Постанова
від 14.07.2011 по справі 2а/0570/5609/2011
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Загацька Т.В.

Суддя-доповідач - Карпушов а О.В.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2011 року справа №2а/0570/5609/2011

приміщення суду за адресою : 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді Карпушо вої О.В.

суддів Василенко Л.А. , Гім она М.М.

при секретарі: Барбаш Л.О.

за участю сторін: представн ик позивача Колесник Т.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Закритого акціонерн ого товариства «Спецбуд «Дон коксохімбуд» на постанову До нецького окружного адмініст ративного суду від 12 травня 2011 року в адміністративній спра ві за позовом Закритого акці онерного товариства «Спецбу д «Донкоксохімбуд» до Донець кого територіального управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку про визнання недійсним та скасування розпорядження ві д 25.03.2011 року, зобов' язання вчин ити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

08.04.2011 р. ЗАТ «Спецбуд «До нкоксохімбуд» звернулося до суду з позовом до Донецького територіального управління Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку, пр о визнання недійсним та скас ування розпорядження Донець кого територіального управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку від 25.03.2011 року №3-ДО-В про відмо ву у зупиненні обігу акцій ЗА Т «Спецбуд «Донкоксохімбуд» та зобов' язання Донецьке т ериторіальне управління Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку зупин ити обіг акцій ЗАТ «Спецбуд « Донкоксохімбуд». Позовні вим оги обґрунтовані тим, що зага льними зборами акціонерів ЗА Т «Спецбуд «Донкоксохімбуд» прийнято рішення про припин ення ЗАТ «Спецбуд «Донкоксох імбуд» шляхом перетворення в товариство з додатковою ві дповідальністю «Спецбуд «До нкоксохімбуд», у зв' язку з ч им, позивач 04.03.2011 року звернувс я до відповідача щодо зупине ння обігу акцій, але розпоряд женням Донецького територіа льного управління Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку від 25.03.2011 року №3 -ДО-В ЗАТ «Спецбуд «Донкоксох імбуд» було відмовлено у зуп иненні обігу акцій з посилан ням на п.8 розділу І Порядку ск асування реєстрації випускі в акцій та анулювання свідоц тв про реєстрацію випуску ак цій, яке затверджено рішення м ДКЦПФР №222 від 30.12.1998р.

Постановою Донецьког о окружного адміністративно го суду від 12 травня 2011 року у за доволені позовних вимог відм овлено.

Суд першої інстанції виходив з того, що відповідно п.6 розділу І Порядку скасуван ня реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про р еєстрацію випуску акцій розм ір статутного фонду товарист ва на дату прийняття рішення про припинення діяльності т овариства шляхом його реорга нізації повинен дорівнювати ся розміру статутного фонду товариства, що створено шлях ом реорганізації, тобто стат утний капітал ТДВ «Спецбуд « Донкоксохім» на момент його створення повинен дорівнюва тися 960грн. Таким чином, судом з роблено висновок, що відпові дач правомірно відмовив у зу пиненні обігу акцій, оскільк и статутний капітал ЗАТ «Спе цбуд «Донкоксохімбуд» не від повідає розміру статутного к апіталу ТДВ «Спецбуд «Донкок сохімбуд», яке буде створено внаслідок реорганізації.

Позивачем подано апе ляційну скаргу на рішення су ду першої інстанції, в якій пр осить скасувати постанову су ду, як таку, що прийнято з пору шенням норм матеріального пр ава та прийняти нову, якою зад овольнити позові вимоги у по вному обсязі.

Апеляційну скаргу обґрунт овано тим, що спірне розпоряд ження порушує права акціонер ів на управління акціонерним товариством та вільне розпо рядження корпоративними пр авами.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав до води апеляційної скарги.

Відповідач до суду не з' явився, про час, дату та мі сце слухання справи повідомл явся належним чином.

Колегія суддів, заслу хавши доповідь судді-доповід ача, вислухавши представника позивача, перевіривши матер іали справи, вважає, що апеляц ійна скарга підлягає задовол енню, а постанова суду першої інстанції скасуванню з наст упних підстав.

Судом першої та апеля ційної інстанції встановлен о, що ЗАТ «Спецбуд «Донкоксох імбуд» зареєстровано як юрид ична особа виконавчим коміте том Авдіївської міської ради Донецької області, ідентифі каційний код 03380813 (а.с.20), первинн а реєстрація 11.11.1993р., остання ре єстрація 24.10.2005р.

28.02.2011р. відповідно до пр отоколу № 1/11 загальних зборів акціонерів ЗАТ «Спецбуд «До нкоксохібуд» вирішено затве рдити новий порядок обміну а кцій підприємства (а.с.11). Склад ено план перетворення ЗАТ «С пецбуд «Донкоксохімбуд» (а.с .13), а саме про припинення ЗАТ «С пецбуд «Донкоксохімбуд» шл яхом перетворення в товарист во з додатковою відповідальн істю «Спецбуд «Донкоксохімб уд»,.

04.03.2011 р. позивач, відпові дно до Порядку скасування ре єстрації випусків акцій та а нулювання свідоцтв про реєст рацію випуску акцій, звернув ся з заявою №1/03-11 до відповідач а про зупинення обігу акцій п ідприємства (а.с.8).

За результатами розг ляду заяви про зупинення обі гу акцій від 04.03.2011 року та додан их до неї документів (а.с.25.03.2011р. у повноваженою особою Комісії - начальником Донецького тер иторіального управління Ком ісії прийнято розпорядження №3-ДО-В про відмову ЗАТ «Спецб уд «Донкоксохімбуд» в зупине нні обігу акцій (а.с.7).

Як вбачається із зміс ту розпорядження № 3-ДО-В від 25.0 3.2011 року, відповідачем було від мовлено ЗАТ «Спецбуд «Донкок сохімбуд» в зупинені обігу а кцій на підставі п.8 розділу 1 П орядку скасування реєстраці ї випусків акцій та анулюван ня свідоцтв про реєстрацію в ипусків акцій, яке затвердже не рішенням Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку від 30.12.1998 року N 222 (у реда кції рішення Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку від 14.07.2005 року N 398 та зар еєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.03.1999 року за № 180\3473 (далі - Порядок) з врахува нням того, що було встановлен о відповідачем, що в наданих т овариством документах, розм ір статутного капіталу на да ту прийняття рішення про при пинення діяльності товарист ва шляхом його реорганізації не буде дорівнювати розміру статутного капіталу товарис тва, що створене шляхом реорг анізації (на дату їх державно ї реєстрації), чим порушено ви моги п.6 розділу 1 Порядку.

Зазначені обставини підтверджені відповідними д оказами і не є спірними.

Згідно зі ст.113 Цивільн ого кодексу України господар ським товариством є юридична особа, статутний (складений) к апітал якої поділений на час тки між учасниками. Господар ські товариства можуть бути створені у формі повного тов ариства, командитного товари ства, товариства з обмеженою або додатковою відповідальн істю, акціонерного товариств а.

Статтею 152 Цивільного кодексу України встановлено , що акціонерним товариством є господарське товариство, с татутний капітал якого поділ ено на визначену кількість ч асток однакової номінальної вартості, корпоративні прав а за якими посвідчуються акц іями.

Відповідно до ст.108 Цив ільного кодексу України пере творенням юридичної особи є зміна її організаційно-право вої форми. У разі перетворенн я до нової юридичної особи пе реходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юри дичної особи.

Як встановлено п.1 розд ілу 1 Порядку зупинення обігу акцій, відновлення обігу акц ій, скасування реєстрації ви пусків акцій та анулювання с відоцтв про реєстрацію випус ків акцій здійснюються уповн оваженими особами Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку або її терито ріальних органів відповідн о до цього Порядку.

Згідно пункту 3 розділ у 1 Порядку, припинення діяль ності акціонерного товарист ва шляхом його ліквідації а бо реорганізації здійснюєт ься на підставі рішення вищ ого органу товариства або су ду.

Відповідно до п.8 вказа ного розділу Порядку, відмов а в зупиненні обігу акцій, від новленні обігу акцій, скасув анні реєстрації випусків акц ій та анулюванні свідоцтв пр о реєстрацію випуску акцій с кладається у разі: невідпові дності поданих документів ви могам чинного законодавства ; порушення встановленого за конодавством порядку припин ення діяльності акціонерног о товариства; виявлення на да ту подання документів поруше ння порядку скликання та/або проведення загальних зборів акціонерів, на яких прийнято рішення про припинення діял ьності акціонерного товарис тва.

Зазначений перелік є вичерпним.

Абзацом 2 вказаного пу нкту 8 встановлено, що інші при чини не можуть бути підстава ми для відмови у зупинення об ігу акцій.

Колегія суддів вважа є, що причина відмови у зупине ння обігу акцій, яка була зазн ачена відповідачем у спірном у розпорядженні, а саме те, що статутний капітал ЗАТ «Спецб уд «Донкоксохімбуд» не відпо відає розміру статутного кап італу ТДВ «Спецбуд «Донкоксо хімбуд», яке буде створено вн аслідок реорганізації, не є з аконодавчо визначеною підст авою у відмові задоволені за яви про зупинення обігу акці й. Невідповідність розміру с татутного капіталу товарист ва, яке тільки планується бут и створеним, не є підставою дл я відмови у зупинені обігу ак цій.

Згідно ст.71 КАС Україн и кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на яких ґрун туються її вимоги та запереч ення. В адміністративних спр авах про протиправність ріше нь, дій чи бездіяльності суб' єкта владних повноважень обо в' язок щодо доказування пра вомірності свого рішення, ді ї чи бездіяльності покладаєт ься на відповідача.

Таким чином, колегія с уддів вважає, відповідач не д овів та не надав докази щодо п равомірності прийнятого ним розпорядження №3-ДО-В від 25.03.2011 р оку про відмову у зупинення о бігу акцій.

Пункт 6 Порядку скасув ання реєстрації випусків акц ій та анулювання свідоцтв пр о реєстрацію випусків акцій визначає, що розмір статутно го фонду товариства на дату п рийняття рішення про припине ння діяльності товариства шл яхом його реорганізації пов инен дорівнюватися сумі розм ірів статутних фондів усіх т овариств, що створені шляхом реорганізації.

Колегія суддів вважає, що су д першої інстанції помилково послався на п.6 Порядку, вважа ючи, що зазначені обставини є підставою для відмови в зупи ненні обігу акцій. Вказана но рма визначає підстави взагал і розміру статутного фонду т овариства на дату прийняття рішення про припинення діяль ності товариства шляхом його реорганізації повинен дорі внюватися сумі розмірів стат утних фондів усіх товариств, що створені шляхом реоргані зації, а ні як підстави відмов и в зупинені обігу акцій.

На підставі вищезазначено го, колегія суддів дійшла вис новку, що суд першої інстанці ї порушив норми матеріальног о права, що призвело до неправ ильного вирішення справи, у з в' язку з чим постанова суду першої інстанції підлягає с касуванню, з винесенням ново го рішення про відмову у задо воленні позовних вимог.

Повний текст постанови ви готовлено 19 липня 2011 року.

Керуючись статтями 195, 196, 198, 202, 205, 207, 211, 212, 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу За критого акціонерного товари ства «Спецбуд «Донкоксохімб уд» на постанову Донецького окружного адміністративног о суду від 12 травня 2011 року задо вольнити.

Постанову Донецького окружного адміністративног о суду від 12 травня 2011 року в адм іністративній справі за позо вом Закритого акціонерного т овариства «Спецбуд «Донкокс охімбуд» до Донецького терит оріального управління Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку про визн ання недійсним та скасування розпорядження від 25.03.2011 року, з обов' язання вчинити певні д ії, скасувати.

Визнати протиправним розпорядження Донецького те риторіального управління Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку від 25. 03.2011 року № 3-ДО-В про відмову у зу пиненні обігу акцій Закритог о акціонерного товариства «С пецбуд «Донкоксохімбуд».

Скасувати розпорядження Д онецького територіального у правління Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку від 25.03.2011 року № 3-ДО-В про відмову у зупиненні обігу ак цій Закритого акціонерного т овариства «Спецбуд «Донкокс охімбуд».

Зобов' язати Донецьк е територіальне управління Д ержавної комісії з цінних па пері та фондового ринку розг лянути заяву Закритого акціо нерного товариства «Спецбуд «Донкоксохімбуд» про зупине ння обігу акцій від 04.03.2011 року з гідно з діючим законодавство м.

Постанову суду апеляційно ї інстанції за наслідками пе регляду набирає законної сил и з моменту проголошення та м оже бути оскаржена безпосере дньо до Вищого адміністратив ного суду України протягом д вадцяти днів з дня її складен ня в повному обсязі.

Колегія суддів: О.В. Карп ушова Л.А. Василенко М.М. Гімон

Дата ухвалення рішення14.07.2011
Оприлюднено05.04.2012
Номер документу22302951
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/5609/2011

Ухвала від 13.12.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Ухвала від 04.12.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Ухвала від 03.06.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Ухвала від 03.06.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Постанова від 14.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Карпушова О.В.

Постанова від 12.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні