Постанова
від 06.10.2008 по справі 21/477
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

21/477

      КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД       

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8                                                            т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 06.10.2008                                                                                           № 21/477

 Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

 головуючого:          Капацин  Н.В.

 суддів:            Пашкіної С.А.

          Синиці  О.Ф.

 при секретарі:           Царук І.О.

 За участю представників:

 від позивача - не з'явився

відповідача –            1. Тяглий Д.О. (довір. № 04-687 від 16.11.07р.)

                                          2. Федоришин О.О. (довір. від 03.10.08р.)

третьої особи -             Гуріна В.В. (довір. № 1 від 03.03.08р.)

 

 розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ВАТ "Домобудівний комбінат № 3"

 на рішення Господарського суду м.Києва від 23.07.2008

 у справі № 21/477 (Мандриченко О.В.)

 за позовом                               Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс"

 до                                                   ВАТ "Домобудівний комбінат № 3"

                                                  ТОВ „Тур де фінанс”

              

            Закрите акціонерне товариство "Сучасне будівництво"

 про                                                  зобов"язання укласти договір купівлі-продажу акцій

 за зустрічним

позовом                    ВАТ "Домобудівний комбінат № 3"

до                              1. ТОВ"Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс"

2. ЗАТ "Сучасне будівництво"

про                              визнання договору купівлі-продажу акцій недійсним

ВСТАНОВИВ:

 Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс" (позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Домобудівний комбінат № 3" (Відповідач 1), Закритого акціонерного товариства "Інвестиційна компанія "Полтавщина", правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю „Тур де Фінанси” (Відповідач 2) про зобов'язання Відповідача 2 укласти з Позивачем договір купівлі-продажу акцій додаткового випуску ВАТ "Домобудівний комбінат № 3".

В свою чергу ВАТ "Домобудівний комбінат № 3" звернулося із зустрічним позовом про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій додаткового випуску ВАТ „ДБК-3” від 18.05.07р., укладених Домобудівним комбінатом № 3 із ЗАТ „Сучасне будівництво” (Третя особа) і ТОВ "Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс" (Позивачем).

Рішенням Господарського суду міста Києва  від 23.07.08р. у справі               № 21/477 відмовлено у задоволенні первісного і зустрічного позовів.

Рішення суду першої інстанції ґрунтується на тому, що загальними зборами акціонерів ВАТ "Домобудівний комбінат № 3" прийнято рішення про збільшення статутного фонду ВАТ "Домобудівний комбінат № 3" шляхом додаткового випуску акцій. В процесі розміщення акцій емітент користувався послугами торгівця цінними паперами – ЗАТ „ІК Полтавщина” (Андеррайтера).

Позивачем не дотримано порядку укладення договору, встановленого статтею 181 Господарського кодексу, а тому суд залишив без задоволення позовні вимоги ТОВ „Фінансова  компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс" про зобов'язання укласти договір купівлі-продажу акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3" додаткового випуску акцій із ЗАТ „ІК „Полтавщина”.

Залишаючи без задоволення зустрічний позов ВАТ "Домобудівний комбінат № 3" про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3" від 18.05.07р., укладених між Відповідачем 1 та Позивачем і Третьою особою суд першої інстанції вказав на те, що згідно з частиною 1 статті 28 Закону України „Про цінні папери та фондовий ринок” відкрите розміщення акцій допускається шляхом укладення цивільно-правових угод як з емітентом, так і з андеррайтером.

Оспорювані договори підписані від імені ВАТ „Домобудівний комбінат № 3” заступником генерального директора Рудницьким С.М. відповідно до довіреності № 01-281 від 27.07.06р., оспорювані угоди схвалені ВАТ                  „ДБК № 3”, про що, зокрема, свідчить прийняття останнім сплачених покупцями коштів.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду першої інстанції, ВАТ  "Домобудівний комбінат № 3" звернулося з апеляційною скаргою, в якій просить Київський апеляційний господарський суд частково скасувати рішення Господарського суду міста Києва  від 23.07.08р. у справі № 21/477, прийняти нове рішення, яким задовольнити зустрічний позов про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3".

В апеляційній скарзі Відповідач 1 вказує на те, що ВАТ "Домобудівний комбінат № 3" як емітент не вправі було укладати договори про відчуження емітованих ним акцій додаткового випуску, договори купівлі-продажу акцій додаткового випуску з ТОВ „ФК "Конгрес Ріал Істейт Фінанс" та ЗАТ „Сучасне будівництво” від імені ВАТ "Домобудівний комбінат № 3" підписані не уповноваженою особою, 22.06.07р. на засіданні правління ВАТ "Домобудівний комбінат № 3" прийнято рішення про несхвалення договорів купівлі-продажу акцій, укладених від імені ВАТ "Домобудівний комбінат           № 3” Рудницьким С.В.

          Розгляд апеляційної скарги призначено на 29.09.08р. В судове засідання апеляційної інстанції 29.09.08р. не з'явився представник ЗАТ "Інвестиційна компанія "Полтавщина", правонаступником якого є ТОВ „Тур де Фінанси”, у зв'язку з чим розгляд апеляційної скарги відкладено на 06.10.08р. В судове засідання апеляційного суду 06.10.08р. не з'явився представник позивача.

          Враховуючи, що позивач був повідомлений в попередньому засіданні про призначення до розгляду апеляційної скарги на  06.10.08р., про що в матеріалах справи є відповідна розписка, позивачем не надано заяв, клопотань про відкладення розгляду апеляційної скарги, колегія суддів вважає можливим розглянути апеляційну скаргу ВАТ "Домобудівний комбінат   № 3” без представника позивача.

Дослідивши доводи апеляційної скарги, наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів встановила наступне:

          Загальними зборами акціонерів ВАТ "Домобудівний комбінат  № 3”, які відбулися 22.03.07р., прийнято рішення про збільшення статутного фонду ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” шляхом додаткового випуску у документарній формі простих іменних акцій існуючої номінальної вартості (номінальна вартість однієї акції – 0,25 грн. кожна) у кількості 19 298 160 шт. загальною номінальною вартістю 4 824 540 грн., про що опубліковано оголошення в офіційному виданні ДКЦПФР „Бюлетень. Цінні папери України № 25 (2025) за 27.04.07р.

          В опублікованому оголошенні вказується, що адресою проведення відкритого (публічного) розміщення акцій є : м. Київ, просп. Відрадний, 103, загальний термін відкритого (публічного) розміщення акцій становить 16 календарних днів, перша черга розміщення акцій починається 10.05.07р. о 9 год. і триває 15 календарних днів до 24.05.07р. о 17 год.

          В оголошенні також зазначається, що в процесі розміщення акцій емітент користується послугами торгівця цінними паперами – ЗАТ „Інвестиційна компанія „Полтавщина”, а також доводиться до відома акціонерів, що акціонери та інші особи, які беруть участь у придбанні акцій в терміни відповідного етапу (черги) розміщення (підписки), подають заяву на ім'я андеррайтера ЗАТ „ІК „Полтавщина” в письмовій формі довільного змісту за адресою: м. Киї пр-т Відрадний, 103.

          На виконання рішення загальних зборів ВАТ  "Домобудівний комбінат № 3” (Емітент) 23.03.07р. уклав договір андеррайтингу № 1-Е із ЗАТ „Інвестиційна компанія „Полтавщина” (Андеррайтер), за умовами якого Андеррайтер зобов'язаний здійснити комплекс дій, пов'язаних з розміщенням акцій ВАТ „ДБК-3” додаткового випуску, зокрема: приймати від існуючих акціонерів Емітента та інвесторів заяви на придбання акцій додаткового випуску, укладати від імені емітента договори на продаж акцій емітента додаткового випуску, отримувати від покупців акцій додаткового випуску грошові кошти за акції. Пунктом 1.2 цього договору сторони встановили, що Андеррайтер виконує свої обов'язки на умовах договору та у відповідності з проспектом емісії акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3”.

          Відповідно до статті 38 Закону України „Про господарські товариства” збільшення статутного фонду акціонерного товариства здійснюється в порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР).

          Порядок збільшення розміру статутного фонду акціонерного товариства регламентується Положенням про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства, затвердженим рішенням ДКЦПФР від 22.02.07р. № 387, пункт 1.5 якого встановлює, що при відкритому (публічному) розміщенні акцій порядок реалізації акціонерами переважного права на придбання акцій, що випускаються додатково та передбачені до розміщення,  установлюється акціонерним товариством. Пунктом 2 глави 2 цього Положення передбачено, що загальні збори акціонерного товариства затверджують проспект емісії акцій, визначають орган, якому надаються повноваження, зокрема, щодо залучення до розміщення акцій андеррайтера, а пункт 2.10 Положення встановлює, що  перший власник здійснює сплату акцій відповідно до умов емісії.

          Згідно з протоколом № 11 від 22.03.07р. загальні збори акціонерів ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” визначили уповноваженою особою Товариства по проведенню дій щодо відкритого (публічного) розміщення акцій Голову правління – Генерального директора Товариства               Дорошенка В.О., йому надано повноваження по здійсненню персонального повідомлення акціонерів та опублікування повідомлення про прийняте загальними зборами акціонерів Товариства рішення про розміщення акцій.

Загальні збори акціонерів ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” також затвердили проспект емісії та етапи (черги) підписки (розміщення) додаткового випуску акцій, зокрема, перший етап (черга): з 10.05.07 по 24.05.07р.; другий етап (черга): з 25.05.07 по 25.05.07р.

ТОВ „Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс", як акціонер ВАТ "Домобудівний комбінат № 3”, звернулося із заявою від 15.05.07р., в якій просило продати 2 007 штук акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” додаткового випуску. Вказана заява адресована ЗАТ „Інвестиційна компанія „Полтавщина” і ВАТ "Домобудівний комбінат № 3”.

Позивач не надав доказів направлення цієї заяви ЗАТ „Інвестиційна компанія „Полтавщина”, представник Відповідача 2 в судовому засіданні апеляційного суду пояснив, що до Андеррайтера не надходила заява від позивача про бажання купити акції ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” додаткового випуску.

Враховуючи те, що згідно з інформацією про випуск акцій місцем подання заяв визначено м. Київ, проспект Відрадний, 103 і зазначено особу (андеррайтера) уповноваженого приймати заяви на придбання акцій і укладати договори купівлі-продажу акцій, отримувати грошові кошти за акції ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” додаткового випуску, встановлені строки для звернення покупців акцій на першому етапі (черги) з 10.05.07 по 24.05.07р., позивач не виконав вказані вимоги, а тому суд першої інстанції обґрунтовано відмовив у задоволенні позовних вимог ТОВ „Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс" про зобов'язання укласти із                      ЗАТ „Інвестиційна компанія „ Полтавщина” договору купівлі-продажу акцій          ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” додаткового випуску.

Рішення Господарського суду міста Києва від 23.07.08р. по даній справі в частині незадоволення зустрічного позову ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” додаткового випуску підлягає скасуванню, а зустрічний позов підлягає задоволенню виходячи з наступного:

Відповідно до проспекту емісії, затвердженого 22.03.07р. загальними зборами акціонерів ВАТ "Домобудівний комбінат № 3”, опублікованого в офіційному друкованому виданні ДКЦПФР, подання заяв акціонерами на першому етапі підписки на акції додаткової емісії ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” здійснюється на адресу ЗАТ „ІК „Полтавщина” (Андеррайтера), приймання коштів за акції і укладення договорів купівлі-продажу акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” додаткового випуску на підставі договору андеррайтингу № 1-Е від 23.03.07р. також здійснює ЗАТ „Інвестиційна компанія „ Полтавщина”.

ТОВ „Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс" та ЗАТ „Сучасне будівництво” 18 травня 2007 року уклали з ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” договори купівлі-продажу акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” додаткового випуску, що є порушенням порядку розміщення (підписки) акцій, встановленого загальними зборами ВАТ "Домобудівний комбінат                № 3”, проспектом емісії і договором андеррайтингу № 1-Е від 23.03.07р.

В пункті 1.5 Положення про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства, затвердженого рішенням ДКЦПФР встановлено, що порядок розміщення акцій і реалізація акціонерами переважного права на придбання акцій, що випускаються додатково, установлюється акціонерним товариством.

Оспорювані договори купівлі-продажу акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” зі сторони продавця підписав заступник Генерального директора Рудницький С.В.

Оскільки, емітент не наділений правом підписувати договори купівлі-продажу акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” додаткового випуску, ці договори в силу частини 1 статті 215 та частини 2 статті 203 Цивільного кодексу України є недійсними.

Крім того, згідно із законом і установчими документами, зокрема, Статутом заступник Генерального директора ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” не наділений правом підписувати від імені ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” договори купівлі-продажу акцій.

Довіреністю від 27.07.06р. заступник генерального директора ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” Рудницький С.В. наділений повноваженнями підписувати угоди і договори щодо предмету діяльності товариства, встановленого в пункті 3.2 Статуту, який визначає види господарської діяльності Товариства.

Відповідно до частини 1 статті 92 Цивільного кодексу юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів.

Безпідставними є доводи ЗАТ „Сучасне будівництво” про те, що ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” прийняло грошові кошти за продані акції і тим самим схвалило оспорювані договори.

ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” відповідно до рішення загальних зборів акціонерів від 22.03.07р. не вправі було укладати договори купівлі-продажу акцій ВАТ "Домобудівний комбінат № 3”, а тому не могло схвалити договори, укладені від його імені.

Частини 1 та 3 статті 28 Закону України „ Про цінні папери та фондовий ринок” встановлюють, що публічне (відкрите) розміщення цінних паперів здійснюється шляхом їх відчуження на підставі опублікування в засобах масової інформації або оголошення будь-яким іншим способом повідомлення про продаж цінних паперів, емітент не має права змінювати прийняте рішення  про розміщення цінних паперів у частині обсягу прав за цінними паперами, умов розміщення та кількості цінних паперів одного випуску.

При укладенні договорів купівлі-продажу акцій від 18.05.07р. ВАТ "Домобудівний комбінат № 3”, ТОВ „Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс" та ЗАТ „Сучасне будівництво” допустили порушення умов розміщення акцій, передбачених проспектом емісії, а тому ці договори не відповідають вимогам чинного законодавства і є недійсними.

Разом з тим, заявою, поданою до Господарського суду м. Києва 05.10.07р., ТОВ „Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс" визнало позовні вимоги за зустрічним позовом ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” щодо визнання недійсним договору купівлі-продажу акцій від 18.05.07р., укладеного між позивачем і відповідачем 1.

За таких обставин колегія суддів прийшла до висновку, що рішення Господарського суду міста Києва від 23.07.08р. по даній справі підлягає скасуванню частково.

          

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101-105 Господарського процесуального кодексу, суд,

ПОСТАНОВИВ:

 І. Задовольнити апеляційну скаргу ВАТ "Домобудівний комбінат № 3”.

          ІІ. Скасувати частково рішення Господарського суду міста Києва від 23.07.2008р. у справі № 21/477.

          ІІІ. Резолютивну частину рішення викласти у наступній редакції:

          1.  У задоволенні первісного позову відмовити;

          2. Зустрічний позов ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” задовольнити:

          3. Визнати недійсним договір купівлі-продажу акцій від 18 травня 2007 року, укладений між ТОВ „Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс" і ВАТ "Домобудівний комбінат № 3”.

          4. Визнати недійсним договір купівлі-продажу акцій від 18 травня 2007 року, укладений між ЗАТ „Сучасне будівництво” і ВАТ "Домобудівний комбінат № 3”.

          ІV. Стягнути з ТОВ „Фінансова компанія "Конгрес Ріал Істейт Фінанс" (м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12 Л, код ЄДРПОУ 33057111) на користь ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” (м. Київ, просп. Відрадний, 103, код ЄДРПОУ 04012773) 42,50 грн. державного мита.

          V. Стягнути з ЗАТ „Сучасне будівництво” (м. Київ, вул. Червоноармійська, 62/64, код ЄДРПОУ 32448920) на користь ВАТ "Домобудівний комбінат № 3” (м. Київ, просп. Відрадний, 103, код ЄДРПОУ 04012773) 85 грн. державного мита, в тому числі за подачу апеляційної скарги.

          VІ. Видачу наказів на виконання даної постанови доручити Господарському суду міста Києва.

VІІ. Матеріали справи № 21/477 повернути до Господарського суду міста Києва.      

 Головуючий суддя                                                                      Капацин  Н.В.

 Судді                                                                                          Пашкіна С.А.

                                                                                          Синиця  О.Ф.

 10.10.08 (відправлено)

Дата ухвалення рішення06.10.2008
Оприлюднено27.10.2008
Номер документу2175721
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/477

Постанова від 28.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Вовк І.В.

Ухвала від 16.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Вовк І.В.

Рішення від 23.07.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Постанова від 06.10.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Капацин Н.В.

Рішення від 09.11.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні