Постанова
від 28.02.2012 по справі 22/69б/2011
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

15.02.2012 р. справа №22/69 б/2011

Донецький апеляційний го сподарський суд у складі кол егії суддів:

головуючого: Гези Т.Д.

суддів: Кододової О.В., Ма лашкевич С.А.

при секретарі: Бабечко А.Д.

за участю представників

сторін:

від скаржника: не з' явився

від кредитора: не з' явився

від боржника: ОСОБА_1 довірені сть б/н від 29.10.2011 року

розглянувши апеляційну

скаргу Державної акціон ерної компанії «Хліб України »,

м.Київ

на ухвалу господарськог о

суду Луганської облас ті

від 13.12.2011 року (суддя М.Ю. Ковалінас)

по справі №22/69б/2011

за заявою Дочірнього під приємства Державної акціоне рної

компанії «Хліб Украї ни»Солідарненський елевато р»,

с.Солідарне, Луганськ а область

до Дочірнього підпр иємства Державної акціонерн ої

компанії «Хліб Украї ни»Солідарненський елевато р»,

с.Солідарне, Луганськ а область

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарсько го суду Луганської області в ід 13.12.2011 року у справі №22/69б/20011:

- провадження у спра ві №22/69б/2011 про банкрутство Дочі рнього підприємства Державн ої акціонерної компанії «Хлі б України»Солідарненський е леватор», с.Солідарне, Луганс ька область припинено;

- скасовано мораторі й на задоволення вимог креди торів, введений ухвалою госп одарського суду Луганської о бласті від 04.11.2011 року по справі №22/69б/2011.

Державна акціонерна ком панія «Хліб України», м.Київ (д алі по тексту - ДАК «Хліб Укр аїни») звернулася до Донецьк ого апеляційного господарсь кого суду з апеляційною скар гою № 1-2-1892/2-24/1391 від 22.12.2011 року, відпов ідно до якої просить скасува ти ухвалу господарського суд у Луганської області від 13.12.2011 р оку по справі №22/69б/2011 та винести постанову про визнання Дочі рнього підприємства Державн ої акціонерної компанії «Хлі б України» Солідарненський е леватор»(далі по тексту - ДП ДАК «Хліб України»Солідарне нський елеватор») банкрутом, відкрити ліквідаційну проце дуру та передати справу до су ду першої інстанції для пода льшого розгляду.

Скаржник посилається на те , що внаслідок винесення вказ аної ухвали порушуються норм и матеріального права, зокре ма, ст.117 Конституції України, з а змістом якої Кабінет Мініс трів України в межах своєї ко мпетенції видає постанови і розпорядження, які є обов' я зковими до виконання. Тобто, Д АК «Хліб України», м.Київ позб авлена можливості у визначен і строки здійснити заходи що до ліквідації підприємства, передбачені Постановою Кабі нету Міністрів України від 11.0 8.2010 року №764 «Про заходи з утворе ння державного підприємства «Державна продовольчо-зерно ва корпорація України». Крім того, заявник звертає увагу, щ о зазначеною постановою Кабі нету Міністрів України на ДА К «Хліб України»покладено об ов' язок здійснити заходи з ліквідації дочірніх підприє мств згідно з додатком до вищ е зазначеної постанови та по дати на затвердження Міністе рству аграрної політики Укра їни їх ліквідаційні баланси.

Крім того, заявник вказує на те, що при винесенні оскаржув аної ухвали господарським су дом Луганської області поруш ено ст.43 Господарського кодек су України щодо всебічного т а повного розгляду в судовом у засіданні всіх обставин сп рави.

Право на подання апеляційн ої скарги, відповідно до ст.91 Г осподарського процесуально го кодексу України скаржник обґрунтовує тим, що розгляд в казаного спору і рішення у да ній справі прямо впливає на п рава, обов' язки та інтереси ДАК «Хліб України».

Заявник посилається на те, щ о відповідно до статуту борж ника єдиним його засновником (власником) є ДАК «Хліб Україн и».

В судовому засіданні 15.02.2012 ро ку представником ДП ДАК «Хлі б України «Солідарненський е леватор», с.Солідарне надано відзив б/н від 15.02.2012 року на апел яційну скаргу ДАК «Хліб Укра їни», м.Київ відповідно до яко го просить апеляційну скаргу задовольнити в повному обся зі, ухвалу господарського су ду Луганської області від 13.12.20 11 року про припинення провадж ення у справі №22/69б/2011 скасувати та винести постанову про виз нання Дочірнього підприємст ва Державної акціонерної ком панії «Хліб України»Солідар ненський елеватор»(далі по т ексту - ДП ДАК «Хліб України »Солідарненський елеватор» ) банкрутом, відкрити ліквіда ційну процедуру та передати справу до суду першої інстан ції для подальшого розгляду.

Статтею 99 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и встановлено, що в апеляційн ій інстанції справи перегляд аються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділ і. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в а пеляційному порядку, користу ється правами, наданими суду першої інстанції.

Відповідно до ст.106 Господар ського процесуального кодек су України апеляційні скарги на ухвали місцевого господа рського суду розглядаються в порядку, передбаченому для р озгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарс ького суду.

Представник скаржника у су дове засідання апеляційної і нстанції 15.02.20012 року не з' явивс я. Відповідно о статті 98 Госпо дарського процесуального ко дексу України про час і місце проведення судового засідан ня були повідомлені належним чином. Про наявність поважни х причин неявки у судове засі дання апеляційної інстанції уповноваженого представник а скаржник суд не повідомив, с воїми правами, передбаченими ст.22 Господарського процесуа льного кодексу України, не ск ористався.

Згідно зі ст.102 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни апеляційна скарга на у хвалу місцевого господарськ ого суду розглядається протя гом п' ятнадцяти днів з дня п остановлення ухвали про прий няття апеляційної скарги до провадження.

Враховуючи вищенаведене т а те, що апеляційна інстанція у відповідно до ст.101 Господар ського процесуального кодек су України, переглядає справ у за наявними в ній доказами т а не зв' язана доводами апел яційної скарги і перевіряє з аконність і обґрунтованість рішення місцевого господарс ького суду в повному обсязі, с удова колегія вважає можливи м розглянути апеляційну скар гу ДАК «Хліб України», м.Київ з а відсутністю представника с каржника.

Відповідно до ст.81-1 Господа рського процесуального коде ксу України, здійснено запис судового засідання за допом огою засобів технічної фікса ції та складено протокол.

Розглянувши матеріали сп рави, заслухавши пояснення п редставника ДП ДАК «Хліб Укр аїни «Солідарненський елева тор», с.Солідарне та дослідив ши правильність застосуванн я норм матеріального та проц есуального права судом першо ї інстанції, судова колегія а пеляційної інстанції встано вила:

04.11.2011 року господарським судо м Луганської області порушен о провадження у справі №22/69б/2011 п ро банкрутство боржника - До чірнього підприємства Держа вної акціонерної компанії «Х ліб України»Солідарненськи й елеватор», с.Солідарне Біло куракинського району Луганс ької області, в особі ліквіда ційної комісії, за його заяво ю в порядку ст.51 Закону Україн и «Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом», з підстав недостатності вартості майн а боржника, у відношенні яког о учасником прийнято рішення про ліквідацію для задоволе ння вимог всіх кредиторів, а т акож введено мораторій на за доволення вимог кредиторів.

На виконання ухвали від 04.11.2011 року по справі № 22/69б/2011 до госпо дарського суду Луганської об ласті надійшов лист від 30.11.2011 ро ку №10-17-16242 Фонду державного майн а України, м.Київ. Відповідно д о якого Фондом державного ма йна України, м.Київ повідомля лось, що до Переліку об' єкті в права державної власності, які не підлягають приватиза ції включено - 00957293 Солідарненс ький елеватор, 349000, с.Солідарне .

Ухвалою від 13.12.2011 року господ арським судом Луганської обл асті на підставі п.1 ст.80 ГПК Ук раїни провадженням у справі №22/69б/2011 припинено.

Мотивуючи прийняту ухвалу , господарський суд Луганськ ої області посилається на те , що згідно з додатком №1 до Зак ону України «Про перелік об' єктів права державної власно сті, що не підлягають привати зації»до зазначених підприє мств з органом управління - Міністерством аграрної полі тики України відноситься бор жник у справі - 00957293 Солідарне нський елеватор, 349000, с.Солідар не.

Апеляційна інстанція пого джується з висновком суд пер шої інстанції, що до боржника - Дочірнього підприємства Де ржавної акціонерної компані ї «Хліб України»Солідарненс ький елеватор», с.Солідарне Б ілокуракинського району Луг анської області неможливе за стосування ліквідаційної пр оцедури, до моменту виключен ня цього підприємства у вста новленому порядку з Переліку об' єктів права державної в ласності, що не підлягають пр иватизації.

Так, згідно зі ст.43 Господарс ького процесуального кодекс у України господарський суд оцінює докази за своїм внутр ішнім переконанням, що ґрунт ується на всебічному, повном у та об' єктивному розгляді в судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, к еруючись законом. Одночасно, відповідно до діючого закон одавства, обґрунтованим визн ається рішення, в якому повно відображені обставини, які м ають значення для даної спра ви, висновки суду про встанов лені обставини і правові нас лідки є вичерпними, відповід ають дійсності і підтверджую ться достовірними доказами, дослідженими в судовому засі данні.

За змістом ч.5 ст.5 Закону Укр аїни «Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом»положе ння цього Закону застосовуют ься до юридичних осіб - підп риємств, що є об' єктами прав а державної власності, які не підлягають приватизації, в ч астині санації та ліквідації після виключення їх у встано вленому порядку з переліку т аких об' єктів.

Додатком №1 до Закону Україн и «Про перелік об' єктів пра ва державної власності, що не підлягають приватизації»ві д 07.07.1999 року №847-XIV встановлено Пер елік об' єктів права державн ої власності, що не підлягают ь приватизації, до якого вклю чено Солідарненський елева тор, 349000, с.Солідарне та кодом ЄД РПОУ 00957293.

З матеріалів справи вбачає ться, що боржник - Дочірнє підп риємство Державної акціонер ної компанії «Хліб України»С олідарненський елеватор», с. Солідарне, ідентифікаційний код 00957293, має такий самий іденти фікаційний код та адресу, які зазначені у Переліку об' єк тів державної власності, що н е підлягають приватизації, а саме Солідарненський елеват ор, с.Солідарне та ідентифіка ційний код 00957293.

Відповідно до ч.3 ст.214 Господ арського кодексу України до державних підприємств, які в ідповідно до закону не підля гають приватизації, процедур и щодо неплатоспроможності б оржників застосовуються в ча стині санації чи ліквідації лише після виключення їх у вс тановленому порядку з перелі ку об' єктів, що не підлягают ь приватизації.

Таким чином, приймаючи до ув аги вищенаведені обстави ни справи, судова колегія а пеляційної інстанції, вважає висновки суду першої інстан ції обґрунтованими, ухвалу г осподарського суду Луганськ ої області від 13.12.2011 року по спр аві №22/69б/2011 такою, що відповідає нормам матеріального та про цесуального права, а апеляці йна скарга № 1-2-1892/2-24/1391 від 22.12.2011 року Державної акціонерної компа нії «Хліб України», м.Київ так ою, що підлягає залишенню без задоволення.

За таких обставин, керуючис ь ст.ст. 99, 101, 104, 105, 106 Господарського процесуального кодексу Укра їни, Донецький апеляційний г осподарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу № 1-2-1892/ 2-24/1391 від 22.12.2011 року Державної акц іонерної компанії «Хліб Укра їни», м.Київ залишити без задо волення.

Ухвалу господарського су ду Луганської області від 13.12.20 11 року по справі №22/69б/2011 залишит и без змін.

Постанова набирає законн ої сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інс танції може бути оскаржено д о Вищого господарського суду України у касаційному поряд ку через Донецький апеляційн ий господарський суд протяго м 20 днів.

Головуючий: Т.Д. Геза

Судді: О.В. Кододова

С.А. Малашкевич

Дата ухвалення рішення28.02.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21707706
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/69б/2011

Ухвала від 03.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Постанова від 16.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Ухвала від 24.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Постанова від 28.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 19.01.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Кірпа Т.С.

Ухвала від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Кірпа Т.С.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ковалінас М.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні