Ухвала
від 21.02.2012 по справі 01/55
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01/55

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

           "21" лютого 2012 р.                                                           Справа №  01/55

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого судді  Чевгуза О.В., при секретарі судового засідання Олійник І.С., за участю учасників провадження у справі:

від кредиторів: представники не з'явилися,

ліквідатор: Капля Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні господарського суду Черкаської області у м. Черкаси заяву Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції про визнання кредитором

у справі за заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Скарлет-Кіровоград-Плюс», м. Черкаси

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Черкаської області від 28 січня 2010 року товариство з обмеженою відповідальністю «Скарлет-Кіровоград-Плюс» (вул. Калініна, 63/1, м. Черкаси, код ЄДР 34813153) визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором банкрута 05 жовтня 2010 року призначено арбітражного керуючого Каплю Наталію Іванівну.

          До суду з заявою про  визнання поточним кредитором банкрута  звернулась Кіровоградська об'єднана державна податкова інспекція (далі –Заявник).

Заяву призначено до розгляду у судовому засіданні.

Викликані у судове засідання представники Заявника, товариства з обмеженою відповідальністю «Тітрейд» не з‘явилися, про причини неявки не повідомили.

До початку розгляду заяви по суті від ліквідатора надійшло письмове повідомлення про розгляд вимог, відповідно до якого у включенні їх реєстру вимог кредиторів відмовлено через пропуск Заявником строку, встановленого для їх подання. Від Заявника надійшла скарга на дії ліквідатора з невизнання вимог, у якій він клопоче визнати заявлені вимоги та включити їх до реєстру вимог.  

Ліквідатор у судовому засіданні та письмовому запереченні проти скарги та вимог Заявника заперечила, мотивуючи тим, що після визнання боржника банкрутом в останнього не виникає зобов'язань зі сплати податків.

          Заслухавши учасника судового засідання, дослідивши матеріали справи, суд вважає заяву та скаргу Заявника такими, що до задоволення не підлягають з наступних підстав та мотивів.

Як йдеться із заяви Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції, поточні вимоги становлять 1921343 грн. 00 коп., у тому числі: 812500 грн. податок на прибуток, 203125 грн. штрафні санкції, 724574 грн. податок на додану вартість, 181144 грн. штрафні санкції.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі –Закон) поточні кредитори –кредитори з вимогами до боржника, які виникли після порушення провадження у справі про банкрутство.

З моменту публікації відомостей про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури поточні кредитори, вимоги яких виникли після порушення провадження у справі про банкрутство (у процедурах розпорядження майном, санації та ліквідації) зобов'язані заявити їх ліквідатору та до господарського суду протягом строку ліквідаційної процедури.

Згідно з ст. 23 Закону з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

підприємницька діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу;

строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна банкрута чи передачею його майна третім особам, допускається в порядку, передбаченому цим розділом;

скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури;

виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому цим розділом.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута, якщо цього не було зроблено раніше.

Отже, у зв'язку з визнанням боржника банкрутом у такої особи виникає особливий правовий статус, який відмінний від статусу боржника.

Так, відповідно до положень зазначеної вище норми Закону у банкрута припиняється підприємницька діяльність та припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, а також повноваження власника (власників) майна банкрута.

Згідно з ст. 25 Закону ліквідатор з дня свого призначення здійснює повноваження, визначені у ч. 1 вказаної статті, а також здійснює інші повноваження, передбачені чим Законом. Отже, правосуб'єктність ліквідатора визначена в Законі та він позбавлений права здійснювати повноваження, які не передбачені положеннями Закону та виходять за межі його компетенції.

Тому, податкові зобов'язання, які виникають в ліквідаційній процедурі, мають бути обумовлені саме в Законі, у зв'язку з чим на ліквідатора покладається відповідний обов'язок їх сплатити.

Таким чином, виходячи з аналізу положень Закону, в ліквідаційній процедурі нові зобов'язання у банкрута в особі його органу управління –ліквідатора, можуть виникати виключно у випадках прямо передбачених Законом і порядок їх виконання визначений нормами Закону.

Отже, з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у боржника не можуть виникати нові зобов'язання зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).

З викладеного випливає, що в ліквідаційній процедурі у боржника –банкрута не з'являється ніяких додаткових податкових зобов'язань, крім тих, котрі у вигляді конкурсних вимог включені до реєстру вимог кредиторів відповідно до ст. ст. 14, 23 Закону, тобто у боржника в ліквідаційній процедурі не виникає зобов'язань зі сплати зазначених у заяві податків.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Скарлет-Кіровоград-Плюс»28 січня 2010 року господарським судом Черкаської області визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру.

Аналогічна правова позиція викладена у Постанові Вищого господарського суду України від 03.12.2003р. у справі №17/124 та листі Вищого господарського суду України від 05.02.2010р. №05-06/520/78.

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити, що  не можна визнавати правомірним застосування до платника податків і зборів (обов'язкових платежів) штрафних (фінансових) санкцій під час дії мораторію, незалежно від того, застосовуються такі санкції за вчинення порушень до введення мораторію чи під час його дії, в разі, коли рішення про застосування таких санкцій виносяться контролюючим органом під час дії мораторію.

Аналогічна правова позиція викладена Вищим господарським судом України у Постанові від 28.04.2010 р. у справі №01-18-01/625.

Відтак, немає підстав й для задоволення скарги Заявника на дії ліквідатора щодо невизнання його вимог.

На підставі зазначеного, керуючись ст. ст. 77, 86 ГПК України, ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суд, -

УХВАЛИВ:

          У визнанні поточних вимог Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції до товариства з обмеженою відповідальністю «Скарлет-Кіровоград-Плюс» на суму 1921343 грн. 00 коп. відмовити.

          У задоволенні скарги Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції на дії ліквідатора відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного господарського суду.

Суддя                                                                                   О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення21.02.2012
Оприлюднено03.03.2012
Номер документу21662971
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —01/55

Постанова від 03.10.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 01.08.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Постанова від 14.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Ухвала від 31.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Ухвала від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 23.02.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 02.02.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 11.02.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Судовий наказ від 20.01.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні