Постанова
від 01.02.2012 по справі 2а-0870/11756/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2012 року ( о 15 год. 18 х в.) Справа № 2 а-0870/11756/11

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі

головуючого судді Батрак І .В.

за участю секретаря судово го засідання Тєтєрєвої К.О.

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом Державної подат кової інспекції у Орджонікід зевському районі м. Запоріжж я

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Компанія м еталпроект»

про стягнення податкового боргу

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2011 року Державна по даткова інспекція у Орджонік ідзевському районі м. Запорі жжя (далі - ДПІ у Орджонікідз евському районі м. Запоріжжя , позивач) звернулась до Запор ізького окружного адміністр ативного суду (далі - суд) із позовом до Товариства з обме женою відповідальністю «Ком панія метал проект» (далі - Т ОВ «Компанія металпроект», в ідповідач), в якому просить ст ягнути з відповідача кошти у сумі податкового боргу по по датку на додану вартість у су мі 4 520,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтову є Законом України «Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 №2181-III (у редакц ії чинній на час виникнення с пірних правовідносин, далі - З акон №2181-ІІІ), Податковим кодек сом України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі - ПК України) та зазначає, що ві дповідач за даними карток ос обових рахунків має податков ий борг 4 520,00 грн. Позивачем вжив алися заходи щодо стягнення податкової заборгованості у встановленому законодавств ом порядку, проте борг у добро вільному порядку відповідач ем не сплачено. На час розгляд у справи у суді заборгованіс ть відповідачем не погашена, а тому підлягає примусовому стягненню у судовому порядк у. На підставі викладеного, пр осить позов задовольнити та стягнути з відповідача вищев казану суму заборгованості.

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, п роте 01.02.2012 надав суду клопотанн я про розгляд справи за його в ідсутності. Позовні вимоги п ідтримує у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про причини неприбуття су д не повідомив, про час та дату судового засідання повідомл явся належним чином. Запереч ення на адресу суду від відпо відача не надходили.

Згідно ч.4 ст.33 КАС України у р азі ненадання особами, які бе руть участь у справі, інформа ції щодо їх поштової адреси с удовий виклик або судове пов ідомлення надсилаються, зокр ема, юридичним особам - за адре сою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єд иному державному реєстрі юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за так ою адресою вважається, що суд овий виклик або судове повід омлення вручене їм належним чином.

Відповідно до ч.4 ст.128 Кодекс у адміністративного судочин ства України (далі - КАС Укра їни) у разі неприбуття відпов ідача, належним чином повідо мленого про дату, час і місце с удового розгляду, без поважн их причин розгляд справи мож е не відкладатися і справу мо же бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву по суті без участі сторін, з а наявними у справі матеріал ами.

У зв' язку із неявкою у судо ве засідання всіх осіб, які бе руть участь у справі, на підст аві приписів ч.6 ст.12 та ч.1 ст.41 КА С України фіксування судовог о засідання за допомогою зву козаписувального технічног о засобу не здійснювалося.

Розглянувши матеріали спр ави, судом встановлені насту пні обставини.

ТОВ «Компанія металпроект » (ідентифікаційний код 36977577) за реєстроване як юридична особ а 22.02.2010 виконавчим комітетом За порізької міської ради, що пі дтверджується витягом з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців.

15.12.2010 відповідач до ДПІ у Ордж онікідзевському районі м. За поріжжя було подано декларац ію №9005516008, відповідно до якої пі дприємством самостійно були визначені податкові зобов'я зання з податку на додану вар тість за листопад 2010 року у роз мірі 2 179,00 грн. (код рядка 27).

20.01.2011 ТОВ «Компанія металпрое кт» до відповідача було пода но декларацію №149748, відповідно до якої підприємством самос тійно були визначені податко ві зобов'язання з податку на д одану вартість за січень 2011 ро ку у розмірі 2 337,00 грн. (код рядка 27).

Посадовими особами ДПІ у Ор джонікідзевському районі м. Запоріжжя проведено камерал ьну перевірку даних, задекла рованих відповідачем у подат ковій звітності з податку на додану вартість, за результа тами якої складено акт від 03.06.2 011 №601/0636977577 (далі - Акт №601/16/36977577). П ід час перевірки встановлено порушення відповідачем пп.49.1 8.1 п.49.18 ст.49, п.203.1 ст.203 ПК України, а с аме: неподання податкової зв ітності з податку на додану в артість за період з січня по к вітень 2011 року. Із вказаним акт ом ознайомлено уповноважено го представника відповідача , про що свідчить його підпис у відповідній графі Акту №601/16/36977 577.

На підставі акту перевірки та з урахуванням виявлених п орушень позивачем винесено п одаткові повідомлення-рішен ня від 10.06.2011 №0001721601/0, яким відповід ачу нараховано штрафні санкц ії з податку на додану вартіс ть у розмірі 4,00 грн. Вказане по даткове повідомлення-рішенн я вручено уповноваженому пре дставнику відповідача.

Матеріалами справи встано влено, що позивачем вживалис я заходи щодо стягнення пода ткової заборгованості у вста новленому законодавством по рядку, а саме на адресу відпов ідача була направлена податк ова вимога від 10.01.2011 №47, але повер нулась до податкового органу із відповідною відміткою по штового відділення.

Відповідно до довідки про з аборгованість станом на 01.02.2012 Т ОВ «Компанія металпроект» ма є податкову заборгованість п о податку на додану вартість у сумі 4 520,00 грн.

Зважаючи на несплату у добр овільному порядку відповіда чем вказаної податкової забо ргованості ДПІ у Орджонікідз евському районі м. Запоріжжя звернулась до суду.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши норми за конодавства, суд вважає позо вні вимоги такими, що підляга ють задоволенню у повному об сязі з наступних підстав.

Як встановлено пп. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 З акону №2181-ІІІ, яким регулювавс я порядок адміністрування по датків, зборів (обов' язкови х платежів) під час виникненн я податкового боргу, платник податків самостійно обчислю є суму податкового зобов'яза ння, яку зазначає у податкові й декларації.

Відповідно до п. 5.1 ст. 5 Закону №2181-ІІІ податкове зобов'язанн я, самостійно визначене плат ником податків у податковій декларації, вважається узгод женим з дня подання такої под аткової декларації і не може бути оскаржене платником по датків в адміністративному а бо судовому порядку. Зазначе не податкове зобов'язання не може бути оскаржене платник ом податків в адміністративн ому або судовому порядку. Якщ о у майбутніх податкових пер іодах платник податків самос тійно виявляє помилки у пока зниках раніше поданої податк ової декларації, такий платн ик податків має право надати уточнюючий розрахунок.

Підпунктом 5.3.1 ст. 5 Закону №2181-І ІІ передбачено обов' язок пл атника податків самостійно с платити суму податкового зоб ов'язання, зазначену у подані й ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім д нем відповідного граничного строку, передбаченого підпу нктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податков ої декларації.

Із матеріалів справи вбача ється, що відповідачем самос тійно були визначені податко ві зобов'язання з податку на д одану вартість за листопад 2010 року, які у встановлені закон одавством строки не сплачено .

Відповідно до пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 За кону №2181-ІІІ узгоджена сума по даткового зобов' язання, не сплачена платником податків у строки визначені цим закон ом визнається сумою податков ого боргу платника податків.

Відповідно до п.1 Прикінцеви х положень ПК України від 02.12.2010 № 2755-VI він набрав чинності з 1 січ ня 2011 року.

Пунктом 46.1 ст. 46 ПК України виз начено, що податкова деклара ція, розрахунок (далі - податко ва декларація) - документ, що п одається платником податків (у тому числі відокремленим п ідрозділом у випадках, визна чених цим Кодексом) контролю ючому органу у строки, встано влені законом, на підставі як ого здійснюється нарахуванн я та/або сплата податкового з обов'язання, чи документ, що св ідчить про суми доходу, нарах ованого (виплаченого) на кори сть платників податків - фізи чних осіб, суми утриманого та /або сплаченого податку.

За приписами ст. 49 ПК України податкова декларація подаєт ься за звітний період в устан овлені цим Кодексом строки о ргану державної податкової с лужби, в якому перебуває на об ліку платник податків. Платн ик податків зобов'язаний за к ожний встановлений цим Кодек сом звітний період подавати податкові декларації щодо ко жного окремого податку, плат ником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно в ід того, чи провадив такий пла тник податку господарську ді яльність у звітному періоді.

Податкові декларації, крім випадків, передбачених цим К одексом, подаються за базови й звітний (податковий) період , що дорівнює, зокрема, календа рному місяцю (у тому числі в ра зі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календар них днів, що настають за остан нім календарним днем звітног о (податкового) місяця.

Відповідно до пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 П К України платник податків з обов'язаний сплачувати подат ки та збори в строки та у розмі рах, встановлених цим Кодекс ом та законами з питань митно ї справи.

Платник податків зобов'яза ний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, за значену у поданій ним податк овій декларації, протягом 10 ка лендарних днів, що настають з а останнім днем відповідного граничного строку, передбач еного цим Кодексом для подан ня податкової декларації, кр ім випадків, встановлених ци м Кодексом (п. 57.1 ст.57 ПК України) .

Із матеріалів справи вбача ється, що ТОВ «Компанія метал проект» до відповідача було подано декларацію №149748, відпов ідно до якої підприємством с амостійно були визначені под аткові зобов'язання з податк у на додану вартість за січен ь 2011 року. Проте, у визначений з аконодавством строк відпові дач свої податкові зобов' яз ання не сплатив.

Згідно пп. 54.3.1 п.54.3 ст.54 ПК Україн и контролюючий орган зобов'я заний самостійно визначити с уму грошових зобов'язань, зме ншення (збільшення) суми бюдж етного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'єм ного значення об'єкта оподат кування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість п латника податків, передбачен их цим Кодексом або іншим зак онодавством, зокрема, якщо пл атник податків не подає в уст ановлені строки податкову (м итну) декларацію

Неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'яза ними нараховувати та сплачув ати податки, збори податкови х декларацій (розрахунків), - т ягнуть за собою накладення ш трафу в розмірі 170 гривень, за к ожне таке неподання або несв оєчасне подання (п.120.1 ст.120 ПК Ук раїни).

Згідно з п. 7 підрозділу 10 роз ділу XX ПК України штрафні санк ції за порушення податкового законодавства за період з 1 сі чня по 30 червня 2011 року застосо вуються у розмірі не більше 1 г ривні за кожне порушення.

Аналізуючи вище викладені норми, суд вважає, що позиваче м правомірно та у відповідно сті до приписів чинного зако нодавства нараховані штрафн і санкції відповідачу за неп одання податкової звітності з податку на додану вартість за період з січня по квітень 2 011 року.

У разі визначення грошовог о зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазна ченими у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пунк ту 54.3 статті 54 цього Кодексу, пл атник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму гро шового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настаю ть за днем отримання податко вого повідомлення-рішення, к рім випадків, коли протягом т акого строку такий платник п одатків розпочинає процедур у оскарження рішення контрол юючого органу (п.57.3 ст.57 ПК Украї ни).

При цьому, згідно п.56.1 ст.56 ПК У країни рішення, прийняті кон тролюючим органом, можуть бу ти оскаржені в адміністратив ному або судовому порядку.

Відповідачем податкове по відомлення-рішення від 10.06.2011 №00 01721601/0 та податкова вимога оскар жені не були ні у адміністрат ивному, ні у судовому порядку , доказів протилежного відпо відач суду не надав.

Згідно пп. 14.1.175. п.14.1 ст.14 ПК Украї ни податковий борг - сума грош ового зобов'язання (з урахува нням штрафних санкцій за їх н аявності), самостійно узгодж еного платником податків або узгодженого в порядку оскар ження, але не сплаченого у вст ановлений цим Кодексом строк , а також пеня, нарахована на с уму такого грошового зобов'я зання.

Органи державної податков ої служби, відповідно до пп. 20.1. 18 п. 20.1 ст. 20 ПК України мають прав о звертатися до суду щодо стя гнення коштів платника подат ків, який має податковий борг , з рахунків у банках, обслугов уючих такого платника, на сум у податкового боргу або його частини.

Відповідно до пп. 95.1 - 95.2. ст. 95 П К України орган державної по даткової служби здійснює за платника податків і на корис ть держави заходи щодо погаш ення податкового боргу таког о платника податків шляхом с тягнення коштів, які перебув ають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом про дажу майна такого платника п одатків, яке перебуває у пода тковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків про вадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня наді слання такому платнику подат кової вимоги.

Із матеріалів справи випли ває, що на час розгляду у суді ТОВ «Компанія металпроект» м ає податкову заборгованість має податкову заборгованіст ь по податку на додану вартіс ть у сумі 4 520,00 грн.

На момент розгляду справи в суді, вказана сума податково ї зобов' язання відповідаче м не сплачена, заборгованіст ь перед бюджетом не погашена . Під час розгляду справи відп овідач проти позову не запер ечив, доводи позивача не спро стував.

Згідно ст. 11 КАС України, розг ляд і вирішення справ в адмін істративних судах здійснюєт ься на засадах змагальності сторін та свободи в наданні н ими суду своїх доказів і у дов еденні перед судом їх переко нливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення.

На підставі викладеного, су д дійшов висновку, що заявлен і позивачем вимоги є такими, щ о підлягають частковому задо воленню.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

Керуючись ст.ст. 158-163 КАС Украї ни, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити у повному обсяз і.

Стягнути із рахунків у банк ах та за рахунок готівки, що на лежить платнику податків Тов ариству з обмеженою відповід альністю «Компанія металпро ект» (ідентифікаційний код 3697 75776) на користь Державного бюдж ету Орджонікідзевського рай ону м. Запоріжжя (р/р 31118029700007, код п латежу 14010100, код отримувача 34677145, Г УДКУ у Запорізькій області, М ФО 813015) податковий борг з подат ку на додану вартість в розмі рі 4 520,00 грн. (чотири тисячі п' я тсот двадцять грн. 00 коп.).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скасо вано, набирає законної сили п ісля повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті а пеляційного провадження або набрання законної сили ріше нням за наслідками апеляційн ого провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України - з дня складення її в повному обсязі, апеляцій ної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осі б, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя (під пис) І.В.Батра к

Постанова виготовлена та п ідписана у повному обсязі 02.02.20 12.

Постанова не набрала закон ної сили.

Суддя І.В.Батрак

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.02.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21947259
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/11756/11

Постанова від 01.02.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 11.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 16.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні