Ухвала
від 12.03.2012 по справі 1-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 309

УХВАЛА

12.03.2012 Справа №5002-22/1-2012

За позовом Фермерського го сподарства «Світлий шлях», с мт Кіровське,

до Публічного акціонерног о товариства «Крименерго», м . Сімферополь

про стягнення 20 313 000,90 грн,

Суддя Калініченко А.А.

представники:

від позивача не з' явився, повідомлений належним чином ,

від відповідача ОСОБА_1 - представник, довіреність №006-Д від 03.01.2012,

встановив:

Фермерське господарство «Світлий шлях» звернулось д о Господарського суду Автоно мної Республіки Крим із позо вною заявою до Публічного ак ціонерного товариства «Крим енерго» про стягнення 20 313 000,90 гр н.

Заявою від 06 лютого 2012 року по зивач збільшив розмір позов них вимог та просить стягнут и 29 785 470,05 грн.

Позивач явку представника у судове засідання не забезп ечив. Про час та місце судовог о засідання повідомлений нал ежним чином - рекомендовано ю кореспонденцією. Вимог суд у не виконав. Проте, 12 березня 20 12 року на адресу Господарсько го суду Автономної Республік и Крим надіслав телеграму пр о відкладення розгляду справ и, у зв' язку з хворобою позив ача.

Але, суд відхиляє вказане кл опотання позивача, не вбачає підстав для відкладення роз гляду справи з огляду на наст упне.

Пунктом 3.9.2. Постанови Пленум у Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни судами першої інстанції » визначено, що у випадку нез'я влення в засідання господарс ького суду представників обо х сторін або однієї з них спра ва може бути розглянута без ї х участі, якщо неявка таких пр едставників не перешкоджає в ирішенню спору.

Господарський суд з урахув анням обставин конкретної сп рави може відхилити доводи у часника судового процесу - пі дприємства, установи, органі зації, іншої юридичної особи , державного чи іншого органу щодо відкладення розгляду с прави у зв'язку з відсутністю його представника (з причин, п ов'язаних з відпусткою, хворо бою, службовим відрядженням, участю в іншому судовому зас іданні і т. п.). При цьому господ арський суд виходить з того, щ о у відповідних випадках так ий учасник судового процесу не позбавлений права і можли вості забезпечити за необхід ності участь у судовому засі данні іншого представника зг ідно з частинами першою - п'ято ю статті 28 ГПК, з числа як своїх працівників, так і осіб, не по в'язаних з ним трудовими відн осинами. Неможливість такої заміни представника і неможл ивість розгляду справи без у часті представника підлягає доведенню учасником судовог о процесу на загальних підст авах (статті 32 - 34 ГПК), причому ві дсутність коштів для оплати послуг представника не може свідчити про поважність прич ини його відсутності в судов ому засіданні.

Отже, суд звертає увагу на т е, що позивач не обмежений у мо жливості доручення представ ництва інтересів підприємст ва іншій компетентній особі шляхом оформлення відповідн ої довіреності.

Ухвалою Господарського су ду Автономної Республіки Кри м від 01 березня 2012 року позивач а зобов' язано сплати судови й збір за подання позовної за яви до Господарського суду А втономної Республіки Крим ві дповідно до статті 4 Закону Ук раїни «Про судовий збір» та н адати докази з такої сплати т а надано відстрочку сплати с удового збору за подання поз овної заяви до Господарськог о суду Автономної Республіки Крим до 12 березня 2012 року.

На час розгляду справи пози вачем не надано доказів щодо сплати судового збору за под ання позовної заяви до Госпо дарського суду Автономної Ре спубліки Крим.

В пункті 6 Інформаційного ли ста Вищого господарського су ду України від 21.11.2011 р. N 01-06/1625/2011 «Про деякі питання практики заст осування Закону України «Про судовий збір», зазначено, що ч астиною першою статті 8 Закон у передбачена можливість, зо крема, відстрочення судом сп лати судового збору на певни й строк, але не довше ніж до ух валення судового рішення у с праві. Якщо строк, на який нада но таку відстрочку, закінчив ся, а сплату судового збору зд ійснено не було, господарськ ий суд з урахуванням конкрет них обставин справи може сво єю ухвалою продовжити цей ст рок (але не довше, ніж до прийн яття судового рішення у спра ві), або звільнити сторону від сплати судового збору (части на друга тієї ж статті Закону ), або залишити позов без розгл яду на підставі пункту 5 части ни першої статті 81 Господарсь кого процесуального кодексу України.

Додатково слід зазначити, щ о для всебічного, повного та о б' єктивного розгляду справ и ухвалами Господарського су ду Автономної Республіки Кри м від 18.01.2012, 06.02.2012 та 01.03.2012 позивача зо бов' язано надати детальний розрахунок суми упущеної ви годи та додати до нього відпо відні документи, розрахунок повинен містити наступну інф ормацію (по кожному об' єкту відключення окремо): об' єкт постачання електричної енер гії, який відключено; дата від ключення із посиланням на ві дповідний документ; обґрунту вання протиправності відклю чення із посиланням на відпо відний судовий акт, або інше о бґрунтування; характер госпо дарської діяльності, яка зді йснювалась на цьому об' єкті ;показники господарської дія льності (обсяги виробництва) на цьому об' єкті, підтвердж ені документально; відомості щодо контрагентів, які одерж ували продукцію з кожного ко нкретного об' єкту;посиланн я на документи, якими були офо рмлені договірні відносини з контрагентами, в тому числі в изначали обсяг продукції, як ий зобов' язаний придбати ко нтрагент; листування з контр агентом за результатами пору шення умов відповідного дого вору, у зв' язку з припинення м виробничої діяльності. Над ати докази сплати судового з бору у розмірі 2% від суми позо вних вимог, але не більше 64 380,00 г рн з урахуванням суми держав ного мита 25 500,00 грн.

Проте, в судове засідання пр изначене на 12 березня 2012 року п озивач не з' явився, вимог су ду не виконав, витребуваних д окументів не надав.

Відповідно до пункту 5 части ни 1 статті 81 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни господарський суд залишає позов без розгляду якщо пози вач без поважних причин не по дав витребувані господарськ им судом матеріали, необхідн і для вирішення спору, або пре дставник позивача не з' явив ся на виклик у засідання госп одарського суду і його нез' явлення перешкоджає вирішен ню спору.

В своїх роз' ясненнях від 23 .08.1994р. № 02-5/612 «Про деякі питання пр актики застосування статей 8 0 та 81 Господарського процесуа льного кодексу України» през идія Вищого арбітражного суд у України зазначила, що при ви рішенні питання щодо залишен ня позову без розгляду госпо дарським судам слід мати на у вазі, що застосування пункту 5 статті 81 ГПК України можливо лише за наявності таких умов : витребувані документи чи яв ка представника позивача дій сно необхідні для вирішення спору; позивач не подав витре бувані документи чи не напра вив свого представника в зас ідання господарського суду б ез поважних причин. Отже, перш ніж залишити позов без розгл яду господарський суд зобов' язаний з'ясувати причини нев иконання його вимог позиваче м і об'єктивно оцінити їх пова жність.

Суд вважає, що неявка позива ча в судове засідання призна чене на 12 березня 2012 року без по важних причин, ненадання ост аннім витребуваних судом док ументів та закінчення строку , на який надано відстрочку на сплату судового збору за под ання позовної заяви до Госпо дарського суду Автономної Ре спубліки Крим робить неможли вим з' ясування у повній мір і обставин справи, надання оц інки правовому змісту заявле них позовних вимог, що у свою ч ергу унеможливлює розгляд сп рави по суті із прийняттям ві дповідного рішення у встанов лені процесуальним законода вством строки.

Зазначене є підставою для з алишення позову без розгляду .

Також, слід зазначити, що за лишення позову без розгляду - це форма закінчення госпо дарських справ без винесення рішення, яка дає право позива чу на повторне звернення до с уду з такою самою заявою.

При подачі позовної заяви п озивачем сплачено державне м ито відповідно до Декрету Ка бінету міністрів України «Пр о державне мито» у розмірі 25 500 ,00 грн меморіальним ордером №2 0188262 від 31 жовтня 2011 року.

Але, з 01 листопада 2011 року всту пив у чинність Закон України «Про судовий збір», відповід но до якого сплачена сума суд ового збору повертається за ухвалою суду в разі: 1) зменшен ня розміру позовних вимог а бо внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встан овлено законом; 2) повернення з аяви або скарги; 3) відмови у ві дкритті провадження у справі ; 4) залишення заяви або скарг и без розгляду (крім випадків , якщо такі заяви або скарги з алишені без розгляду у зв'я зку з повторним неприбуттям позивача або за його клопота нням); 5) закриття провадження у справі (стаття 7 Закону Украї ни «Про судовий збір»).

Оскільки, позовна заява зал ишена без розгляду, у зв' язк у з закінченням строку, на яки й надано відстрочку на сплат у судового збору за подання п озовної заяви до Господарськ ого суду Автономної Республі ки Крим, відповідно до пункту 4 статті 7 Закону України «Про судовий збір», суд повертає п озивачу державне мито у розм ірі 25 500,00 грн сплачене меморіал ьним ордером №20188262 від 31 жовтня 2011 року.

На підставі викладеного, ке руючись пунктом 5 частиною 1 ст атті 81, статтею 86 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, суд

ухвалив:

Позов залишити без розгляд у.

Повернути Фермерському го сподарству «Світлий шлях» (в ул. Кірова, 17, смт Кіровське, АР Крим, 97300, банківські реквізити відсутні, ЄДРПОУ 30123228) з державн ого бюджету м. Сімферополя (от римувач - місцевий бюджет м . Сімферополя 22090200, р/рахунок 311150957 00002, ЄДРПОУ 34740405, МФО 824026 в ГУ ДКУ в АР Крим, призначення платежу: «г оспошлина. хоз. суд АР Крим. Ф/Х «Светлый путь» ч/з Прищепова Н.М) 25 500,00 грн державного мита, сп лаченого меморіальним ордер ом №20188262 від 31 жовтня 2011 року, ориг інал меморіального ордеру №2 0188262 від 31 жовтня 2011 року на суму 25 500,00 грн знаходиться у матеріал ах справи №5002-22/1-2012, аркуш справи 9.

Видати довідку.

Суддя Господарсько го суду

Автономної Республіки Кр им Кал ініченко А.А.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення12.03.2012
Оприлюднено16.03.2012
Номер документу21838389
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1-2012

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

Ухвала від 01.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

Ухвала від 05.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні