Ухвала
від 27.08.2012 по справі 5008/282/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

88000, м.Ужгород, вул.Коцюбинського, 2-а


УХВАЛА

27.08.2012 Справа № 5008/282/2012

Суддя господарського суду Закарпатської області О.Ф. Ремецькі розглянувши заяву міського Відділу Державної виконавчої служби Ужгородського міськрайонного управління юстиції, м. Ужгород від 07.08.2012р. №9-927 про зміну способу і порядку виконання рішення господарського суду Закарпатської області від 07.05.2012р. та наказу від 24.05.2012р. у справі №5008/282/2012

За позовом приватного підприємства „Авант", с. Часлівці Ужгородського району

ДО товариства з обмеженою відповідальністю „Цегельний завод №1", м. Ужгород

ПРО звернення стягнення на предмет застави на транспортні засоби в рахунок погашення заборгованості за договором поставки від 14.10.2009р. шляхом передачі приватному підприємству „Авант" у власність транспортних засобів, визнання права власності на транспортні засоби

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Закарпатської області від 07.05.2012р. позовні вимоги приватного підприємства „Авант", с. Часлівці Ужгородського району до товариства з обмеженою відповідальністю „Цегельний завод №1", м. Ужгород про звернення стягнення на предмет застави на транспортні засоби в рахунок погашення заборгованості за договором поставки від 14.10.2009р. шляхом передачі приватному підприємству „Авант" у власність транспортних засобів, визнання права власності на транспортні засоби задоволено повністю - звернено стягнення на предмет застави: транспортний засіб марки КРАЗ 256Б1, 1988 року випуску, тип ТЗ: самоскид-С, № кузова (шасі) 10642306, реєстраційний номер 53504 РТ; транспортний засіб марки КРАЗ 256Б, 1992 року випуску, тип ТЗ: самоскид-С, № кузова (шасі) N0738023, реєстраційний номер 53503 РТ; транспортний засіб марки КРАЗ 256Б, 1993 року випуску, тип ТЗ: самоскид-С, № кузова (шасі) Р0751033, реєстраційний номер 53502 РТ; транспортний засіб марки ЗИЛ-ММЗ 4502, 1993 року випуску, тип ТЗ: самоскид-С, № кузова (шасі) 3259803, реєстраційний номер 53501 РТ; транспортний засіб марки ВАЗ-21043, 2004 року випуску, тип ТЗ: легковий універсал-В, № кузова (шасі) ХТК21043040006783, реєстраційний номер АО 2900 АА, що належать на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «Цегельний завод №1»(88000, м.Ужгород, вул.Закарпатська, 33, код СДРПОУ 31402817), шляхом передачі Приватному підприємству «Авант»(88000, м.Ужгород, вул. Промислова, 5, код 31336048) у власність даних транспортних засобів. На виконання рішення видано наказ від 24.05.2012р.

Міський Відділ Державної виконавчої служби Ужгородського міськрайонного управління юстиції, м. Ужгород звернувся із заявою про зміну способу і порядку виконання рішення господарського суду Закарпатської області від 07.05.2012р. та наказу від 24.05.2012р. у справі №5008/282/2012 у зв'язку з тим, що виконання даного рішення станом на сьогоднішній день є неможливим, оскільки Законом України „Про виконавче провадження" не передбачено процедуру виконання такого рішення без процедури реалізації майна боржника.

Ухвалою суду від 09.08.2012р. розгляд даної заяви призначено на 27.08.2012р.

Позивач та відповідач у справі своїх уповноважених представників в засідання суду не направили. Разом з тим, від позивача суду надійшло клопотання з проханням розгляд справи відкласти з мотивів, викладених в ньому.

Однак, дане клопотання задоволенню не підлягає, оскільки за вимогою статті 121 ГПК України розгляд заяви про зміну способу і порядку виконання рішення суду повинно здійснюватись в 10 денний строк, і неявка представників сторін та відділу ДВС не позбавляє суд можливості розглянути заяву по суті за наявними у справі матеріалами.

Відділ ДВС також свого уповноваженого представника в засідання суду не направив.

СУД, вивчивши заявлені вимоги відділу ДВС, а також дослідивши матеріали справи в засіданні суду, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до статті 115 ГПК України судові рішення ухвалюються іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку визначаються Законом України «Про виконавче провадження»(далі -Закон).

Відповідно до статті 1 Закону виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

В свою чергу, виконання рішення суду здійснюється на підставі виданого на його примусове виконання відповідного наказу і не пов'язується з будь-якими умовами, які не містить резолютивна частина рішення.

В даному випадку рішення та наказ господарського суду Закарпатської області у справі №5008/282/2012 містить вказівку про передачу в примусовому порядку від відповідача на користь позивача певних предметів, що цілком узгоджується з вимогами статті 61 Закону України „Про виконавче провадження".

Так, статтею 61 цього Закону передбачено, що у разі присудження стягувачу предметів, зазначених у виконавчому документі, державний виконавець вилучає ці предмети у боржника і передає їх стягувачу, про що складає акт передачі. У разі знищення предмета, що має бути переданий стягувачу в натурі, державний виконавець складає акт про неможливість виконання рішення, що є підставою для закінчення виконавчого провадження. У разі письмової відмови стягувача від одержання предметів, вилучених у боржника під час виконання рішення про передачу їх стягувачу, державний виконавець повертає зазначені предмети боржникові під розписку і виносить постанову про закінчення виконавчого провадження. При цьому внесений стягувачем авансовий внесок поверненню не підлягає (Закон, ВР України, від 21.04.1999, № 606-XIV "Про виконавче провадження").

В свою чергу, статтю 5.9 Наказу - Інструкція, Мінюст, від 15.12.1999, № 74/5 "Про затвердження Інструкції про проведення виконавчих дій" передбачено порядок виконання вимог статті 61 Закону, що полягає у наступному.

Так, у разі присудження стягувачеві предметів, зазначених у виконавчому документі, державний виконавець вилучає ці предмети в боржника і передає їх стягувачеві, про що складає відповідний акт. У разі знищення речі, що мала бути передана стягувачеві в натурі, державний виконавець складає акт про неможливість виконання, який є підставою для закриття виконавчого провадження.

Отримавши виконавчий документ про присудження стягувачеві предметів, державний виконавець у встановлений строк виносить постанову про відкриття виконавчого провадження і встановлює боржнику строк для добровільного виконання рішення. Одночасно в постанові вказуються час та місце примусового виконання рішення про передачу стягувачеві присуджених предметів, якщо рішення не буде виконано добровільно, а також попередження стягувачеві про повернення йому виконавчого документа, якщо він протягом двох разів не з'явиться на виконання без поважних причин.

Якщо боржник не виконав рішення добровільно, то державний виконавець вилучає у нього в присутності понятих предмети, зазначені у виконавчому документі, і передає їх стягувачеві, про що складає акт вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу (додаток 29, 29-1) у трьох примірниках. Перший примірник залишається у виконавчому провадженні, інші - вручаються стягувачеві та боржникові під розписку на першому примірнику.

У разі потреби опису великої кількості предметів заповнюється додаток до акта вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу. При використанні додатка до акта вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу в розділі "Описане та арештовано майно згідно з переліком" акта робиться відмітка із зазначенням серії та номера додатка.

Перший примірник акта вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу та перший примірник додатка до акта вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу складаються з використанням бланків документів виконавчого провадження, інші примірники - з використанням бланків для копій документів виконавчого провадження.

На першому примірнику акта вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу/додатка до акта вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу зазначаються серії та номери бланків для копій документів виконавчого провадження, що були використані для складання копій цього акта/додатка. На копіях акта вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу/додатка до акта вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу зазначаються серія та номер першого примірника акта/додатка.

Відтак, доводи відділу ДВС про неможливість виконання рішення та наказу господарського суду Закарпатської області у справі №5008/282/2012 з огляду на те, що норми Закону України „Про виконавче провадження" не містять в собі процедури такого виконання без реалізації майна боржника є безпідставними та необґрунтованими.

За таких обставин, оцінивши всі надані документи та пояснення в їх сукупності, керуючись внутрішнім переконанням, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення заяви відділу ДВС.

Керуючись ст.ст. 86, 121 Господарського процесуального кодексу України,

СУД УХВАЛИВ:

1. У задоволенні заяви міського Відділу Державної виконавчої служби Ужгородського міськрайонного управління юстиції, м. Ужгород від 07.08.2012р. №9-927 про зміну способу і порядку виконання рішення господарського суду Закарпатської області від 07.05.2012р. та наказу від 24.05.2012р. у справі №5008/282/2012 відмовити.

2. Ухвалу направити сторонам та органу державної виконавчої служби

Суддя О.Ф. Ремецькі

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення27.08.2012
Оприлюднено10.09.2012
Номер документу25900633
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5008/282/2012

Ухвала від 09.08.2012

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Рішення від 07.05.2012

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні