Рішення
від 03.04.2012 по справі 374-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 320

РІШЕННЯ

Іменем України

03.04.2012 Справа №5002-11/374-2012

За позовом - Заступника про курора м. Ялти в інтересах дер жави в особі Республікансько го комітету по земельних рес урсах АР Крим, м. Сімферополь; Державного закладу Спеціал ізований санаторій «Долоси» Міністерства охорони здоров 'я України, м. Ялта.

до відповідачів - 1) Масандрі вської селищної ради, смт. Мас андра; 2) ТОВ «Атлас», м.Сімферо поль; 3) Управління Держкомзем у у м. Ялта;

За участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимо г на предмет спору - Міністе рство охорони здоров' я Укра їни, м. Київ.

Про визнання недійсним дог овору оренди земельної ділян ки та про спонукання до викон ання певних дій.

Суддя С.С.Потопальськи й

ПРЕДСТАВНИКИ:

від прокуратури - Шехірева Н .Ю., посвідчення № 11016 прокурор;

від Республіканського ком ітету по земельних ресурсах АР Крим - не з' явився

від Державного закладу Спе ціалізований санаторій «Дол оси» - ОСОБА_1., довіреніст ь № б/н від 16.06.09, представник;

від Масандрівської селищн ої ради, смт. Масандра - не з' я вився;

від ТОВ «Атлас», м.Сімферопо ль - ОСОБА_2., довіреність № у матеріалах справи, предста вник;

від Управління Держкомзем у у м. Ялта, - не з' явився;

від третьої особи - не з' яв ився;

Суть спору:

Заступник прокурора м. Ялти в інтересах держави в особі Республіканського ком ітету по земельних ресурсах АР Крим, м. Сімферополь, Держав ного закладу Спеціалізован ий санаторій «Долоси» Мініст ерства охорони здоров'я Укра їни, м. Ялта, звернувся до Госп одарського суду Автономної Р еспубліки Крим з позовом до відповідачів: Масандрівсько ї селищної ради, смт. Масандра , ТОВ «Атлас», м.Сімферополь, У правління Держкомзему у м. Ялта, м. Ялта, про:

- визнання недійсним д оговору оренди земельної ділянки, укладеного 12.05.06 між Масандрівською селищною радою та ТОВ „Атлас" ВСТ № 550962, з ареєстрованого у Ялтинськом у відділенні КРФ ДП „ЦДЗК" 16.06.06 № 040602100015;

- зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальніс тю «Атлас» повернути земель ну ділянку кадастровий № 0111948100:0 5:001:0032, площею 0,9669га, розташовану з а адресою: м.Ялта, смт.Советськ е у користування Державного закладу «Спеціалізованому (с пеціальному) санаторію «Доло си» МОЗ України;

- зобов'язання Управління Д ержкомзему АРК в м.Ялта вчини ти дії щодо внесення змін до д ержавного акту Державного за кладу «Спеціалізованому (спе ціальному) санаторію «Долоси » МОЗ України щодо площі земе льної ділянки що перебуває у їхньому користуванні.

Прокуратурою АР Крим бу ло заявлено клопотання від 01 .03.2012 за №119-3216 вих. 12, (а.с.42), відповідн о до якого Прокуратура АР Кри м просить припинити провадже ння по справі по п.4 ч.1 ст.80 ГПК Ук раїни в частині вимог про зоб ов' язання Управління Держк омзему АР Крим в м.Ялта вчинит и дії щодо внесення змін до де ржавного акту Державного зак ладу «Спеціалізованому (спец іальному) санаторію «Долоси» » МОЗ України щодо площі земе льної ділянки що перебуває у їхньому користуванні, в зв`яз ку з відмовою від позову в цій частині.

Відповідно до частини 4 ста тті 22 Господарського процесу ального кодексу України пози вач вправі до прийняття ріше ння по справі збільшити розм ір позовних вимог, відмовити сь від позову або зменшити ро змір позовних вимог. До почат ку розгляду господарським су дом справи по суті позивач ма є право змінити предмет або п ідставу позову шляхом поданн я письмової заяви.

У зв' язку із відпустко ю судді Тіткова С.Я. справа роз порядженням голови господар ського суду № 48 від 12.03.2012 передан а судді Потопальському С.С. т а їй присвоєний номер 5002-11/374-2012.

У наданих заявах та відзи вах від 14.02.2012 р. ТОВ «Атлас», м.Сім ферополь заперечувало проти позовних вимог в частині зоб ов' язання Управління Держк омзему АР Крим в м.Ялта вчинит и дії щодо внесення змін до де ржавного акту Державного зак ладу «Спеціалізованому (спец іальному) санаторію «Долоси» » МОЗ України щодо площі земе льної ділянки що перебуває у їхньому користуванні. Також у відзиві на позов від 06.03.2012 р. ві дповідач зазначив що зі свог о боку ТОВ «Атлас» доклало у сіх зусиль для повернення з емельної ділянки Масандрів ській селищній раді. Так, ли стом від 01.12.2010 р. № 31 відповідач у - Масандрівській селищній раді ТОВ «Атлас» було запр опоновано розірвати договір оренди земельної ділянки т а прийняти її за Актом прийма ння - передачі. Рішенням Мас андрівської селищної ради № 13 від 03.02.2011 р. була надана згода н а розірвання договору оренди . Але на цей час, не зважаючи на звернення ТОВ «Атлас», Масан дрівською селищною радою не проведено жодних дій з прийн яття зазначеної земельної ді лянки та укладення додатков ої угоди до договору оренди п ро його дострокове припинен ня.

Розгляд справи відклада вся в порядку статті 77 Господа рського процесуального код ексу України.

Розглянувши матеріали с прави, заслухавши пояснення першого та другого відповіда ча, та прокурора, суд -

встановив:

Відповідно до ст.ст. 15, 187, 188 Зе мельного кодексу України, п.1 П оложення про Республіканськ ий комітет АР Крим по земельн их ресурсах, затвердженого постановою Ради міністрів АР Крим №200 від 25.05.10, Республікансь кий комітет АР Крим по земель них ресурсах є республікансь ким органом влади Автономної Республіки Крим з питань зем ельних ресурсів та входить д о єдиної системи державних т ериторіальних органів земел ьних ресурсів. Відповідно до п.3 зазначеного Положення одн ією з основних задач Республ іканського комітету АР Крим по земельних ресурсах є здій снення державного контролю з а використанням та охороною земель згідно із законом.

Санаторій «Долоси» є держ авним закладом, заснованим н а державній власності, підпо рядковується Міністерству о хорони здоров'я України. Спір на земельна ділянка, як така, н а якій розташовано державне підприємство, належить до зе мель державної власності.

Звернення з даним позовом до суду в інтересах держави м отивовано прокурором необхі дністю захисту інтересів дер жави, що, відповідно до статті 121 Конституції України та ста тті 36-1 Закону України “Про про куратуру ”, належить до функц ій органів прокуратури. Зокр ема, прокурор посилається на наявність порушень інтересі в держави у сфері земельних п равовідносин.

Пунктом 1.9 рішення Масанд рівської селищної ради № 24 від 22.03.06 затверджено проект відве дення земельної ділянки та п ередано ТОВ «Атлас», в оренду строком на 49 років земельну д ілянку (кадастровий номер № 011 1948100:05:001:0032), площею 0,9669 га, із земель о здоровчого призначення, яка знаходиться в постійному кор истуванні санаторія «Долоси », (рядок 7.2, шифр 85, форми 6-зем), в т .ч. по угіддям: 0,9669 га - забудова ні землі суспільного признач ення, в т.ч землі, які знаходят ься в користуванні або власн ості всіх юридичних та фізич них осіб - оздоровчого приз начення, (графа 34, 43, 79 форми 6 зем.) , для будівництва та обслугов ування пансіонату за адресою : смт.Советське.

Вказаним пунктом також п рипинено санаторію «Долоси» право постійного користуван ня земельною ділянкою площею 0,9669 га за адресою: смт.Советськ е, а також внесені відповідні зміни в Державний акт на прав о постійного користування зе млею серії КМ № 18 від 28.12.1998р.

На підставі цього рішення між Масандрівською селищною радою та ТОВ „Атлас" 12.05.06 р. укла дено договір оренди ВСТ № 550962, я кий зареєстровано у Ялтинськ ому відділенні КРФ ДП „УДЗК" 16 .06.06 р. №040602100015.

Постановою Вищого адміні стративного суду України від 08.06.2010 р. по справі № К-15175/08 позов за ступника прокурора м.Ялти в і нтересах держави в особі Дер жавної Інспекції з контролю за використанням і охороною земель Автономної Республік и Крим до Масандрівської сел ищної ради, за участю третіх осіб: Міністерства охорони з доров'я України, санаторію "До лоси" Міністерства охорони з доров'я України, Товариства з обмеженою відповідальн істю "Атлас" про визнання н едійсним пункту рішення та й ого скасування, - задоволено, в изнано недійсним та скасован о пункт 1.9 рішення Масандрівсь кої селищної ради № 24 від 22.03.2006р. Зазначена постанова набула законної сили.

Вивчивши матеріали спр ави, оцінивши наявні у матері алах справи докази у їх сукуп ності в порядку ст.43 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд вважає позовні вимоги такими що підлягають задоволенню, з огляду на нас тупне.

Відповідно до ст. 19 ч. 2 Конс титуції України органи держа вної влади та органи місцево го самоврядування, їх посадо ві особи зобов'язані діяти ли ше на підставі, в межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені Конституцією та законами України.

Згідно зі ст. 14 Конституці ї України земля є основним на ціональним багатством, яке з находиться під особливою охо роною держави.

Статтею 92 Земельного коде ксу України (у редакції, яка ді яла на час прийняття Масандр івською селищною радою оспор юваного рішення) передбачено , що у постійному користуванн і можуть перебувати тільки з емлі державної та комунально ї власності, та передбачено м ожливість набуття права пост ійного користування земельн ою ділянкою тільки підприємс твами, установами та організ аціями державної або комунал ьної власності та громадськи ми організаціями інвалідів У країни, їх підприємствами, ус тановами й організаціями.

Згідно із п. "ж" ч. З ст. 84 Земе льного кодексу України (у ред акції закону на той час) земел ьні ділянки, на яких розташов ані державні підприємства, н алежать до земель державної власності.

Статтею 12 Земельного коде ксу встановлено, що до повнов ажень сільських, селищних, мі ських рад у галузі земельних відносин належить розпорядж ення землями комунальної вла сності. Пунктом 12 розділу X Зем ельного кодексу «Перехідні п оложення» встановлено, що до розмежування земель державн ої та комунальної власності повноваження щодо розпорядж ення землями в межах населен их пунктів, крім земель, перед аних у приватну власність та земель, на яких розташовані д ержавні, в тому числі казенні підприємства, здійснюють ві дповідні сільські, селищні,м іські ради, а за межами населе них пунктів-відповідні орган и виконавчої влади. Отже, зако нодавцем відносно земель, на яких розташовані державні п ідприємства, зроблено застер еження щодо кола повноважен ь сільських, селищних, міськи х рад.

Згідно з ч. 5 ст.116 Земельног о кодексу України надання у к ористування земельної ділян ки, що перебуває у власності а бо у користуванні, провадить ся лише після вилучення її у п орядку, передбаченому Земель ним кодексом. Однак матеріал ами справи встановлено, що ви лучення земельної ділянки з користування санаторію, який є державним закладом, не відб увалось.

Відповідно до приписів с т. 142 Земельного кодексу Украї ни припинення права постійно го користування земельною ді лянкою в разі добровільної в ідмови землекористувача зді йснюється за його заявою до в ласника земельної ділянки.

Передача в оренду земель них ділянок, що перебувають у державній власності, здійсн юється на підставі рішення в ідповідного органу виконавч ої влади в порядку, передбаче ному ст. 124 Земельного кодексу України. Таке рішення відсут нє.

Надання земельних діля нок юридичним особам у пості йне користування здійснюєть ся на підставі рішень органі в виконавчої влади та органі в місцевого самоврядування з а проектами відведення цих д ілянок.

Згідно п.12 розділу X Перех ідних положень Земельного ко дексу України до розмежуванн ю земель державної і комунал ьної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, кр ім земель, переданих у приват ну власність, та земель, на яки х розташовані державні, в том у числі казенні, підприємств а, господарські товариства, у статутних фондах яких держа ві належать частки (акції, паї ), здійснюють відповідні сіль ські, селищні, міські ради, а з а межами населених пунктів - в ідповідні органи виконавчої влади.

Санаторій „Долоси" є юри дичною особою, курортною уст ановою, підпорядкованою Міні стерству охорони здоров'я Ук раїни, що фінансується із дер жавного бюджету України.

Таким чином, Масандрівсь ка селищна рада, при прийнятт і оспорюваного рішення та ук ладанні договору оренди, вий шла за межі наданих їй діючим законодавством повноважень , порушивши п.12 розділу X Перехі дних положень Земельного код ексу України.

Відповідно до ч.1 ст. 203 Циві льного кодексу України зміст угоди не може суперечити цив ільному законодавству, а так ож моральним принципам суспі льства.

Згідно із ст. 215 ЦК України підставою недійсності право чину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встанов лені частинами першою - тре тьою, п'ятою та шостою статті 2 03 цього Кодексу.

Згідно до ч.3 ст.388 Цивільно го кодексу України, власник м ає право витребувати майно в ід набувача лише у разі, якщо м айно вибуло з володіння влас ника або особи, якій він перед ав майно у володіння, не з їхнь ої волі іншим шляхом.

Враховуючи те, що Масанд рівська селищна рада, при укл аданні договору оренди земел ьної ділянки від 12.05.06 р., вийшла за межі наданих законодавст вом повноважень, а також те, що пункт 1.9 рішення Масандрівсь кої селищної ради № 24 від 22.03.2006р. про надання ТОВ "Атлас" в оренд у земельну ділянку площею 0,9669 га. визнано недійсним, суд при ходить до висновку про наявн ість правових підстав згідно ч.1 ст. 203 та ч.3 ст.388 Цивільного ко дексу України для визнання д оговору недійсним та поверне ння земельної ділянки у влас ність держави в особі постій ного користувача Державного закладу Спеціалізований са наторій «Долоси» Міністерст ва охорони здоров'я України, м . Ялта.

Як було зазначено вище пр окурор відмовився від позову в частині вимог про зобов' язання Управління Держкомзе му АР Крим в м.Ялта вчинити дії щодо внесення змін до держав ного акту Державного закладу «Спеціалізованому (спеціаль ному) санаторію «Долоси»» МО З України щодо площі земельн ої ділянки що перебуває у їхн ьому користуванні, за таких о бставин провадження по справ і в цій частині підлягає прип иненню на підставі п.4 ст.80 ГПК У країни.

За таких обставин, позовн і вимоги підлягають задоволе нню частково, в частині визна ння договору недійсним та по вернення земельної ділянки у власність держави в особі по стійного користувача Держав ного закладу Спеціалізован ий санаторій «Долоси» Мініст ерства охорони здоров'я Укра їни, м. Ялта.

Крім того, суд вважає за н еобхідне звернути увагу на т е, що при поданні позову проку рором було подано заяву про в изнання причини пропуску стр оку на подачу даного позову п оважною, у зв' язку з чим, суд зазначає наступне.

Як свідчать матеріали сп рави, факт перевищення повно важень Масандрівською селищ ною радою, при укладанні дого вору оренди земельної ділянк и від 12.05.06 р., було встановлено в Постанові Вищого адміністр ативного суду від 08.06.2010 р. по спр аві № К-15157/08, якою було визнано н едійсним та скасовано пункт 1.9 рішення Масандрівської сел ищної ради № 24 від 22.03.2006р. про над ання земельної ділянки в оре нду ТОВ «Атлас». Отже, прокуро р дізнався про факт порушенн я законодавства Масандрівс ькою селищною радою при укла денні договору, з моменту при йняття Постанови Вищого адмі ністративного суду від 08.06.2010 р., у зв' язку з чим строк позовн ої давності по цьому позову н е сплинув.

03.04.2012 року у судовому засі данні було оголошено вступну та резолютивну частини ріше ння.

Повний текст рішення скл адено та підписано суддею 06.04.20 12 року.

На підставі викладеног о, керуючись ст.ст. 44, 49, п.4 ст.80, 82-85 Г осподарського процесуально го кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частко во.

2. Визнати недійсним дого вір оренди земельної діл янки, укладений 12.05.06 р. між М асандрівською селищною радо ю (смт.Массандра, вул..Стаханів ська, 21) та Товариством з обмеж еною відповідальністю «Атла с», (м.Сімферополь, вул..Більшо вицька, 24, кв.52), ВСТ №550962, зареєстр ований у Ялтинському відділе нні КРФ ДП „ЦДЗК" 16.06.06 № 040602100015.

3. Зобов' язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Атлас», (м.Сімферополь, вул.Б ільшовицька, 24, кв.52, ЄДРПОУ 30438905), п овернути земельну ділянку ка дастровий №0111948100:05:001:0032, площею 0,9669 г а, розташовану за адресою: м.Я лта, смт.Советське у користув ання Державного закладу «Спе ціалізованому (спеціальному ) санаторію «Долоси»» Мініст ерства охорони здоров`я Укра їни, (98651, м.Ялта, смт.Советське, Є ДРПОУ 01995775).

4. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «А тлас», (м.Сімферополь, вул.Біль шовицька, 24, кв.52, ЄДРПОУ 30438905) судо вий збір у розмірі 536,50 грн. в дох ід Державного бюджету м. Сімф ерополя 22030001, р/р 31211206783002, ЄДРПОУ 38040558 , МФО 824026 в ГУ ДКУ в АР Крим.

5.Стягнути з Масандрівської селищної ради, (смт. Масандра, вул.Стаханівська, 21, код 26365696) суд овий збір у розмірі 536,50 грн. в до хід Державного бюджету м. Сім ферополя 22030001, р/р 31211206783002, ЄДРПОУ 3804 0558, МФО 824026 в ГУ ДКУ в АР Крим.

6. В частині позовних вимог п ро зобов' язання Управління Держкомзему АР Крим в м.Ялта в чинити дії щодо внесення змі н до державного акту Державн ого закладу «Спеціалізовано му (спеціальному) санаторію « Долоси»» МОЗ України щодо пл ощі земельної ділянки що пер ебуває у їхньому користуванн і, припинити провадження.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Господарськ ого суду

Автономної Республіки Кр им Пот опальський С.С.

Дата ухвалення рішення03.04.2012
Оприлюднено11.04.2012
Номер документу22495806
СудочинствоГосподарське
Сутьспонукання до викон ання певних дій

Судовий реєстр по справі —374-2012

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

С.С. Потопальський

Рішення від 03.04.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Потопальський С.С.

Ухвала від 22.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Потопальський С.С.

Ухвала від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Потопальський С.С.

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Тітков С.Я.

Ухвала від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Тітков С.Я.

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Тітков С.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні