Ухвала
від 16.11.2011 по справі 2а-1670/6650/11
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2011 р. Справа № 2а-1670/6650/11

Колегія суддів Харківськ ого апеляційного адміністра тивного суду у складі

Головуючого судді: Кононе нко З.О.

Суддів: П' янової Я.В. , Доне ць Л.О.

за участю секретаря судово го засідання Лаби О. П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміще нні Харківського апеляційно го адміністративного суду ад міністративну справу за апел яційною скаргою Державної по даткової інспекції у м. Полта ві на постанову Полтавського окружного адміністративног о суду від 07.09.2011р. по справі № 2а- 1670/6650/11

за позовом Приватного підприємства "Алтай- цепь" < С писок > < Текст >

до Державної податково ї інспекції у м. Полтаві < Тек ст > < 3 особи > < 3 особа > < за участю > < Текст >

про скасування податко вого повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИЛА:

Приватне підприємство " Алтай - Цепь " звернулося до По лтавського окружного адміні стративного суду з адміністр ативним позовом до Державної податкової інспекції у м. По лтаві та просило суд постано вити рішення, згідно якого ви знати протиправним та скасув ати податкове повідомлення - рішення № 0001522305 від 26.07.2011 року .

Постановою Полтавського о кружного адміністративного суду від 07.09.11 року позов задо волено.

Відповідач, не погодившись з постановою суду першої інс танції, подав апеляційну ска ргу, в якій просить суд апеляц ійної інстанції оскаржувану постанову скасувати та прий няти нову, якою відмовити у за доволенні позовних вимог.

В обґрунтування вимог апел яційної скарги, відповідач п осилається на порушення судо м першої інстанції норм мате ріального та процесуального права, що призвело до неправи льного вирішення справи та н евідповідність висновків су ду обставинам справи.

Позивач, подав заперечення на апеляційну скаргу відпов ідача, в якому, посилаючись на законність та обґрунтованіс ть рішення суду першої інста нції, просить апеляційну ска ргу позивача залишити без за доволення.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевірив ши рішення суду та доводи апе ляційної скарги, дослідивши матеріли справи, вважає, що ап еляційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних під став.

Судом першої інстанції вст ановлено, що Державною подат ковою інспекцію у м. Полтаві на підставі наказу від 22.06.2011 ро ку №3040 проведено позапланову невиїзну перевірку ПП "Алтай - Цепь" з питань взаємовіднос ин з ТОВ “ Компанія Новелті” у травні 2010 року.

За наслідками перевірки Де ржавною податковою інспекці ю у м. Полтаві складений акт № 5740/23-6/22550801 від 08.07.2011 року, у висновк ах якого відповідачем зафікс овано порушення п.п. 7.4.1, 7.4.2,7.4.5 п. 7.4 п п.7.5.1, п.7.5 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість", в результаті чого занижено по даток на додану вартість за т равень 2010 року в розмірі 7 996 грн . На підставі вищезазначеног о акту відповідачем прийнято податкове повідомлення-ріше ння від № 0001522305 від 26.07.2011 року, яким ПП "Алтай - Цепь" донарах овано податкове зобов"язанн я з податку на додану вартіст ь за травень 2010 року на суму 7 996 г рн. та застосовано штрафні (ф інансові) санкції в розмірі 199 9 грн.

Задовольняючи позовні вим оги, суд першої інстанції вих одив з того, що податковий орг ан не довів правомірність ос каржуваного рішення.

Колегія суддів погоджуєть ся з цим висновком суду першо ї інстанції виходячи з насту пного.

Відповідно до п.п. 7.4.1 п.7.4 ст.7 За кону України "Про податок на д одану вартість", податковий к редит звітного періоду склад ається із сум податків, нарах ованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановл еною пунктом 6.1 статті 6 та стат тею 8 цього Закону, протягом та кого звітного періоду у зв'яз ку з: придбанням або виготовл енням товарів (у тому числі пр и їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяль ності платника податку; прид банням (будівництвом, споруд женням) основних фондів (осно вних засобів, у тому числі інш их необоротних матеріальних активів та незавершених кап італьних інвестицій в необор отні капітальні активи), у том у числі при їх імпорті, з метою подальшого використання у в иробництві та/або поставці т оварів (послуг) для оподатков уваних операцій у межах госп одарської діяльності платни ка податку.

Відповідно до п.п.7.4.5. п.7.4 ст. 7 За кону України "Про податок на д одану вартість", не підлягают ь включенню до складу податк ового кредиту суми сплачено го (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені п одатковими накладними чи ми тними деклараціями (іншими подібними документами згі дно з підпунктом 7.2.6 цього пу нкту.

Відповідно до п.п.7.4.5. п.7.4 ст. 7 З акону України "Про податок на додану вартість", не підлягаю ть включенню до складу подат кового кредиту суми сплачен ого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені п одатковими накладними чи ми тними деклараціями (іншими подібними документами згі дно з підпунктом 7.2.6 цього пу нкту.

Відповідно до ст..1 Закону Ук раїни “Про бухгалтерський об лік та фінансову звітність в Україні” господарська опера ція - це дія або подія, що вик ликає зміни у структурі акти вів і зобов' язань, власному капіталі підприємства.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 9 цього ж Закону бухгалтерський обл ік полягає, зокрема, у складан ні та прийнятті до обліку пер винних документів, які фіксу ють факти здійснення господа рських операцій, складенні н а їх підставі зведених облік ових документів, систематиза ція інформації первинних док ументів на рахунках бухгалте рського обліку в регістрах с интетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного за пису їх на взаємопов'язаних р ахунках бухгалтерського обл іку.

Первинні документи повинн і мати такі обов'язкові рекві зити: назву документа (форму); дату і місце складання; назву підприємства, від імені яког о складено документ; зміст та обсяг господарської операці ї, одиницю виміру господарсь кої операції; посади осіб, від повідальних за здійснення го сподарської операції і прави льність її оформлення; особи стий підпис або інші дані, що д ають змогу ідентифікувати ос обу, яка брала участь у здійсн енні господарської операції . Первинні документи повинні бути складені під час здійсн ення господарської операції , а якщо це неможливо - безпосе редньо після її закінчення. Д ля контролю та впорядкування оброблення даних на підстав і первинних документів можут ь складатися зведені обліков і документи.

Як вбачається із матеріалі в справи, між ПП "Алтай - Цепь" т а ТОВ “ Компанія Новелті” бул о укладено договір на купів лю-продаж товару.

Реальний зміст господарсь кої операції підтверджено ра хунками, накладними, податко вими накладними, згідно яких придбано за вищевказаним до говором цепи , штоки, гнізда, м анжети, звена із визначенням їх найменувань, кількості та якості, платіжні доручення.

Транспортування товару зд ійснював директор підприємс тва на власному автомобілі, т ому товарно-транспортна накл адна не виписувалася. Вказан е підтверджується наданими с уду документами про право вл асності на автомобіль. Вказа ний товар зберігався у гараж і директора підприємства, на підтвердження чого суду бул о надано копію технічного п аспорта на садибний (індивід уальний) житловий будинок та план земельної ділянки за а дресою вул. Петровського, 14, с. Т ерешки, Полтавський район, По лтавська область.

Подальший рух та реалізаці я товару отриманого від ТОВ “ Компанія Новелті” підтвердж ується наданими представник ом позивача договором купів лі - продажу, укладеним між ПП "Алтай - Цепь" та ВАТ " Завод "Ком сомолець " від 08.09.2008 року, додатк овою угодою №1 до договору №181 С и від 25.02.2010 року між позивачем т а Холдинговою Компанією "Авт оКрАЗ" у формі ВАТ, договором № 07/10 між платником податку та ВА Т "Полтавхіммаш", договором №33 00002306, укладеним між ПП "Алтай - Це пь" та ЗАТ "Донецьксталь".

На підтвердження реальнос ті даних операції представни ком позивача було надано нак ладні, податкові накладні та довіреності, відповідно до я ких зазначений товар був пер еданий працівникам вказани х контрагентів, крім того, над ані докази надходження позив ачу коштів за вказаний реалі зований товар.

Первинні документи, що підт верджують фактичне здійснен ня господарських операцій по придбанню товару від ТОВ “ Ко мпанія Новелті”, подальше ви користання в господарській д іяльності позивача та реалі зацію його на користь контра гентів - покупців, оформлені у відповідності до вимог Зако ну України "Про ПДВ" , Закону Ук раїни "Про бухгалтерський об лік та фінансову звітність в Україні".

Враховуючи наведене, суд пе ршої інстанції надійшов вірн ого висновку, що податковий к редит сформовано позивачем з а господарськими операціями , фактичне виконання яких під тверджено доказами; товар, в ц іні якого ПП "Алтай - Цепь" спла чені суми податку на додану в артість, використаний в госп одарській діяльності позива ча і отриманий від контраген та, що зареєстрований на дату вчинення господарських опер ацій платником податку на до дану вартість в порядку, визн аченому чинним законодавств ом.

Таким чином, колегія суддів , погоджується з висновками с уду першої інстанції, та вваж ає, що суд дійшов вичерпних юр идичних висновків щодо встан овлення обставин справи і пр авильно застосував до спірни х правовідносин сторін норми матеріального та процесуаль ного права.

Доводи апеляційної скарги , з наведених вище підстав, вис новків суду не спростовують.

Керуючись ст. 160, 167, 195, 196, < 197 > 198, 200, 205, 206, 209, 254 Кодексу адміністративно го судочинства України, коле гія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Держа вної податкової інспекції у м. Полтаві залишити без задов олення.

Постанову Полтавського ок ружного адміністративного с уду від 07.09.2011р. по справі № 2а-1670/6650 /11 залишити без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту її проголошення та може бути оскаржена у каса ційному порядку протягом два дцяти днів з дня складання ух вали у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги бе зпосередньо до Вищого адміні стративного суду України.

Головуючий суддя (підпис) Кононенко З.О.

Судді (підпис)

(підпис) П' янова Я.В.

Донец ь Л.О.

< Список > Кононенко З.О.

Повний текст ухвали вигото влений 21.11.2011 р.

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.11.2011
Оприлюднено23.03.2012
Номер документу22018589
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/6650/11

Постанова від 07.09.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 18.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 18.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 08.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 16.11.2011

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Постанова від 07.09.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Шевяков І.С.

Ухвала від 18.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Шевяков І.С.

Ухвала від 18.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Шевяков І.С.

Ухвала від 08.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Шевяков І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні