Рішення
від 19.01.2012 по справі 18/2775/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, те л. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.01.2012р. Справа №18/2775/11

за позовом Публічного акціонерного товариства "Ук ртранснафта" в особі Філії "Пр идніпровські магістральні н афтопроводи" ПАТ "Укртрансна фта", адреса: вул. Перемоги,32/5, м.К ременчук, 39600

до Управління майном По лтавської обласної ради, адр еса: вул.Пушкіна, 115, м.Полтава, 360 14

Треті особи, які не заявляют ь самостійних вимог на предм ет спору на стороні позивача :

1. Автозаводський відділ дер жавної виконавчої служби МУЮ , м. Кременчук;

2. Державний реєстратор Вико навчого комітету Кременчуць кої міської ради Білаш Н.І.

про скасування наказ у

Суддя Солодюк О.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, дов. в протоколі

від відповідача: ОСОБ А_2дов. в протоколі

від третіх осіб: 1. ОСОБА_3, дов. в протоколі

2. не з"явивс я

Суть спору: Розглядається позовна заява про визнання н аказу №32 від 14.04.11р. "Про затвердж ення акту ліквідаційної комі сії та ліквідаційного баланс у КП "Видавництво "Кременчук" У правління майном Полтавсько ї обласної ради незаконним т а скасування його.

Позивач на позові наполяга є.

Відповідач у відзиві проти позовних вимог позивача зап еречує, посилаючись зокрема на те, що ліквідаційна процед ура КП "Видавництво "Кременчу к" була проведена з дотриманн ям чинного законодавства і п ри цьому права ПАТ "Укртрансн афта" не були порушені.

Третя особа 1 у поясненні на позов посилається на те, що ви конавчі провадження з викона ння наказів №8/139 від 01.12.10р. про ст ягнення Видавництва "Кременч ук" на користь ВАТ "Укртатнафт а" 217990,54 грн. та № 27/86 від 23.03.11р. про стя гнення з Видавництва "Кремен чук" на користь ВАТ "Укртатнаф та" 3652,53 грн. були завершені 10.06.11р. постановою про закінчення ви конавчого провадження . Згід но п. 3 ч.1 ст. 49 Закону України "Пр о виконавче провадження" дер жавним реєстратором внесено до реєстру запис від 14.04.11р. про державну реєстрацію припине ння юридичної особи в резуль таті її ліквідації за рішенн ям засновників, що не пов"язан о з реорганізацією.

Третя особа 2 в судове засід ання не з"явилась, клопотання м (вх. №504д від 12.01.12р.) просить суд р озглянути справу за наявними в ній матеріалами згідно чин ного законодавства.

Виконавчий комітет Кремен чуцької міської ради Полтавс ької області у листі (вх. №552д ві д 13.01.12р.) посилається зокрема на те, що відділ державної реєст рації юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців ВК Кре менчуцької міської ради є ст руктурним підрозділом ВК Кре менчуцької міської ради та н е може бути стороною по справ і, оскільки не має статуту окр емої юридичної особи. Просит ь суд замінити неналежну тре тю особу та залучити до участ і у справі в якості третьої ос оби на стороні позивача ВК Кр еменчуцької міської ради Пол тавської області.

Клопотання Виконавчого ко мітету Кременчуцької місько ї ради Полтавської області з адоволенню не підлягає, оскі льки третя особа 2 залучалася на стороні позивача без само стійних вимог для надання по яснення стосовно предмету сп ору та згідно ст.69 ГПК України строк вирішення спору закін чився.

Строк вирішення спору згід но ч.3 ст. 69 ГПК України продовже но.

В судовому засіданні 27.12.11р. ог олошено перерву до 19.01.12р., 9-30 год.

В судовому засіданні 19.01.12р. ог олошено вступну та резолютив ну частини рішення.

Повний текст рішення оформ лено та підписано відповідно до вимог ст. 84 ГПК України.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представника позивача, суд, встановив:

14.04.11р. Управлінням майном По лтавської обласної ради був виданий наказ №32 "Про затвердж ення акту ліквідаційної комі сії та ліквідаційного баланс у КП "Видавництво "Кременчук", яким затверджено акт ліквіда ційної комісії та ліквідацій ний баланс КП "Видавництво "Кр еменчук".

Як зазначає позивач, наказ н е відповідає законодавству, порушує права та охоронювані законом інтереси ПАТ "Укртра нснафта".

В обгрунтування позову Поз ивач посилається на те, що від повідач затвердив акт ліквід аційної комісії КП "Видавниц тво "Кременчук", який не містит ь інформації про затвердженн я проміжного балансу, а також інформації щодо публікації в друкованих органах повідом лення та персонального повід омлення у письмовій формі по зивача про ліквідацію КП "Вид авництво "Кременчук", чим пору шив чинне законодавство Укра їни. В ліквідаційному баланс і КП "Видавництво "Кременчук" в ід 11.04.11р. не вказано кредиторсь ку заборгованість по товарам , роботам, послугам, іншим пото чним зобов"язанням.

Так, Постановою Київського міжобласного апеляційного г осподарського суду від 25.08.10р. п о справі №8/139 рішення господар ського суду Полтавської обла сті від 29.04.10р. у справі №8/139 скасо вано. Прийняте нове рішення, я ким первісний позов задоволе но. Стягнуто з видавництва "Кр еменчук", код ЄДРПОУ 02468368 на кори сть ВАТ "Укртранснафта" в особ і філії "Придніпровські магі стральні нафтопроводи" ВАТ "У кртранснафта", код ЄДРПОУ 26113233 - 195 817,88 грн. боргу, 18 718,62 грн. пені, 2 145,36 г рн. державного мита та 236,00 грн. в итрат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу. У зустрічному позові ві дмовлено та стягнуто з видав ництва "Кременчук" на користь ВАТ "Укртранснафта" в особі фі лії "Придніпровські магістра льні нафтопроводи" ВАТ "Укртр анснафта" 1072,68 грн. державного м ита за розгляд апеляційної с карги.

03.11.10р. Постановою ВГСУкраїни по справі №8/139 постанову Київс ького міжобласного апеляцій ного господарського суду від 25.08.10р. у справі №8/139 залишено без змін.

20.12.10р. Автозаводським ВДВС Кр еменчуцького МУЮ постановою відкрите виконавче провадже ння про примусове виконання наказу від 01.12.10р. по справі № 8/139 п ро стягнення з видавництва "К ременчук" на користь ВАТ "Укрт ранснафта" 217 990,54 грн.

Як зазначає позивач, на дани й час рішення суду від 25.08.10р. щод о стягнення заборгованості з видавництва на користь ПАТ "У кртранснафта" у сумі 217 990,54 грн. з алишилося невиконаним. Держа вним виконавцем винесено пос танову про закінчення викона вчого провадження від 10.06.11р. у з в"язку з внесенням до реєстру запису від 14.04.11р. про державну р еєстрацію припинення юридич ної особи в результаті її лік відації за рішенням засновни ків, що не пов"язано з реоргані зацією.

При вирішенні спору суд вих одить з наступного.

Управління, делегованими п овноваженнями третьою сесіє ю обласної ради 23 скликання ві д 17.11.1998р. та у відповідності до П оложення про управління майн ом обласної ради здійснює уп равління майном спільної вла сності територіальних грома д області, до якого відносить ся і майно КП "Видавництво"Кре менчук".

Відповідно до наказу №6 від 25.01.11р. Управління майном "Про пр ипинення діяльності Видавни цтва "Кременчук" шляхом лікві дації" ліквідаційною комісіє ю було проведено процедуру л івідації даного підприємств а.

Ліквідація Видавництва бу ла проведена враховуючи той факт, що майно, яке знаходилос ь на балансі останнього і від носиться до спільної власнос ті територіальних громад сіл , селищ і міст області на підст аві рішення 23 сесії обласної р ади четвертого скликання від 23.05.05р. у складі цілісного майно вого комплексу згідно догово ру оренди від 15.03.06р. було переда не в оренду, створеному за ріш енням трудового колективу Ви давництва Товариству з обмеж еною відповідальністю "Креме нчуцька міська друкарня".

14.04.11р. Управлінням майном був виданий наказ №32 про затвердж ення акту ліквідаційної комі сії та ліквідаційний баланс КП "Видавництво"Кременчук".

Згідно ст.111 ЦК України з дати внесення до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців запису про рішення засновни ків (учасників) юридичної осо би, суду або уповноваженого н ими органу щодо ліквідації ю ридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'яз ана вжити всіх необхідних за ходів щодо стягнення дебітор ської заборгованості юридич ної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення ю ридичної особи в установлені цим Кодексом строки.

Ліквідаційна комісія (лікв ідатор) заявляє вимоги та поз ови про стягнення заборгован ості з боржників юридичної о соби.

Ліквідаційна комісія (лікв ідатор) зобов'язана повідоми ти учасників юридичної особи , суд або орган, що прийняв ріш ення про припинення юридично ї особи, про її участь в інших юридичних особах та/або нада ти відомості про створені не ю господарські товариства, д очірні підприємства.

Під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної о соби до завершення строку пр ед'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквід атор) закриває рахунки, відкр иті у фінансових установах, к рім рахунка, який використов ується для розрахунків з кре диторами під час ліквідації юридичної особи.

Ліквідаційна комісія (лікв ідатор) вживає заходів щодо і нвентаризації майна юридичн ої особи, що припиняється, а та кож майна її філій та предста вництв, дочірніх підприємств , господарських товариств, а т акож майна, що підтверджує її корпоративні права в інших ю ридичних особах, виявляє та в живає заходів щодо поверненн я майна, яке перебуває у треті х осіб.

У випадках, установлених за коном, ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує пров едення незалежної оцінки май на юридичної особи, що припин яється.

Ліквідаційна комісія (лікв ідатор) вживає заходів щодо з акриття відокремлених підро зділів юридичної особи (філі й, представництв) та відповід но до законодавства про прац ю здійснює звільнення праців ників юридичної особи, що при пиняється.

Ліцензії, документи дозвіл ьного характеру та інші доку менти, а також печатки та штам пи, які підлягають поверненн ю органам державної влади, ор ганам місцевого самоврядува ння, повертаються їм ліквіда ційною комісією (ліквідаторо м).

Для проведення перевірок т а визначення наявності або в ідсутності заборгованості і з сплати податків, зборів, єди ного внеску на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхува ння ліквідаційна комісія (лі квідатор) забезпечує своєчас не надання органам державної податкової служби та Пенсій ного фонду України, фондів со ціального страхування докум ентів юридичної особи (її філ ій, представництв), у тому числ і первинних документів, регі стрів бухгалтерського та под аткового обліку.

До моменту затвердження лі квідаційного балансу ліквід аційна комісія (ліквідатор) с кладає та подає органам держ авної податкової служби, Пен сійного фонду України та фон дів соціального страхування звітність за останній звітн ий період.

Ліквідаційна комісія (лікв ідатор) після закінчення стр оку для пред'явлення вимог кр едиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що вкл ючає відомості про склад май на юридичної особи, що ліквід ується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та резуль тат їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний б аланс затверджується учасни ками юридичної особи, судом а бо органом, що прийняв рішенн я про ліквідацію юридичної о соби.

Вищезазначене підтверджує ться відповідними доказами ( в мат. справи додаються).

Виплата грошових сум креди торам юридичної особи, що лік відується, у тому числі за под атками, зборами, єдиним внеск ом на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я та іншими коштами, що належи ть сплатити до державного аб о місцевого бюджету, Пенсійн ого фонду України, фондів соц іального страхування, провад иться у порядку черговості, в становленому статтею 112 цього Кодексу.

У разі недостатності в юрид ичної особи, що ліквідується , коштів для задоволення вимо г кредиторів ліквідаційна ко місія (ліквідатор) організов ує реалізацію майна юридично ї особи.

До затвердження ліквідаці йного балансу ліквідаційна к омісія (ліквідатор) складає т а подає органам державної по даткової служби, Пенсійного фонду України та фондів соці ального страхування звітніс ть за останній звітний періо д.

Після завершення розрахун ків з кредиторами ліквідацій на комісія (ліквідатор) склад ає ліквідаційний баланс, заб езпечує його затвердження уч асниками юридичної особи, су дом або органом, що прийняв рі шення про припинення юридичн ої особи, та забезпечує подан ня органам державної податко вої служби.

Відповідачем наданий фіна нсовий звіт (ліквідаційний) К П "Видавництво "Кременчук" від 11.04.11р. та акт Ліквідаційної ком ісії комунального підприємс тва "Видавництво "Кременчук" в ід 11.04.11р. (в мат. справи додаютьс я).

Майно юридичної особи, що за лишилося після задоволення в имог кредиторів (у тому числі за податками, зборами, єдиним внеском на загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування та іншими коштами, що н алежить сплатити до державно го або місцевого бюджету, Пен сійного фонду України, фонді в соціального страхування), п ередається учасникам юридич ної особи, якщо інше не встано влено установчими документа ми юридичної особи або закон ом.

Документи, що підлягають об ов'язковому зберіганню, пере даються в установленому зако нодавством порядку відповід ним архівним установам.

13.04.11р. № 8/01-28 Архівним відділом В К Кременчуцької міської ради в листі зазначено, що згідно с т.ст.36,37 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб підприє мців", постановою Кабінету Мі ністрів України № 740 від 25.05.1998р. в зв"язку з ліквідацією підпри ємства проведено науково-тех нічне опрацювання документі в довгострокового зберіганн я за 1996-2010 роки та прийнято на ар хівне зберігання до Трудовог о архіву Архівного відділу В К Кременчуцької міської ради .

Ліквідаційна комісія (лікв ідатор) забезпечує подання д ержавному реєстраторові док ументів, передбачених законо м для проведення державної р еєстрації припинення юридич ної особи в установлений зак оном строк.

Аналогічно ліквідація суб 'єкта господарювання зазначе но в ст. 60 ГК України.

З матеріалів справи вбачає ться, що ліквідаційна процед ура Видавництва була проведе на з дотриманням вимог чинно го законодавства і при цьому права ПАТ "Укртранснафта" не б ули порушені.

Позовні вимоги позивача сп ростовуються також такими до казами відповідача: довідка з Єдиного державного реєстру №15851110002006961 від 14.04.11 про проведення д ержавної реєстрації припине ння юридичної особи, ухвала г осподарського суду Полтавсь кої області від 10.05.11р. по справі №18/920/11 про припинення провадже ння у справі про стягнення з В идавництва "Кременчук" 228180,50 грн ., оголошення в Бюлетні держав ної реєстрації №168(3) 2011р. про лік відацію Видавництва "Кременч ук".

Постановою слідчого в ОВС п рокуратури м. Кременчука В.Л. М агда від 09.09.11р. відмовлено в пор ушенні кримінальної справи с тосовно незаконних дій служб ових осіб КП "Видавництво "Кре менчук" під час ліквідації пі дприємства в зв"язку з відсут ністю складу злочину.

Поясненням аудитора Ліхті ної Л.Р. по складанню ліквідац ійного балансу КП "Видавницт во "Кременчук" підтверджуєть ся, що ліквідаційний баланс м істить залишки на початок ро ку та не містить показників н а момент ліквідації, оскільк и показники дебіторської та кредиторської заборгованос ті не відповідають вимогам П (С) БО щодо їх визнання.

Згідно ст.33 ГПК України кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог.

Позивачем не надано доказі в, оскарження ліквідаційного балансу КП "Видавництво "Крем енчук", постанови слідчого в О ВС прокуратури м. Кременчука В.Л. Магда від 09.09.11р. та доказів щ одо визнання незаконним і ск асування спірного наказу.

Посилання позивача на непо відомлення його як кредитора про проведення ліквідаційно ї процедури, суд не приймає до уваги, оскільки згідно ст. 22 За кону України "Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб-підприємців", ро з"яснень, викладених у листі Д ержавного комітету України з питань регуляторної політик и та підприємництва від 23.07.04р. № 5018 "Про публікацію повідомлен ь в Бюлетні державної реєстр ації" повідомлення про лікві дацію КП "Видавництво "Кремен чук" було зазначено в спеціал ізованому друкованому засоб і масової інформації, а саме б юлетні державної реєстрації №168 (3) 2011р. Таким чином, права кред иторів не були порушені.

Згідно ч.3 ст.61 ГК України від 16.01.2003 № 436-IV (зі змінами станом на 21. 04.11р.) претензії, що не задоволе ні через відсутність майна с уб'єкта господарювання, прет ензії, які не визнані ліквіда ційною комісією, якщо їх заяв ники у місячний строк після о держання повідомлення про по вне або часткове відхилення претензії не звернуться до с уду з відповідним позовом, а т акож претензії, у задоволенн і яких за рішенням суду креди торові відмовлено, вважаютьс я погашеними, що підтверджує ться ухвалою господарського суду Полтавської області ві д 10.05.11р. по справі № 18/920/11.

Відповідно до п. 21 Роз"ясненн я Вищого арбітражного суду У країни № 02-5/334 від 12.09.1996р та Рекоме ндацій Президії Вищого госпо дарського суду України № 04-51429 в ід 18.11.03р. претензії та позовні з аяви, не пред"явлені (не подані ) до виключення підприємства з державного реєстру, хочаб п о них не закінчився строк поз овної давності, задоволенню не підлягають.

Таким чином, з огляду на ті о бставини, на які посилається позивач в обґрунтування поз ову та докази, які надані на їх підтвердження, суд приходит ь до висновку про відсутніст ь підстав для задоволення по зовних вимог.

На підставі матеріалів сп рави та керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 ГП К України, суд,-

ВИРІШИВ:

1. В позові відмовити.

Суддя Солодюк О.В.

Повний текст рішення вигот овлено та підписано


Примітка: Рішення наби рає законної сили в порядку, в становленому ст. 85 ГПК Україн и та може бути оскаржене в пор ядку, визначеному ст. 93 ГПК Ук раїни.

Дата ухвалення рішення19.01.2012
Оприлюднено18.04.2012
Номер документу22555459
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування наказ у

Судовий реєстр по справі —18/2775/11

Ухвала від 14.02.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Постанова від 07.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Ухвала від 21.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Рішення від 19.01.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Постанова від 21.03.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Ухвала від 27.12.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні