Рішення
від 09.10.2008 по справі 8/165пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/165пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

09.10.08 р.                                                                                                       Справа № 8/165пн                               

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай", м.Красноармійськ,

                   ЄДРПОУ 34586116

до відповідача  Красноармійської міської ради Донецької області, м.Красноармійськ,  

                           ЄДРПОУ 04052933

про визнання права

Суддя  Ємельянов А.С.

Представники:

від позивача: Шеретова О.В. – по дов.

від відповідача: не з`явився.

В засіданні суду брали участь:

                                                                              Згідно із ст.77 ГПК України в засіданні суду        

                                                                        07.10.2008р. оголошувалась перерва до

                                                                        09.10.2008р.

                                             

СУТЬ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Моноплай", м.Красноармійськ, позивач, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача, Красноармійська міська рада Донецької області, м.Красноармійськ про:

- визнання права на набуття в оренду земельної ділянки площею 2,2656 га (кадастровий номер 1413200000:02:092:0105) для будівництва та обслуговування об'єкту – торгівельно-суспільного комплексу за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ шляхом укладання договору оренди;

- зобов'язання Красноармійську міську раду укласти з ТОВ "Моноплай" договір оренди земельної ділянки площею 2,2656 га (кадастровий номер 1413200000:02:092:0105) для будівництва та обслуговування об'єкту – торгівельно-суспільного комплексу за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ.

Згідно із ст.22 Господарського процесуального кодексу України позивач заявою без номеру та дати, яка надійшла до господарського суду Донецької області 09.10.2008р., заявив вимоги про:

- визнання права Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай" на оренду земельної ділянки площею 2,2656 га (кадастровий номер 1413200000:02:092:0105) для будівництва та обслуговування об'єкту – торгівельно-суспільного комплексу за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ шляхом укладання договору оренди;

- зобов'язання Красноармійську міську раду Донецької області передати Товариству з обмеженою відповідальністю "Моноплай" в оренду земельну ділянку, площею 2,2656 га (кадастровий номер 1413200000:02:092:0105) для будівництва та обслуговування об'єкту – торгівельно-суспільного комплексу за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на наявність у нього права на оренду спірної земельної ділянки шляхом укладання відповідного договору з Красноармійською міською радою Донецької області, враховуючи розміщення на земельній ділянці у мікрорайоні "Шахтарський" м.Красноармійська об'єкту нерухомості, який належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю "Моноплай".

Відповідач надав відзив на позовну заяву без номеру та дати, який надійшов до господарського суду 07.10.2008р., в якому проти позовних вимог надав заперечення. Обґрунтовуючи свої заперечення відповідач посилається на те, що при укладанні договору купівлі-продажу вищевказаного об'єкта незавершеного будівництва були порушені законодавчі акти України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, господарський суд встановив:

Рішенням господарського суду Донецької області від 16.04.2007р. по справі 8/13пн за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай" до Комунального підприємства "Красноармійське бюро технічної інвентаризації" про визнання права власності та спонукання виконати дії позовні вимоги задоволено повністю: визнано право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай" на незавершене будівництво будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон "Шахтарський", будинок 28; зобов'язано Комунальне підприємство "Красноармійське бюро технічної інвентаризації" провести державну реєстрацію права власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай" на незавершене будівництво будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон "Шахтарський", будинок 28; стягнуто з Комунального підприємства "Красноармійське бюро технічної інвентаризації" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай" витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. 00 коп., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. 00 коп.

На підставі вказаного рішення Комунальним підприємством "Красноармійське бюро технічної інвентаризації" позивачу було надано витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно №14491427 від 10.05.2007р., за змістом якого позивач є власником  незавершеного будівництва будівлі житлового будинку 47% готовності, розташованого у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон "Шахтарський", будинок 28.

За приписами ст.319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

При цьому, власник  має  право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону.

За таких обставин, цивільним законодавством обумовлено право власника майна - Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай" провести його реконструкцію, перебудову у торгівельно-суспільний комплекс.

Земельні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею регулюються Конституцією України, Земельним кодексом України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно із ст.ст.13, 41 Конституції України передбачено, що від імені українського народу права власника, зокрема, на землю здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Відповідно до ст.ст.142, 143, 144, 145 Конституції України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об'єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень.

Зокрема, у відповідності із ст.12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин, належить, зокрема, розпорядження землями територіальних громад; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього кодексу.

Статтею 116 Земельного кодексу України визначено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим кодексом.

В силу ст.124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно зі ст.16 Закону України "Про оренду землі" в редакції, яка діяла на момент звернення позивача до голови Красноармійської міської ради, особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, подає до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки заяву (клопотання). Розгляд заяви (клопотання) і надання земельної ділянки в оренду проводяться у порядку, встановленому Земельним кодексом України. У разі згоди орендодавця передати земельну ділянку в оренду сторони укладають договір оренди землі відповідно до вимог цього закону.

Таким чином, волевиявлення майбутнього орендаря щодо укладення договору оренди реалізується шляхом подання відповідної заяви.

Як встановлено судом, 07.06.2007р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Моноплай" звернулось до Красноармійського міського голови з заявою про надання дозволу на виконання реконструкції недобудованого жилого будинку під торгівельно-суспільний комплекс з відведенням земельної ділянки для його обслуговування.

Виходячи зі змісту матеріалів справи, на підставі вказаної заяви з боку відповідача були вчинені фактичні дії, направлені на надання у користування позивачу спірної земельної ділянки.

Зокрема, 04.07.2007р. Красноармійською міською радою Донецької області було прийняте рішення №5/15-54 "Про погодження ТОВ "Моноплай" місця розташування торгівельно-суспільного комплексу на мікрорайоні "Шахтарський" м.Красноармійська".

Рішенням Красноармійської міської ради Донецької області №5/16-36 від 22.08.2007р. Товариству з обмеженою відповідальністю "Моноплай" було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування торгівельно-суспільного комплексу за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ.

Враховуючи прийняття вказаних рішень, за висновками суду, з боку відповідача також відбулось волевиявлення щодо надання у користування позивачу земельної ділянки під розміщення суспільно-торгівельного комплексу.

Відповідно до ст.16 Закону України "Про оренду землі" та ст.124 Земельного кодексу України, набуття права  оренди  земельних  ділянок,  що перебувають у державній або комунальній власності, на теперішній час здійснюється виключно на аукціонах крім земельних ділянок, на яких, зокрема, розташовані об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб.

Приймаючи до уваги, що на спірній земельній ділянці знаходиться об'єкт нерухомості, який належить на праві власності позивачу, суд дійшов висновку про те, що для набуття позивачем права користування земельню ділянкою проведення аукціону нормами земельного законодавства не вимагається.

При цьому, передача в оренду земельних ділянок громадянам і юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу під забудову здійснюється за проектами відведення в порядку, встановленому статтями 118, 123 цього Кодексу.

Згідно із нормами ст.123 Земельного кодексу України проект відведення земельної ділянки повинен бути погоджений, зокрема, з органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органами архітектури та охорони культурної спадщини.

Тобто, враховуючи положення законодавства в сфері землеустрою, необхідною передумовою укладання договору оренди є проведення заінтересованою юридичною особою певних дій щодо складання та узгодження з органами державної влади і органами місцевого самоврядування відповідної дозвільної документації, проекту землеустрою.

Як свідчать матеріали справи, після отримання позивачем рішень №5/15-54 від 04.07.2007р., №5/16-36 від 22.08.2007р. на замовлення Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай"  Товариством з обмеженою відповідальгістю "Вектор" було разроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки необхідної для проведення реконструкції житлового будинку у торгівельно-суспільний комплекс.

Державним відкритим акціонерним товариством "Трест "Красноармійськшахтобуд" на замовлення Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай" було розроблено містобудівне обґрунтування розміщення на спірній земельній ділянці зазначеного об'єкту нерухомості.

З метою погодження у встановленому законодавством порядку місця будівництва нерухомого майна, позивачем були отримані погодження державних органів та органів місцевого самоврядування:

-          висновок управління містобудування і архітектури Виконавчого комітету Красноармійської міської ради №01/14-5258 від 27.09.2007р.;

-          висновок Красноармійської санітарно-епідеміологічної станції №4451/03-2 від 22.10.2007р.;

-          висновок Красноармійського міського управління земельних ресурсів     №112 від 02.11.2007р.;

-          висновок відділу культури виконавчого комітету Красноармійської міської ради №232 від 05.11.2007р.;

-          висновок відділу регуляторної політики Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Донецькій області №05-91 від 22.11.2007р.

За таких обставин, судом встановлено, що позивачем були отримані всі необхідні висновки уповноважених органів, підприємств та організацій, згідно яких Товариству з обмеженою відповідальністю “Моноплай” було погоджено розміщення торгівельно-суспільного комплексу за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ.

За висновками суду, внаслідок погодження органами державної влади та місцевого самоврядування у встановленому законодавством порядку місця розміщення запропонованого позивачем об'єкту нерухомості, а також розроблення та затвердження проекту землеустрою щодо відведення спірної земельної ділянки в оренду, позивач має право на набуття в оренду земельної ділянки площею 2,2656 га (кадастровий номер 1413200000:02:092:0105) для будівництва та обслуговування об'єкту – торгівельно-суспільного комплексу за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ шляхом укладання договору оренди.

08.09.2008р. позивач звернувся до відповідача з клопотанням про затвердження проекту землеустрою щодо відведення у користування Товариству з обмеженою відповідальністю “Моноплай” спірної земельної ділянки.

Відповідно до п.34 ст.26, п.2 ст.77 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" питання надання земельної ділянки в оренду вирішується на пленарному засіданні ради – сесії.  

Листом №00-17 від 19.03.2008р. Красноармійською міською радою було повідомлено Товариство з обмеженою відповідальністю "Моноплай" про те, що питання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для реконструкції житлового будинку у торгівельно-суспільний комплекс за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ на розгляд сесії Красноармійської міської ради Донецької області не виносилось.

За приписами ст.15 Цивільного кодексу України кожна  особа  має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

  Відповідно до ст.152 Земельного кодексу України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, втому числі,  шляхом визнання прав.

За приписом ст.1 Господарського процесуального кодексу України  підприємства,  установи,  організації, інші юридичні особи мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Виходячи з того, що фактично на момент розгляду справи з боку належного відповідача – Красноармійської міської ради Донецької області оспорюється та не визнається право позивача на набуття в оренду спірної земельної ділянки, за висновками суду, останній мав право на звернення до суду за захистом свого порушеного права на оренду земельної ділянки.  

Таким чином, приймаючи до уваги вищевикладене, а також враховуючи наявне у позивача право на отримання в оренду спірної земельної ділянки, позовні вимоги про зобов'язання Красноармійську міську раду Донецької області передати Товариству з обмеженою відповідальністю "Моноплай" в оренду земельну ділянку, площею 2,2656 га (кадастровий номер 1413200000:02:092:0105) для будівництва та обслуговування об'єкту – торгівельно-суспільного комплексу за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ є правомірними та такими, що підлягають задоволенню.

При визначенні підвідомчості цієї справи суд виходив з того, що між сторонами існує спір про право позивача на отримання в оренду спірної земельної ділянки.

Тобто, правовідносини, що склалися між сторонами з приводу наявності чи відсутності у позивача права на оренду носять договірний характер, який є наслідком виниклих між сторонами господарських відносин у сфері землеустрою.

При цьому, відповідач у спірних правовідносинах не здійснює владних повноважень, а виступає як суб'єкт господарських відносин. Таким чином, цей спір підвідомчий господарському суду.

У відповідності до вимог ст.49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати підлягають віднесенню на відповідача повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай", м.Красноармійськ до Красноармійської міської ради Донецької області, м.Красноармійськ задовольнити повністю.

Визнати право Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай" (83052 м.Красноармійськ, бульвар Шахтобудівельників, буд.9 А, ЄДРПОУ 34686469) на оренду земельної ділянки, площею 2,2656 га (кадастровий номер 1413200000:02:092:0105) для будівництва та обслуговування об'єкту – торгівельно-суспільного комплексу за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ шляхом укладання договору оренди.

Зобов'язати Красноармійську міську раду Донецької області, м.Красноармійськ надати у користування  Товариству з обмеженою відповідальністю "Моноплай", м.Красноармійськ земельну ділянку площею 2,2656 га (кадастровий номер 1413200000:02:092:0105) для будівництва та обслуговування об'єкту – торгівельно-суспільного комплексу за адресою: мікрорайон "Шахтарський", м.Красноармійськ.

Стягнути з Красноармійської міської ради Донецької області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай" витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. 00 коп., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. 00 коп.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

У судовому засіданні 09.10.2008р. оголошено повний текст рішення.

     

          

               Суддя                                                                                                                                           

Дата ухвалення рішення09.10.2008
Оприлюднено05.11.2008
Номер документу2234592
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права

Судовий реєстр по справі —8/165пн

Ухвала від 10.01.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Постанова від 04.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Ухвала від 09.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Постанова від 19.11.2008

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Ухвала від 29.10.2008

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Рішення від 09.10.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 22.09.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 11.09.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Рішення від 13.04.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 22.03.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні