Постанова
від 21.02.2012 по справі 21/97-10-5556
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" лютого 2012 р. Справа № 21/97-10-5556

Колегія суддів Одесько го апеляційного господарськ ого суду у складі:

Головую чого судді: Воронюка О.Л.

Су ддів: Єрмілова Г.А., Лашина В.В.

При секретарі: Хом`як О.С.

Представники сторін по справі про банкрутство ВАТ „ Одеський судноремонтний зав од №2” в судове засідання не з' явилися. Про час, дату та місце його проведення повідомлені належним чином.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу

Управління Пенсійного фон ду України в Приморському ра йоні м. Одеси

на ухвалу господарського с уду Одеської області від 26.01.2012р .

у справі №21/97-10-5556

за заявою ліквідатора ВАТ „ Одеський судноремонтний зав од №2”

про банкрутство ВАТ „Одесь кий судноремонтний завод №2”

Відповідно до ст. 81-1 ГПК Ук раїни у зв'язку з неявкою в суд ове засідання представників сторін, фіксування судового процесу за допомогою звукоз аписувального технічного за собу не здійснювалось

Встановила:

Ухвалою господарського суду Одеської області від 29.12.2 010р. за заявою ВАТ „Одеський су дноремонтний завод № 2” було п орушено провадження у справі про банкрутство, за ознаками ст. 51 Закону України “Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом”, оскільки останній неспроможний виконати свої г рошові зобов' язання перед к редиторами у сумі 890 174 грн. 32 коп . та у зв' язку з відсутністю г рошових коштів та майна для з адоволення вимог кредиторів .

Постановою господарського суду Одеської області від 28.01.2 011р. ВАТ „Одеський судноремонт ний завод № 2” визнано банкрут ом, відносно нього відкрито л іквідаційну процедуру та при значено ліквідатором гр. О СОБА_1, якого зобов' язано п ровести відповідні дії згідн о ст.ст. 22-26, 29-34, 51 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом” та після зав ершення усіх розрахунків із виявленими кредиторами нада ти до господарського суду зв іт та ліквідаційний баланс н а затвердження.

Оголошення про визнання бо ржника банкрутом та відкритт я ліквідаційної процедури оп убліковано в газеті „Урядови й кур' єр” від 15.02.2011 р. за № 28 (4426).

Ухвалою господарського су ду від 10.03.2011р. припинено повнова ження ліквідатора ВАТ „Одесь кий судноремонтний завод №2” гр. ОСОБА_1 та призначено л іквідатором боржника - арбі тражного керуючого Лісєєв а К.Ю.

Ухвалою господарського су ду від 22.03.2011р. затверджений под аний ліквідатором боржника р еєстр визнаних судом грошови х вимог кредиторів до боржни ка - ВАТ „Одеський судноремо нтний завод №2” на загальну су му 805 682 грн. 72 коп.

04.11.2011 р. до господарського суд у Одеської області надійшла заява Управління Пенсійного фонду України в Приморськом у районі м. Одеси про визнання поточним кредитором до ВАТ „ Одеський судноремонтний зав од №2” на суму 37 814 грн. 38 коп.

В ході розгляду справи, 13.01.2012р . господарського суду Одеськ ої області надійшла заява Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Приморському районі м. Одеси про визнання поточни м кредитором до ВАТ „Одеськи й судноремонтний завод №2” на суму 44 625 грн. 36 коп.

Ухвалою господарського с уду Одеської області від 26.01.2012р . (суддя Зеленов Г.М.) відмовлен о Управлінню Пенсійного фонд у України в Приморському рай оні м. Одеси у визнанні поточн им кредитором до ВАТ „Одеськ ий судноремонтний завод №2” п о відшкодуванню фактичних ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій за період ве ресень-грудень 2011р. на суму 82 439, 7 4 грн.

Ухвала суду мотивована ти м, що поточні кредитори можут ь звернутися в ліквідаційну процедуру з грошовими вимога ми до банкрута, які виникли за період після порушення пров адження у справі і до дня прий няття господарським судом по станови про визнання боржник а банкрутом, однак, зазначені вище вимоги Управління Пенс ійного фонду України в Примо рському районі м. Одеси виник ли після визнання ВАТ „Одесь кий судноремонтний завод №2” банкрутом, тобто після 28.01.2011р.

Не погоджуючись із зазначе ною ухвалою суду від 26.01.2012р., Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Приморському районі м . Одеси, звернулося з апеляцій ною скаргою в якій просить її скасувати, задовольнити кре диторські вимоги Управління Пенсійного фонду України в П риморському районі м. Одеси в повному обсязі, справу напра вити до господарського суду Одеської області, оскільки в важає її прийнятою з порушен ням норм матеріального та пр оцесуального права, зокрема Закону України „Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування”.

Учасники провадження у спр аві про банкрутство ВАТ „Оде ський судноремонтний завод № 2” в судове засідання не з'явил ися, про час і місце його прове дення повідомлені належним ч ином, про причини нез' явлен ня суд не повідомили.

Враховуючи строки розгляд у справи в апеляційній інста нції, передбачені ст. 102 ГПК Укр аїни, судова колегія вважає, щ о неявка всіх представників сторін не перешкоджає розгля ду апеляційної скарги Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Приморському районі м. Оде си, за наявними матеріалами в ідповідно до ст. 75 ГПК України .

Обговоривши доводи апеляц ійної скарги, перевіривши на явні матеріали на предмет їх юридичної оцінки господарсь ким судом Одеської області, п роаналізувавши застосуванн я норм процесуального та мат еріального права, колегія су ддів дійшла висновку, що апел яційна скарга Управління Пен сійного фонду України в Прим орському районі м. Одеси не пі длягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ст. 101 ГПК Укра їни апеляційний господарськ ий суд не зв' язаний доводам и апеляційної скарги і перев іряє законність і обґрунтова ність рішення місцевого госп одарського суду у повному об сязі

Відповідно до частини 2 стат ті 41 Господарського процесуа льного кодексу України, пров адження у справах про банкру тство здійснюється у порядку , передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону У країни „Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом”, нор ми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосув анні над загальними нормами Господарського процесуальн ого кодексу України.

Відповідно до п. 1 ст. 51 Закону України „Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” (д алі - Закону про банкрутство), якою встановлені особливост і застосування процедури бан крутства до боржника, що лікв ідується власником, якщо вар тості майна боржника - юридич ної особи, щодо якого прийнят о рішення про ліквідацію, нед остатньо для задоволення вим ог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядк у, передбаченому цим Законом . Отже, стаття 51 Закону про бан крутство передбачає особлив ості процедури банкрутства б оржника, що ліквідується вла сником.

За правилами цієї статті сп рава про банкрутство боржник а порушується у випадку, якщо вартості майна боржника - юри дичної особи, щодо якого прий нято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів.

У зв' язку з тим, що власник ом боржника вже прийнято ріш ення про його ліквідацію, у вк азаній процедурі банкрутств а відсутні процедури розпоря дження майном боржника і сан ації та господарський суд за результатами розгляду заяви про порушення справи про бан крутство юридичної особи, ма йна якої недостатньо для зад оволення вимог кредиторів, о дразу визнає боржника банкру том, відкриває ліквідаційну процедуру та призначає лікві датора згідно із ч. 2 ст. 51 Закон у про банкрутство.

Отже, у справі про банкрутст во, провадження в якій здійсн юється за ст. 51 Закону про банк рутство, не має поточних кред иторів, оскільки у такій спра ві відсутні процедури розпор ядження майном та санації, а п ісля визнання боржника, який ліквідується, банкрутом у нь ого не може виникати нових зо бов'язань в силу ст. 23 цього Зак ону.

Виникнення зобов'язань бор жника у ліквідаційній процед урі можливо лише у випадках, п ередбачених Законом про банк рутство. Це зобов'язання, пов'я зані зі здійсненням ліквідац ійної процедури, які відпові дно до ст. 31 Закону про банкрут ство погашаються у першу чер гу.

Як вбачається з наявних мат еріалів справи, ВАТ „Одеськи й судноремонтний завод № 2” на загальних зборів акціонерів від 28.12.2010р. прийняв рішення про припинення та ліквідацію ВА Т „Одеський судноремонтний з авод № 2” і вказаним рішенням п ризначено ліквідатора - О СОБА_1

З дня прийняття рішення про ліквідацію припиняється вир обнича діяльність товариств а та здійснюються заходи пер едбачені ст. 60 ГК України, ст.ст . 105, 110, 111 ЦК України.

Разом з цим, стаття 23 Закону п ро банкрутство містить наслі дки визнання боржника банкру том, до яких віднесено заверш ення підприємницької діяльн ості банкрута.

Згідно з абз. 10 ч. 1 ст. 25 Закону п ро банкрутство з дня визнанн я боржника банкрутом та відк риття ліквідаційної процеду ри ліквідатор повідомляє пра цівників банкрута про звільн ення та здійснює його відпов ідно до законодавства Україн и про працю.

Отже, відповідно до вимог За кону про банкрутство, підпри ємницька діяльність ВАТ „Оде ський судноремонтний завод № 2” завершена 28.01.2011р., після прийн яття господарським судом пос танови про визнання ВАТ „Оде ський судноремонтний завод № 2” банкрутом.

Таким чином, виконання зобо в' язань, передбачених Закон ом України „Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування” в частині оплати фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й, в межах процедури ліквідац ії банкрута, підприємницька діяльність якого завершена, суперечить Закону України „П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом”.

Відповідно до наданого роз рахунку Управління Пенсійно го фонду України в Приморськ ому районі м. Одеси заборгова ність у сумі 82 439 грн. 74 коп. виник ла за період вересень-груден ь 2011р. з витрат на виплату і дос тавку пільгових пенсій за Сп иском № 1 та за Списком № 2.

Вказана заборгованість на рахована після визнання ВАТ „Одеський судноремонтний за вод № 2” банкрутом та відкритт я ліквідаційної процедури.

Закон про банкрутство не мі стить умов, які б передбачали виникнення у банкрута нових грошових зобов' язань, післ я відкриття ліквідаційної пр оцедури, окрім випадків, прям о передбачених цим Законом.

Згідно з ч.ч. 8, 9 ст. 30 Закону про банкрутство кошти, які надхо дять при проведенні ліквідац ійної процедури, зараховують ся на основний рахунок боржн ика, з якого здійснюються вип лати кредиторам, у порядку, пе редбаченому ст. 31 зазначеного Закону, з основного рахунку п роводяться такі виплати: пот очні комунальні та експлуата ційні платежі, інші витрати, п ов'язані із здійсненням лікв ідаційної процедури.

Статтею 31 Закону про банкру тство, яка розкриває склад ви трат, пов'язаних із здійсненн ям ліквідаційної процедури, також не передбачає сплату ф актичних витрат на виплату т а доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до в имог п.п. „б”-„з” ст. 13 Закону Ук раїни „Про пенсійне забезпеч ення”, в зв' язку з чим, вимоги заявника не є ані витратами п ершої черги, ані поточними зо бов'язаннями, виходячи зі змі сту спеціального Закону.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 23 З акону про банкрутство, з дня п рийняття господарським судо м постанови про визнання бор жника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури стр ок виконання всіх грошових з обов'язань банкрута та зобов 'язання щодо сплати страхови х внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування та інші види загально обов'язкового державного соц іального страхування, податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів) вважається таким, що нас тав.

З урахуванням викладеного , судова колегія погоджуєтьс я з висновком суду першої інс танції, що, поточні кредитори можуть звернутися в ліквіда ційну процедуру з грошовими вимогами до банкрута, які вин икли за період після порушен ня провадження у справі і до д ня прийняття господарським с удом постанови про визнання боржника банкрутом.

Отже, суд першої інстанції п равомірно дійшів висновку, щ о грошові вимоги УПФУ в Примо рському районі м. Одеси до ВАТ „Одеський судноремонтний за вод № 2” на загальну суму 82439 грн . 74 коп., які виникли за період в ересень-грудень 2011 р. з витрат н а виплату і доставку пільгов их пенсій за Списком № 1 та за С писком № 2, виникли після визна ння ВАТ „Одеський судноремон тний завод № 2” банкрутом, тобт о після 28.01.2011 р.

Аналізуючи матеріали спра ви, судова колегія доходить д о висновку про те, що судом пер шої інстанції цілком вірно в становлені обставини справи , ним дана правильна юридична оцінка із застосуванням нал ежних норм матеріального пра ва з дотриманням норм процес уального права.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень. Дока зи подаються сторонами та ін шими учасниками судового про цесу.

Враховуючи, що доводи апеля ційної скарги Управління Пен сійного фонду України в Прим орському районі м. Одеси не сп ростовують правильних висно вків місцевого господарсько го суду, підстави для скасува ння ухвали господарського су ду Одеської області від 26.01.2012р. відсутні.

Керуючись ст.ст. 99, 103-106 Господа рського процесуального коде ксу України, колегія суддів -

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу господарськог о суду Одеської області від 26. 01.2012р. у справі № 21/97-10-5556 залишити бе з змін, а апеляційну скаргу Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Приморському районі м. Одеси - без задоволення.

Головуючий суддя Воронюк О.Л.

Суддя Є рмілов Г.А.

Суддя Лашин В.В.

Повний текст постанови під писано 23.02.2012р.

Дата ухвалення рішення21.02.2012
Оприлюднено01.03.2012
Номер документу21644699
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/97-10-5556

Ухвала від 23.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Постанова від 21.02.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

Ухвала від 26.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні