Ухвала
від 09.04.2012 по справі 5008/282/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5008/282/2012

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

      

"09" квітня 2012 р.                                                             Справа  № 5008/282/2012

     

За заявою приватного підприємства „Авант”, с. Часлівці Ужгородського району

про відстрочення сплати судового збору

Суддя   О.Ф. Ремецькі

Обставини  справи:

Приватне підприємство „Авант”, с. Часлівці Ужгородського району звернулося до господарського суду Закарпатської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю „Цегельний завод №1”, м. Ужгород про звернення стягнення на предмет застави на транспортні засоби в рахунок погашення заборгованості за договором поставки від 14.10.2009р. шляхом передачі приватному підприємству „Авант”, с. Часлівці Ужгородського району у власність транспортних засобів, визнання права власності на транспортні засоби та позивачем подано суду  клопотання про відстрочення заявника від сплати частини судового збору за подачу наведеної позовної заяви.

Дослідивши матеріали позовної заяви суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви про відстрочку сплати судового збору з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 44 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору, сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг перекладача, адвоката та інших витрат, пов'язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Статтею 8 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Згідно із п. 12 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 25.08.2011 р. №01-06/1175/2011 за приписами статті 8 Закону суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою: відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше, ніж до ухвалення судового рішення у справі; зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати. Таким чином, єдиною підставою для вчинення судом зазначених у цій нормі дій є врахування ним майнового стану сторони. Обґрунтування пов'язаних з цим обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, покладається на заінтересовану сторону. Відповідні питання можуть бути вирішені судом в ухвалі про прийняття позовної заяви чи іншої заяви або скарги, передбаченої ГПК.

Тобто, обов'язковою умовою для звільнення заявника від сплати судового збору є наявність обґрунтованих обставин, що свідчать про неможливість сплати судового збору. При цьому, обов'язок по доведенню наявності таких обставин покладається на заявника.

Заява приватного підприємства „Авант”, с. Часлівці Ужгородського району мотивована відсутністю у останнього достатніх коштів на судові витрати на момент звернення з позовною заявою. Також вказує на те, що половину суми належного до сплати судового збору ним сплачено, що підтверджується наявними у справі матеріалами. У підтвердження наведеного надав суду довідку про прибутковість підприємства та залишку коштів на рахунках.

З огляду на викладене, наявні правові підстави для задоволення заяви приватного підприємства „Авант”, с. Часлівці Ужгородського району про часткову відстрочку сплати судового збору за подачу наведеного позову в сумі 892,89грн. до прийняття судом рішення у справі.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 44, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст. 8 Закону України "Про судовий збір", суд -  

УХВАЛИВ:

1. Заяву приватного підприємства „Авант”, с. Часлівці Ужгородського району про відстрочення сплати судового збору в сумі 892,89грн. задовольнити.

2. Відстрочити сплату судового збору до прийняття судом рішення у справі.

      

Суддя                                           О.Ф. Ремецькі

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення09.04.2012
Оприлюднено18.04.2012
Номер документу22603556
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5008/282/2012

Ухвала від 09.08.2012

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Рішення від 07.05.2012

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні