Постанова
від 16.02.2012 по справі 26/243
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.02.2012 № 26/243

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Кошіля В.В.

суддів: Моторного О.А .

Шапрана В.В.

при секретарі Браславсь кій А.В.,

за участю представників:

від позивача не з' яв ились,

від відповідача Кирич ек В.О.,

розглянувши матеріали апе ляційних скарг Товариства з обмеженою відповідальністю «Дністер-Агро» на рішення Го сподарського суду м. Києва ві д 10.11.2011 (суддя Пінчук В.І.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Дністер-Агро»

до Закрито го акціонерного товариства « ПроКредит Банк в особі: Відді лення Львів-2»

про визнан ня договору про надання тран шу № 3.20824/0609 від 12.03.2008 недійсним

Встановив:

Товариство з обмеженою від повідальністю «Дністер-Агро » (далі позивач) звернулось до господарського суду першої інстанції з позовом про визн ання договору про надання тр аншу № 3.20824/0609 від 12.03.2008 р. недійсним , про визнання договору іпоте ки № 0609-ІД, який посвідчений 13.03.200 8 приватним нотаріусом Город оцького районного нотаріаль ного округу Львівської облас ті ОСОБА_1 та зареєстрован ий в реєстрі за № 36, недійсним, п ро зобов' язання приватного нотаріуса Городоцького райо нного нотаріального округу Л ьвівської області ОСОБА_1 виключити з реєстру заборон та заборон відчуження запис про іпотеку та заборону відч уження нерухомого майна, яке було передано в іпотеку за до говором іпотеки № 0609-ІД, що укл адений між «Дністер-Агро» та ЗАТ «ПроКредит Банк» 13. 03.2008 в м. Львів, а саме нежитлові примі щення, адміністративний корп ус, виробничий корпус, котель ня, компресорна, гараж, прохід на, склад металевий, що знаход яться за адресою: Львівська о бласть, Городоцький район, м. К омарно, вул. Шевська, 35, загальн ою площею 1 183,3 кв. м.

Рішенням Господарського с уду м. Києва від 10.11.2011 у справі № 26/243 в позові відмовлено.

Не погоджуючись із вказани м рішенням, ТОВ «Дністер-Агро » звернулось із апеляційною скаргою до Київського апеляц ійного господарського суду, в якій просить рішення суду с касувати.

Апеляційний господарський суд, розглянувши доводи апел яційної скарги, дослідивши н аявні матеріали справи у пов ному обсязі, перевіривши пов ноту встановлення обставин с прави та їх юридичну оцінку, п роаналізувавши правильніст ь застосування судом першої інстанції норм матеріальног о та процесуального права, за слухавши пояснення присутні х представників, встановив н аступне.

Відповідач надав відзив на апеляційну скаргу, в якому пр осив відмовити у задоволенні апеляційної скарги та залиш ити рішення господарського с уду першої інстанції без змі н.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 ГК Укр аїни майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов' язання, що виникають між учасниками господарськи х відносин при здійсненні го сподарської діяльності, в си лу яких зобов' язана сторона повинна вчинити певну госпо дарську дію на користь друго ї сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторо на має право вимагати від зоб ов' язаної сторони виконанн я її обов' язку. Майнові зобо в' язання, які виникають між учасниками господарських ві дносин, регулюються Цивільни м кодексом України з урахува нням особливостей, передбаче них цим Кодексом.

16.02.2012 через відділ документал ьного забезпечення Київсько го апеляційного господарськ ого суду від заступника дире ктора позивача надійшло клоп отання, в якому останній прос ить перенести розгляд справи у зв' язку з підготовкою мир ової угоди по договору, що є пр едметом спору між сторонами.

Представник відповідача з аперечував проти задоволенн я вказаного клопотання.

Апеляційний господарський суд, розглянувши вказане кло потання дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення.

Відповідно до ч. 7 ст. 179 ГК Укр аїни господарські договори у кладаються за правилами, вст ановленими Цивільним кодекс ом України з урахуванням осо бливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно- правовими актами щодо окреми х видів договорів.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на р озсуд сторін і погоджені ним и, та умови, які є обов' язкови ми відповідно до актів цивіл ьного законодавства (п. 1 ст. 628 Ц К України).

Як свідчать матеріали спра ви, 02.03.2007 між позивачем та відпо відачем була укладена рамков а угода № 0609, в редакції догово ру № 1 про внесення змін та доп овнень до рамкової угоди від 12.03.2008.

12.03.2008 на підставі та на умовах рамкової угоди № 0609 від 02.03.2007 та д оговору № 1 про внесення змін та доповнень до неї був уклад ений договір про надання тра ншу № 3.20824/0609, відповідно до умов якого кредитор (позивач) зобо в' язався надати позичальни ку кредит в розмірі 52 000 дол. США ., а позичальник (відповідач) з обов' язався належно викону вати усі умови, необхідні для його отримання, належно здій снювати погашення грошових з обов' язань та виконувати ус і інші зобов' язання, передб ачені рамковою угодою № 0609 від 02.03.2007 та цим договором.

Позивач просить суд визнат и недійсними вищезазначений договір про надання траншу н а підставі ст. ст. 203, 215 ЦК Україн и.

Позивач вважає, що договір п ро надання траншу № 3.20824/0609 від 12.03. 2008 був укладений в іноземній в алюті, а це суперечить вимога м законодавства України, зок рема, п. п. «г», «в» ч. 4 ст. 5 Декрет у Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регу лювання і валютного контролю » де зазначено, що операції що до надання і одержання резид ентами кредитів в іноземній валюті, якщо терміни і суми та ких кредитів перевищують вст ановлені законодавством меж і, а також щодо використання і ноземної валюти на території України як засобу платежу аб о як застави потребують інди відуальної ліцензії. Проте, і ндивідуальні ліцензії на над ання і одержання кредиту в ін оземній валюті, а також на вик ористання іноземної валюти н а території України як засоб у платежу або як застави жодн а із сторін за спірним догово ром у встановленому законода вством порядку не отримала.

Колегія суддів, переглядаю чи в апеляційному порядку рі шення суду першої інстанції про відмову в задоволенні по зовних вимог, дійшла висновк у, що підстави для скасування рішення у даній справі відсу тні, виходячи з наступного.

Частиною 1 ст. 1054 ЦК України ви значено, що за кредитним дого вором банк або інша фінансов а установа (кредитодавець) зо бов' язується надати грошов і кошти (кредит) позичальнико ві у розмірі та на умовах, вста новлених договором, а позича льник зобов' язується повер нути кредит та сплатити проц енти.

Відповідно до ч. 1 та 3 ст. 215 ЦК України підставою недійснос ті правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, як і встановлені частинами перш ою - третьою, п' ятою та шостою статті 203 цього Кодексу; якщо н едійсність правочину прямо н е встановлена законом, але од на із сторін або інша заінтер есована особа заперечує його дійсність на підставах, вста новлених законом, такий прав очин може бути визнаний судо м недійсним (оспорюваний пра вочин).

Згідно із ч. 1-3 та ч. 5 ст. 203 ЦК Ук раїни зміст правочину не мож е суперечити цьому Кодексу, і ншим актам цивільного законо давства, а також моральним за садам суспільства (в редакці ї чинній на момент укладення договору); особа, яка вчиняє п равочин, повинна мати необхі дний обсяг цивільної дієздат ності; волевиявлення учасник а правочину має бути вільним і відповідати його внутрішн ій волі; правочин має бути спр ямований на реальне настання правових наслідків, що обумо влені ним.

Кошти - це гроші у національ ній або іноземній валюті чи ї х еквівалент (ст. 2 Закону Укра їни «Про банки і банківську д іяльність»).

Згідно із ч. 2 ст. 192 ЦК України законним платіжним засобом, обов' язковим до приймання за номінальною вартістю на в сій території України, є грош ова одиниця України - гривня. І ноземна валюта може використ овуватися в Україні у випадк ах і в порядку, встановлених з аконом.

Відповідно до ч. 2 ст. 198 ГК Укр аїни грошові зобов' язання у часників господарських відн осин повинні бути виражені і підлягають оплаті у гривнях . Грошові зобов' язання можу ть бути виражені в іноземній валюті лише у випадках, якщо с уб' єкти господарювання маю ть право проводити розрахунк и між собою в іноземній валют і відповідно до законодавств а. Виконання зобов' язань, ви ражених в іноземній валюті, з дійснюється відповідно до за кону.

Отже, відповідно до законод авства України, гривня має ст атус універсального платіжн ого засобу, який без обмежень приймається на всій територ ії України. В той же час, обіг і ноземної валюти обумовлений вимогами спеціального закон одавства України, а основним законодавчим актом, який рег улює правовідносини у сфері валютного регулювання і валю тного контролю, є Декрет Кабі нету Міністрів України «Про систему валютного регулюван ня і валютного контролю».

Так, відповідно до вимог ч. 2 ст. 1 Декрету Кабінету Міністр ів України «Про систему валю тного регулювання і валютног о контролю» валютні операції , зокрема, операції, пов' язан і з переходом права власност і на валютні цінності, за виня тком операцій, що здійснюють ся між резидентами у валюті У країни.

Тобто, надання кредитів в ін оземній валюті є валютною оп ерацією (операцією з валютни ми цінностями).

Відповідно до п. 4 ст. 5 Декрет у Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регу лювання і валютного контролю » використання іноземної вал юти на території України як з асобу платежу можливе лише з а наявності індивідуальної л іцензії, виданої Національни м банком України.

Порядок та умови видачі Нац іональним банком України рез идентам і нерезидентам індив ідуальних ліцензій на викори стання іноземної валюти на т ериторії України як засобу п латежу регулює Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальн их ліцензій на використання іноземної валюти на територі ї України як засобу платежу, з атверджене постановою Правл іння Національного банку Укр аїни від 14.10.2004 № 483 та зареєстров ане в Міністерстві юстиції У країни 09.11.2004 за № 1429/10028.

Відповідно до п. 1.5 вказаного Положення використання іноз емної валюти як засобу плате жу без ліцензії дозволяється : якщо ініціатором або отриму вачем за валютною операцією є уповноважений банк (ця норм а стосується лише тих операц ій уповноваженого банку, на з дійснення яких Національний банк видав йому банківську л іцензію та письмовий дозвіл на здійснення операції з вал ютними цінностями).

Стаття 47 Закону України «Пр о банки та банківську діяльн ість» містить перелік банків ських операцій, які дозволяє ться здійснювати банкам, в то му числі на підставі банківс ької ліцензії, зокрема розмі щення залучених у вклади (деп озити) коштів від свого імені , на власних умовах та на власн ий ризик.

Тобто, уповноважені банки н а підставі банківських ліцен зій та письмового дозволу на здійснення операцій з валют ними цінностями мають право здійснювати операції з надан ня кредитів в іноземній валю ті.

Як свідчать матеріали спра ви, Національний банк Україн и видав відповідачу банківсь ку ліцензію від 13.10.2003 № 195 на прав о здійснювати банківські опе рації, визначені ч. 1 та п.п. 5-11 ч. 2 ст. 47 Закону України «Про банк и і банківську діяльність» (а . с. 44, том 1), дозвіл № 195-1 від 13.10.2003 на право здійснення операцій, в изначених п.п. 1-4 ч. 2 та ч. 4 ст. 47 За кону України «Про банки і бан ківську діяльність» (а. с. 45, то м 1) та додаток до дозволу № 195-1 в ід 13.10.2003 «Перелік операцій, які має право здійснювати ЗАТ «П роКредит Банк» (а. с. 46, том 1).

Так, згідно із вказаним пере ліком відповідач може здійсн ювати операції з валютними ц інностями, зокрема, із розміщ енням залучених коштів від с вого імені, на власних умовах та на власний ризик, а саме зд ійснювати кредитування в іно земній валюті на підставі ба нківської ліцензії.

Посилання позивача на п. «в» ч. 4 ст. 5 Декрету Кабінету Мініс трів України «Про систему ва лютного регулювання і валютн ого контролю» апеляційний го сподарський суд вважає безпі дставним, оскільки необхідні сть отримання індивідуально ї ліцензії на здійснення опе рацій з валютними цінностями застосовується у разі, якщо т ерміни і суми кредитів перев ищують встановлені законода вством межі, тоді як на сьогод ні такі терміни і суми кредит ів в іноземній валюті законо давцем не визначені.

Посилання позивача на п. «г» ч. 4 ст. 5 Декрету Кабінету Мініс трів України «Про систему ва лютного регулювання і валютн ого контролю» апеляційний го сподарський суд вважає безпі дставним, оскільки індивідуа льні ліцензії видаються рези дентам і нерезидентам на зді йснення разової валютної опе рації на період, необхідний д ля здійснення такої операції , однак, зі змісту укладеного м іж сторонами договору про на дання траншу та графіку пове рнення кредитних коштів вбач ається, що виконання обов' я зку по поверненню кредитних коштів та сплати процентів н е є разовою валютною операці єю, платежі по спірному догов ору носять довгостроковий та періодичний характер.

Позивач в позовній заяві пр осив також визнати недійсним договір іпотеки № 0609-ІД, який п освідчений 13.03.2008 приватним нот аріусом Городоцького районн ого нотаріального округу Льв івської області ОСОБА_1 та зареєстрований в реєстрі за № 365 недійсним та зобов' язат и приватного нотаріуса Город оцького районного нотаріаль ного округу Львівської облас ті ОСОБА_1 виключити з реє стру заборон та заборон відч уження запис про іпотеку та з аборону відчуження нерухомо го майна, яке було передано в і потеку за договором іпотеки № 0609-ІД, що укладений між ТОВ «Д ністер-Агро» та ЗАТ «ПроКред ит Банк» 13.03.2008 в м. Львів, а саме н ежитлові приміщення, адмініс тративний корпус, виробничий корпус, котельня, компресорн а, гараж, прохідна, склад метал евий, що знаходяться за адрес ою: Львівська область, Городо цький район, м. Комарно, вул. Ше вська, 35, загальною площею 1 183, 3 к в. м. Однак, не наводить в обґру нтування у чому саме полягає недійсність зазначеного дог овору іпотеки, жодних підста в.

Відповідно до вимог ст. 1 Зак ону України «Про іпотеку» іп отекою є вид забезпечення ви конання зобов' язання нерух омим майном, що залишається у володінні і користуванні іп отекодавця, згідно з яким іпо текодержатель має право в ра зі невиконання боржником заб езпеченого іпотекою зобов' язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предм ета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього бор жника у порядку, встановлено му цим Законом.

Договором іпотеки передба чено перехід права власності на предмет іпотеки від іпоте кодавця до іншої особи у разі невиконання забезпеченого з обов' язання.

Відповідно до ст. 3 Закону Ук раїни «Про іпотеку» іпотека має похідний характер від ос новного зобов' язання і є ді йсною до припинення основног о зобов'язання або до закінче ння строку дії іпотечного до говору.

На підставі викладеного, ап еляційний господарський суд погоджується із висновком г осподарського суду першої ін станції про те, що недійсніст ь договору про надання транш у № 3.20824/0609 від 12.03.2008 не тягне за собо ю визнання недійсною рамково ї угоди № 0609 від 02.03.2007 на підставі якої укладений договір про н адання траншу № 3.20824/0609 від 12.03.2008, у зв' язку з чим відсутні підс тави для визнання договору і потеки № 0609-ІД від 13.03.2008 недійсни м.

З урахуванням наведених пр авових положень та встановле них обставин справи апеляцій ний господарський суд вважає , що доводи, викладені позивач ем в апеляційній скарзі, є нео бґрунтованими, оскільки вони спростовуються зібраними по справі доказами і не відпові дають вимогам закону.

За таких обставин, апеляцій ний господарський суд вважає , що судом першої інстанції по вно, всебічно і об' єктивно з ' ясовано обставини справи, винесено рішення у відповідн ості до норм матеріального і процесуального права, тому а пеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Дністер-Агро» не підлягає задоволенню, а рішення Госпо дарського суду м. Києва від 10.1 1.2011 у справі № 26/243 не підлягає ск асуванню.

Відповідно до викладеного , керуючись ст. 101, п. 1 ст. 103, ст. 105 ГПК України, Київський апеляцій ний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу То вариства з обмеженою відпові дальністю «Дністер-Агро» зал ишити без задоволення, рішен ня Господарського суду м. Киє ва від 10.11.2011 у справі № 26/243 - без зм ін.

2. Матеріали справи № 26/2 43 повернути до Господарськог о суду м. Києва.

Головуючий суддя Кошіль В.В.

Судді Моторний О.А.

Шапр ан В.В.

Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено24.02.2012
Номер документу21550883
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/243

Постанова від 16.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кошіль В.В.

Рішення від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 26.01.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Деркач Ю.Б.

Ухвала від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Деркач Ю.Б.

Рішення від 20.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 09.04.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Н.А.

Ухвала від 03.02.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Н.А.

Ухвала від 15.12.2008

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні