Постанова
від 28.02.2012 по справі 30/17-4428-2011
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" лютого 2012 р. Справа № 30/17-4428-2011

Колегія суддів Одеськог о апеляційного господарсько го суду у складі:

Головуючого судді Голо вея В.М.,

Суддів: Мацюри П.Ф., Шевче нко В.В.

(склад колегії суддів зміне ний згідно розпорядження гол ови Одеського апеляційного г осподарського суду №125 від 22.02.201 2р.)

при секретарі судового з асідання: Ткачук Є.О.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1, до віреність № 01/11-2000, дата видачі : 06.12.11;

від відповідача: директ ор ОСОБА_2, паспорт сер ія КЕ № НОМЕР_1, дата видач і : 15.03.96;

від третьої особи: ОСОБА _2, паспорт серія КЕ № НОМЕ Р_1, дата видачі : 15.03.96;

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу Приватного під приємства „Скорпіон”

на рішення господарськ ого суду Одеської області ві д 12.01.2012р.

по справі №30/17-4428-2011

за позовом Комунальног о підприємства „Теплопостач ання міста Одеси”

до Приватного підприєм ства „Скорпіон”

за участю третьої особи на стороні відповідача, яка н е заявляє самостійних вимог на предмет спору, ОСОБА_2

про стягнення

Сторони належним чи ном повідомлені про час і міс це засідання суду.

Повна фіксація судового пр оцесу здійснювалась згідно с т. 129 Конституції України та ст . 4-4 Господарського процесуаль ного Кодексу.

В судовому засіданні 28.02.2012р. в ідповідно до ст. 85 Господарськ ого процесуального кодексу У країни проголошено вступну т а резолютивну частини постан ови.

В С Т А Н О В И Л А:

В жовтні 2011 року Комунал ьне підприємство “Теплопост ачання міста Одеси” (далі - К П “Теплопостачання міста Оде си”, позивач), звернувся до гос подарського суду Одеської об ласті з позовом до Приватног о підприємства „Скорпіон” (д алі - ПП „Скорпіон”, відпові дач) про стягнення з відповід ача заборгованості за спожит у теплову енергію у сумі 4 045 гр н. 24 коп., судові витрати.

Позов мотивований тим, що КП “Теплопостачання міста Одес и” свої зобов' язання викону вало у повному обсязі, а ПП „Ск орпіон”, в порушення своїх зо бов' язань, несвоєчасно здій снював оплату за надані йому послуги.

Відповідачем 08.12.2011р. до суду п ершої інстанції було подано заяву про припинення провадж ення у справі на підставі п. 1 с т. 80 ГПК України, так як власник ом квартири 3, розташованої в б удинку АДРЕСА_1 є фізична особа ОСОБА_2 на підставі договору дарування від 23.07.1997 ро ку в зв' язку з чим спірні пра вовідносини є підвідомчими м ісцевому загальному суду .

В задоволенні зазначеного клопотання судом першої інс танції відмовлено, так як спі рні правовідносини витікают ь з договірних відносин, що ви никли між КП „Теплопостачанн я міста Одеси” та ПП „Скорпіо н” на підставі Договору № 3457 на постачання теплової енергії від 01.01.2009р., у зв' язку з чим зазн ачений спір підлягає розгляд у саме в порядку господарськ ого судочинства.

ПП „Скорпіон” 15.12.2011р. звернул ось до господарського суду з клопотанням про залучення д о справи в якості третьої осо би ОСОБА_2, оскільки питан ня оплати комунальних платеж ів, в тому числі і за постачанн я теплової енергії, стосують ся прав і законних інтересів фізичної особи, власника спі рного житлового приміщення.

Ухвалою суду залучено до уч асті у справі у якості третьо ї особи на стороні відповіда ча, яка не заявляє самостійни х вимог на предмет спору ОС ОБА_2.

Рішенням господарського с уду Одеської області від 12.01.2012р . по справі №30/17-4428-2011 (суддя - Рога Н.В.) позов КП „Теплопостачанн я міста Одеси” до ПП „Скорпіо н”, за участю третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору, на сторон і відповідача - ОСОБА_2 зад оволено.

Відповідно до ст. 44 ГПК Украї ни місцевий суд поклав на від повідача понесені позивачем судові витрати по справі - 102 гр н. витрат по сплаті державног о мита та 236 грн. витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу.

Задовольняючи позовні вим оги, суд першої інстанції пос илався на те, що з матеріалів с прави не вбачається відключе ння відповідача від теплопос тачання на зазначеному у дог оворі об' єкті, рішення міжв ідомчої комісії щодо відключ ення ПП „Скорпіон” від мереж централізованого опалення д о КП „Теплопостачання міста Одеси” не надавалося, тому у п озивача відсутні підстави дл я припинення нарахування опл ати за надані послуги.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду першої інстанції, ПП „Скорпіон” зве рнулось до Одеського апеляці йного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій п росить скасувати рішення, пр ийняти нове рішення, яким від мовити у задоволенні позовни х вимог КП „Теплопостачання міста Одеси” в повному обсяз і, оскільки вважає його винес еним з порушенням норм матер іального та процесуального п рава та висновки суду, що викл адені в рішенні, не відповіда ють обставинам справи.

Скаржник посилається на те , що вирішення питань щодо жит лово-комунальних послуг, які постачаються на об' єкт за а дресою: АДРЕСА_1, та дотрим ання правил і порядку підклю чення та відключення вказано го об' єкту від системи цент ралізованого опалення, стосу ються виключно власника вказ аного приміщення, а підприєм ство до вирішення зазначених питань не має жодного віднош ення.

Відзив на апеляційну скарг у не надходив.

В судовому засіданні предс тавник відповідача та третьо ї особи надав пояснення, повн істю підтримує вимоги апеляц ійної скарги.

В судовому засіданні предс тавник позивача також надав пояснення, просив рішення го сподарського суду Одеської о бласті від 12.01.2012р. залишити без змін

Обговоривши доводи апеляц ійної скарги, заслухавши поя снення представників сторін , перевіривши юридичну оцінк у обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування с удом першої інстанції норм м атеріального і процесуально го права при прийнятті оскар жуваного рішення, колегія су ддів вважає, що апеляційна ск арга необґрунтована та не пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, 01 січня 2009 р. між КП «Теп лопостачання міста Одеси»(Те плопостачальна організація ) та ПП „Скорпіон” (Споживач) б ув укладений Договір № 3457 на по стачання теплової енергії, з гідно якого Теплопостачальн а організація бере на себе зо бов' язання постачати Спожи вачу теплову енергію на опал ення об' єкту за адресою: А ДРЕСА_1, а Споживач зобов' я зується оплачувати фактично одержану теплову енергію за встановленими тарифами в те рміни, передбачені цим догов ором.

Договір набуває чинності з дня його підписання та діє до 01.01.2010р. Договір вважається прол онгованим на кожний наступни й рік, якщо за місяць до закінч ення строку його дії про його припинення не буде письмово заявлене однією із сторін. Зг ідно п. 10.3 Договору припинення Договору не звільняє Спожив ача від обов' язку повної сп лати спожитої теплової енерг ії.

Відповідно до п. 3.2.2. Договору Споживач зобов' язується ви конувати умови та порядок оп лати споживчої теплової енер гії в обсягах і в терміни, що п ередбачені цим договором.

Згідно 5.1. Договору облік спо живання теплової енергії на опалення тимчасово визначає ться розрахунковим способом до моменту встановлення при ладу обліку, на гаряче водопо стачання - за лічильником гар ячої води.

За умовами розділу 6 Договор у розрахунки за теплову енер гію проводяться в грошовій ф ормі на розрахунковий рахуно к Теплопостачальної організ ації відповідно до встановле ного з 01.01.2009р. тарифу для інших с поживачів в розмірі 528 грн. 65 ко п. за 1 Гкал. Тарифи формуються і затверджуються органами в иконавчої влади. Розрахунков им періодом є календарний мі сяць. Споживач за три дні до по чатку розрахункового період у сплачує Теплопостачальній організації вартість заявле ної та зазначеної в договорі кількості теплової енергії, передбаченої на розрахунков ий період. Кінцевим терміном розрахунку за спожиту тепло ву енергію є 20 число місяця на ступного за розрахунковим.

Орієнтований об' єм поста вки теплової енергії на рік з розбивкою по м' ясцям встан овлений Додатком 1 до Договор у.

Рішенням виконкому Одеськ ої міської ради від 201.2.2008р. за № 16 12 «Про перехід до розрахунків на послуги з централізовано го опалення за двоставковими тарифами, та встановлення та рифів на послуги з централіз ованого опалення і гарячого водопостачання для КП «Тепло постачання міста Одеси»вста новлено з 01.01.2009р. тарифи на посл уги з централізованого опале ння і гарячого водопостачанн я, які надаються КП «Теплопос тачання міста Одеси». Зазнач ені тарифи підлягають коригу ванню у разі зміни цін за пали вно-енергетичні ресурси, куп ованої теплової енергії, вар тості холодної води на підіг рів, ставок податків і зборів , рівня заробітної плати, відп овідно до законодавчої актів , галузевої угоди.

Наказом КП «Теплопостачан ня міста Одеси»від 06.07.2009р. №149 «Об изменении тарифов на теплов ую энергию и услуги теплосна бжения для бюджетных организ аций и прочих потребителей п о КП «Теплоснабжение города Одессы»з 01.07.2009р. застосовуютьс я тариф на теплову енергію дл я інших спорживачів у розмір і 660 грн. 64 коп.

Згідно постанови Націонал ьної комісії регулювання еле ктроенергетики України від 1 4.12.2010р. № 1776 «Про затвердження тар ифів на Теплову енергію КП «Т еплопостачання міста Одеси» з 01.01.2001р. встановлено тариф на Т еплову енергію для інших спо живачів у розмірі 570 грн. 30 коп. (з ПДВ).

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України, відповідно до якої суб' єкти господарю вання та інші учасники госпо дарських відносин повинні ви конувати господарські зобов ' язання належним чином від повідно до закону, інших прав ових актів, договору ,а за відс утності конкретних вимог щод о виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певн их умовах звичайно ставлятьс я. До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Циві льного кодексу України зобов ' язання має виконуватися на лежним чином відповідно до у мов договору, одностороння в ідмова від зобов' язання або одностороння зміна його умо в не допускається.

З матеріалів справи не вбач ається, що відповідач у справ і дійсно був відключений від теплопостачання на зазначен ому у Договорі об' єкті, адже , згідно п. 25 Правил надання пос луг з централізованого опале ння, постачання холодної та г арячої води і водовідведення відключення споживачів від мереж централізованого опал ення та постачання гарячої в оди здійснюється у порядку, щ о затверджується центральни м органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Порядком відк лючення окремих житлових буд инків від мереж централізова ного опалення та постачання гарячої води при відмові спо живачів від централізованог о теплопостачання, затвердже ним наказом Міністерства буд івництва, архітектури та жит лово-комунального господарс тва України від 22.22.2005р. № 4, зареєс трованим у Мінюсті України 09 .12.2005р. за № 1478\11758 встановлено, що та ке відключення відбувається на підставі рішення постійн о діючої міжвідомчої комісії , створеної органом місцевог о самоврядування або місцеви м органом виконавчої влади. У даному випадку рішення пост ійно діючої міжвідомчої комі сії щодо відключення ПП „Ско рпіон” від мереж централізов аного опалення до КП „Теплоп остачання міста Одеси” не на давалося і у КП відсутні підс тави для припинення нарахува ння оплати за надані послуги .

Враховуючи викладене, судо ва колегія вважає, що господа рський суд першої інстанції, приймаючи оскаржуване рішен ня, повно і всебічно дослідив матеріали справи, надав вірн у юридичну оцінку обставинам справи та наданим доказам, по рушень норм матеріального і процесуального права не допу стив, у зв' язку з чим підстав и для скасування або зміни рі шення суду та задоволення ап еляційної скарги відсутні.

Керуючись cm.cm. 99, 101-103, 105 Гос подарського процесуального кодексу України, колегія суд дів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Рішення господарсько го суду Одеської області від 12.01.2012р. по справі №30/17-4428-2011 залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної си ли з дня її прийняття та може б ути оскаржена в касаційному порядку.

Повний текст постанови пі дписаний 02.03.2012р.

Головуючий суддя Головей В.М.

Суддя М ацюра П.Ф.

Суддя Ш евченко В.В.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.02.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21731262
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/17-4428-2011

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Постанова від 18.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мележик Н.І.

Ухвала від 05.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мележик Н.І.

Постанова від 28.02.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

Рішення від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні