський площею 3, 97 га доч ірньому підприємству Кам'яне ць-Подільського РСТ "Комерці йне виробничо-заготівельне п ідприємство "Кам'янець-Поділ ьський" в зв'язку із використа нням земельної ділянки не за цільовим призначенням та на буттям іншими особами права власності на споруди на дані й земельній ділянці ; визнано таким, що втратив чинність де ржавний акт на право постійн ого користування земельною д ілянкою від 05.04.2000р. ІІ-ХМ №002639, доч ірньому підприємству Кам'яне ць-Подільського РСТ "Комерці йне виробничо-заготівельне п ідприємство "Кам'янець-Поділ ьський" та вирішено оформити правовстановлюючий докумен т на земельну ділянку в устан овленому порядку. Вважає, що р ішення прийнято з перевищенн ям повноважень та з порушенн ям вимог законодавства.

Посилаючись на ст. 141 Земе льного кодексу України, якою визначено підстави припинен ня права користування земель ною ділянкою, зазначає, що КВ ЗП " Кам'янець - Подільський" зг оди на припинення права кори стування земельною ділянкою не давало і добровільно від п рава користування земельною ділянкою не відмовлялось. З м оменту отримання державного акта на право постійного кор истування землею до сьогодні шнього дня КВЗП "Кам'янець-Под ільський" використовує земел ьну ділянку виключно за ціль овим призначенням - для обслу говування ринку. Звертає ува гу на відсутність у відповід ача документів, складених ко мпетентним органом, які б вка зували на порушення КВЗП " Кам 'янець-Подільський" вимог зем ельного законодавства, а сам е використання земельної діл янки не за цільовим призначе нням.

Вказуючи на приписи ст. 19 Конституції України, ст.143 Зем ельного кодексу України, ств ерджує, що відповідач, прийма ючи спірне рішення вийшов за межі наданих повноважень, ос кільки у разі використання з емельної ділянки не за цільо вим призначенням припинення прав на земельну ділянку зді йснюється у судовому порядку .

Крім того , звертає увагу , що оскаржуваним рішенням бу ло припинено право постійног о користування позивачем зем ельною ділянкою площею 3, 97 га, о днак при цьому не взято до ува ги , що рішеннями міської ради , за згодою землекористувача до прийняття оскаржуваного рішення у позивача було прип инено право користування зем ельною ділянкою 0.5898 га. Тому , Ка м' янець - Подільска міська р ада невправі була припиняти позивачу право користуванн я частиною земельної ділянки , яка знаходиться в користува нні інших осіб.

Вказує й на те, що чинним законодавством не передбаче но повноважень міської ради визнавати державний акт на п раво постійного користуванн я земельною ділянкою таким, щ о втратив чинність. Зазначає , що державний акт на право пос тійного користування лише по свідчує право на земельну ді лянку, а підставою для набутт я права користування земельн ою ділянкою є рішення органу виконавчої влади або місцев ого самоврядування.

Просить врахувати, що на спірній земельній ділянці з находиться нерухоме майно, я ке закріплене за позивачем н а праві оперативного управлі ння та те, що позивачем своєча сно і в повному обсязі сплачу ється земельний податок .

Відповідач у письмов ому відзиві на позов та повно важний представник у судовом у засіданні проти позовних в имог заперечує, вважає, що осп орюване рішення прийнято від повідно до вимог чинного зак онодавства .

В обґрунтування своєї п озиції зазначає, що починаюч и з 2002-2003 років частина передано ї в постійне користування по зивачу земельної ділянки бул а вилучена та передана в орен ду іншим особам, які набули пр ава власності на будівлі та с поруди на цій ділянці. Такі д ії здійснювались за письмово ї згоди позивача, рішеннями с есії відповідача, в яких одно часно вказувалось на необхід ність позивачу внести відпов ідні зміни до державного акт а на право постійного корист ування землею.

Акцентує увагу на тому, що ж одного разу позивачем не бул о внесено змін до державного акту на право постійного кор истування землею, що призвел о до виникнення невідповідно сті площі земельної ділянки та об'єктів землеустрою в кор истуванні позивача фактични м розмірам. Робить висновок, щ о державний акт ІІ-ХМ №002639 від 05. 04.2000р. не є належним правовстан овлюючим документом на корис тування землею в розумінні с татті 126 Земельного кодексу Ук раїни, оскільки він посвідчу є право позивача на користув ання земельною ділянкою площ ею 3,97 гектара, що не відповідає дійсним розмірам вказаної д ілянки за фактичним користув анням, які є суттєво меншими.

Зазначає, що на підставі вик ладеного, відповідачем було прийнято рішення про припине ння права постійного користу вання землею позивачу, визна ння таким, що втратив чинніст ь державного акту на право по стійного користування земле ю ІІ-ХМ №002639 від 05.04.2000р. та зобов'яз ано позивача оформити належн ий правовстановлюючий докум ент на земельну ділянку згід но чинного законодавства Укр аїни.

На думку відповідача, пр и прийняті цього рішення від повідач діяв виключно у спос іб та в межах повноважень, пер едбачених законом.

Розглядом матеріалів справи встановлено :

Дочірнє підприємство Ка м' янець-Подільського район ного споживчого товариства „ Комерційне виробничо - загот івельне підприємство „Кам' янець-Подільський” зареєстр овано як юридична особа (дата первинної реєстрації 17.08.1998р., з міни-05.10.2004р. ), що підтверджуєтьс я свідоцтвом про державну ре єстрацію юридичної особи № 2720 65 Серії А01 .

Відповідно до постанови пр авління Кам' янець-Подільсь кого районного споживчого то вариства № 69 від 28.12.1998р. включено до складу КВЗП „Кам' янець - П одільський„ КВП „Кооператор ” разом з основними засобами , кредиторською заборговані стю , збитками та статутним фо ндом.

Згідно зі статутом Дочір нього підприємства Кам' яне ць-Подільського районного сп оживчого товариства „Комерц ійне виробничо- заготівельне підприємство „Кам' янець-По дільський”, затвердженого пр авлінням районного споживчо го товариства 01.08.1998р. ( із доповн еннями, затвердженими постан овою правління районного спо живчого товариства № 69 від 29.12.199 8р.) підприємство є правонасту пником комерційного виробни чо-заготівельного підприємс тва „Кооператор”.

Відповідно до статуту Дочі рнього підприємство Кам' ян ець-Подільського районного с поживчого товариства „Комер ційне виробничо - заготівель не підприємство „Кам' янец ь-Подільський”( в новій редак ції), затвердженого постанов ою правління Кам' янець-Поді льського районного споживчо го товариства від 05.11.2008р. №155 , зар еєстрованого 13.11.2008р. засновник ом підприємства ( Ринку) є Кам ' янець- Подільське районне споживче товариство, яке є вл асником майна. Ринок є повним правонаступником всіх прав та обов' язків комерційного виробничо - заготівельного п ідприємства „Кооператор”, до чірнього підприємства райсп оживтовариства „Комерційно го виробничо-заготівельного підприємства „Жванець” дочі рнього підприємства райспож ивтоварситва „Кам' янець-По дільське авто підприємство” .

Відповідно до п. 3.1 Статуту по зивача ( в новій редакції) майн о Ринку, що є власністю Заснов ника і закріплене за Ринком н алежить йому на праві операт ивного управління, Ринок вол одіє, користується та розпор яджається ( за згодою Засновн ика) майном .

Рішенням 22-ї сесії Кам' яне ць-Подільської міської ради ХХІІ скликання від 19.03.1998р. №2 пер едано в постійне користуванн я Комерційному виробничо-заг отівельному підприємству „К ооператор” земельну ділянку площею 3,97 га по проспекту Груш евського,23 в м. Кам'янець-Поділ ьському.

На підставі зазначеного рі шення, дочірньому підприємс тву Кам' янець-Подільського районного споживчого товари ства „Комерційне виробничо- заготівельне підприємство „ Кам' янець-Подільський” вид ано державний акт серії ІІ-ХМ №002639 від 05.03.2000р. , на право постійн ого користування земельною д ілянкою площею 3, 97 га для обслу говування ринку, який зареєс тровано в Книзі записів держ авних актів на право постійн ого користування землею за № 0111.

Відповідно до рішень Кам ' янець-Подільської міської ради, прийнятих на протязі 2002р -2011р., які знаходяться в матеріа лах справи, за згодою ДП КВЗП „ Кам' янець-Подільський”, в з в' язку із набуттям іншими о собами права власності на сп оруди на вищезазначеній дані й земельній ділянці вилучен о та припинено право постійн ого користування позивача ча стиною земельної ділянки за гальною площею понад 0,5 га.

Рішенням Кам'янець-Подільс ької міської ради від 18.11.2011 року №1 „Про припинення права ос тійного користування земель ними ділянками”, керуючись п п.34 п.а ч.1 ст. 26 Закону України „П ро місцеве самоврядування в Україні” , ст. 92 , п.п. в) г) ,е) ч.1 ст. 1 41 Земельного кодексу України ,ч.1 ст. 59 ГК України, на підставі звернення комісії з проведе ння інвентаризації комуналь ного майна вирішено : п.4 - прип инити право постійного кори стування земельною ділянкою для обслуговування ринку по проспекту Грушевського,23 в мі сті Кам'янець-Подільському п лощею 3,97га дочірньому підпр иємству Кам'янець-Подільськ ого районного споживчого тов ариства „Комерційне виробни чо-заготівельне підприємств о „Кам' янець - Подільський ”, в зв'язку із використанням земельної ділянки не за ціл ьовим призначенням та набутт ям іншими особами права влас ності на споруди на даній зем ельній ділянці ; п.4.1 - визнати т аким, що втратив чинність, дер жавний акт на право постійно го користування земельною ді лянкою ІІ-ХМ №002639 від 05.04.2000 р., номе р реєстрації в Книзі записів державних актів на право пос тійного користування землею 0111; п .4.2 дочірньому підприємств у Кам'янець-Подільського рай онного споживчого товариств а „Комерційне виробничо-заго тівельне підприємство «Кам'я нець - Подільський” оформит и правовстановлюючий докуме нт на земельну ділянку в уст ановленому порядку .

Позивач , вважаючи , що дане р ішення прийнято з перевищенн ям повноважень та всупереч в имогам закону, звернувся до с уду про визнання недійсним п .п.4.,4.1,4.2 рішення Кам'янець-Поділ ьської міської ради від 18.11.2011 ро ку №1 .

Досліджуючи надані докази та оцінюючи їх в сукупності, с уд враховує таке:

Згідно статей 13 , 14, 41 Констит уції України земля є об'єктом права власності Українськог о народу, від імені Українськ ого народу права власності з дійснюють органи державної в лади та органи місцевого сам оврядування в межах, визначе них Конституцією, право влас ності на землю гарантується та набувається і реалізуєть ся громадянами, юридичними о собами та державою виключно відповідно до закону, усі суб 'єкти права власності рівні п еред законом. Кожен має право володіти, користуватися і ро зпоряджатися своєю власніст ю. Власність не повинна викор истовуватися на шкоду людині і суспільству.

За статтями 142-144 Конституції України до матеріальної осн ови органів місцевого самовр ядування, крім інших об'єктів , належить земля, управління я кою здійснюють територіальн і громади через органи місце вого самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийня ття рішень.

Як вбачається з матеріалів справи рішенням Кам' янець- Подільської міської ради від 19.03.1998р. №2 надано в постійне кори стування комерційному вироб ничо - заготівельному підпри ємству „Кооператор”, земель ну ділянку площею 3,97 га по вул. Грушевського , 23.

На підставі цього рішення д очірньому підприємству Кам' янець-Подільського районног о споживчого товариства „Ком ерційне виробничо-заготівел ьне підприємство „Кам' янец ь-Подільський” ( який є правон аступником всіх прав та обов ' язків комерційного виробн ичо- заготівельного підприєм ства „Кооператор”) видано де ржавний акт Серії ІІ-ХМ №002639 ві д 05.04.2000р. на право постійного ко ристування земельною ділянк ою площею 3, 97 га для обслуговув ання ринку.

Відповідно до ст.10 Земельно го кодексу ( в редакції чинній на момент прийняття рішення та видачі державного акта) до відання міських Рад народ них депутатів у галузі регу лювання земельних відносин н а їх території належить пере дача земельних ділянок у вла сність, надання їх у користув ання.

Статтею 19 Земельного кодекс у передбачено , що земельні д ілянки надавались в користув ання на підставі рішення від повідної ради.

Відповідно до ст.ст. 22, 23 цього кодексу право власності на з емлю або право користування наданою земельною ділянкою в иникає після встановлення зе млевпорядними організаціям и меж земельної ділянки в нат урі (на місцевості) і одержанн я документа, що посвідчує це п раво.Приступати до використа ння земельної ділянки, в тому числі на умовах оренди, до вст ановлення меж цієї ділянки в натурі (на місцевості) і одерж ання документа, що посвідчує право власності або право ко ристування землею, забороняє ться. Право власності або пра во постійного користування з емлею посвідчується державн ими актами, які видаються і ре єструються сільськими, селищ ними, міськими, районними Рад ами народних депутатів.

За приписами ст.ст. 125, 126 Земел ьного кодексу України ( в чинн ій редакції) належним чином з ареєстрований державний акт є підтвердженням права особ и на користування земельною ділянкою.

Відповідно до ст.ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має пр аво на захист свого цивільно го права у разі його порушенн я, невизнання або оспорюванн я та право звернутися до суду за захистом свого особистог о немайнового або майнового права та інтересу. Одним із сп особів захисту права та інте ресу є визнання незаконними рішення органу місцевого сам оврядування .

Стаття 152 Земельного кодек су України ( в редакції чинній на момент виникнення спірни х відносин) передбачає, що зем лекористувач може вимагати у сунення будь-яких порушень й ого прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з по збавленням права володіння з емельною ділянкою, і відшкод ування завданих збитків. Зах ист прав громадян та юридичн их осіб на земельні ділянки з дійснюється, зокрема, шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самовряду вання.

Позивач просить визнати н едійсним п.п.4,4.1.,4.2 рішення Кам'я нець-Подільської міської рад и від 18.11.2011 року №1 „Про припинен ня права постійного корист ування земельними ділянками ” відповідно до яких припине но право постійного користув ання земельною ділянкою для обслуговування ринку по прос пекту Грушевського, 23 в місті Кам'янець-Подільському площе ю 3,97 га дочірньому підприє мству Кам'янець-Подільськог о районного споживчого това риства „Комерційне виробнич о-заготівельне підприємство „Кам' янець - Подільський” , в зв'язку із використанням з емельної ділянки не за ціль овим призначенням та набуття м іншими особами права власн ості на споруди на даній земе льній ділянці ; визнано таким , що втратив чинність державн ий акт на право постійного ко ристування земельною ділянк ою ІІ-ХМ №002639 від 05.04.2000 р., номер реє страції в Книзі записів держ авних актів на право постійн ого користування землею 0111; зо бов' язано дочірнє підприє мство Кам'янець-Подільського районного споживчого товари ства „Комерційне виробничо-з аготівельне підприємство „К ам'янець - Подільський” офо рмити правовстановлюючий до кумент на земельну ділянку в установленому порядку, оскі льки дане рішення прийнято з перевищенням повноважень та всупереч вимог чинного зако нодавства.

За змістом ч. 2 ст. 144 Конститу ції України та ч. 10 ст. 59 Закону У країни "Про місцеве самовряд ування в Україні" рішення орг анів місцевого самоврядуван ня та їх посадових осіб з моти вів невідповідності Констит уції або законам України виз наються незаконними з ініціа тиви зацікавлених осіб в суд овому порядку.

Відповідно до п.2 роз'яс нення Вищого арбітражного су ду України від 26 січня 2000 року № 02-5/35 „Про деякі питання практик и вирішення спорів, пов'язани х з визнанням недійсними акт ів державних чи інших органі в”, підставами для визнання а кта недійсним є невідповідні сть його вимогам чинного зак онодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт. А також, об ов'язковою умовою визнання а кта недійсним є порушення, у з в'язку з прийняттям відповід ного акта, прав та охоронюван их законом інтересів підприє мства чи організації.

Стаття 19 Конституції Укра їни передбачає, що органи дер жавної влади, місцевого само врядування, їх посадові особ и зобов'язані діяти лише на пі дставі, в межах повноважень т а у спосіб , що передбачені Кон ституцією та законами Україн и.

Право постійного зем лекористування є безстроков им і може бути припинене лише з підстав , передбачених ст. 141 Земельного кодексу України , перелік яких є вичерпним ( п. 2.8 Постанови Пленуму ВГСУ „ Про деякі питання практики розг ляду справ у спорах , що виника ють із земельних відносин” в ід 17.05.2011р. №6 ) .

За приписами ст. 141 Земель ного кодексу України підстав ами припинення права користу вання земельною ділянкою є: а ) добровільна відмова від пра ва користування земельною ді лянкою; б) вилучення земельно ї ділянки у випадках, передба чених цим Кодексом; в) припине ння діяльності релігійних ор ганізацій, державних чи кому нальних підприємств, установ та організацій; г) використан ня земельної ділянки способа ми, які суперечать екологічн им вимогам; ґ) використання зе мельної ділянки не за цільов им призначенням; д) системати чна несплата земельного пода тку або орендної плати; е) набу ття іншою особою права власн ості на жилий будинок, будівл ю або споруду, які розташован і на земельній ділянці.

Статтею 143 Земельного код ексу України визначено перел ік підстав, за наявності яких можливе примусове припиненн я прав на земельну ділянку шл яхом звернення до суду. Зокре ма , згідно п. а ч. 1 даної статті припинення прав на земельну у разі використання земельн ої ділянки не за цільовим при значенням ділянку здійснюєт ься у судовому порядку.

За приписами ст. 144 ЗК Украї ни, у разі виявлення поруше ння земельного законодавств а державний інспектор по вик ористанню та охороні земель складає протокол про порушен ня та видає особі, яка допусти ла порушення, вказівку про йо го усунення у 30-денний строк. Я кщо особа, яка допустила пору шення земельного законодавс тва, не виконала протягом заз наченого строку вказівки дер жавного інспектора щодо прип инення порушення земельного законодавства, державний ін спектор по використанню та о хороні земель відповідно до закону накладає на таку особ у адміністративне стягнення та повторно видає вказівку п ро припинення правопорушен ня чи усунення його наслідкі в у 30-денний строк.

У разі неусунення порушен ня земельного законодавства у 30-денний строк державний ін спектор по використанню та о хороні земель звертається до відповідного органу виконав чої влади або органу місцево го самоврядування з клопотан ням про припинення права кор истування земельною ділянко ю.

Відповідач, приймаючи о скаржуване рішення, посилавс я як на підставу припинення п рава користування земельною ділянкою - використання земе льної ділянки не за цільови м призначенням та набуття ін шими особами права власності на споруди на земельній діля нці площею 3, 97 га.

Згідно ст.ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довес ти ті обставини, на які вона по силається як на підставу сво їх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та інши ми учасниками судового проце су. Господарський суд прийма є тільки ті докази, які мають з начення для справи. Обставин и справи, які відповідно до за конодавства повинні бути під тверджені певними засобами д оказування, не можуть підтве рджуватись іншими засобами д оказування.

При цьому відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у спра ві є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом по рядку встановлює наявність ч и відсутність обставин, на як их ґрунтуються вимоги і запе речення сторін, а також інші о бставини, які мають значення для правильного вирішення г осподарського спору.

Однак, в порушення зазначе них приписів, відповідач не н адав суду будь - яких доказів, які б свідчили про використа ння позивачем земельної діля нки за нецільовим призначенн ям. Крім того, судом звертаєть ся увага, що ст. 143 ЗК України пе редбачає , що при використанн і земельної ділянки за неціл ьовим призначенням право кор истування припиняється у суд овому порядку, а не за рішення м органу місцевого самовряду вання.

Щодо іншої підстави припин ення права користування земе льною ділянкою, судом врахов ується те, що відповідачем та кож не надано суду доказів пр о набуття іншими особами пра ва власності на споруди на зе мельній ділянці позивача заг альною площею 3, 97 га.

Натомість, з матеріалів спр ави вбачається, що за згодою п озивача за відповідними ріше ннями Кам' янець-Подільсько ї міської ради на протязі 2002р.-2 011р. в зв' язку із набуттям інш ими особами права власності на споруди, до прийняття оспо рюваного рішення, вже було пр ипинено право користування ч астиною земельної ділянки ( п онад 0, 5 га) , яка була у користув анні відповідача.

Будь - яких інших заяв позив ача про припинення права кор истування рештою земельної д ілянки суду не подано.

Крім того, судом звертаєтьс я увага й на те, що на земельні й ділянці, яка надана в корист ування позивача знаходитьс я нерухоме майно, закріплене за позивачем на праві операт ивного управління .

Щодо тверджень відпов ідача, про невнесення позива чем змін до державного акта н а право постійного користува ння земельною ділянкою, судо м враховується, що відповідн о до пункту 2 постанови Кабіне ту Міністрів України "Про зат вердження форм державного ак та на право власності на земе льну ділянку та державного а кта на право постійного кори стування земельною ділянкою " від 02.04.2002 року N 449 раніше видані д ержавні акти на право приват ної власності на землю, держа вні акти на право власності н а землю та державні акти на пр аво постійного користування землею залишаються чинними і підлягають заміні в разі до бровільного звернення грома дян або юридичних осіб.

Матеріали справи не міст ять доказів , які б вказували н а звернення позивача до відп овідних органів про заміну д ержавного акта серії ІІ-ХМ №002 639 від 05.04.2000р.

Враховуючи припис и ст. 19 Конституції України, За кону України „Про місцеве са моврядування” , відповідачем не надано суду доказів , які б підтверджували право органі в місцевого самоврядування п риймати рішення якими визнав ати такими, що втратили чинні сть державні акти на право по стійного користування.

Крім того, рішення місько ї ради № 32 від 19.03.1998р., на підставі якого видано позивачу держа вний акт на право постійного користування серії ІІ-ХМ №002639 від 05.04.2000р. не оскаржувалось, не скасовано, не визнано таким, щ о припинило свою дію. В розумі нні ст. 125 Земельного кодексу У країни державний акт на прав о постійного користування зе мельною ділянкою є лише доку ментом, який посвідчує право постійного користування зем ельною ділянкою.

При винесенні рішення с удом зважається й на Рішення Конституційного Суду Україн и від 22.09.2005р. № 5-рп/2005 в якому зазна чено, що ст. 92 Земельного кодек су України відповідно до яко ї право постійного користува ння земельною ділянкою із зе мель державної та комунально ї власності набувають лише п ідприємства, установи, орган ізації , що належать до держав ної або комунальної власност і, а також громадські організ ації інвалідів України , не об межує і не скасовує право пос тійного користування земель ними ділянками, набуте в уста новленому порядку станом на 01.01.2002р. до його переоформлення.

Крім того, відповідно до п. 8 Постанови Пленуму ВСУ „Пр о практику застосування суда ми земельного законодавства при розгляді цивільних спра в” №7 від 16.04.2004 N7 (із змінами, внес еними згідно з Постановою Ве рховного Суду N 2 від 19.03.2010р.) вирі шуючи спори про припинення п рава власності на земельну д ілянку чи права користування нею, суди повинні враховуват и, що орган виконавчої влади а бо орган місцевого самовряду вання має право прийняти ріш ення про це лише в порядку, з п ідстав і за умов, передбачени х статтями 140-149 Земельного коде ксу. У випадках, визначених ци ми нормами, припинення права власності на землю чи права з емлекористування провадить ся за позовом відповідного о ргану виконавчої влади чи ор гану місцевого самоврядуван ня в судовому порядку, недоде ржання якого є підставою для визнання рішення цього орга ну та виданих державних акті в недійсними.

Рішення органів викон авчої влади або органів міс цевого самоврядування перер озподілити землю інакше післ я встановлення меж земельних ділянок у натурі (на місцевос ті), одержання власником або з емлекористувачем документі в, що посвідчують право на них , та державної реєстрації, не м оже бути підставою для припи нення права власності на зем ельну ділянку або права кори стування земельною ділянкою як повністю, так і частково, о скільки визначений статтями 140, 141 ЗК України перелік підста в для цього є вичерпним.

Враховуючи вищенаведене , позовні вимоги про визнання недійсним п.п.4,4.1,4.2 рішення Кам' янець-Подільської міської ра ди від 18.11.2011 року №1 „Про припине ння права остійного корист ування земельними ділянками ” є обґрунтованими, підтверд женими матеріалами справи та такими, що підлягають задово ленню, а рішення Кам'янець-Под ільської міської ради від 18.11.20 11 р. №1 в частині п.п.4.4.1.4.2 таким , що підлягає визнанню недійсним .

Сплата судових витрат по сп раві підлягає покладенню на відповідача згідно ст. 49 ГПК У країни у зв' язку з задоволе нням позову.

Керуючись ст.ст.1, 2, 12, 33, 34, 44, 49, 82, 84, 85,11 5. 116 Господарського процесуал ьного кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов дочірнього підпри ємства Кам'янець-Подільськог о районного споживчого товар иства "Комерційне виробничо- заготівельне підприємство" К ам'янець-Подільський" с. Кам'ян ка, Кам'янець-Подільського ра йону до Кам'янець-Подільсько ї міської ради м. Кам'янець-Под ільський про визнання недійс ним п.п. 4., 4.1., 4.2. рішення сесії міс ької ради від 18.11.2011 року №1 задов ольнити.

Визнати недійсним п.п. 4., 4.1., 4.2. р ішення сесії Кам'янець-Поділ ьської міської ради від 18.11.2011ро ку №1 „Про припинення права остійного користування зем ельними ділянками” .

Стягнути з Кам'янець-П одільської міської ради м. Ка м'янець-Подільський , майдан В ідродження , 1 вул. (код 26571846) н а користь дочірнього підприє мства Кам'янець-Подільського районного споживчого товари ства "Комерційне виробничо-з аготівельне підприємство" Ка м'янець-Подільський" вул. Вокз альна, 2 , с. Кам'янка, Кам'янець-П одільського району ( код 30156908) 941 грн. (дев'ятсот сорок одну гри вню 00 коп.) витрат по сплаті суд ового збору.

Видати наказ.

Суддя Виноградова В.В.

Повний текст рішення ск ладено та підписано 20.02.2012р.

віддрук 3 прим: 1-до спра ви: 2-позивачу ( 32307, Хмельницька о бл., Кам'янець -Подільський р-н , с.Кам'янка ;3-відповідачу ( 32300, Хм ельницька обл.. м. Кам'янець-По дільський, майдан Відродженн я, 1- рекомендованим листом)

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено24.02.2012
Номер документу21550755
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/5025/2159/11

Ухвала від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Рішення від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 27.12.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні