Ухвала
від 26.09.2011 по справі 5023/7887/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"26" вересня 2011 р. Справа № 5023/7887/11

вх. № 7887/11

Суддя господарського суду Харківської області Жигалкін І.П.

без участі представників сторін

розглянувши заяву АТ "Телемовна компанія А/ТВК" про забезпечення позову

за позовом АТ "Телемовна компанія А/ТВК", м. Харків

до 1. АКБ "Базис", м. Харків

2. ПП "Тріада-Буд", м. Харків

про визнання недійсним договору

ВСТАНОВИВ:

Позивач, АТ "Телемовна компанія А/ТВК", звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою про визнання недійсним договору № К-3 купівлі продажу цінних паперів від 16.02.2007 р. укладеного між Позивачем та АКБ "Базис" (надалі - 1. Відповідач) від свого імені і за рахунок ПП "Тріада-Буд" (надалі - 2. Відповідач); застосування наслідки недійсності правочинну шляхом зобов'язання 2. Відповідача повернути Позивачу акції АТ ТРК "Право А/ТВК" в кількості 1 130 шт. номінальної вартості 11 300,00 грн.

Разом з позовною заявою від Позивача до суду надійшла заява про забезпечення позову шляхом накладення арешту на акції прості іменні бездокументарної форми номінальної вартістю одної акції 10,00 грн., кількістю 1 130 штук, загальною номінальною вартістю 11 300,00 грн., емітентом яких є акціонерне товариство телерадіокомпанія «Право А/ТВК» код ЄДРПОУ 22722874 в тому числі: зберігачу - Публічному акціонерному товариству «Акціонерний комерційний банк «Базис» (61002, м. Харків, вул. Сумська, буд. 88, код ЄДРПОУ 19358916) заборонити вчиняти будь-які дії, пов'язані з обслуговуванням обігу всіх акцій, емітентом яких є AT ТРК «Право А/ТВК» (ідентифік. код 22722874), в тому числі вчиняти будь-які облікові операції з акціями акціонерного товариства телерадіокомпанія «Право А/ТВК», що призводять до зміни власника або передачі хоча б однієї із правомочності власника, в тому числі операції зарахування, списання, переказу, переміщення цінних паперів, на всіх рахунках у цінних паперах, відкритих у ПАТ «АКБ «Базис»; депозитарію - Відкритому акціонерному товариству «МФС» (адреса: 01032, м. Київ, вул. Вєтрова, 7-б, код ЄДРПОУ 24917996) заборонити вчиняти будь-які дії пов'язані з обслуговуванням обігу всіх акцій, емітентом яких є акціонерне товариство телерадіокомпанія «Право А/ТВК» (ідентифік. код 22722874), в тому числі із зарахуванням, списанням, переказом, переміщенням цих цінних паперів, із матеріалізацією всіх акцій. Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців Харківської міської ради (61068, м. Харків, просп. Московський, 96-а) заборонити здійснювати буд-які дії пов'язані із реєстрацією та перереєстрацією змін до статуту AT ТРК «Право А/ТВК» код ЄДРПОУ 22722874 а також будь-яких дій, пов'язаних із заміною директора або будь-яких інших органів товариства.

Свою заяву позивач обґрунтовує тим, що у разі здійснення Відповідачами дій щодо відчуження цінних паперів - простих акцій іменних, бездокументарної форми випуску, емітентом яких є AT ТРК «Право А/ТВК» код ЄДРПОУ 22722874, номінальною вартістю одного цінного паперу - 10,00 (десять) грн. 00 коп., кількістю 1 130 (одна тисяча тридцять) шт., загальною вартістю 11300,00 грн. (одинадцять тисяч триста грн.. 00 коп.) право власності на які перейшли за спірним договором купівлі-продажу, на користь третіх осіб може зробити неможливим виконання рішення у даній справі.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного суду України від 22.12.2006 N 9 забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

Точне і неухильне додержання судами України норм чинного законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову є необхідною умовою здійснення завдань судочинства, які полягають у справедливому, неупередженому та своєчасному розгляді й вирішенні справ із метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів (п. 4 зазначеної Постанови).

Заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Зважаючи на це, суд при задоволенні позову не вправі скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування (п. 10 Постанови).

За Роз'ясненням Вищого арбітражного суду України № 02-5/611 від 23.08.94 «Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову» відповідно до статті 66 Господарського процесуального Кодексу України (далі— ГПК) заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з ініціативи господарського суду як гарантія реального виконання рішення суду. Крім того слід зазначити, що перелік осіб, які вправі порушувати питання про забезпечення позову, наведений у ст. 66 ГПК, є вичерпним.

Також, забезпечення позову як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи може застосовуватись як за основним, так і за зустрічним позовом на будь-якій стадії процесу, включаючи перегляд рішення, ухвали, постанови (в подальшому- рішення) в апеляційному або у касаційному порядку.

Суд зазначає, що умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення. Отже найдоцільніше вирішувати питання забезпечення позову на стадії попередньої підготовки справи до розгляду (ст. 65 ГПК).

Про забезпечення позову господарський суд виносить ухвалу, яка надсилається або видається сторонам у справі, іншим учасникам судового процесу. Якщо відповідною ухвалою відповідачеві заборонено вчиняти певні дії, що потребуватиме вчинення дій органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими чи службовими особами, копія такої ухвали надсилається також цим органам та/або особам (ст. 87 ГПК) при цьому наказ про вжиття заходів до забезпечення позову не видається.

Форма процесуального документа, який приймається за наслідками розгляду питання про забезпечення позову, не ставиться у залежність від вирішення такого питання по суті, а тому як прийняття вимог заявника щодо вжиття заходів до забезпечення позову, так і відхилення таких вимог повинно оформлюватися ухвалою господарського суду.

Враховуючи, що забезпечення позову застосовується як гарантія задоволення законних вимог позивача, господарський суд не повинен скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба у забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились певні обставини, що спричинились до застосування заходів забезпечення позову.

Також відповідно до Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 12.12.2006 N 01-8/2776 «Про деякі питання практики забезпечення позову» при вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу (п. 1.1.), а адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення права (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії (п. 2.).

Враховуючи заявлені позовні вимоги, особливості правової природи бездокументарних цінних паперів, порядку набуття, здійснення та реалізації права на останні, особливості організаційно-правової форми Позивача та Відповідача і особливості виду юридичної особи першого, механізму набуття прав на без документарні цінні папери через юридичну конструкцію договору комісії за участю першого Відповідача, суд вважає, що заява Позивача про забезпечення позову підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву АТ "Телемовна компанія А/ТВК" (м. Харків, вул. Дерев'янка, 1-а, ЄДРПОУ 21208561) про вжиття заходів забезпечення позову задовольнити.

З метою забезпечення позову:

накласти арешт на акції прості іменні бездокументарної форми номінальної вартістю одної акції 10,00 грн., кількістю 1 130 штук, загальною номінальною вартістю 11 300,00 грн., емітентом яких є акціонерне товариство телерадіокомпанія «Право А/ТВК» код ЄДРПОУ 22722874 в тому числі:

зберігачу - Публічному акціонерному товариству «Акціонерний комерційний банк «Базис» (61002, м. Харків, вул. Сумська, буд. 88, код ЄДРПОУ 19358916) заборонити вчиняти будь-які дії, пов'язані з обслуговуванням обігу всіх акцій, емітентом яких є AT ТРК «Право А/ТВК» (ідентифік. код 22722874), в тому числі вчиняти будь-які облікові операції з акціями акціонерного товариства телерадіокомпанія «Право А/ТВК», що призводять до зміни власника або передачі хоча б однієї із правомочності власника, в тому числі операції зарахування, списання, переказу, переміщення цінних паперів, на всіх рахунках у цінних паперах, відкритих у ПАТ «АКБ «Базис»;

депозитарію - Відкритому акціонерному товариству «МФС» (адреса: 01032, м. Київ, вул. Вєтрова, 7-б, код ЄДРПОУ 24917996) заборонити вчиняти будь-які дії пов'язані з обслуговуванням обігу всіх акцій, емітентом яких є акціонерне товариство телерадіокомпанія «Право А/ТВК» (ідентифік. код 22722874), в тому числі із зарахуванням, списанням, переказом, переміщенням цих цінних паперів, із матеріалізацією всіх акцій.

Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців Харківської міської ради (61068, м. Харків, просп. Московський, 96-а) заборонити здійснювати буд-які дії пов'язані із реєстрацією та перереєстрацією змін до статуту AT ТРК «Право А/ТВК» код ЄДРПОУ 22722874, а також будь-яких дій, пов'язаних із заміною директора або будь-яких інших органів товариства.

2. Ухвала набирає чинності 26 вересня 2011 року, підлягає негайному виконанню та є виконавчим документом згідно Закону України "Про виконавче провадження".

Строк пред`явлення ухвали до виконання - один рік до «27» вересня 2012 року.

Стягувачем за даною ухвалою є АТ "Телемовна компанія А/ТВК" (м. Харків, вул. Дерев'янка, 1-а, ЄДРПОУ 21208561).

Боржниками: Публічне акціонерне товариство «Акціонерний комерційний банк «Базис»(61002, м. Харків, вул. Сумська, буд. 88, код ЄДРПОУ 19358916) та ПП "Тріада-Буд" (м. Харків, вул. Петровського, 3, ЄДРПОУ 33817251) .

Суддя Жигалкін І.П.

Дата ухвалення рішення26.09.2011
Оприлюднено24.09.2015
Номер документу50696062
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору

Судовий реєстр по справі —5023/7887/11

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Постанова від 01.03.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бородіна Л.І.

Рішення від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні