Ухвала
від 16.02.2012 по справі 2а-4365/11/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-4365/11/2670 Голо вуючий у 1-й інстанції: Огурцо в О.П.

Суддя-доповідач: Шурко О .І.

У Х В А Л А

Іменем України

"16" лютого 2012 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у склад і колегії суддів:

головуючого Шурка О.І.,

суддів Степанюка А.Г., Васил енка Я.М.,

при секретарі Киричуку Р.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу товариства з обмеж еною відповідальністю "Голде н Хаус" на постанову Окружно го адміністративного суду мі ста Києва від 02 червня 2011 р. у сп раві за адміністративним поз овом товариства з обмеженою відповідальністю "Голден Хау с" до Державної податкової ін спекції у Дарницькому районі міста Києва, Головного управ ління Державного казначейст ва України у м. Києві про скасу вання податкових повідомлен ь-рішень, зобов'язання вчинит и певні дії та стягнення кошт ів, -

В С Т А Н О В И В :

Постановою Окружного адміністративного суду міст а Києва від 02 червня 2011 р. вказан ий позов залишено без задово лення.

Позивач, не погоджуючись з д аним рішенням суду, подав апе ляційну скаргу, в якій, посила ючись на порушення судом пер шої інстанції норм матеріаль ного та процесуального права , просить скасувати оскаржув ану постанову та ухвалити но ве рішення, яким задовольнит и позовні вимоги повністю.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевірив ши матеріали справи, доводи а пеляційної скарги вважає, що апеляційна скарга задоволен ню не підлягає, виходячи з нас тупного.

Як вбачається з матеріалів справи, 09.04.2010 позивачем було по дано до ДПІ у Дарницькому рай оні м. Києва декларацію з пода тку на додану вартість за лют ий 2010 року та заяву про поверне ння суми бюджетного відшкоду вання, в якій позивач просив з дійснити бюджетне відшкодув ання у розмірі 919 953,00 грн.

В період з 12.04.2010 по 23.04.2010 ДПІ у Дар ницькому районі міста Києва було проведено документальн у невиїзну (камеральну) перев ірку податкової декларації з податку на додану вартість п озивача за лютий 2010 року, за рез ультатами якої складено акт № 2726/07-10/33594435 від 23.04.2010.

Так, вказаною перевіркою вс тановлено безпідставне заяв лення підприємством суми бюд жетного відшкодування у розм ірі 919 953,00 грн., оскільки протяго м останніх дванадцяти місяці в останній мав обсяги оподат ковуваних операцій у сумі 79 973,0 0 грн., чим було порушено підпу нкт 7 .7 11 пункту 7.7 статті 7 Закону України "Про податок на додан у вартість" та п.п. 5.12.2, 5.12.4 п. 5.12 р. 5 По рядку заповнення та подання податкової декларації з пода тку на додану вартість затве рдженого наказом ДПА України № 166 від 30.05.1997 (у редакції наказу в ід 15.06.2005 № 213) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції Украї ни 30.06.2005 за № 702/10982.

На підставі акту перевірки ДПІ у Дарницькому районі міс та Києва винесено податкове повідомлення-рішення №0000230710/0/15456 від 29.04.2010 року, яким ТОВ "Голден Х аус" відмовлено у наданні бюд жетного відшкодування з пода тку на додану вартість за лют ий 2010 року у розмірі 919 953,00 грн.

За результатами оскарженн я позивачем вказаного податк ового повідомлення-рішення д о відповідача, його скарги бу ли залишені без задоволення та винесені нові податкові п овідомлення-рішення за № 0000230710/1 від 12.07.2010 року та за № 0000230710/2 від 05.10.201 0 року.

Суд першої інстанції, відмо вляючи у задоволенні позову, прийшов до висновку про те, що оскільки позивач протягом о станніх дванадцяти місяців м ав обсяги оподатковуваних оп ерацій у сумі 79 973,00 грн., то він не мав права на бюджетне відшко дування у розмірі 919 953,00 грн., до т ого ж зазначений податковий кредит було формовано не в ре зультаті придбання основних фондів, а в результаті здійсн ення незавершених капітальн их інвестицій в необоротні к апітальні активи, які на моме нт подання заяви про поверне ння бюджетного відшкодуванн я не стали основними фондами .

Колегія суддів повністю по годжується з висновком суду першої інстанції, аргументую чи свою позицію наступним.

Так, відповідно до пп. 7.7.1. п. 7. 7. ст. 7 Закону України "Про подат ок на додану вартість", сума по датку, що підлягає сплаті (пер ерахуванню) до бюджету або бю джетному відшкодуванню, визн ачається як різниця між сумо ю податкового зобов'язання з вітного податкового періоду та сумою податкового кредит у такого звітного податковог о періоду.

Тобто, сума податку, що підл ягає відшкодуванню з бюджету , не може перевищувати різниц і значень податкового кредит у і податкових зобов' язань кожного окремого звітного пе ріоду.

Сума визначеного від'ємног о значення, за винятком врахо ваної у зменшення суми подат кового боргу за попередні зв ітні періоди з податку на дод ану вартість, зараховується до складу податкового кредит у наступного податкового пер іоду.

Лише за умови, що у наступно му податковому періоді сума, розрахована згідно з підпун ктом 7.7.1 пункту 7.7, має від' ємне значення, бюджетному відшко дуванню підлягає частина так ого від' ємного значення, як а дорівнює сумі податку, факт ично сплаченій отримувачем т оварів (послуг) у попередніх п одаткових періодах постачал ьникам таких товарів (послуг ) (пп. 7.7.2 п.7.7 статті 7 Закону).

При цьому не має права на от римання бюджетного відшкоду вання відповідно до п.п. «а»пі дпункту 7.7.11 пункту 7.7 статті 7 За кону особа, яка: була зареєстр ована як платник цього подат ку менш ніж за 12 календарних м ісяців до місяця, за наслідка ми якого подається заява на б юджетне відшкодування (крім нарахування податкового кре диту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) ос новних фондів за рішенням Ка бінету Міністрів України); ма ла обсяги оподатковуваних оп ерацій за останні 12 календарн их місяців менші, ніж заявлен а сума бюджетного відшкодува ння (крім нарахування податк ового кредиту внаслідок прид бання або спорудження (будів ництва) основних фондів).

Надання права на бюджетне в ідшкодування особі, яка мала обсяги оподатковуваних опер ацій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена с ума бюджетного відшкодуванн я, у разі якщо нарахування под аткового кредиту відбулося в наслідок придбання або спору дження (будівництва) основни х фондів залежить від того, чи відображено на балансі підп риємства надходження (придба ння, створення) основних засо бів.

Інструкцією про застосува ння Плану рахунків бухгалтер ського обліку активів, капіт алу, зобов' язань і господар ських операцій підприємств і організацій, затвердженою н аказом Міністерства фінансі в України від 30.11.1999 року № 291, заре єстрованим в Міністерстві юс тиції України 21.12.1999 року за № 893/4186 , для обліку витрат на придбан ня або створення матеріальни х і нематеріальних необоротн их активів призначений рахун ок 15 «Капітальні інвестиції» , для обліку й узагальнення ін формації про наявність та ру х об' єктів і майнових компл ексів, що віднесені до складу основних засобів - рахунок 10 «Основні засоби». До основни х засобів належать матеріаль ні активи, які підприємство у тримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і послуг , надання в оренду іншим особа м, очікуваний строк корисног о використання (експлуатації ) яких більше одного року.

Наказом Міністерства фіна нсів України від 28.04.2001 року № 205 « Про затвердження Положення ( стандарту) бухгалтерського о бліку 18 «Будівельні контракт и»визначено що будівництво ц е спорудження нового об' єкт а, реконструкція, розширення , добудова, реставрація і ремо нт об' єктів, виконання монт ажних робіт. Тобто будів ництво є процесом у результа ті якого створюються основні фонди (засоби) або товари.

У зв' язку з наведеним, коле гія суддів також, як і суд перш ої інстанції приходить до ви сновку, що відповідач діяв ли ше на підставі, в межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені Конституцією та законами України.

Суд першої інстанції дав ґ рунтовний аналіз нормам мате ріального права, що регулюют ь спірні правовідносини, що о б' єктивно виклав в мотивува льній частині оскаржуваного рішення.

Перевіривши мотивування с удового рішення та доводи ап еляційної скарги, відповідно до вимог ст. 6 Конвенції про за хист прав людини і основопол ожних свобод щодо справедлив ого судового розгляду, враху вавши ст. 8 КАС України, відпов ідно до якої суд застосовує п ринцип верховенства права з урахуванням судової практик и Європейського Суду з прав л юдини, судова колегія вважає , що суд першої інстанції дійш ов правомірного висновку щод о відмови в задоволені позов у, через що постанову суду пер шої інстанції слід залишити без змін.

Згідно із ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довес ти ті обставини, на яких ґрунт ується її вимоги та заперече ння.

Відповідно до ч.2 ст. 71 КАС Укр аїни в адміністративних спра вах про протиправність рішен ь, дій чи бездіяльності суб'єк та владних повноважень обов' язок щодо доказування правом ірності свого рішення дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він запе речує проти адміністративно го позову.

Доводи апеляційної скарги спростовуються встановлени ми судом першої інстанції об ставинами, наявними в матері алах справи доказами та норм ами права, зазначеними в моти вувальній частині оскаржува ного рішення суду.

Відповідно до ст. 200 КАС Украї ни, суд апеляційної інстанці ї залишає скаргу без задовол ення, а постанову суду - без з мін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встанов ив обставини справи та ухвал ив судове рішення з додержан ням норм матеріального і про цесуального права.

За таких обставин, апеляцій ну скаргу слід залишити без з адоволення, а постанову суду першої інстанції без змін.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206 К АС України, суд

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу тов ариства з обмеженою відповід альністю "Голден Хаус" - зали шити без задоволення, а поста нову Окружного адміністрати вного суду міста Києва від 02 ч ервня 2011 р. - без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення, ал е може бути оскаржена до Вищо го адміністративного суду Ук раїни в порядок і строки, визн ачені ст. 212 КАС України.

Головуючий суддя Шурко О.І.

Судді: Василенко Я.М

Степанюк А.Г.

Повний текст ухвали ви готовлено 21.02.2012.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено22.03.2012
Номер документу21973050
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4365/11/2670

Постанова від 23.12.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Ухвала від 29.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 28.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 13.08.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Ухвала від 16.02.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шурко О.І.

Постанова від 02.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні