Постанова
від 14.03.2012 по справі 49/151-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.03.2012 № 49/151-б

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Доманс ької М.Л.

суддів: Гарник Л.Л.

Сотнікова С.В.

при секретарі судового засідання - Корінної А.О.,

за участю представників (зг ідно з протоколом судового з асідання від 14.03.2012 по справі

№ 49/151-б):

Від ініціюючого кредитора :

ОСОБА_2 (довіреність від 23.01 .2012 року б/н)

Від боржника:

не з' явились

Від ДПІ у Печерському район і м. Києва:

ОСОБА_1 (довіреність ві д 05.03.2012 року № 32/9/10-109)

Від ліквідатора: не з' явились

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Державної податково ї інспекції у Печерському ра йоні м. Києва

на постанову

господарського суду міс та Києва

від 28.12 .2011

у справі № 49/15 1-б (суддя Митрохіна А.В.)

заявою Това риства з обмеженою відповіда льністю «КОМ - ТЕК»

до Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Цивар»

про виз нання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду міста Києва від 28.12.2012 у спр аві № 49/151-б визнано банкрутом Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Цивар» (далі за т екстом - ТОВ «Цивар»), визнан о Товариство з обмеженою від повідальністю «КОМ - ТЕК» (д алі за текстом - ТОВ «КОМ-ТЕК ») кредитором ТОВ «Цивар» з ро зміром вимог на загальну сум у 36 595,13 грн., відкрито ліквідаці йну процедуру, призначено лі квідатором банкрута - арбіт ражного керуючого Дерлюка В. Д., зобов' язано ліквідатора подати до офіційного друков аного органу оголошення про визнання банкрутом ТОВ «Цив ар».

Не погоджуючись з прийнято ю постановою, Державна подат кова інспекція у Печерському районі м. Києва (далі за текст ом - ДПІ) подала до Київськог о апеляційного господарсько го суду апеляційну скаргу ві д 27.01.2012, в якій просить суд скасу вати постанову господарсько го суду міста Києва від 28.12.2011 по справі № 49/151-б та припинити про вадження у справі.

Апеляційну скаргу скаржни к мотивує тим, що судом першої інстанції не було повною мір ою встановлено всіх обставин справи, порушені норми матер іального та процесуального п рава.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 16.02.2012 було прийнято до розгля ду апеляційну скаргу ДПІ, від новлено ДПІ строк подання ап еляційної скарги на постанов у господарського суду міста Києва від 28.12.2011 у справі № 49/151-б та призначено розгляд даної ск арги на 14.03.2012 в наступному склад і колегії: головуючий суддя - Д оманська М.Л., суддів - Сотнік ов С.В.., Гарник Л.Л.

У відзиві на апеляційну ска ргу ТОВ «КОМ - ТЕК» просить с уд залишити апеляційну скарг у ДПІ без задоволення, а поста нову господарського суду міс та Києва від 28.12.2011 у даній справ і без змін.

У відзиві на апеляційну ска ргу ліквідатор ТОВ «Цивар»- а рбітражний керуючий Дерлюк В .Д. просить суд залишити апеля ційну скаргу ДПІ без задовол ення, а постанову господарсь кого суду міста Києва від 28.12.2011 у даній справі без змін.

До початку судового засіда ння 14.03.2012 через відділ документ ального забезпечення Київсь кого апеляційного господарс ького суду надійшли письмові пояснення арбітражного керу ючого - ліквідатора ТОВ «Ци вар», які колегією суддів дол учено до матеріалів справи.

Представники від боржника у судове засідання не з' яви лися. Про день розгляду справ и боржник повідомлений належ ним чином, відповідно до ст.64 Г осподарського процесуально го кодексу України (далі за те кстом - ГПК України), причини неявки суду не повідомили.

Судова колегія обговоривш и на місці вказані обставини , вважає за можливе розглянут и апеляційну скаргу за відсу тності представників боржни ка, за наявними у справі матер іалами.

Згідно з частиною першою ст атті 99 ГПК України, в апеляцій ній інстанції справи перегля даються за правилами розгляд у цих справ у першій інстанці ї з урахуванням особливостей , передбачених у цьому розділ і. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в а пеляційному порядку, користу ється правами, наданими суду першої інстанції.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 101 ГПК України, апеляційний господарський суд не зв'язан ий доводами апеляційної скар ги і перевіряє законність і о бґрунтованість рішення місц евого господарського суду у повному обсязі.

Заслухавши доповідь судді -доповідача, виступи предста вників сторін, розглянувши д оводи апеляційної скарги, до слідивши матеріали справи, п роаналізувавши правильніст ь застосування судом першої інстанції норм матеріальног о та процесуального права, пе ревіривши юридичну оцінку о бставин справи та повноту їх встановлення, законність і о бгрунтованість постанови мі сцевого господарського суду у повному обсязі, колегія суд дів дійшла висновку, що апеля ційна скарга не підлягає зад оволенню, а постанову господ арського суду міста Києва ві д 28.12.2011 у даній справі слід зали шити без змін, виходячи з наст упного.

Відповідно до положень ст. 1 Закону України «Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом» (далі-Закон) «неплатосп роможність» - це неспроможн ість суб' єкта підприємниць кої діяльності виконати післ я настання встановленого стр оку їх сплати грошові зобов' язання перед кредиторами, в т ому числі по заробітній плат і, а також виконати зобов' яз ання щодо сплати єдиного вне ску на загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння, податків і зборів (обов' язкових платежів), не інакше, я к через відновлення платоспр оможності. Згідно положень ц ієї статті «грошове зобов' я зання» - є зобов' язанням б оржника заплатити кредитору певну грошову суму відповід но до цивільно-правового дог овору та на інших підставах, п ередбачених цивільним закон одавством України.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 6 З акону, яка регулює загальні, о сновні підстави для порушенн я справи про банкрутство, спр ава про банкрутство порушуєт ься господарським судом, якщ о безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника суку пно складають не менше трьох сот мінімальних розмірів зар обітної плати, які не були зад оволені боржником протягом т рьох місяців після встановле ного для їх погашення строку , якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до положень ч. 2 с т. 52 Закону господарський суд у двотижневий строк з дня ви несення ухвали про порушення провадження у справі про ба нкрутство відсутнього боржн ика виносить постанову про в изнання відсутнього боржник а банкрутом, відкриває лікві даційну процедуру і признача є ліквідатором ініціюючого к редитора за згодою останньог о.

Заявник звернувся до госпо дарського суду із заявою про порушення справи про банкру тство відсутнього боржника - ТОВ «Цивар» (код ЄДРПОУ 35264795) у з в'язку з наявністю ознак, пере дбачених ст. 52 Закону, вказавш и, що, згідно реєстраційних до кументів боржник зареєстров аний за адресою: 01103, м. Київ, вул. Драгомирова, буд. 8, заборгував ТОВ «КОМ-ТЕК» 36 596,13 грн. і неспр оможний виконати свої грошов і зобов'язання щодо сплати бо ргу (а.с.12-13).

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 09.12.2011 було поруше но провадження у справі про б анкрутство № 49/151-б (а.с.1-3). З матер іалів справи вбачається, що в имоги ТОВ «КОМ-ТЕК» на суму 36 596,13 грн. документально підтве рджені, підтверджена неспром ожність боржника погасити за боргованість, боржник відсут ній за місцезнаходженням, що підтверджується витягами з Єдиного державного реєстру ю ридичних осіб та фізичних ос іб підприємців України стано м на 10.06.2011 та станом на 21.11.2011. Вказа ні обставини є правовою підс тавою визнання боржника банк рутом.

Сукупність доказів, які міс тяться в матеріалах справи № 49/151-б, доводять безспірність г рошових вимог заявника та не спроможність боржника викон ати свої зобов'язання перед к редитором у встановлений зак оном строк.

Оскільки відповідно до ч.1 с т. 52 Закону кредитор має право звернутися до суду із заявою про порушення справи про бан крутство незалежно від розмі ру його вимог до боржника та с троку виконання зобов' язан ь, якщо боржник або керівні ор гани боржника - юридичної о соби відсутні за її місцезна ходженням, або у разі ненадан ня боржником протягом року д о органів державної податков ої служби за наявності інших ознак, що свідчать про відсут ність підприємницької діяль ності боржника, місцевий суд обґрунтовано визнав боржник а банкрутом та відкрив лікві даційну процедуру.

Оскільки нормами ст. 52 Закон у не визначений порядок або о собливості здійснення лікві даційної процедури у справі про банкрутство, то ліквідац ійна процедура щодо відсутнь ого боржника здійснюється та кож відповідно до вимог, що пе редбачені розділом ІІІ Закон у - “Ліквідаційна процедура ”.

Представником заявника у с удовому засіданні 28.12.2011 подано клопотання про призначення ліквідатором у даній сп раві арбітражного керуючого Дерлюка Василя Дмитровича (л іцензія від 13.10.2009 серія НОМЕР _1), яке місцевий суд обґрунто вано задовольнив.

З матеріалів справи вбачає ться, що боржник припинив сво ю діяльність та його майна не достатньо для задоволення ви мог кредиторів, тому суд перш ої інстанції законно і обгру нтовно дійшов висновку про в изнання ТОВ «Цивар» банкруто м.

Потрібно зазначити, що в мат еріалах справи міститься зая ва, одержана судом першої інс танції 18.01.2012, про визнання ДПІ к редитором з грошовими вимога ми у розмірі 2141,51 грн., в якій апе лянт підтверджує неплатоспр оможність боржника.

Таким чином, з огляду на вищ евикладене, повністю спросто вуються доводи апеляційної с карги ДПІ щодо незаконності чи необґрунтованості оскарж уваної постанови. Як вбачаєт ься постанова Господарськог о суду міста Києва від 28.12.2011 про визнання боржника банкрутом прийнята при правильному вс тановленні обставин справи, відповідності висновків суд у таким обставинам і без пору шення норм матеріального та процесуального права.

У відповідності до ст. 43 ГПК У країни, господарський суд оц інює докази за своїм внутріш нім переконанням, що ґрунтує ться на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в су довому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керую чись законом.

Доводи, наведені ДПІ в апеля ційній скарзі, колегією судд ів відхиляються, оскільки не спростовують обставин, що на підставі належних та допуст имих доказів встановлені суд ом першої інстанції, підстав и для задоволення апеляційно ї скарги відсутні.

Перевіривши законність і о бґрунтованість оскаржувано ї постанови місцевого господ арського суду у повному обся зі, судова колегія дійшла вис новку про відсутність правов их підстав для зміни чи скасу вання постанови господарськ ого суду міста Києва від 28.12.2011 у справі № 49/151-б.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. .4-1, 33, 34, 43, 101 - 105 ГПК У країни, Київський апеляційни й господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Д ержавної податкової інспекц ії у Печерському районі м. Киє ва

залишити без задоволення, а постанову господарського су ду міста Києва від 28.12.2011 у справ і № 49/151-б - без змін.

2. Матеріали справи № 49/151-б пов ернути до господарського суд у міста Києва.

Постанова апеляційного го сподарського суду набирає за конної сили з дня її прийнятт я.

Постанову Київського апел яційного господарського суд у може бути оскаржено протяг ом 20 днів до Вищого господарсь кого суду України у порядку, п ередбаченому ГПК України.

Головуючий суддя Доманська М.Л.

Судді Гарник Л.Л.

Сотн іков С.В.

Дата ухвалення рішення14.03.2012
Оприлюднено22.03.2012
Номер документу21991131
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —49/151-б

Ухвала від 21.01.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 17.12.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 01.11.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 01.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 17.09.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 06.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 21.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 07.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Постанова від 14.03.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні