Постанова
від 16.09.2008 по справі 2-а-1612/08
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

16.09.08 Справа №2-а-1612/08

Окружний адміністр ативний суд Автономної Респу бліки Крим у складі головуюч ого судді Маргарітова М.В. ,

при секретарі Силантьєвої О.А.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Прокурора Лені нського району АРК в інтере сах держави в особі Відділе ння виконавчої дирекції Фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків на вироб ництві та професійних захвор ювань у м. Керч АР Крим

до Районного підприємств а водопровідно-каналізаційн ого господарства

про стягнення заборговано сті в сумі 29252,74 грн.

за участю:

прокурора - не з' явився

позивача - не з' явився

відповідача - не з'явився

Суть спору: Прокурор Ленінс ького району АР Крим в інтере сах держави в особі Відділен ня виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробн ицтві і професійних захворюв ань України у місті Керч АР Кр им звернувся до Окружного ад міністративного суду АР Крим з позовними вимогами до відп овідача про стягнення заборг ованості в сумі 29252,74 грн. та дер жмита на користь держави. Поз овні вимоги мотивовані тим, щ о позивач всупереч вимогам З акону України «Про загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування від нещасног о випадку на виробництві і пр офесійного захворювання, які потягли втрату працездатнос ті» №1105-ХІV від 23.09.1999р. (далі Закон №1105) своєчасно не здійснював в ідрахування страхових внеск ів, в результаті чого виникла недоїмка перед позивачем, як а підлягає стягненню з відпо відача у судовому порядку.

Позивач явку представника до судового засідання не заб езпечив, про час слухання спр ави належним чином повідомле ний, надіслав клопотання про відкладення розгляду справи в зв' язку з находженням пре дставника у відрядженні.

Відповідач заперечення на позов та докази, які підтверд жують його доводи до суду не н адіслав, явку представника у судове засідання не забезпе чив, про час та день його прове дення був повідомлений належ ним чином, у зв' язку з чим суд вважає можливим розглянути справу на підставі наявних д оказів відповідно до ч. 6 ст. 71 К АС України.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши наявні доказ и, суд

ВСТАНОВИВ:

Районне підприємство во допроводно - каналізаційного господарства є платником ст рахових внесків до Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків на виробництв і та професійних захворювань України.

За відповідачем числиться заборгованість по сплаті ст рахових внесків до Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків на виробництв і та професійних захворювань України у сумі 29252,74 грн., що підт верджується розрахунковою в ідомістю за 2007 рік (а.с. 7).

Суд вважає вимоги позивача обґрунтованими і такими що п ідлягають задоволенню з наст упних підставах.

Згідно до ст.15 Закону Україн и «Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня від нещасного випадку на в иробництві та професійного з ахворювання, які спричинили втрату працездатності» від 2 3.09.1999р. № 1105-ХIY страхування від не щасного випадку здійснює Фон д соціального страхування ві д нещасних випадків - неком ерційна самоврядна організа ція, що діє на підставі статут у, який затверджується її пра влінням. Фонд соціального ст рахування від нещасних випа дків є юридичною особою, має печатку із зображенням Держа вного Герба України та своїм найменуванням, а також ембле му, яка затверджується його п равлінням.

Згідно ст. 25 вказаного вище З акону України усі види страх ових виплат і соціальних пос луг застрахованим та особам, які перебувають на їх утрима нні, а також усі види профілак тичних заходів, передбачених ст.ст. 21, 22 цього Закону, провадя ться Фондом соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України за р ахунок грошових коштів цього Фонду.

Ст. 46 Закону передбачає, що Фо нд соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві провадить збір та ак умулювання страхових внескі в, має автономну, незалежну ві д будь-якої іншої, систему фін ансування. Як основне джерел о фінансування Фонду соціаль ного страхування від нещасни х випадків Закон передбачає внески роботодавців: для під приємств - з віднесенням на валові витрати виробництва, для бюджетних установ та орг анізацій - з асигнувань, вид ілених на їх утримання та заб езпечення.

Кошти на здійснення страху вання від нещасного випадку не включаються до складу Дер жбюджету України, використов уються виключно за їх прямим призначенням і зараховуютьс я на єдиний централізований рахунок Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків в установах банків, визна чених Кабінетом Міністрів Ук раїни, або спеціалізованого банку, який обслуговує фонди соціального страхування.

Обов'язок роботодавця (стра хувальника) своєчасно і повн істю сплачувати в установлен ому порядку страхові внески до Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків з акріплена в п.2 ч.2 ст. 45 вказаног о вище Закону.

Відповідно до ст. 55 Закону сп ори щодо сум страхових внеск ів, а також щодо розміру шкоди та прав на її відшкодування, н акладення штрафів і з інших п итань вирішуються в судовому порядку.

Оскільки компетенція орга ну стягнення не обмежується Законом України №2181 від 21.12.2000р. „ Про порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами і державними ці льовими фондами”, а припуска є наявність компетенції, вст ановлюваної іншими законами , то згідно положень ст. 55 Закон у №1105 Фонд соціального страху вання від нещасних випадків є не тільки контролюючим орг аном, але і органом стягнення з правом звернення в суд по ст ягненню недоїмки.

Оскільки відповідач через закон зобов'язаний своєчасн о і в повному розмірі сплачув ати страхові внески, позов пр о стягнення заборгованості п ідлягає задоволенню.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 160-163, 167 КАС України , суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Районного підпр иємства водопровідно - канал ізаційного господарства (98245, А Р Крим, Ленінський район, смт. Леніне, вул. Трудова, буд. 8, ТО Б О КРД АППБ «Райффайзен Банк А валь» м. Сімферополь, р/р 260008015, МФ О 324021 ОКПО 32351926) на користь Відділ ення виконавчої дирекції Фон ду соціального страхування в ід нещасного випадку на виро бництві і професійних захвор ювань у місті Керч АР Крим (р/р 26000135133001 філія ВАТ «МКБ» «КРД» м.С імферополь, МФО 384685, ОКПО 30985158) заб оргованість у сумі 29252,74 грн.

Постанова набирає за конної сили через 10 днів з дня проголошення у разі неподан ня заяви про апеляційне оска рження (апеляційної скарги).

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження апеля ційна скарга не подана, поста нова набуває законної сили ч ерез 20 днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Протягом 10 днів з дня прогол ошення постанови до Севастоп ольського апеляційного адмі ністративного суду через Окр ужний адміністративний суд А втономної Республіки Крим мо же бути подана заява про апел яційне оскарження, після под ачі якої протягом 20 днів може бути подана апеляційна скарг а.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться в строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя Окружного

адміністративного суду

Автономної Республіки Кри м Маргарітов М.В.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення16.09.2008
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу2183950
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1612/08

Ухвала від 13.01.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Дякович В.П.

Постанова від 02.06.2008

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Кашпур О.В.

Постанова від 30.01.2009

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Т.М.

Постанова від 12.01.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Смілянець Е.С.

Постанова від 16.09.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Маргарітов М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні