Постанова
від 15.03.2012 по справі 5024/2292/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


ПО СТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" березня 2012 р. Справа № 5024/2292/2011

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Пінтеліна Т.Г., при секрета рі Чумаченко М.М, розглянувши справу

за заявою: Відкритого акціонерного товариства "Ге нічеське АТП-16539" вул. Леніна, 87-А , м. Генічеськ, Херсонської обл асті, ЄДРПОУ 03119144

до: Відкритого акціонер ного товариства "Генічеське АТП-16539" вул. Леніна, 87-А, м. Геніче ськ, Херсонської області, ЄДР ПОУ 03119144

про визнання банкрутом

за участю представників ст орін:

від кредиторів - АТ "Райффай зен Банк Аваль" - ОСОБА_1, до в. від 05.11.2009р.

від боржника - не прибув

розпорядник майна, арбітра жний керуючий - Косенко С.Г.

в с т а н о в и в:

Відкрите акціонерне т овариство "Генічеське АТП - 16539" , місцезнаходження: вул. Ленін а, 87-А, м. Генічеськ, Херсонської області, ЄДРПОУ 03119144 звернулос ь до господарського суду Хер сонської області із заявою п ро порушення справи про банк рутство. Ухвалою від 01 грудня 2011р. суд зобов'язав ВАТ "Генічес ьке АТП - 16539" подати до офіційни х друкованих органів оголоше ння про порушення справи про банкрутство боржника, з текс том, який має відповідати вим огам п.5 ст.11 Закону, примірник г азети з надрукованим оголоше нням надати суду. Суд відкри в процедуру розпорядження ма йном боржника, призначив роз порядником майна боржника а рбітражного керуючого Косен ка Сергія Георгійовича (ліце нзія серія АВ № НОМЕР_1 від 16.03.2010р., АДРЕСА_1), зобов'язав р озпорядника майна боржника а рбітражного керуючого Косен ка Сергія Георгійовича викон ати повноваження, передбачен і Законом та надати належн і докази виконання повноваж ень, надати суду для затверд ження реєстр вимог кредитор ів, скликати і провести пер ші загальні збори кредитор ів.

Ухвалою від 14.12.2011р. суд тимчас ово поклав виконання обов'яз ків керівника боржника на ро зпорядника майна арбітражно го керуючого Косенка С.Г.

Після публікації оголошен ня про порушення справи в газ еті «Голос України»від 14.12.2011р. № 236 (5236) до суду надійшли заяви пр о грошові вимоги від кредито рів :

- Публічне акціонерне товар иство "Райффайзен Банк АВАЛЬ ", (01011, м. Київ, вул. Лескова, 9) - т.1, а.с.101- 148, на загальну суму 2741774,00 гр н.

- Компанія "Riga Industrials S.A." (м. Херсон, в ул. Перекопська, 159 А) - т.2, а.с.4 - 11, на загальну суму 3000000,00 грн.

Ухвалою від 24 лютого 2012р. суд з атвердив реєстр вимог кредит орів, до якого включено лише в имоги ПАТ "Райффайзен Банк АВ АЛЬ", зобов' язав розпорядни ка майна боржника арбітражно го керуючого Косенка С.Г. над ати докази виконання повнова жень, передбачених Законом (с т. ст. 3-1, 13 Закону), протоколи зас ідання загальних зборів кред иторів про вибори комітету к редиторів, протокол засіданн я комітету кредиторів, на яко му має бути прийняте рішення про продовження процедури р озпорядження майном або введ ення процедури санації або в изнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної про цедури, узгодження кандидату ри ліквідатора, надати витяг и з Державного реєстру заста в та обтяжень, аналіз фінан сового стану боржника, дослі дження фактів доведення до б анкрутства або навмисного ба нкрутства тощо. Також, вищевк азаною ухвалою суд призначив судове засідання, на якому ма є бути прийняте рішення про с анацію або банкрутство боржн ика або продовження процедур и розпорядження майном, на 15 б ерезня 2012 року. Отже, всі сторон и та учасники провадження на лежним чином повідомлені про час і місце розгляду справи.

12.03.2012р. розпорядником майна б уло організовано проведення загальних зборів кредиторів , на яких обрано кількісний с клад та членів комітету кре диторів.

12.03.2012р. відбулись збори коміт ету кредиторів, на яких однос тайно, із урахуванням виснов ків фінансового аналізу, при йнято рішення про подання до суду клопотання про введенн я процедури ліквідації відно сно боржника та призначення ліквідатором арбітражного к еруючого Косенка С.Г. Відпові дно про час та місце проведен ня зборів було повідомлено к редитора та представника акц іонерів ВАТ "Генічеське АТП - 1 6539" - Ізвєкова В.В.

Відповідно до п.56 Постанови Верховного Суду України від 18.12.2009р. № 15 “Про судову практику в справах про банкрутство” п ри проведенні процедур банкр утства інтереси всіх кредито рів у справі представляє ком ітет кредиторів (частина дев 'ята статті 7 Закону України “ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом”. З моменту у творення комітету кредиторі в саме він, а не окремі кредито ри, вважається стороною у спр аві про банкрутство у випадк ах, передбачених Законом зок рема частинами десятою-двана дцятою, чотирнадцятою статті 3-1, частинами сьомою, шістнадц ятою статті 13, частинами першо ю, другою та восьмою статті 17, ч астинами першою та п'ятою ста тті 18, частинами восьмою-десят ою статті 19, частиною п'ятою ст атті 21, частинами першою та тр инадцятою статті 30, частиною т ретьою статті 36, частиною трин адцятою статті 53.

Так, згідно п.8 ст. 16 Закону Укр аїни “Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом” саме д о компетенції комітету креди торів віднесено звернення д о суду з клопотанням про визн ання боржника банкрутом і ві дкриття ліквідаційної проце дури, призначення арбітражно го керуючого (розпорядника м айна, керуючого санацією, лік відатора). Комітет кредиторі в звернувся до суду з відпові дним клопотанням, про що свід чать протокол №1 загальних зб орів кредиторів ВАТ "Генічес ьке АТП - 16539" від 12.03.2012р., протокол № 1 зборів комітету кредиторів ВАТ "Генічеське АТП - 16539" від 12.03.201 2р.

Розпорядником майна надан о комітету кредиторів та суд у фінансовий аналіз стану бо ржника, згідно Методики, затв ердженої наказом Міністерст ва економіки України від 19.01.2006р . № 14. Відповідно до фінансовог о аналізу ознак фіктивного б анкрутства боржника, навмисн ого доведення до банкрутства , приховуваного банкрутства не виявлено, існує поточна не платоспроможність боржника .

Підприємництво - це система тична діяльність, яка ставит ь за мету отримання прибутку , за рахунок якого боржник спл ачує боргові зобов'язання та отримує можливість провадит и господарську "майнову" діял ьність. Відповідно до абзацу 1 статті 1 Закону України "Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом", неплатоспромож ність - це неспроможність суб 'єкта підприємницької діяльн ості виконати після настання встановленого строку їх спл ати грошові зобов'язання пер ед кредиторами.

Матеріали справи свідчать про відсутність підприємниц ької діяльності боржника, як ий неспроможний провести роз рахунок з кредиторами без ви знання його банкрутом та від криття ліквідаційної проце дури.

Згідно статті 209 Господарсь кого кодексу України, у разі н ездатності суб'єкта підприєм ництва після настання встано вленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед і ншими особами або державою і накше як через відновлення й ого платоспроможності, цей с уб'єкт відповідно до частини четвертої статті 205 цього Код ексу визнається неспроможни м.

Відповідно до п.85 Постанови Пленуму Верховного Суду кра їни від 18.12.2009р. № 15 “Про с удову практику в справах про банкрутство” згідно з части ною першою ст.22 Закону господа рський суд приймає постанову про визнання боржника банкр утом та відкриває ліквідацій ну процедуру у випадках, пере дбачених законом. До таких ви падків відноситься клопота ння комітету кредиторів про введення процедури ліквідац ії. Отже, прийняття рішення ко мітетом кредиторів про подал ьший хід процедури банкрутст ва визначено законодавцем як виняткове право комітету кр едиторів, а прийняття рішенн я про подальший хід процедур и банкрутства є обов'язком су ду.

Кредитор в судовому засіда нні наполягає на визнанні бо ржника банкрутом, відкритті ліквідаційної процедури.

Відповідно ст. 23 Закону Укра їни “Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом”, з дня п рийняття господарським судо м постанови про визнання бор жника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури :

- підприємницька діяльніст ь банкрута завершується за к інченням технологічного цик лу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу ;

- строк виконання всіх грошо вих зобов'язань банкрута та з обов'язання щодо сплати стра хових внесків на загаль нооб ов'язкове державне пенсійне страхування та інші види заг альнообов'язкового державно го соціального страхуван ня, податків і зборів (обов'язков их платежів) вважається таки м, що настав;

- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), проц ентів та інших економічних с анкцій по всіх видах за борго ваності банкрута;

- відомості про фінансове с тановище банкрута переста ют ь бути конфіденційними чи ст ановити комерційну таєм ницю ;

- укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна бан крут а чи передачею його майна тре тім особам, допускаєть ся в по рядку, передбаченому Законом ,

- скасовується арешт, накла дений на майно боржника, визн аного банкрутом, чи інші обме ження щодо розпоря дження ма йном такого боржника. Наклад ення нових аре штів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускає ться;

- вимоги за зобов'язаннями б оржника, визнаного банкру то м, що виникли під час проведен ня процедур банкрутства, мож уть пред'являтися тільки в ме жах ліквідаційної п ро цедури;

- виконання зобов'язань борж ника, визнаного банкрутом, зд ійснюється у випадках і поря дку, передбаченому цим розді лом.

3 дня прийняття господарськ им судом постанови про визна ння боржника банкрутом і від криття ліквідаційної процед ури припиняються повноважен ня органів управлін ня банкр ута щодо управління банкруто м та розпоряджен ня його майн ом, ке рівник банкрута звільн яється з роботи у зв'язку з бан крут ством підприємства, про що робиться запис у його труд овій книжці, а також припиняю ться повноваження власника ( власників) майна банкрута.

Опублікування відомостей про визнання боржника банкру том і відкриття ліквідаційно ї процедури здійсню ється лі квідатором у офіційних друко ваних органах за рахунок бан крута у п'ятиденний строк з дн я прийняття постанови про ви знання боржника банкрутом. В ідомості про визнання боржни ка банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури пов инні містити:

- найменування та інші рекв ізити боржника, визнаного ба нкрутом;

- найменування господарськ ого суду, в провадженні яко го знаходиться справа про банк рутство;

- дату прийняття господарсь ким судом постанови про визн ання боржника банкрутом і ві дкриття ліквідаційної проце дури;

- відомості про ліквідатор а.

Відповідно до ст. 25 Закону, по садові особи банкрута зобов' язані передати всі документ и банкрута і його активи лікв ідатору. Невиконання цієї ви моги Закону є складом злочин у, згідно ст. 221 Кримінального к одексу України - Незаконні д ії у разі банкрутства.

Повноваження (права та обо в' язки) ліквідатора визнач ені ст.ст. 3-1, 22 - 34 Закону Украї ни “Про відновлення платосп роможності боржника або виз нання його банкрутом”.

Відповідно до п.7 ст. 30 Закон у України “Про відновлення платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м ”, ліквідатор зобов'язаний використовувати при проведе нні ліквідаційної процедури тільки один рахунок боржник а в банківській установі. Інш і рахунки, виявлені при прове денні ліквідаційної процеду ри, підлягають закриттю лікв ідатором. Залишки коштів на ц их рахунках перераховуються на основний рахунок боржник а. Всі кошти в ліквідаційній п роцедурі зараховуються на о сновний ліквідаційний рахун ок боржника, з якого здійснюю ться і всі виплати і витрат и банкрута.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1, 2, 12, Господарс ького процесуального кодекс у України, ст. 209 Господарськог о кодексу України, ст. п.8 ст.16, с т. 22 Закону України “Про відн овлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом ” суд -

п о с т а н о в и в:

1. Визнати Відкрите акц іонерне товариство "Генічесь ке АТП-16539", вул. Леніна, 87-А, м. Гені чеськ, Херсонської області, Є ДРПОУ 03119144 банкрутом та відкри ти щодо нього ліквідаційну п роцедуру.

2. Призначити ліквіда тором боржника арбітражного керуючого Косенка Сергія Ге оргійовича, ліцензія серія А В № НОМЕР_1 від 16.03.2010р., АДРЕ СА_1.

3. Зобов'язати ліквідатор а арбітражного керуючого Кос енка С.Г. надати до суду докази виконання повноважень, пере дбачених Законом (ст. ст. 3-1, 25 Зак ону) .

4. Ухвалу надіслати: к редитору, боржнику, ліквідат ору Косенку С.Г., Генічес ькій райдержадміністрації (д ержавному реєстратору), ВДВС Генічеського РУЮ, відділу ба нкрутства ГУЮ у Херсонській області.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

Дата ухвалення рішення15.03.2012
Оприлюднено23.03.2012

Судовий реєстр по справі —5024/2292/2011

Ухвала від 22.06.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 02.12.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 22.07.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 27.03.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 20.02.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 16.09.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 19.03.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Постанова від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 24.02.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні