Ухвала
від 15.09.2011 по справі 2а-6013/11/1270
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Широка К.Ю.

Суддя-доповідач - Василь єва І. А.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2011 року справа №2а -6013/11/1270 приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевч енка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді Васильє ва І. А.

суддів Казначеєва Е.Г. , Ям анко В.Г.

розглянувши у порядку пис ьмового провадження апеляц ійну скаргу Державної подат кової інспекції в Артемівс ькому районі у м. Луганську н а постанову Луганського окру жного адміністративного суд у від 04 серпня 2011 р. у справі № 2а -6013/11/1270 (головуючий І інстанції Ш ирока К.Ю.) за позовом Товарис тва з обмеженою відповідаль ністю "Фірма СТЕН" до Дер жавної податкової інспекці ї в Артемівському районі у м. Луганську про визнання прот иправними дій та скасування зобов'язання прийняти податк ову звітність,-

ВСТАНОВИЛА:

У липні 2011 року позивач Фі рма «Стен» звернувся з адмі ністративним позовом до Держ авної податкової інспекції в Артемівському районі м. Луга нська про визнання протиправ ними дій щодо неприйняття по даткової звітності засобами електронного зв' язку та зо бов' язання ДПІ в Артемівськ ому районі м. Луганська прийм ати податкову звітність засо бами електронного зв' язку з гідно договору про визнання електронних документів.

В судовому засіданні позив ач уточнив позовні вимоги в я ких зазначив, що протягом 2010 та до червня 2011 року ТОВ «Фірма «С тен» подавала податкову звіт ність засобами електронного зв' язку. В червні 2011 року не б ула прийнята податкова звітн ість підприємства, яка була н аправлена засобами електрон ного зв' язку. Керівництву п ідприємства стало відомо, що заступником начальника ДПІ в Артемівському районі у м. Лу ганську Купрік Д.В. з незр озумілих причин було заборон ено приймати податкову звітн ість засобами електронного з в' язку від ТОВ «Фірма «Стен », згідно договору електронн их документів. Ніяких повідо млень з вказаними причинами такої заборони від ДПІ в Арте мівському районі у м. Лугансь ку позивач не отримував. Пози вач вважає, що такі дії ДПІ в А ртемівському районі у м. Луга нську є протиправними, поруш ують права, інтереси та обов'я зки ТОВ «Фірма «Стен» як плат ника податків. В уточнених по зовних вимогах просив визнат и протиправними дії Державно ї податкової інспекції в Арт емівському районі у м. Луганс ьку щодо неприйняття податко вої звітності в червені 2011 рок у засобами електронного зв' язку від Товариства з обмеже ною відповідальністю «Фірма «Стен» (код ЄДРПО 21813753) та зобов 'язати Державну податкову ін спекцію в Артемівському райо ні у м. Луганську прийняти под аткову звітність Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Фірма «Стен» (код ЄДРПО 21813753) за червень 2011 року засобами ел ектронного зв' язку.

Постановою Луганського ок ружного адміністративного с уду від 04 серпня 2011 року позовн і вимоги задоволені.

Не погодившись з постаново ю суду від 04 серпня 2011 року відп овідач подав апеляційну скар гу в якій просив постанову ск асувати внаслідок порушення судом норм матеріального і п роцессуального права та прий няти нову постанову якою в за доволенні позовних вимог від мовити.

В судове засідання сторонн и не прибули належним чином п овідомлені про розгляд справ и.

Відповідно до вимог ст. 197 ч.1 п .2 КАС України апеляційний роз гляд здіснюється в порядку п исьмового провадження.

Дослідивши письмові матер іали справи та доводи апеляц ійної скарги, судова колегія встановила наступне.

Судами І та апеляційної інс танції встановлено, що ТОВ «Ф ірма «Стен» зареєстрований я к суб'єкт господарювання - юри дична особа виконавчим коміт етом Луганської міської ради 10.02.1999 року, реєстр, запис № 13821080006001795, код ЄДРПОУ 21813753, про що свідчить свідоцтво про державну реєс трацію юридичної особи серії АО1 № 226762 (а.с. 5).

ТОВ «Фірма «СТЕН» є платник ом податків і зборів та переб уває на обліку в ДПІ в Артемів ському районі у м. Луганську з 15.11.1994 року, реєстр. № 21813753, що підтв ерджується довідкою про взят тя на облік за формою № 4-ОПП ві д 06.10.2009 року № 1881 (а.с. 7).

Також ТОВ «Фірма «СТЕН» є пл атником податку на додану ва ртість, про що ДПІ в Артемівсь кому районі у м. Луганську вид ане свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану в артість серії НБ № 103974 від 06.03.2009 ро ку № 100207037, індивідуальний подат ковий номер: 218137512335 (а.с. 8).

Як свідчать матеріали спра ви 26 січня 2011 року між товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Фірма «Стен» та ДПІ в Ар темівському районі м. Луганс ька було укладено договір № 690 про визнання електронних до кументів (а.с. 25-26) яким передбач ено визнання податкових доку ментів (податкової звітності , реєстрів отриманих та видан их податкових накладних з ПД В та інших звітних податкови х документів), поданих платни ком податків в електронному вигляді із застосуванням еле ктронного цифрового підпису до органу ДПС засобами телек омунікаційного зв' язку або на електронних носіях, як ори гіналу.

Тому позивач 29 червня 2011 року о 16 год. 41 хв. надіслав до ДПІ в А ртемівському районі податко ву декларацію за червень 2011 ро ку, про що свідчить квитанція отримання відповідачем зазн аченої декларації (а.с. 23-24).

Стосовно доводів відповід ача, щодо анульовання реєстр ацію платника ПДВ 17.06.11 рішення м №1142. На підставі чого, уточнюю чим розрахункам за березень 2011 року та квітень 2011 року, які б ули направлені позивачем до органів державної податков ої служби засобами електронн ого зв' язку, було надано ста тус «Не визнано як податкову звітність». Суд ставиться кр итично тому, що згідно п. 49.8 ст..49 Податкового Кодексу України податковий орган зобов' яза ний прийняти податкову декла рацію.

Дослідивши матеріали спра ви та обговоривши доводи ап еляційної скарги,колегія суд дів вважає,що апеляційна ск арга не підлягає задоволенн ю,а постанова суду першої інс танції залишенню без змін з наступних підстав.

Статтею 19 Конституції Украї ни встановлено, що правовий п орядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яки х ніхто не може бути примушен ий робити те, що не передбачен о законодавством.

Органи державної влади та о ргани місцевого самоврядува ння, їх посадові особи зобов'я зані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосі б, що передбачені Конституці єю та законами України.

Порядок подання та прийнят тя податкових декларацій виз начени нормами статті 49 Подат кового кодексу України, відп овідно до якої:

Згідно п. 49,1, 49.3, 49.4, п.п. 49.9.1, 49.9.2 п. 49.8, 49.10, п.п. 49.11.1, 49.11.2, п. 49.11, п.п. 49.12.1, 49.12.2 п. 49.12, п. 49.13 ст атті 49 подання податкової дек ларації до органів державної податкової служби

49.1. Податкова декларація под ається за звітний період в ус тановлені цим Кодексом строк и органу державної податково ї служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

49.3. Податкова декларація под ається до органу державної п одаткової служби за вибором платника податків, якщо інше не передбачено цим Кодексом , в один із таких способів:

а) особисто платником подат ків або уповноваженою на це о собою;

б) надсилається поштою з пов ідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв 'язку в електронній формі з до триманням умови щодо реєстра ції електронного підпису під звітних осіб у порядку, визна ченому законодавством.

49.4. Платники податків, що нал ежать до великих та середніх підприємств, подають податк ові декларації до органу дер жавної податкової служби в е лектронній формі з дотриманн ям умови щодо реєстрації еле ктронного підпису підзвітни х осіб у порядку, визначеному законодавством.

49.8. Прийняття податкової дек ларації є обов'язком органу д ержавної податкової служби. Під час прийняття податкової декларації уповноважена пос адова особа органу державної податкової служби, в якому пе ребуває на обліку платник по датків, зобов'язана перевіри ти наявність та достовірніст ь заповнення всіх обов'язков их реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 Подат кового Кодексу. Інші показни ки, зазначені в податковій де кларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають.

49.9. За умови дотримання платн иком податків вимог цієї ста тті посадова особа органу де ржавної податкової служби, в якому перебуває на обліку пл атник податків, зобов'язана з ареєструвати податкову декл арацію платника датою її фак тичного отримання органом де ржавної податкової служби.

За умови дотримання вимог, в становлених статтями 48 і 49 цьо го Кодексу податкова деклара ція, надана платником, також в важається прийнятою:

49.9.1. за наявності на всіх арку шах, з яких складається подат кова декларація та, за бажанн ям платника податків, на її ко пії, відмітки (штампу) органу д ержавної податкової служби, яким отримана податкова декл арація, із зазначенням дати ї ї отримання, або квитанції пр о отримання податкової декла рації у разі її подання засоб ами електронного зв'язку, або поштового повідомлення з ві дміткою про вручення органу державної податкової служби , у разі надсилання податково ї декларації поштою;

49.9.2. у разі, якщо орган державн ої податкової служби із дотр иманням вимог пункту 49.11 цієї с татті не надає платнику пода тків повідомлення про відмов у у прийнятті податкової дек ларації або у випадках, визна чених цим пунктом, не надсила є його платнику податків у вс тановлений цією статтею стро к.

49.10. Відмова посадової особи органу державної податкової служби прийняти податкову д екларацію з будь-яких причин , не визначених цією статтею, у тому числі висунення будь-як их не визначених цією статте ю передумов щодо такого прий няття (включаючи зміну показ ників такої податкової декла рації, зменшення або скасува ння від'ємного значення об'єк тів оподаткування, сум бюдже тних відшкодувань, незаконно го збільшення податкових зоб ов'язань тощо) забороняється .

49.11. У разі подання платником податків до органу державно ї податкової служби податков ої декларації, заповненої з п орушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу, таки й орган державної податкової служби зобов'язаний надати т акому платнику податків пись мове повідомлення про відмов у у прийнятті його податково ї декларації із зазначенням причин такої відмови:

49.11.1. у разі отримання такої по даткової декларації, надісла ної поштою або засобами елек тронного зв'язку, - протягом п' яти робочих днів з дня її отри мання;

49.11.2. у разі отримання такої по даткової декларації особист о від платника податку або йо го представника - протягом тр ьох робочих днів з дня її отри мання.

49.12. У разі отримання відмови органу державної податкової служби у прийнятті податков ої декларації платник податк ів має право:

49.12.1. подати податкову деклар ацію та сплатити штраф у разі порушення строку її подання ;

49.12.2. оскаржити рішення орган у державної податкової служб и у порядку, передбаченому ст аттею 56 цього Кодексу.

49.13. У разі якщо в установлено му законодавством порядку бу де встановлено факт неправом ірної відмови органом держав ної податкової служби (посад овою особою) у прийнятті пода ткової декларації, остання в важається прийнятою у день ї ї фактичного отримання орган ом державної податкової служ би.

Таким чином,колегія суддів вважає, що судом першої інс танції була надана належна оцінка доказам, зібраним у с праві з достатньою всебічн істю.

Отже суд першої інстанції правильно встановив обстав ини та ухвалив рішення з дод ержанням норм матеріальног о та процесуального права. Ін ші доводи апеляційної скарг и також не спростовують в исновків суду першої інстанц ії.

Таким чином , підстав для з адоволення апеляційної ска рги та скасування постанови суду не встановлено.

Керуючись ст. ст. 195-196, п.1 ч.1 ст. 198, ст. 200, п.1 ч.1 ст. 205, ст. 206 Кодексу адм іністративного судочинства України, колегія суддів-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Держав ної податкової інспекції в Артемівському районі у м. Лу ганську на постанову Луганс ького окружного адміністрат ивного суду від 04 серпня 2011 р. у справі № 2а-6013/11/1270 - залишити бе з задоволення.

Постанову Луганськог о окружного адміністративно го суду від 04 серпня 2011 р. у спра ві № 2а-6013/11/1270 -залишити без змін .

Ухвала суду апеляційної ін станції за наслідками розгля ду в порядку письмового пров адження набирає законної сил и через п' ять днів після нап равлення її копії особам, які беруть участь у справі та мож е бути оскаржена до Вищого ад міністративного суду Україн и протягом 20 днів після набран ня нею законної сили.

Головуючий: І.А. Васильєва

Судді: В. Г.Яманко

Е.Г.Казначеєв

Дата ухвалення рішення15.09.2011
Оприлюднено12.04.2012
Номер документу22415009
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання прот иправними дій та скасування зобов'язання прийняти податк ову звітність

Судовий реєстр по справі —2а-6013/11/1270

Ухвала від 01.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 01.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 07.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 14.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 15.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва І. А.

Постанова від 04.08.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.Ю. Широка

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні