Постанова
від 01.03.2012 по справі 31/156-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" березня 2012 р. Справа № 31/156-09

Вищий господарський суд України у складі колегії су ддів:

головуючого - судді Дерепи В. І.,

суддів : Бондар С.В.,

Грека Б.М., - (доповідача у сп раві)

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу Публічного акціонерного товариства "Дніпроспецбуд"

на ухвалу Дніпропетровського апеля ційного господарського суду від 11.10.11

у справі № 31/156-09

господарського суду Дніпропетровської област і

за позовом Публічного акціонерного т овариства "Енергопостачальн а компанія "Дніпрообленерго"

до Публічного акціонерного т овариства "Дніпроспецбуд"

про стягнення суми

за участю представників в ід:

позивача не з'явилися, були належно повідомлені,

відповідача ОСОБА_1 (дов. від 18.01.12)

В С Т А Н О В И В :

Публічне акціонерне т овариство "Енергопостачальн а компанія "Дніпрообленерго" звернулося до господарськог о суду Дніпропетровської обл асті з позовом до Публічного акціонерного товариства "Дн іпроспецбуд" і просило (з урах уванням заяви про уточнення позовних вимог) стягнути бор г по активній електроенергії в розмірі 46 087,21 грн., річні проце нти в розмірі 981,09 грн., інфляцій ні нарахування у розмірі 6 406,12 г рн., пеню - 8387,09 грн., а також борг по реактивній електроенергі ї в розмірі 7 258,16 грн., річні проц енти у розмірі 160,26 грн., інфляці йні у розмірі 2 527,66 грн., пеню - 89 8,86 грн.

Рішенням господарського с уду господарського суду Дніп ропетровської області від 21.07 .09 (суддя - Єременко А.В.) позов задоволено частково, стягнут о з відповідача заборгованіс ть по активній електроенергі ї в розмірі 46 087,21 грн., заборгова ність по реактивній електрое нергії в розмірі 7 258,16 грн., держ авне мито у розмірі 533,45 грн. та в итрати на оплату інформаційн о-технічного забезпечення су дового процесу у розмірі 232,67 г рн. В іншій частині позову від мовлено.

Не погоджуючись із зазначе ним рішенням, відповідач зве рнувся до Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду з апеляційною скарго ю. Ухвалою Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду від 11.10.11 (колегія суддів у складі: головуючий-суддя Ан тонік С.Г., судді: Чимбар Л.О., Кр утовських В.І.) відмовлено ПАТ "Дніпроспецбуд" в задоволенн і клопотання про відновлення пропущеного для подання апе ляційної скарги та повернуто її без розгляду.

Не погоджуючись із цією ухв алою, відповідач звернувся д о Вищого господарського суду України з касаційною скарго ю, в якій просить зазначену ух валу про повернення апеляцій ної скарги без розгляду скас увати; поновити строк для под ання апеляційної скарги та п ередати справу до розгляду у Дніпропетровський апеляцій ний господарський суд для ро згляду по суті.

Заслухавши суддю-доповіда ча, розглянувши та обговорив ши доводи касаційної скарги щодо дотримання судом першої та апеляційної інстанції но рм матеріального і процесуал ьного права, колегія суддів В ищого господарського суду Ук раїни вважає, що скарга не під лягає задоволенню з наступни х підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, відмовляючи у віднов ленні пропущеного строку под ання апеляційної скарги та з алишаючи апеляційну скаргу б ез розгляду, суд апеляційної інстанції виходив з того, що з гідно з абзацом сьомим пункт у 2 розділу ХІІІ "Перехідні пол оження" Закону України "Про су доустрій і статус суддів" при апеляційному оскарженні суд ових рішень місцевих господа рських судів, прийнятих до на брання чинності цим Законом, застосовуються, зокрема, пра вила частини другої статті 93 Г ПК України (у редакції, яка бу ла чинною на час прийняття та ких рішень) щодо можливості в ідновлення пропущеного стро ку подання апеляційної скарг и лише протягом трьох місяці в з дня прийняття оскаржуван ого судового рішення. Врахов уючи зазначене, суд апеляцій ної вказав дійшов висновку, щ о, оскільки апеляційна скарг а ПАТ "Дніпроспецбуд" подана д о апеляційного господарсько го суду поза межами трьохміс ячного строку, встановленого частиною другою ст.93 ГПК Укра їни (в редакції, чинній д о набрання чинності Закону У країни "Про судоустрій і стат ус суддів"), який є присічним, т о відсутні підстави для його відновлення.

Висновки апеляційного суд у щодо часу прийняття рішенн я судом першої інстанції - 21.0 7.09 (а.с. 81) та часу його апеляційн ого оскарження - 03.10.11 (а.с. 92, 108) наяв ними матеріалами справи не с простовуються.

Посилання заявника на отри мання ним оскаржуваного ріше ння лише 20.09.11, як на підставу дл я відновлення процесуальног о строку, апеляційний суд обґ рунтовано не взяв до уваги, з о гляду на те, що в даному випадк у такі обставини, з урахуванн ям наведених процесуальних м отивів відмови у відновленні строку, не мають правового зн ачення для вирішення даного питання. Колегія Вищого госп одарського суду України вваж ає за необхідне підтримати п равову позицію апеляційної і нстанції зважаючи на наступн е.

За приписами статті 93 ГПК Ук раїни (в редакції, чинній до на брання чинності Закону Украї ни "Про судоустрій і статус су ддів") апеляційна скарга пода ється, а апеляційне подання в носиться протягом десяти дні в з дня прийняття рішення міс цевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіда нні було оголошено лише всту пну та резолютивну частину р ішення - з дня підписання ріше ння, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Відновлення пропущеного с троку подання апеляційної ск арги (подання) можливе протяг ом трьох місяців з дня прийня ття рішення місцевим господа рським судом.

Перебіг процесуального ст року, обчислюваного днями, зг ідно зі статтею 50 ГПК України починається з наступного дня після календарної дати або н астання події, якими визначе ного його початок.

Згідно з статтею 51 ГПК Украї ни процесуальна дія, для якої встановлено строк, може бути вчинена до 24 - ї години остан нього дня строку.

Посилання заявника на отри мання ним оскаржуваного ріше ння лише 20.09.11 як на підставу дл я відновлення процесуальног о строку апеляційний суд обґ рунтовано не взяв до уваги з о гляду на те, що в даному випадк у такі обставини, з урахуванн ям наведених процесуальних м отивів відмови у відновленні строку, не мають правового зн ачення для вирішення даного питання.

За вказаних обставин, колег ія Вищого господарського суд у України вважає, що оскаржув ана ухвала апеляційного госп одарського суду відповідає в имогам закону та обставинам справи, тому підстав для її зм іни чи скасування немає.

На підставі наведеного, кер уючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 ГПК Украї ни Вищий господарський суд У країни,

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Публі чного акціонерного товарист ва "Дніпроспецбуд" залишити б ез задоволення, ухвалу Дніпр опетровського апеляційного господарського суду від 11.10.11 у справі № 31/156-09 залишити без змін .

Головуючий - суддя В. Дерепа

Судді С. Бондар

Б. Гр ек

Дата ухвалення рішення01.03.2012
Оприлюднено03.03.2012
Номер документу21677426
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/156-09

Постанова від 01.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Ухвала від 11.10.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Рішення від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лєсогоров В. М.

Судовий наказ від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Судовий наказ від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Рішення від 30.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Ухвала від 30.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Ухвала від 09.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні