Постанова
від 01.03.2012 по справі 5023/7887/11
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" лютого 2012 р. Сп рава № 5023/7887/11

Колегія суддів у с кладі: головуючий суддя Б ородіна Л.І., суддя Лакі за В.В. , суддя Хачатрян В.С.

при секретарі Козікові І.В .

за участю представників ст орін:

позивача - не з' явивс я;

1-го відповідача - ОСО БА_1. - за довіреністю від 04.07.2011р . №08/1-1649;

2-го відповідача - не з' явився;

розглянувши апеляційну скаргу Акціонерного това риства «Телемовна компанія А /ТВК», м. Харків (вх. 5380Х/2-8)

на рішення господарсько го суду Харківської області від 07.12.2011р.

у справі № 5023/7887/11

за позовом Акціонерног о товариства «Телемовна комп анія А/ТВК», м. Харків

до 1-го відповідача Публі чного акціонерного товарист ва «Акціонерний комерційний банк «Базис», м. Харків;

до 2-го відповідача Прив атного підприємства «Тріада -Буд», м. Харків

про визнання недійсним договору

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням господ арського суду Харківської об ласті від 07.12.2011р. у справі № 5023/7887/11 (к олегія суддів у складі: голов уючого судді Жигалкіна І.П., су дді Тихого П.В., судді Присяжню ка О.О.) в позові Акціонерного товариства «Телемовна компа нія А/ТВК» до Публі чного акціонерного товарист ва «Акціонерний комерційний банк «Базис»та Приватного п ідприємства «Тріада-Буд» про визнання недійсн им договору відмовлено повністю; скасовано заходи щ одо забезпечення позову, вжи ті ухвалою господарського су ду Харківської області від 26.0 9.2011р. у справі № 5023/7887/11. Рішення суд у з посиланням на ст. ст.1,12,16 ГПК України, 20,88,167ГК України, ст.ст.2,14 ,25 Закону України «Про акціоне рні товариства», ст.ст.15,16,80,116,117,152,15 4,362 ЦК України, п.4 Рішення Конст итуційного Суду України від 11.05.2005р. №4-рп у справі №1-11/2005 мотивов ане тим, що позивачем не довед ено порушення його прав у зв' язку з укладенням спірного д оговору. Також суд з посиланн ям на ст.ст.92,97,161ЦК України, вста новив, що позивачем не доведе но необхідність скликання ви щого органу управління для у кладення спірного договору к упівлі-продажу цінних папері в, оскільки ні актами цивільн ого законодавства, а ні полож еннями Статуту товариства та кого обов' язку не передбаче но.

Акціонерне товарис тво «Телемовна компанія А/ТВ К»з рішенням суду першої інс танції не погодилось та звер нулось до Харківського апеля ційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення г осподарського суду Харківсь кої області від 07.12.2011р. у справі №5023/7887/11 через порушення норм ма теріального та процесуально го права та прийняти нове ріш ення, яким задовольнити позо вні вимоги в повному обсязі.

В обґрунтування доводів ап еляційної скарги позивач вк азує, що спірний договір купі влі-продажу цінних паперів у кладений відповідачами у спр аві без погодження з вищим ор ганом АТ «ТК «А\ТВК», без ріше ння загальних зборів акціоне рів, чим порушено законні пра ва акціонерів щодо інформува ння про діяльність товариств а та позбавило акціонерів мо жливості реалізувати своє пе реважне право на придбання а кцій. Враховуючи, що відповід ачі на момент укладення спір ного договору не мали статус у акціонерів АТ «ТК «Право А\Т ВК», позивач вважає, що вони н е мали достатніх підстав для укладення вказаного догово ру. Крім того, апелянт зазнач ає, що відповідач не сплатив о бумовлену договором суму за покупку акцій, у зв' язку з чи м до нього не могло перейти пр аво власності на акції АТ «ТР К «Право А/ТВК». На думку скарж ника, голова правління АТ «ТК А\ТВК»позбавив позивача пра ва на одержання частини приб утку та на участь у розподілі майна, якщо у майбутньому від будеться ліквідація АТ «ТРК «Право «А/ТВК».

ПАТ «Акціонерний комерцій ний банк «Базис»відзивом від 03.02.2012р. заперечує проти доводів апеляційної скарги та проси ть залишити апеляційну скарг у без задоволення, рішення го сподарського суду Харківськ ої області від 07.12.2011р. у справі № 5023/7887/11 - без змін. При цьому зазна чає, що, по-перше, на момент укл адення спірного договору дія в Статут АТ «Телемовна компа нія А/ТВК», п.6.2 якого було встан овлено, що акціонер має право вільно розпоряджатися акція ми, що йому належать, в порядку , встановленому чинним закон одавством; по-друге, Статутом АТ «Телемовна компанія А/ТВК », який діяв на момент укладен ня спірного договору, не пере дбачено механізму реалізаці ї акціонером свого переважно го права на придбання акцій, т а він не містить жодних норм п ро обмеження обігу акцій тов ариства; по-третє, розрахунок за акції був проведений у стр ок та в повному обсязі, про що свідчить копія платіжного до ручення від 06.12.2007р. №2516996.

Представник ПАТ «Ак ціонерний комерційний банк « Базис»в судовому засіданні з аперечив проти доводів апеля ційної скарги, вважає рішенн я місцевого господарського с уду законним та обґрунтовани м та таким, що не підлягає скас уванню з підстав, наведених у відзиві.

Позивач та 2-й відповідач н алежним чином були повідомле ні про час та місце розгляду д аної справи, проте не скорист алися своїм правом на участь у судовому засіданні.

Враховуючи належне повід омлення позивача та 2-го відпо відача про час та місце засід ання суду, а також те, що явка п редставників сторін не була визнана судом обов' язковою , колегія суддів вважає за мож ливе розглянути апеляційну с каргу за відсутності предста вників позивача та 2-го відпов ідача за наявними у справі ма теріалами.

Заслухавши доводи і по яснення представника 1-го від повідача, дослідивши матеріа ли справи, перевіривши повно ту з' ясування місцевим госп одарським судом обставин сп рави, апеляційний господарсь кий суд встановив наступне.

Відповідно до пункту 1 Статуту Акціонерного то вариства Телерадіокомпанії «Право А/ТВК», затвердж еного загальними зборами, пр отокол №3 від 20.01.1998р., та перереєс трованого Виконавчим коміте том Харківської міської ради народних депутатів від 10.03.1998р . №22722874, Акціонерне товариство Т елерадіокомпанія «Право А/ТВ К»створене шляхом переймену вання Акціонерного товарист ва «Право А/ТВК»та є його прав онаступником(т.І,а.с.33-42).

У пункті 1.1 Статуту товарист ва визначено, що засновникам и товариства є: ОСОБА_2 та Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Телемовна компа нія А/ТВК».

Пунктом 3.3 Статуту товарист ва встановлено, що для забезп ечення діяльності товариств а створюється статутний фонд за рахунок вкладів учасникі в. В порядку, визначеному засн овниками (учасниками), акції т овариства можуть набуватись (придбаватись) за рахунок спо руд, спорудження, устаткуван ня, грошових коштів, цінних па перів, науково-технічних роз робок, винаходів, інших майно вих та особистим майнових пр ав.

Згідно з п.4.5 Статуту акціон ери мають право: на частину пр ибутку товариства; на участь в управлінні товариством; от римувати інформацію про діял ьність товариства; на участь у створенні статутного фонд у шляхом придбання акцій інш их емісій; на отримання дивід ендів по належних їм акціям.

Положеннями Статуту АТ Тел ерадіокомпанії «Право А/ТВК» не встановлений порядок відч уження акцій акціонерами тов ариства.

Відповідно до п.1.1 Статуту, з атвердженого загальними збо рами, протокол №1 від 14.02.2000р., та п еререєстрованого Виконавчи м комітетом Харківської місь кої раді від 17.02.2000р. №04059243Ю0017222 (в ред акції, чинній на момент виник нення спірних правовідносин ), Акціонерне товариство «Тел емовна компанія А/ТВК»є акці онерним товариством закрито го типу, що засноване і діє на підставі Конституції Україн и, Закону України «Про господ арські товариства», Закону У країни «Про цінні папери і фо ндову біржу», інших законода вчих актів України та цього С татуту (т.І,а.с.66-73).

Пунктом 3.3 Статуту АТ «Телем овна компанія А/ТВК»встановл ено, що товариство є власнико м: майна переданого йому засн овниками у власність; продук ції, виробленої товариством внаслідок власної господарс ької діяльності; іншого майн а, набутого на підставах, не за боронених чинним законодавс твом.

Товариство має право уклад ати угоди (контракти), зокрема , угоди купівлі-продажу, підря ду, страхування майна, переве зення, зберігання, доручення , комісії тощо, набувати майно вих та особистих немайнових прав нести обов' язки, висту пати в суді (п.3.7 Статуту).

Пунктом 6.2 Статуту передбач ено, що акціонери мають право : брати участь у загальних збо рах акціонерів і голосувати особисто або через своїх пре дставників; обирати органи у правління товариством і бути обраним до них; брати участь у розподілі прибутку товарист ва; отримувати інформацію пр о діяльність товариства: на в имогу акціонера товариства з обов' язане без затримки над авати йому для ознайомлення копії річних балансів, звіт т овариства, протоколів зборів ; вільно розпоряджатись акці ями, що їм належать, у порядку, визначеному чинним законода вством; отримувати прибуток товариства у вигляді дивіден дів.

Відповідно до п.9.5.2 Статуту А Т «Телемовна компанія А/ТВК» голова правління, зокрема:

- має право діяти ві д імені товариства та його ви конавчого органу без довірен ості;

- представляє товар иство у відносинах з іншими ю ридичними особами і громадян ами;

- укладає від імені тов ариства договори, угоди госп одарського та фінансового ха рактеру, спрямовані на забез печення найбільш ефективній діяльності товариства, вико нання рішень органів товарис тва;

- укладає від імені тов ариства угоди про купівлю та продаж цінних паперів, включ аючи цінні папери, що викупле ні товариством (т.ІІ,а.с.55-60).

16.02.2007р. між Приватним підпр иємством «Тріада-Буд»(коміте нтом) та Акціонерним комерці йним банком «Базис»(комісіон ером) укладено договір коміс ії №К-1, п.1.1 якого визначено, що к омісіонер зобов' язується з а дорученням комітента за ви нагороду здійснити посередн ицькі послуги по купівлі цін них паперів від власного іме ні і за рахунок комітента (т.1, а .с.59-61).

Відповідно до п.п.1.3, 1.5 даного договору цінні папери (акції прості іменні, бездокумента рної форми, емітентом яких є А Т Телерадіокомпанія «Право А /ТВК», номінальною вартістю 10, 00грн. у кількості 2496шт., загальн ою вартістю 24960грн.), що куплені комісіонером від власного і мені та за рахунок комітента , являються власністю коміте нта, з моменту зарахування їх на рахунок в цінних паперах у зберігача та підтверджуєтьс я випискою з цього рахунку.

Зберігачем цінних п аперів комітента є АКБ «Бази с».

Відповідно до п.2.4 цього дог овору після зарахування цінн их паперів на рахунок коміте нта та їх повної оплати, коміс іонер надає комітенту звіт п ро виконання цього договору та між ними складається акт п риймання-передачі виконаних робіт.

16.02.2007р. між Акціонерним товар иством «Телемовна компанія А /ТВК»(продавцем) та Акціонерн им комерційним банком «Базис »(покупцем), що діяв від власно го імені та за рахунок Приват ного підприємства «Тріада-Бу д»(комітент) відповідно до до говору комісії від 16.02.2007р. №К-1, ук ладений договір купівлі-прод ажу цінних паперів №К-3, за умо вами якого продавець зобов' язався продати, а покупець сп латити цінні папери, а саме: ак ції прості іменні, бездокуме нтарної форми, емітентом яки х є АТ Телерадіокомпанія «Пр аво А/ТВК», номінальною варті стю 10грн. у кількості 1130 штук, за гальною номінальною вартіс тю 11300грн. (т.1, а.с.16,17).

Відповідно до п.2.1 вказаного договору покупець зобов' яз ався в строк до 01.07.2007р. сплатити 100% суми вказаної у п.1.3 цього дог овору, шляхом перерахування грошових коштів на рахунок п родавця.

Згідно з п.3.2 договору прода вець зобов' язався на протя зі 2-х банківських днів з момен ту підписання цього договору забезпечити передачу (поста вку) цінних паперів з власног о рахунку в цінних паперах на рахунок в цінних паперах ком ітента.

Документом, який підтвердж ує факт переходу права власн ості на цінні папери є виписк а з рахунку в цінних паперах у зберігача (п.3.3 договору).

Платіжним дорученням від 06. 12.2007р. №2516996 ПАТ АКБ «Базис»перера хував АТ «Телемовна компанія А/ТВК»грошові кошти за прост і іменні акції АТ Телерадіок омпанія «Право А/ТВК», розміщ енні в депозитарії, згідно до говору від 16.02.2007р. №К-3 (т.І,а.с.65).

06.12.2007р. між Приватним підприє мством «Тріада-Буд»(комітент ом) та Акціонерним комерційн им банком «Базис»складений а кт приймання-передачі викона них робіт до договору комісі ї від 16.02.2007р. №К-1, відповідно до п .1 якого комісіонер здійснив п осередницькі послуги коміте нту по купівлі цінних папері в, вказаних у договорі комісі ї від 16.02.2007р. №К-1.

В п.4 даного акту приймання-п ередачі виконаних робіт стор они зазначили, що роботи по до говору комісії від 16.02.2007р. №К-1 ви конані комісіонером у повном у обсязі та на умовах, вказани х комітентом (т.І, а.с.62).

22.09.2011р. АТ «Телемовна компані я А/ТВК» звернулося до господ арського суду Харківської об ласті з позовом про визнання недійсним договору купівлі- продажу цінних паперів, укла деного між АТ Телерадіокомп анія «Право А/ТВК»та АКБ «Баз ис».

Рішенням господарського с уду Харківської області від 07.12.2011р. у справі № 5023/7887/11 в задоволе нні позову відмовлено з підс тав, викладених вище (т.3, а.с. 77-94).

Перевіривши матеріали справи, правильність їх юрид ичної оцінки та застосування місцевим господарським судо м норм законодавства, апеляц ійний суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не підляг ає до задоволення з огляду на наступне.

Предметом даног о спору є визнання недійсним договору купівлі-продажу ці нних паперів від 16.02.2007р. №К-3, яки й укладений між АТ «Телераді окомпанія А/ТВК»та АКБ «Бази с», перейменованого в ПАТ «Ак ціонерний комерційний банк « Базис», та застосування насл ідків недійсності правочину шляхом зобов' язання ПП «Тр іада-Буд»повернути АТ «Телем овна компанія А/ТВК »акції АТ ТРК «Право А/ТВК»в кількості 1130шт.

В обґрунтування позовної заяви АТ «Телемовн а компанія А/ТВК»посилається на те, що, по-перше, договір куп івлі-продажу цінних паперів укладений без погодження з в ищим органом товариства - за гальними зборами акціонерів ; по-друге, на момент укладення спірного договору акціонери АТ Телерадіокомпанія «Право А/ТВК»відповідно до ст.81 ГК Ук раїни мали переважне право н а придбання акцій, що продава лись іншим акціонером; по-тре тє, 1-й відповідач не провів ро зрахунки за придбані акції, а тому, на думку позивача, право власності на акції не могло п ерейти до банку. У зв' язку з ц им позивач вважає, що оспорюв аний правочин вчинений з пор ушенням вимог ст.203ЦК України. Крім того, позивач зазначає, щ о голова правління при уклад енні договору не повідомляв його про відчуження активів товариства у вигляді акцій А Т «Телерадіокомпанія А/ТВК»в кількості 1130шт. загальною вар тістю 11300грн.

Отже, підставами позову поз ивачем визначено порушення п рав акціонерів, як АТ «Телера діокомпанія А/ТВК», так і АТ Те лерадіокомпанія «Право А/ТВК »(т.І,а.с.4-7).

Відповідно до ч.1 ст.167 ГК Укра їни корпоративні права - це пр ава особи, частка якої визнач ається у статутному капіталі (майні) господарської органі зації, що включають правомоч ності на участь цієї особи в у правлінні господарською орг анізацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активі в у разі ліквідації останньо ї відповідно до закону, а тако ж інші правомочності, передб ачені законом та статутними документами.

Акції в розумінні ст.ст. 177,179,194 ,316 Цивільного кодексу України є об' єктом права власності , і відповідно до ст.41 Конститу ції України та ст.317 Цивільног о кодексу України суб' єкт п рава власності на акції має п раво ними володіти користува тися та розпоряджатися, тобт о може без обмежень їх продав ати, обмінювати, дарувати тощ о.

Згідно зі ст. 15 Цивільного ко дексу України кожна особа м ає право на захист свого циві льного права у разі його пору шення, невизнання або оспорю вання.

Статтею 16 Цивільного кодек су України передбачено право кожної особи звернутися до с уду за захистом свого особис того немайнового або майново го права та інтересу.

Відповідно до ст.1 Господарс ького процесуального кодекс у України підприємства, уста нови, організації, інші юриди чні особи (у тому числі інозем ні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність б ез створення юридичної особи і в установленому порядку на були статусу суб'єкта підпри ємницької діяльності (далі - п ідприємства та організації), мають право звертатися до го сподарського суду згідно з в становленою підвідомчістю г осподарських справ за захист ом своїх порушених або оспор юваних прав і охоронюваних з аконом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Код ексом заходів, спрямованих н а запобігання правопорушенн ям.

Відповідно до п.11 Постанови Пленуму Верховного суду Укр аїни від 24.10.2008р. №13 «Про практику розгляду судами корпоративн их спорів»акціонери (учасник и) господарського товариства не вправі звертатися до суду за захистом прав та інт ересів інших акціонерів (уча сників) господарського товар иства та самого товариства п оза відносинами представниц тва, а також обґрунтовувати с вої вимоги порушенням прав і нших акціонерів (учасників) т овариства.

При вирішенні корпоративн ого спору господарський суд повинен встановити наявніст ь в особи, яка звернулася з поз овом, суб'єктивного матеріал ьного права або законного ін тересу, на захист якого подан о позов, а також з'ясуват и питання про наявність чи ві дсутність факту їх порушення або оспорювання. Не можна зад овольняти позовні вимоги щод о захисту права, яке може бути порушено у майбутньому і щод о якого невідомо, чи буде воно порушено, зокрема вимоги про припинення дій шляхом забор они чинити перешкоди позивач у стосовно участі у загальни х зборах на майбутнє.

Позивачем - АТ «Телерадіоко мпанія А/ТВК»при поданні поз ову та апеляційної скарги не зазначено та не доведено нал ежними та допустимими доказа ми, яким чином договір купівл і-продажу цінних паперів від 16.02.2007р. №К-3, укладений між ним та АКБ «Базис»(покупцем), поруш ує його права та охоронюваль ні законом інтереси, як суб' єкта господарювання (юридичн ої особи).

Посилання апелянта на неп овідомлення акціонерів про у кладення спірного договору, чим, на його думку, порушено п раво акціонерів на отримання інформації про господарську діяльність товариства, та на те, що спірний договір укладе ний без рішення загальних зб орів, не приймаються до уваги судовою колегією за необґру нтованістю з наступного.

Згідно зі статтею 92 ЦК Укра їни юридична особа набуває ц ивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої орган и, які діють відповідно до уст ановчих документів та закону . Порядок створення органів ю ридичної особи встановлюєть ся установчими документами т а законом. У випадках, встанов лених законом, юридична особ а може набувати цивільних пр ав та обов'язків і здійснюват и їх через своїх учасників.

Орган або особа, яка відпові дно до установчих документів юридичної особи чи закону ви ступає від її імені, зобов'яза на діяти в інтересах юридичн ої особи, добросовісно і розу мно та не перевищувати своїх повноважень.

Статтею 97 ЦК України передб ачено, що управління товарис твом здійснюють його органи. Органами управління товарис твом є загальні збори його уч асників і виконавчий орган, я кщо інше не встановлено зако ном.

Відповідно до ст. 47 Закону У країни «Про господарські тов ариства»в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин (укладення до говору купівлі продажу-цінни х паперів), виконавчим органо м акціонерного товариства, я кий здійснює керівництво йог о поточною діяльністю, є прав ління або інший орган, визнач ений статутом. Виконавчий ор ган вирішує всі питання діял ьності акціонерного товарис тва, крім тих, що віднесені до компетенції загальних зборі в і наглядової ради товарист ва. Виконавчий орган є підзві тним загальним зборам акціон ерів і наглядовій раді акціо нерного товариства та органі зовує виконання їх рішень. Ви конавчий орган діє від імені акціонерного товариства в м ежах, встановлених статутом акціонерного товариства і за коном.

Відповідно до п.9.4 Статуту АК «Телемовна компанія А/ТВК»п равління є виконавчим органо м товариства, який обираєтьс я загальними зборами товарис тва не менш як 3-х чоловік, здій снює керівництво поточною ді яльністю товариства та підзв ітний загальним зборам та сп остережній раді.

Як зазначено вище, п.9.5.2 Стат уту АТ «Телемовна компанія А /ТВК»встановлено, що голова п равління має право діяти від імені товариства та його вик онавчого органу без довірено сті; представляє товариство у відносинах з іншими юридич ними особами і громадянами; у кладає від імені товариства договори, угоди господарсько го та фінансового характеру, спрямовані на забезпечення найбільш ефективній діяльно сті товариства, виконання рі шень органів товариства; укл адає від імені товариства уг оди про купівлю та продаж цін них паперів, включаючи цінні папери, що викуплені товарис твом (т.ІІ,а.с.55-60).

Отже, Статутом АТ «Телемов на компанія А/ТВК»в редакції , чинний на момент виникнення спірних правовідносин, не пе редбачено необхідності отри мання згоди загальних зборів на укладення спірного догов ору та не встановлено обов' язку правління сповіщати акц іонерів про вчинення кожного укладеного товариством дого вору, а у п.6.2 Статуту передбаче но, що акціонер отримує інфор мацію про діяльність товарис тва на його вимогу.

Щодо посилання позивача на порушення вимог ст.81 ГПК Укра їни та порушення переважного права акціонерів АТ ТВК «Пра во А/ТВК»на придбання акцій с уд апеляційної інстанції заз начає наступне.

Частиною 3 статті 81 Господар ського кодексу України (яка д іяла станом на момент укладе ння договору купівлі-продажу акцій від 10.02.2009р.) встановлено, щ о акції закритого акціонерно го товариства розподіляютьс я між засновниками або серед заздалегідь визначеного кол а осіб і не можуть розповсюдж уватися шляхом підписки, куп уватися та продаватися на бі ржі. Акціонери закритого тов ариства мають переважне прав о на придбання акцій, що прода ються іншими акціонерами тов ариства.

Відповідно до абзаців 1, 2, 3 п ункту 32 Постанови Пленуму Ве рховного Суду України від 24.10.20 08р. № 13 „Про практику розгляду с удами корпоративних спорів” норма частини третьої статт і 81 Господарського кодексу Ук раїни, яка встановлює перева жне право акціонерів ЗАТ на п ридбання акцій, є імперативн ою, у зв'язку з чим це право не м оже бути обмежено установчим и документами ЗАТ.

Продаж акціонером ЗАТ акці й з порушенням переважного п рава не зумовлює недійсність відповідного правочину. Нас лідком такого порушення є пр аво будь-якого акціонера ЗАТ вимагати в судовому порядку переведення на нього прав та обов'язків покупця за аналог ією з нормою частини четверт ої статті 362 ЦК України (абзац 2 пункту 32 Постанови Пленуму Ве рховного Суду України).

З доданого до матеріалів с прави Статуту АТ Телерадіоко мпанії «Право А/ТВК»не вбача ється, що воно є товариством з акритого типу (приватним акц іонерним товариством), а пози вачем не надано доказів, які б підтверджували, що Акціонер не товариство Телерадіокомп анія «Право А/ТВК»є товарист вом закритого типу.

Крім того, Статут АК Телерад іокомпанії «Право А/ТВК»не м істить імперативних норм, як і б зобов' язували акціонера при продажі своєї частки спо вістити про це інших акціоне рів та надати їм переважне пр аво на їх придбання.

Відповідно до ст.28 Закону Ук раїни «Про господарські товариства»(в редакції, чинн ій на момент виникнення спір них правовідносин) акція мож е бути придбана також на підс таві договору з її власником або держателем за ціною, що ви значається сторонами, або за ціною, що склалася на фондово му ринку, а також у порядку спа дкоємства громадян чи правон аступництва юридичних осіб т а з інших підстав, передбаче них законодавством.

Згідно з п. 11 Постанови Плену му Верховного суду України « Про практику розгляду судами корпоративних спорів»акціо нери (учасники) господарсько го товариства не вправі звер татися до суду за захистом пр ав та інтересів інших акціон ерів (учасників) господарськ ого товариства та самого тов ариства поза відносинами пре дставництва, а також обґрунт овувати свої вимоги порушенн ям прав інших акціонерів (уча сників) товариства.

Відповідно до ст. 33 ГПК Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які во на посилається як на підстав у своїх вимог і заперечень.

Отже, посилання позивача н а порушення прав акціонерів АК Телерадіокомпанія «Право А/ТВК»є необґрунтованим та б езпідставним.

Відповідно до вимог статт і 655 ЦК України за договором ку півлі-продажу одна сторона (п родавець) передає або зобов'я зується передати майно (това р) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець прийма є або зобов'язується прийнят и майно (товар) і сплатити за н ього певну грошову суму.

Згідно з пунктом 4 частини 1 с татті 116 ЦК України учасники г осподарського товариства ма ють право у порядку, встановл еному установчим документом товариства та законом, здійс нити відчуження часток у ста тутному (складеному) капітал і товариства, цінних паперів , що засвідчують участь у това ристві, у порядку, встановлен ому законом.

Частинами 1 та 4 статті 5 Закон у України «Про Національну д епозитарну систему та особли вості електронного обігу цін них паперів в Україні»встано влено, що іменні цінні папери , випущені в документарній фо рмі (якщо умовами емісії спец іально не зазначено, що вони н е підлягають передачі), перед аються у порядку, встановлен ому для відступлення права в имоги (цесії). У разі відчуженн я знерухомлених іменних цінн их паперів право власності п ереходить до нового власник а з моменту зарахування їх на рахунок власника у зберігач а.

Відповідно до частин 1,3 статті 215 ЦК України підстав ою недійсності правочину є н едодержання в момент вчиненн я правочину стороною (сторон ами) вимог, які встановлені ча стинами першою - третьою, п' ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Якщо недійсність пр авочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін аб о інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених зако ном, такий правочин згідно з ч астиною 3 статті 215 ЦК України м оже бути визнаний судом неді йсним.

Стаття 203 ЦК України встано влює загальні вимоги, додерж ання яких є необхідним для чи нності правочину. Відповідно до положень зазначеної стат ті зміст правочину не може су перечити цьому Кодексу, інши м актам цивільного законодав ства, а також моральним засад ам суспільства; особа, яка вчи няє правочин, повинна мати не обхідний обсяг цивільної діє здатності; волевиявлення уча сника правочину має бути віл ьним і відповідати його внут рішній волі; правочин має бут и спрямований на реальне нас тання правових наслідків, що обумовлені ним.

З матеріалів справи вбачає ться, що сторонами договору к упівлі-продажу цінних папері в від 16.02.2007р. №К-3 виконано умови д оговору у повному обсязі, зок рема, сплачені кошти за придб ані акції, що підтверджуєтьс я платіжним дорученням від 06.1 2.2007р. №256996.(т.І,а.с.65).

Враховуючи вищевикладене суд апеляційної інстанції за значає, що при укладенні спір ного договору, сторони мали н еобхідний обсяг цивільної ді єздатності, договір спрямов аний на реальне настання пра вових наслідків та не супере чить нормам чинного законода вства України.

Отже, доводи апеляційної с карги не знайшли свого підтв ердження при перегляді оска ржуваного рішення в апеляцій ному порядку та відхиляються судовою колегією апеляційно ї інстанції за необґрунтован істю.

З огляду на викладене, апеля ційна скарга АТ «Телемовна к омпанія А/ТВК» не підлягає до задоволення, рішення господ арського суду відповідає фак тичним обставинам справи, но рмам матеріального та процес уального права і скасуванню не підлягає.

Відповідно до статті 49 Гос подарського процесуального кодексу України судові витр ати за апеляційною скаргою п окладаються на заявника апел яційної скарги - АТ «Телемов на компанія А/ТВК», м. Харків.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, ч. 1 ст. 103, с т. 105 Господарського процесуал ьного кодексу України, колег ія суддів Харківського апеля ційного суду

ПОСТАНОВИЛА:

1.Апеляційну скарг у АТ «Телемовна компанія А/ ТВК», м. Харків залишити без задоволення.

2.Рішення господарського с уду Харківської області від 07.12.2011р. у справі № 5023/7887/11 залишити б ез змін.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та мо же бути оскаржена у касаційн ому порядку протягом двадцят и днів до Вищого господарськ ого суду України.

Головуючий суддя Бородіна Л.І.

Суддя Лакіза В.В.

Суддя Хачатрян В.С.

Повний текст постан ови підписаний 27.02.2012р.

Головуючий суддя Бородіна Л.І.

Суддя Лакіза В.В.

Суддя Хачатрян В.С.

Дата ухвалення рішення01.03.2012
Оприлюднено05.03.2012
Номер документу21731289
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/7887/11

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Постанова від 01.03.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бородіна Л.І.

Рішення від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні